Skocz do zawartości
IGNORED

Który z tych 2 wzmacniaczy do tych kolumn?

demola

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie do osób bardziej zorientowanych w temacie ode mnie. Otóż posiadam kolumny JMLab Focal Chorus 816V i teraz chciał bym do nich jakiś lepszy wzmacniacz, obecnie posiadam Reloop'a HA-210B po bliżej nie określonych przeróbkach. Po gruntownych poszukiwaniach wśród wzmacniaczy do 2k zł, udało mi się wyselekcjonować dwa modele:

1. Harman/Kardon 980

2. Advance Acoustic MAP105

Ponieważ jednak nie mam możliwości posłuchania ich możliwości zdaje się na waszą wiedzę w tym temacie, które z wyżej wymienionych wzmacniaczy będzie lepiej się nadawał do tych kolumn. Muzyka jaką głównie słucham to Rock i jakieś szeroko pojęte elektroniczne brzmienia, choć zdarzają się i łagodne kawałki.

Wydaje mi się, że na papierze wypada lepiej ten drugi, ale wolał bym nie polegać tylko na cyferkach w tym wypadku. W grę jeszcze wchodzi któryś z modeli Nad np. C320BEE i C325BEE

Liczę na waszą pomoc.

P.S Jeszcze pytanie do osób posiadających ten drugi wzmacniacz, czy te nóżko/kolce da się jakoś bezinwazyjnie i bez większych problemów usunąć?

Radziłbym zainteresować się rynkiem wtórnym. Za taką kasę możesz wyrwać już rozsądny zestaw używany, pre + końcówka, ewentualnie właśnie lampę.

Co do harmana, to wzmacniacz ten ma dużą rezerwę i wydajność prądową. Może to i mezalians z JMLab, ale w mojej opinii to niezły wzmak.

Powrót po dłuższej przerwie...

Ja bym sugerował raczej jakiś ciepło brzmiący wzmacniacz. Któryś ze stajni Musical Fidelity ?

Music Fidelity chyba odpada bo od czas do czasu lubię trochę zaszaleć i podkręcić Volume, oczywiście bez przesady. Niemniej jednak z tego co się orientuje to wzmacniacze tej marki do potworów jeżeli chodzi o moc nie należą, a ja szukam czegoś co ma przynajmniej 80W na kanał przy 8 Ohmah, bo nie chciał bym w pewnym momencie stwierdzić, że wzmacniacz nie daje rady w pełni wysterować tych kolumn.

harmana sobie odpuśc, tego drugiego nie słyszalem więc nie pomogę ale do focali harman raczej za ostry będzie.

Za ostry to znaczy, że za bardzo będzie słychać wysokie tony?

Idż w kierunku lampy, pięknie zagrają z amplifonem WT 40,wzmacniacze które wymieniłeś są nie godne tych kolumn, nie oddadzą nawet połowy potencjału w nich drzemiących.

Lampę wolał bym sobie odpuścić, wątpię aby dała mi to czego szukam w muzyce. Tak jak napisałem wcześniej słucham raczej ostrzejszych brzmień, a wzmacniacze lampowe chyba bardziej się nadają do tych spokojniejszych.

Radziłbym zainteresować się rynkiem wtórnym. Za taką kasę możesz wyrwać już rozsądny zestaw używany, pre + końcówka, ewentualnie właśnie lampę.

Co do harmana, to wzmacniacz ten ma dużą rezerwę i wydajność prądową. Może to i mezalians z JMLab, ale w mojej opinii to niezły wzmak.

Pre + końcówka mocy odpada tylko jakaś integra wchodzi w grę. Naprawdę te wzmacniacze nie nadają się do tych kolumn, w sensie będą stanowić mezalians? W prasie w testach wypadły dość ciekawie, żeby nie powiedzieć bardzo dobrze. A tak ogólnie w takim razie za czym powinienem się rozejrzeć z używek?

Rydz masz rację Focal z lampą to świetnie zestawienie.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Gość rydz

(Konto usunięte)

Widzę że musisz się wyszaleć i lubisz mocne łojenie:)

Może kiedyś gdy będziesz słuchał lżejszych odmian muzyki podłączysz lampę zrozumiesz co to, dokładna stereofonia, lokalizacja instrumentów,ich wybrzmienia, barwa,rozdzielczość i detaliczność blach perkusji .

Do wielo godzinnego, głosnego słuchania szukaj mocnego pieca z dobrą wentylacją.

Kolumny mają potencjał. Pozdr.

Music Fidelity chyba odpada bo od czas do czasu lubię trochę zaszaleć i podkręcić Volume, oczywiście bez przesady. Niemniej jednak z tego co się orientuje to wzmacniacze tej marki do potworów jeżeli chodzi o moc nie należą, a ja szukam czegoś co ma przynajmniej 80W na kanał przy 8 Ohmah, bo nie chciał bym w pewnym momencie stwierdzić, że wzmacniacz nie daje rady w pełni wysterować tych kolumn.

Za ostry to znaczy, że za bardzo będzie słychać wysokie tony?

Lampę wolał bym sobie odpuścić, wątpię aby dała mi to czego szukam w muzyce. Tak jak napisałem wcześniej słucham raczej ostrzejszych brzmień, a wzmacniacze lampowe chyba bardziej się nadają do tych spokojniejszych.

Pre + końcówka mocy odpada tylko jakaś integra wchodzi w grę. Naprawdę te wzmacniacze nie nadają się do tych kolumn, w sensie będą stanowić mezalians? W prasie w testach wypadły dość ciekawie, żeby nie powiedzieć bardzo dobrze. A tak ogólnie w takim razie za czym powinienem się rozejrzeć z używek?

witam chce zaznaczyc ze moj poprzedni wzmak Musical Fidelity A3.2 2x120w/8om i 2x 200w/4om spokojnie napedzal wszystkie kolumny co mi pod reke wpadly ale lampa ktora teraz mam Bewitch 6550 ktory ma 2x60w/4om i 2x30w/8om ZNOKALTOWAL Musical Fidelity A3.2 pod kazdym wzgledem w szczegolnosci sluchania takiej muzyki jak Rock a takze Jazz :) wiec nie rozumiem zabardzo tych opini co do lampy ??

Gość rydz

(Konto usunięte)

Dokładnie slaw,Kolega może boi się wejść w lampy ze względu na koszta i delikatniejszą obsługę tych wzmacniaczy.

Chć Amplifony mają autobias, z innymi trzeba pobawić się cierpliwie z ich pomiarem i ustawieniem, ale wymiany lampek na różne typy i modyfikowanie przez to brzmienia wzmacniacza daje sporo frajdy, choć koszta są nie małe.

Jeszcze jedno obsługa potencjometru siły głosu musi odbywac się delikatniej, miałem przypadek podkrecając momentalnie z godz 10 na 14 efektownym strzałem zakończyła żywot jedna z lamp mocy:))

Poza tym słuchanie lampy to trochę inna bajka.

Widzę że musisz się wyszaleć i lubisz mocne łojenie:)

Może kiedyś gdy będziesz słuchał lżejszych odmian muzyki podłączysz lampę zrozumiesz co to, dokładna stereofonia, lokalizacja instrumentów,ich wybrzmienia, barwa,rozdzielczość i detaliczność blach perkusji .

Do wielo godzinnego, głosnego słuchania szukaj mocnego pieca z dobrą wentylacją.

Kolumny mają potencjał. Pozdr.

Nie ujął bym tego w ten sposób. Powiedzmy, że jestem gdzieś pomiędzy, zresztą napisałem że od czasu do czasu, nie ciągle :) Przeważnie słucham muzyki cicho...ujął bym to normalnie, ale są momenty kiedy przychodzę z pracy i chcę poczuć moc, a wtedy lubię rozkręcić potencjometr nieco bardziej. Więc ujmując to w jednym zdaniu, potrzebuję wzmacniacza który będzie oferował mi w miarę wysoką jakość odtwarzanego dźwięku, ale też będzie w nim drzemała uśpiona moc którą łatwo zbudzić :) Z tą mocą to też bez przesady...max 100W na kanał.

Co do tych lamp, może wyszła w mojej wcześniejszej wypowiedzi moja niewiedza, ale nie zamierzam ukrywać, że jestem laikiem w temacie. Niemniej jednak na dzień dzisiejszy wzmacniacze lampowe nie są moim targetem, choć by przez to że tanie nie są no i trzeba o nie "dbać".

Ale wróćmy do tematu...co z tymi wzmacniaczami co podałem. Naprawdę są za słabe żeby zestawić je z tymi kolumnami? Jeżeli tak to jaki wzmacniacz by pasował do nich i spełniał moje preferencje. Będę wdzięczny za konkretne propozycje.

Nie ujął bym tego w ten sposób. Powiedzmy, że jestem gdzieś pomiędzy, zresztą napisałem że od czasu do czasu, nie ciągle :) Przeważnie słucham muzyki cicho...ujął bym to normalnie, ale są momenty kiedy przychodzę z pracy i chcę poczuć moc, a wtedy lubię rozkręcić potencjometr nieco bardziej. Więc ujmując to w jednym zdaniu, potrzebuję wzmacniacza który będzie oferował mi w miarę wysoką jakość odtwarzanego dźwięku, ale też będzie w nim drzemała uśpiona moc którą łatwo zbudzić :) Z tą mocą to też bez przesady...max 100W na kanał.

Co do tych lamp, może wyszła w mojej wcześniejszej wypowiedzi moja niewiedza, ale nie zamierzam ukrywać, że jestem laikiem w temacie. Niemniej jednak na dzień dzisiejszy wzmacniacze lampowe nie są moim targetem, choć by przez to że tanie nie są no i trzeba o nie "dbać".

Ale wróćmy do tematu...co z tymi wzmacniaczami co podałem. Naprawdę są za słabe żeby zestawić je z tymi kolumnami? Jeżeli tak to jaki wzmacniacz by pasował do nich i spełniał moje preferencje. Będę wdzięczny za konkretne propozycje. ///////////////////////////////////////////////////

Tylko SLABE WZMAKI trzeba krecic galka aby bylo glosniej. Ja w lampie jak podkrecam to robi sie to cos co kolega zakladajac ten watek nigdy nie slyszal z tad tlumaczy sobie wzmak musi miec duzo wat :) jak uslyszy to zrozumie ...apropo mego Bewitcha koszta oczywiscie sa bo w same lampy wlozylem wiecej niz fabrycznie kosztuje ale jak sie kocha muzyke jaka z niego plynie czego to sie nie zrobi.

Jeśli nie boisz się Chińczyka:), na alle drogo jest Xindak XA 6950 V, myślę że to dobry piec do twoich Focali.

Niech wypowiedzą się też inni.

Zgadza się slaw.

A czemu bac sie Chińczyka ja balbym sie Polaka :) np. jakas Unitra brrrrrr.

Do demola, jak mieszkasz blisko W-wy skontaktuj się ze sprzedającym,może uda się odsłuchać u ciebie piecyk, mysle że to może być dobre zestawienie.

Gdybym mial 10 - 20 wzmacniaczy do wyboru i tyle kolumn to ja wiem ???? ale sa trzy sztuki i pewniak kolumny co za problem wybrac sie do salonu ktory posiada owe klocki i posluchac , co za problem wejsc do kilku salonow i wypozyczyc za kaucja na odsluch do domu ...dzis sprzedawcy daja na kilka dni do odsluchu ..samemu mozna przekonac sie na wlasne USZY ktory lepszy i podpasuje a nie bo ktos ma taki lub tak uwaza ze jest lepszy ?? Kazdy chwali swoje klocki ...a jest inaczej ??? Dostaje zapytania jak Bewitch radzi sobie z Akkusami V4 czy daje rade je wysterowac bo sa podobno trudne :):) ...bo nie powinien z nimi grac , a jednak jest inaczej robi z nimi co chce sa tu na forum Ci co na wlasne uszy sie przekonali bedac u mnie na odsluchu wiec najlepiej zabrac te wzmaki i kolumny do domu i samemu sie przekonac pozdrawiam

Gość rydz

(Konto usunięte)

Może biegać po salonach i wypożyczać, czemu nie? tyle że gdy okaże się że ten wzmak będzie grał najlepiej to nie kupi go za 2000 tyś, w sklepie, a tyle ma do wydania. Czy każdy chwali swoje klocki? hm no nie wiem, wiem tyle ze zawsze można lepiej.

Gdybym mial 10 - 20 wzmacniaczy do wyboru i tyle kolumn to ja wiem ???? ale sa trzy sztuki i pewniak kolumny co za problem wybrac sie do salonu ktory posiada owe klocki i posluchac , co za problem wejsc do kilku salonow i wypozyczyc za kaucja na odsluch do domu ...dzis sprzedawcy daja na kilka dni do odsluchu ..samemu mozna przekonac sie na wlasne USZY ktory lepszy i podpasuje a nie bo ktos ma taki lub tak uwaza ze jest lepszy ?? Kazdy chwali swoje klocki ...a jest inaczej ??? Dostaje zapytania jak Bewitch radzi sobie z Akkusami V4 czy daje rade je wysterowac bo sa podobno trudne :):) ...bo nie powinien z nimi grac , a jednak jest inaczej robi z nimi co chce sa tu na forum Ci co na wlasne uszy sie przekonali bedac u mnie na odsluchu wiec najlepiej zabrac te wzmaki i kolumny do domu i samemu sie przekonac pozdrawiam

Problem jest i to duży :/ Gdybym miał możliwość pójścia do salonu i posłuchania sobie takiego zestawu to bym to zrobił, niestety mieszkam...jak to się mówi, na zadupiu. Do najbliższego salonu "z jajem" mam jakieś 150km, do tego trzeba doliczyć brak czasu i wychodzi nam...klops :)Zresztą wiadomo jak się dokonuje odsłuchów w profesjonalnych pomieszczeniach w sklepie a jak w domu, często potem dochodzi do opadu szczeny, bo okazuje się że gra to całkiem inaczej.

Tak jak mówiłem, lampy sobie odpuszczam, może i grają świetnie ale jak na razie ja jestem do nich sceptycznie nastawiony, z czasem może mi to minie kto wie. W tej chwili interesuje mnie tylko jakiś tranzystor.

Może biegać po salonach i wypożyczać, czemu nie? tyle że gdy okaże się że ten wzmak będzie grał najlepiej to nie kupi go za 2000 tyś, w sklepie, a tyle ma do wydania. Czy każdy chwali swoje klocki? hm no nie wiem, wiem tyle ze zawsze można lepiej.

Dokładnie jak na razie mam do wydania tylko te nędzne 2 tysiące, spłukałem się na kolumny. Zresztą moja lepsza połowa do dzisiaj chodzi nadąsana po tym jak się dowiedziała ile wydałem na te "pudła" jak ona je nazywa :) Jak bym jej powiedział, ze chcę wydać jeszcze 3-4k na wzmacniacz to podejrzewam że tyle bym jej widział :)

Na razie chciałem kupić, za jakiś czas oczywiście, jakiś wzmacniacz za 2k, bo słuchanie tych kolumn z Reloopem to potwarz, mimo że Reloop choć tani to potrafi zaskoczyć. Niestety ten Xindak też wykracza poza mój budżet :/ Więc czekam na dalsze propozycje. No chyba że w ogóle nie ma sensu zakupywać tych wzmacniaczy do tych kolumn bo dużej różnicy pomiędzy nimi a tym Reloopem nie będzie jeżeli chodzi o poprawę dźwięku i lepiej poczekać...rok, aż sprawa z kolumnami ucichnie i zrobić połówce prezent pod choinkę w postaci wzmacniacza za powiedźmy 3-4k?:P Co o tym myślicie?

Problem jest i to duży :/ Gdybym miał możliwość pójścia do salonu i posłuchania sobie takiego zestawu to bym to zrobił, niestety mieszkam...jak to się mówi, na zadupiu. Do najbliższego salonu "z jajem" mam jakieś 150km, do tego trzeba doliczyć brak czasu i wychodzi nam...klops :)Zresztą wiadomo jak się dokonuje odsłuchów w profesjonalnych pomieszczeniach w sklepie a jak w domu, często potem dochodzi do opadu szczeny, bo okazuje się że gra to całkiem inaczej.

Tak jak mówiłem, lampy sobie odpuszczam, może i grają świetnie ale jak na razie ja jestem do nich sceptycznie nastawiony, z czasem może mi to minie kto wie. W tej chwili interesuje mnie tylko jakiś tranzystor.

Dokładnie jak na razie mam do wydania tylko te nędzne 2 tysiące, spłukałem się na kolumny. Zresztą moja lepsza połowa do dzisiaj chodzi nadąsana po tym jak się dowiedziała ile wydałem na te "pudła" jak ona je nazywa :) Jak bym jej powiedział, ze chcę wydać jeszcze 3-4k na wzmacniacz to podejrzewam że tyle bym jej widział :)

Na razie chciałem kupić, za jakiś czas oczywiście, jakiś wzmacniacz za 2k, bo słuchanie tych kolumn z Reloopem to potwarz, mimo że Reloop choć tani to potrafi zaskoczyć. Niestety ten Xindak też wykracza poza mój budżet :/ Więc czekam na dalsze propozycje. No chyba że w ogóle nie ma sensu zakupywać tych wzmacniaczy do tych kolumn bo dużej różnicy pomiędzy nimi a tym Reloopem nie będzie jeżeli chodzi o poprawę dźwięku i lepiej poczekać...rok, aż sprawa z kolumnami ucichnie i zrobić połówce prezent pod choinkę w postaci wzmacniacza za powiedźmy 3-4k?:P Co o tym myślicie?

JAKIS TRANZYSTOR!! wiec polecam NAD C352 i CD 521 bee koszt okolo 1500zl i masz( jakis tranzystor )bedziesz zadowolony...Piszesz ze polowka nadasana a prezent chcesz jej zrobic ?? wzmacniacz za 3-4 tys ...nie rozumiem ?? nazywa to pudla ?? i bedzie sie cieszyc ze jej kupisz!! to komu na tym zalezy polowce czy tobie .. pozdrawiam

Gość rydz

(Konto usunięte)

Demola, ten wzmacniacz stoi do licytacji za 1990 zł jest taki czas że kupca może nie być,widomo były Święta, nowy rok i wydatki,myśle że można by zbić trochę z ceny, ty podejmujesz decyzje.

Nie chce żebyś przeze mnie z gratami na plecach wyleciał z domu:))))).

Możesz szukać też czego innego.

JAKIS TRANZYSTOR!! wiec polecam NAD C352 i CD 521 bee koszt okolo 1500zl i masz( jakis tranzystor )bedziesz zadowolony...Piszesz ze polowka nadasana a prezent chcesz jej zrobic ?? wzmacniacz za 3-4 tys ...nie rozumiem ?? nazywa to pudla ?? i bedzie sie cieszyc ze jej kupisz!! to komu na tym zalezy polowce czy tobie .. pozdrawiam

Po pierwsze nie chodzi mi o pierwszy lepszy wzmacniacz tylko o taki, który dobrze zgra się z tymi kolumnami. Jak bym chciał kupić sobie pierwszy lepszy to bym nie zakładał tutaj tematu. Inna sprawa że ten wzmacniacz też brałem pod uwagę, zapomniałem go dopisać. Tą twoją propozycje mam traktować poważnie czy z przymrużeniem oka, bo tak to napisałeś że nie wiem o co Ci chodzi.

Druga sprawa, że za grosz nie masz poczucia humoru. Chyba to logiczne, że skoro moja kobieta chodzi nadąsana i Focale nazywa pudłami to raczej nie zależy jej na wzmacniaczu. Tekst o tym, że zrobię jej prezent jak przejdzie jej z kolumnami to była ironia. Trochę dystansu.

Demola, ten wzmacniacz stoi do licytacji za 1990 zł jest taki czas że kupca może nie być,widomo były Święta, nowy rok i wydatki,myśle że można by zbić trochę z ceny, ty podejmujesz decyzje.

Nie chce żebyś przeze mnie z gratami na plecach wyleciał z domu:))))).

Możesz szukać też czego innego.

No właśnie nie mogę go znaleźć...może już poszedł. Może wysłał byś mi linka do aukcji na PW o ile to nie problem.

Jeszcze kilka tygodni temu sam zasięgałem opinii na tym forum, co kupić do 2k zł. Jeśli to musi być nowy wzmak i tranzystor, to w tej cenie MAP 105 jest poważnym kandydatem. Objeździłem trochę sklepów i odsłuchałem kilka propozycji i moim skromnym zdaniem:

- CA 640, HK 980, Denon PMA 700 - zdecydowanie gorzej,

- Rotel RA 05 - nieźle, ale czegoś mi tam brakowało,

- Audiolab 8000S - wg mnie na podobnym poziomie, co MAP, ale to nieco inny typ brzmieniowy - nie gorszy, czy lepszy, po prostu inny:)

Mam aktualnie w domu MAP 105 - nie jest to mój egz., nie sprzedaję go, więc moja opinia bazuje wyłącznie na ułomnościach mego odsłuchu:) Uważam, że jest to jedna z lepszych propozycji, oczywiście w swoim zakresie cenowym i pośród "nówek". Gdybym miał kupić tranzystor za 2k to poważnie bym się nad nim zastanowił. Ale...nie szukam tranzystora. Posłuchałem Yaqina MC10L i już wiem, co będzie u mnie grało w najbliższym czasie:)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

Jeszcze kilka tygodni temu sam zasięgałem opinii na tym forum, co kupić do 2k zł. Jeśli to musi być nowy wzmak i tranzystor, to w tej cenie MAP 105 jest poważnym kandydatem. Objeździłem trochę sklepów i odsłuchałem kilka propozycji i moim skromnym zdaniem:

- CA 640, HK 980, Denon PMA 700 - zdecydowanie gorzej,

- Rotel RA 05 - nieźle, ale czegoś mi tam brakowało,

- Audiolab 8000S - wg mnie na podobnym poziomie, co MAP, ale to nieco inny typ brzmieniowy - nie gorszy, czy lepszy, po prostu inny:)

Mam aktualnie w domu MAP 105 - nie jest to mój egz., nie sprzedaję go, więc moja opinia bazuje wyłącznie na ułomnościach mego odsłuchu:) Uważam, że jest to jedna z lepszych propozycji, oczywiście w swoim zakresie cenowym i pośród "nówek". Gdybym miał kupić tranzystor za 2k to poważnie bym się nad nim zastanowił. Ale...nie szukam tranzystora. Posłuchałem Yaqina MC10L i już wiem, co będzie u mnie grało w najbliższym czasie:)

Dzięki za wpis, wszelkie wpisy mile widziane:) No własnie ja się zastanawialem nad tym MAP105 i tym HK 980, zresztą pisałem już o tym na początku :) No ale trochę mi namieszali teraz z tym Xindakiem, kawał sprzętu i kusi mnie żeby go zakupić. Tyle że to używka...a ja do używek nie mam zaufania, no i musiał by to być zakup na dniach, ale na to już znalazłem rade :)

A powiedź mi jeszcze czy te nóżki z tego MAPa można zdemontować? Bo o ile do całego wzmacniacza nie mam zastrzeżeń, o tyle te nóżki mnie odpychają :)

Wydaje mi się, że tak, ale musiałbyś zrobić to "od wewnątrz" - masz rację, ten szary plastik wygląda "odpustowo" :)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.