Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Zaj...biscie! :) A rezystor ten do filtra wejścia co pójdzie przed ten nowy C-X? To, który (duplikat 470R R35)? Nie widzę ścieżek od dołu, ale pewnie to przemyślałeś.

System gra dobrze, albo nie....

Witam , ten cx będzie nie potrzebny ale da pole manewru dla osób chcących po eksperymentować - i z niczym nie koliduje ,

Tak samo ta zworka zw-x normalnie nalezało by dać 2 zworki żeby pominąć filtr . Wtedy tylko się nie zalutuje tego c14 ,c15, r34 , r35 , r33 oraz r39 , (c-x) . i sygnał będzie można puścić na pcb balans - unbalans bezpośrednio do wejścia i sprzężenia , - Myślałem nad tym że będzie można zastosować tą samą pcb tego układu z p-4100 . A na pcb tego stopnia wejściowego dołożę rezystory które są na schemacie p-4100 czyli r-35 oraz r33 - i osobne gniazdo pod to .

A z kolei dołożenie tego cx da możliwość utworzenia filtru podobnego jaki jest w p-5000 oraz a-65 .

Nie zmieniło to układu ścieżek - właściwie niczego , Większość to tylko pominie - i zalutuje jak leci .

A kilku osobom które będą budowało 550 i 4100 - ułatwi póżniej życie (: .

barmanekm - tak się zastanawiąm nad gniazdami wejść - jakie zastosować , wypadało by ze dwa rodzaje , . Myślałem żeby zrobić miejsca na nie na pcb . i razem z ta pcb bal - unbal -montaż na tylnej sciance obudowy , bezpośrednio przewody by biegły do końcówek .

Domyśliłem się o ten kondensator i właśnie o to mi chodziło. Pisałem o rezystorze do filtra wejściowego (taki sam jest na + i na -), właśnie np. w A-65. Tutaj myślę, że można zrobić tak jak jest w oryginale w Accu. Czyli właśnie gniazda montowane na PCB do wejścia (bal/unbal). I owszem najlepiej będzie 2 rodzaje.

System gra dobrze, albo nie....

Niektóre osoby otrzymały spis części do E-550 . Kilka uwag

Rezystory R-14 ,r-28 , r-59 , r44 , można dać zwykłe metalizowane .

diody d5-6-17-16 - nie montować - nie kupować .

c-24-c6 - 5,6 nano - w spisie jest błąd - w org .

c2 oraz c29 oryginalnie 470 piko , lepiej wsadzić 220-300 piko - od kompensacji .

c15 to kondensator wejsciowy - także tutaj warto w cos dobre zainwestować .

ma165 - in4148 .

d13 , d8 - 1z15a zenerka 15volt 1,3 wata

d14-15 , hz9a2l zenerka 8,2 volta

d1 - d21 , hz6a1L zenerka 5,1 volta - mogą być 1,3 wata .

1ss83 np bav20 .

Zasilanie 2x24 volt - min - 550 wat , oraz 2x34 volt min - 50 wat . Przy zamawianiu traf .

Mocy nigdy za mało także zawsze lepiej dołożyć (: .

Zamówienie na 550 poszło do realizacji myślę że do 3 tygodni wszyscy będą mieli płyteczki w domu .

Druga sprawa warto by obudowy jakieś kupić , zastanawiam sie gdzie można kupić po nieprzepłaconej cenie dobre obudowy - gotowe do wzmaków .

Co do p-4100 może w sobotę opiszę coś na ten temat .

Witam odpaliłem jedną pcb z klona E-450 , układ ruszył od kopa , błędu żadnego w ścieżkach oraz w opisie . Także osoby które pisały się na to zamówienie mogą być szczęśliwe .

Tylko nie przesadzić z częściami audiofilskimi (: .

Wystarczy tylko dobrze polutować i niczego nie pomylić ze sprawnych części . Tylko nie zapomnieć połączyć tych mas " Brudnej " z " Czystą " -nic się nie stanie - ale pojawi sie napiecie stałe na wyjsciu - też o tym zapomniałem (: . W odpowiednim punkcie .

Prąd spoczynkowy ustawić na 8 MV - 10 MV mierząc na dzielnikach R-44 R42 oraz R-41 R43 . na schemacie ten punkt jest zaznaczony .

Stabilny jak głaz żadnych wzbudzeń itp . Na oscylu tak to wygląda - 20khz 100khz - na obciążeniu tym moim głośnikiem .

. . .

Gra też elegancko , na pierwsze odpalenie dobre wrażenia .

Zdjęcia robiłem telefonem także przy tym oświetleniu kiepska jakość .

Co do P-4100 to jest to bardziej rozbudowana wersja 450 .

.

plus to wejście , jeszcze muszę tam parę drobiazgów poprawić , dokończyć to .

.

Tylko zastanawiam się czy nie dołożyc do tego zasilacza , oryginalnie znajduje się on na osobnej pcb . Można zrobić że będzie na stałe , albo że będzie wyłamywany z tej pcb . W zależności od osoby i jej wizji . Zeby płacic za jedną pcb .

Przekazniki będą takamisawa - takie jak oryginalnie - są do kupienia w TME z cewkami na różne napięcie .

Gniazda do tych wejść zbalansowanych będą osobno , stwierdziłem że te do druku są gorsze i mały wybór, w tme można kupić różne kalibry od srebrnych po pozłacane .

Na razie jest 7 osób na ten projekt z tego forum - jeżeli ktoś się nie wykruszy .

Cena będzie ok 200 - 230 zł za całość - w przybliżeniu .

Mile widziane sugestie co do tego .

AAA potem mnie swędzi preamp z tego c2810 czyli coś takiego .

[quote name='jaskiniowiec' timestamp='1326392023' post='2369788'

.... Tylko nie zapomnieć połączyć tych mas " Brudnej " z " Czystą " -nic się nie stanie - ale pojawi sie napiecie stałe na wyjsciu - też o tym zapomniałem (: . W odpowiednim punkcie ....

Możesz wytłumaczyć dokładniej? Po połączeniu tych mas pojawia się wysoki offset?

'jurek'

Możesz wytłumaczyć dokładniej? Po połączeniu tych mas pojawia się wysoki offset?

Jak sie nie połączy to wystąpi napiecie na wyjściuu - przerabiałem to w 407

'jurek'

Jak sie nie połączy to wystąpi napiecie na wyjściuu - przerabiałem to w 407

OK- jaskiniowiec napisał dosyć zawile a ja odczytałem to "odwrotnie".

Pytam, bo ten sam problem miałem w e210.

W którym miejscu najlepiej łączyć te masy? W zasilaczu?

jurek

OK- jaskiniowiec napisał dosyć zawile a ja odczytałem to "odwrotnie".

Pytam, bo ten sam problem miałem w e210.

W którym miejscu najlepiej łączyć te masy? W zasilaczu?

W zasilaczu na kondensatorach głównych

Układ mas z tych kondensatorów i filtrów i stabilizatorów jest oddzielony , sprowadzone dzielonymi ścieżkami punktowo pośrodku pcb . Tam płyną większe prądy ładowania kondensatorów itp .

Z kolei układ masy sygnałowej z paroma elementami tych wzmacniaczy też jest osobno .

Płyną tam znikome prądy .

Np podłączysz masę z jednego zasilacza do dwóch końcówek prądową , a drugim przewodem do obudowy .

a sygnałową do wejścia końcówek i do obudowy .

Efekt jest taki że nie utworzysz żadnej pętli .

Nie trzeba się bawić żądne czary mary z przewodami itp jak to większość robi żeby nie buczało .

Obydwa układy mas są jeszcze sprowadzone punktowo .

Oryginalnie jest podobnie robione podobnie .

Istnieje dodatkowo większe pole manewru przy łączeniu tego .

Wprawdzie musiałem troszkę prototypów zrobić żeby to dograć .

Ale efekt końcowy jest taki że nie nawet szmeru związanego z przydżwiękiem .

Przez to nie pokazywałem PCB E-550 od spodu jak to jest zrobione , tak samo jest to zrobione w innych końcówkach 450 itp .

Kiedyś w tych pierwszych końcówkach p-series oraz 550 - pierwszym prototypie było to jeszcze spartaczone .

Cześć.

Rozglądam się za częściami, na początek trany. Wyglada na to, że może być problem z dostępnością niektórych. Do których można bezboleśnie brać zamienniki? i jakie?

Pozdrawiam

Łukasz

W p-4100 wejscie 2sc2909 , 2sa1207 można wsadzić 2sc3478 2sa1376 -takie jak są w innych accu

albo 2sa970 2sc2240 zamiennie .

2sc2705 i 2sa1145 - są dostępne

2sc3905 i 2sa1507 ja tam wsadzam ksc2690 oraz 2sa1220 - kupiłem takich troszkę i żyleta pod względem parametrów , i można je fajnie sparować .

2sa 1837 oraz 2sc4793 są dostępne ale można zamiast nich włożyć 2sc5171 oraz 2sa1930 - dostępne.

2sc4685 - wypadało by oryginał włożyć .

a koncowe 2sa2121 i 2sc5949 popularne 2sc5200 oraz 2sa1943 . Różnią się mocą strat - oryginalne były by lepsze , te drugie znowu mają mniejszą poj Cob . Pozostałe parametry identyko . Tylko te oryginalne ciężej kupić

Jeżeli ktoś nie będzie przeprowadzał operacji samo ogłuszania - nic się nie stanie . A parametry wzmaka nic się zmienią

co do tych w ograniczniku prądowym w 450 są 2sc3478 i odp a w 4100 2sc2909 2sa1207 . Ogólnie jeżeli pomiędzy emiterem a bazą na tym dzielniku wytworzy się 0,6 volta to ten tran zaczyna przewodzić i przytyka tego z wtórnika . Jeden diabeł co tam się włoży , byle parametry graniczne były wystarczające .

Ja tam ładuje do tego 2sd667 2sb647 . Można je kupić na alegro za parę złoty za kilka sztuk .

I nie ma to zupełnie absolutnie żadnego wpływu na parametry i dżwiek wzmacniacza .

Jedynie co zauważyłem że ten wzmacniacze operacyjne które razem w połączeniu ze stopniem końcowym tworzą wzmacniacz pomiarowy - tak to jest zrobione .

Oryginalnie są te njm 4580 D , Próbowałem na takich ten złożony moduł z e-450 i grał dobrze .

Ale jak zamiennie włożyłem lm 833 to zaczęło to grać jeszcze lepiej .

Coś czuje - raczej już wiem , że tutaj będzie szerokie pole do popisu na znacznie lepszych wzmacniaczach operacyjnych , Tylko na podstawie prób i eksperymentów będzie należało wy testować co jest najlepsze ,

Dużo by pisać .

To samo oprócz końcowych , org 2sj618 2sk3497 ja ten swój zrobiłem na 2sj201 i 2sk 1530 .

Prad spoczynkowy minimalnie , znikomo maleje jak się nagrzeje , ale nie uważam tego za minus .I wzmak się elegancko stabilizuje . Są do kupienia w AVT . Na oryginalnych nie próbowałem bo nie kupiłem .

@ jaskiniowiec

Dzięki za odpowiedź. 2sc4685 nie widać ich nigdzie prócz North, tam produkcji JVC i dostępne 0 szt., czy swoją 550 składałeś na oryginalnych czy dałeś coś coś innego. Z North mam różne doświadczenia, kiedyś zamawiałem od nich TA7318 i to była lewizna. Gdzieś widziałem Twój wpis, że coś u nich zamawiałeś z tranów i ciężko się doczekać.

Ten tranzystor 2sc4685 siedzi w kompensacji temperaturowej tych wzmacniaczy - wszystkich accuphase - czyli w każdym modelu .

I też nad tym myślałem co tam wsadzić , mówię o takim tranzystorze który da się realnie kupić , a nie fikcji nigdzie nie dostępnej .

Teraz włożyłem ksc2690 nie miałem nic lepszego - te tranzystory będą znowu dostępne w eurosemi - pisałem do typa , że niby w połowie lutego będzie znowu je miał .Świetnie nadają się jako zamienniki 2sa1507 oraz2sc3902 . Co do zamienników najlepsze co znalazłem i co da się kupić i włożyć w to miejsce to 2SC3964 dostępny w Humie oraz w north po ok 5 zł .

albo od biedy też 2SC3420 .

Kupiłem parę tych tranów na próbę w north 2SC3964 - czekam na dostawę .

Ogólnie chodzi o to żeby podczas pracy w tym tranzystorze , w strukturze nie wydzielało się ciepło , przez to prądowo maja one spory zapas , Ten tranzystor przyjmując ciepło z radiatora - rośnie jego wzmocnienie , i maleje tym samym spadek pomiędzy kolektorem a emiterem itp .

Witam , projekty do tego p-4100 mam gotowe , wejście , i stopień końcowy .

Na tej wejscia zbalansowanego i niezbalansowanego , dołożyłem zasilacz i od wizji składającego będzie go można wyłamać wyciąć itp . Układ jest zrobiony tak samo jak na schemacie w dok . Przełączanie wzmocnienia za pomocą tych przekaźników ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gniazda tak samo są w tej firmie do wybory i koloru .

Z boku w zasilaczu są miejsca na dwa stabilizatory lm w połączeniu szeregowym , to będzie mógł sobie każdy wykorzystać do zasilania tych przekazniczków poprzez przełącznik - w zależności od wizji itp , albo do czegoś innego .

Zasilacz jest podobnie zrobiony jak w dokumentacji itp .

Także każdemu wyśle prośbę o potwierdzenie udziału w zamówieniu , podliczę to ostatecznie , o ile nadal zostanie wystarczająca liczba chętnych puszczam to do realizacji w Gamie .

Ukryta Zawartość

Ja zastosowałem w E-407 do kompensacji właśnie ten o którym napisał kol Jaskiniowiec -2SC3964

i w E-550 też go włożę oraz do p-7100 .

Jest to tranzystor specjalny do tego celu tak jak 2sc4685 tylko o mniejszym prądzie ,bo 2A zamiast 6A

W tym miejscu układu prąd jaki występuje to 10 mA ,także spoko ,a napięcie na tranzystorze 2,5V.

Dlatego jest preferowany tranzystor z małym napięciem nasycenia i o dużym wzmocnieniu ,takim jak masą w/w tranzystory .Przy takich parametrach jest bardzo dobra stabilizacja tranów wyjściowych,szybka reakcja na temp i tranzystor sam w sobie się nie grzeje ,o czym już pisał kol Jaskiniowiec

Są to trany z niskim napięciem emiter-kolektor

Jest jeszcze kilka typów takich tranów ,np firmy ROOM i NEC

Zasilania do P-4100 2x61 i 2x53 DC / 1,41 . czyli 2x45v - 80 wat , 2x40 v AC . Mocowo te 700 - 800 wat wystarczy całkowicie plus dwa uzwojenia po ok 16-17 volt ac 30 wat wystarczy w zupełności dla reszty .

Ten tran moim zdaniem jest nawet lepszy od tego co siedzi tam oryginalnie .

Witam osób które potwierdziły 100 proc udział w zamówieniu jest wystarczająco dużo , także zamówienie pójdzie do realizacji - p-4100 . Osoby które jeszcze się nie zdecydowały maja tak - max do czwartku czas , dopóki nie pozbieram wpłat .

Wychodzi to tak 2mm - 70 um miedzi - oczywiście metalizacja opis itp . Końcówki mocy - 150 zł - po 75 zł kanał . Wejście - 65 zł - tutaj będzie 1,5 mm - 70 um miedzi - tych PCB jest o połowę mniej także jest większa cena względem rozmiaru , moim zdaniem nie potrzebny jest tutaj laminat 2mm .

Solder-maski do 450 zamówiłem niebieskie do 550 też , może teraz dla odmiany czerwona albo zielona . ??? Może czarna - (:::: .

Całkowicie z dostawą 230 zł .

'Olkowski'

2sd667 2sb647 zamienniki jakich tranzystorów w E-550?

2SC3478/2SA1376 -

tych co siedzą w zabezpieczeniu

Edytowane przez wieslawa

Witam Termin odbioru - realizacji pcb do 550 jest 25 - środa także myślę że 30 - 31 już to porozsyłam . Nie będę łączył zamówień - wysyłki z P-4100 - dla osób które pisały się aż na oby dwa pcb . Ponieważ termin realizacji p-4100 będzie dopiero pod koniec lutego .

Solder maska będzie zielona (: .

Jeszcze główkowałem nad obudowami , i radiatorami , żeby to fajnie opakować , i świetnie pasującym radiatorem do skonstruowania obudów jest kształtka "FISCHER ELEKTRONIK SK56/150/SA - Radiator: odlewany; żeberkowy; czerniony; L:150mm; W:300mm; H:40mm " . W dakpolu kosztuje jedna sztuka 215 zł brutto przy 10 szt brutto 200 zł + przesyłka a w TME 236 szt a przy 10 szt 183 zł .

Chodzi mi o to że można by się zrzucić na te 10 sztuk w Tme maja koszt przesyłki stały ok 17 zł niezależnie od kilogramów . I po rozsyłce do każdego poczta - licząc 20 zł .

Wtedy każdy by zaoszczędził ok 30 zł na radiatorze - na dobrą flachę .

Ja bym kupił zaraz cztery takie . Gdyby ze 3 osoby miały ochotę przeprowadzić taki manewr , to byłoby obustronnie korzystnie .

Idealnie będzie pasował do p-4100 oraz 450 , nawet do 550 .

Chyba że ktoś ma lepszą propozycję .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi