Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Bogdan,

Chętni pewnie by byli, np ja, ale wszystko zależy od ceny.

Co do tematu gdzie ją kupić, to pewnie na taobao by dało radę, jak narazie napisałem do pośrednika taobao że szukam takiej obudowy, jak coś znajdą i odpiszą dam znać.

Bogdan ja obudowę zamówiłem u Pana Roberta w modushopie tak więc w kolejnym zamówieniu grupowym nie wystąpię :)

Jakby jeszcze łaskawie odpisywali to byłoby fajnie, każdy mój mail został zignorowany... świetna firma...

@Bogdan

Ja sam byłbym chętny na taką obudowę i próbowałem coś załatwiać ale ciężko idzie bo jak wyżej można przeczytać to "firma" modushop olewa potencjalnych klientów którzy chcą kupić obudowy za kilka tysięcy.

to ile tych maili było??

Ja już kupuję chyba czwartą obudowę od Roberta i nie ma nigdy problemu. Zawsze doradzi i da zniżkę dla klubowiczów. I jeszcze płatność przelewem po dostawie do domu. Nie ma co narzekać.

Panowie, na razie cofam moją ocenę ponieważ otrzymałem odpowiedź i jeśli wszystko pójdzie świetnie to na pewno polecę chociaż mały niesmak został jeszcze.

Witam ja ostatnio na parę dni wyluzowałem z zaglądaniem na fora .

Jedyne płytki które nie zostały rozesłane to te po 17 zł - jednostronne .

Miałem trochę problemy z prototypem . Reszta wszystko wysłane .

Po-dosyłam jak będę je miał .

Zamówienie z IT-Tronics. Kondensatory wysłałem kurierem. Podobna cena do PP. Przy okazji zważyłem, 2 szt to prawie 1,5kg! Na szczęście koniec pakowania, uff. Proszę zwrócić uwagę na to aby nie wyrzucić pudełeczek ze śrubeczkami. Więcej zbiorowych zamówień nie organizuję :) Nie mam jeszcze wszystkich drobnych dopłat za wysyłkę. Proszę wszystko przeliczyć i dosłać brakujące kwoty. Osoby którym mam zwrócić pieniądze otrzymają je jak zakończę wysyłkę i ostatecznie podliczę wszystkie koszty.

nowy18 68mF/80 4 - z obejmami - wysłane

bc_leszcz 68mF/80 2 szt z obejmami - wysłane

Bogdan 68mF/80 2 - potwierdzam z obejmami - wysłane

genek 68mF/80 2 - z obejmami - wysyłam we czwartek

woyteksirocki 68mF/80 2 - wysłane

HEN 68mF/80 2 szt z obejmami - wysłane

mihau_r 68mF/80 2 szt z obejmami - wysłane

hi_aro 68mF/80 4szt. z obejmami - wysłane

czekin1 68mF/80 4szt. z obejmami; czekin1 47mF/100 4szt. z obejmami - wysłane

crossover64 68mF/80 2 szt z obejmami - paczka gotowa z listem przewozowym, jutro będzie wysłana

areksz 68mF/80 2 szt z obejmami - paczka gotowa z listem przewozowym, jutro będzie wysłana

adik82 68mF/80 2szt z obejmami - paczka gotowa z listem przewozowym, jutro będzie wysłana

Witam, kondensatory dotarły w stanie nienaruszonym (paczuszka solidna)

dzięki KonradRak z poświęcenie czasu i zorganizowanie zamówienia i wysyłki

pozdrawiam Henryk

[ja też otrzymałem elektrolity , również dziękuję !!!!

... ta cholerna obudowa do 7100 mnie dobije - jak ja mam jej dosyć,

nic mi nie idzie, łamie wietrła i gwintowniki jeden za drugim - katorga ,

a efekt bardzo średni...

ostatni raz się porwałem na robienie obudowy własnoręcznie :-(

[ja też otrzymałem elektrolity , również dziękuję !!!!

... ta cholerna obudowa do 7100 mnie dobije - jak ja mam jej dosyć,

nic mi nie idzie, łamie wietrła i gwintowniki jeden za drugim - katorga ,

a efekt bardzo średni...

ostatni raz się porwałem na robienie obudowy własnoręcznie :-(

Bogdan używaj dużooo np. nafty. Wtedy się nie klei tak do wierteł i gwintowników. Ja na początku jak zacząłem obrabiać alu też złamałem 2 gwintowniki i niezliczoną ilość wierteł - ale to takie odziedziczone po dziadku. Odkąd kupiłem zestawy gwintowników składające się z 3 gwintowników (a nie dwóch jak miałem na początku), i porządne współczesne wiertła HS - żadnego dotąd nie złamałem. A leciałem hurtem jednego dnia ok. 90 otworów M3. Gwintowniki mam zwykłe takie po 18PLN za komplet. Wiem, że są też specjalne do alu po 70zł. i więcej :) ale tych nigdy nie testowałem.

Ponoć polewanie denaturatem również pomaga przy wierceniu w aluminium.

Pozdrawiam ))

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Popieram - denaturat przy wierceniu, gwintowaniu aluminium sprawdza się idealnie a potem sobie sam odparowuje :). Gwintowniki polecam FANAR, a jeśli nie masz doświadczenia to gwintowanie ręczne jest chyba prostsze - czujesz pod palcami co sie dzieje - i zawsze możesz się cofnąć o pól obrotu żeby wióry ułożyć. Wiem coś o tym bo ostatnie dwa miesiące dłubałem obudowę do P5000 (rofl) dawno się tak nie narzeźbiłem :D

Mam kilka pytań dotyczących sterownika - złożyłem go jakoś ostatnio, udalo mi sie zaprogramować pilota nawet soft start dziala trafo sie ladnie uruchamia ale co dalej ? :)

1. bimetal zwarty - czy taki sie nada

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ??

2. jaka powinna byc reakcja sterownika na rozwarcie bimetalu?? podłączyłem testowo bimetal na 60 stopni podgrzalem go zeby sie otworzyl ale zadnej reakcji sterownika :/ pewnie cos skopalem przy montazu, gdzie szukac ew. przyczyny?

To na poczatek (tyle wczoraj w nocy sprawdzilem) dzis dalsza czesc testow i pewnie kolejne pytania :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez descenic

Ten sterownik muszę omówić jak to ma działać , i wytłumaczyć co i jak , jak to po sprawdzać czy dział wszystko poprawnie .

Bimetali nie trzeba można wykorzystać regulatory temperatury zamiast bimetali i sobie ustawić dowolna temperaturę , wystarczy zrobić jedno połączenie przewodem .

Muszę napisać mały referacik , zresztą układ jest prosty .

Panowie, na razie cofam moją ocenę ponieważ otrzymałem odpowiedź i jeśli wszystko pójdzie świetnie to na pewno polecę chociaż mały niesmak został jeszcze.

Niestety zareagowałem troszkę przedwcześnie więc chciałbym zwrócić honor firmie, pierwszą obudowę (Pesante dissipante 04/300N) otrzymałem i po minimalnej przeróbce (trzeba troszkę wyżłobić miejsce na tranzystory w płytkach przykręcanych do radiatora) będzie pasować świetnie do P-5000.

Obudowa jest masywna i taka jaka powinna być chociaż powinni robić wyższe radiatory niż 4 cm (dłuższe żebra).

Teraz jeszcze zamówić U5 do P-7100 i powinna być na styk.

Jeśli ktoś byłby chętny na wspólne kupno to będziemy mogli uciąć gdzieś 15% dzięki rabatowi przy kwocie powyżej 1000 PLN (jedna obudowa U5 już wsiada na rabat 15%) - nie wiem jak przy większej kwocie ale to chyba maksymalny możliwy rabat.

Zostało mi jeszcze po kilkanaście sztuk tranów wejściowych z Kashinoki. 2sc3478 z Hfe ok 260 i 2sa1376 z Hfe ok 300, może te wartości spasują się z tymi co macie? Proszę o info jakby co, bo będę ściągał te trany z moich taśm bo mi zawadzają. Pozdrawiam.

Gwintowniki z fanaru, porządne wiertła i denaturat. Nic nie złamałem, wszystko dobrze powierciłem... Głównie radiatory. Aluminium miękkie i szło dobrze...

Edytowane przez barmanekm

System gra dobrze, albo nie....

znalazłem , tylko jak je kupić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 CNY = 0.5089 PLN

1 450 CNY (powiększona + wysyłka) = 737,90 PLN

Tu cło, Vat itp:

Ukryta Zawartość

Chyba że źle szukam?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adik82

No tak w skrócie co do tych ster zab .

Układ nie jest jakiś filozoficzny , Poprawiony schemat jest poniżej .

Należy zmienić wartości przy tym bd912 . Tą diodę zenera można nawet zewrzeć , ten tranzystor robi za włącznik . Przy poprzednich wartościach jeżeli ktoś przesadził z czasem włączania to zabezpieczenia się nie włączały . Ten układzik czasowy nie jest przystosowany do jakiś długich czasów rozruchu , tylko tak zrobiony by nie było zwłoki przy wyłączaniu . Przekaźniki łapią nawet przy 8 voltach co powodowało że ten tran nie włączał zabezpieczeń . Jest to zrobione po to żeby ten protektor nie działał od razu przy włączaniu wzmacniacza , jak jest stan nieustalony , bo by powodowało ponowne wyłączenie . Musi byc trochę zwłoki .Także protektorek nie kontroluje stanu wzmacniacza przez ok 3 sek po włączeniu , do tego celu jest drugi protektor na tej drugiej pcb który nie dopuszcza do załączenia przekaźników od głośników , a aż ten spowoduje spowoduje wyłączenie wzmaka .

Zasymulowanie zadziałania powinno natychmiast spowoowac wyłączenie .

Zabezpieczenie zwarciowe podłączamy jak na schemacie jak ktoś pomyli polaryzacje to nie będzie ono działać .

Drugi protektorek PRG podłączamy do obudowy , a masę wzmacniacza łączymy do obudowy za pomocą rezystora ok 10 om , tylko musi to być jedyne połączenie , masa gniazd wejściowych musi być izolowana od obudowy . Jak by doszło do przebicia z jakiegoś powodu i pojawił się potencjał dodatni lub ujemny na obudowie to ten rezystor wręcz odparuje , A ten protektorek wyłączy wzmak .

Rożnie bywa przy tylu tranzystorach mocy , źle przykręcona podkładka , coś wpadnie pomiędzy trany , i może to zab naprawdę sporo uratować .

Do soft startu lutujemy takie wartości rezystorów transformator ładnie się załączał , do wyboru jest bateria rezystorów lub temistory , można dać to i to . Triak bt41 , z reguły kazdy będzie tym załączał trafa o mocach powyżej kilowata , zalecany .

Co do zab termicznego można dać X ilość bimetali połączonych szeregowo , nie trzeba nic zmieniać ,

Jeżeli ktoś zostawi to wejście wolne to układ będzie się wyłaczał , nalezy dac zworę .

Lub wykorzystać jeden z termoregulatorów wtedy należy spiąć wyj reg z reg na złączce - przewodem .

No i zamiast diody oznaczonej DX zalutować cztery połączone szeregowo ,

PO prostu troszkę źle skalkulowałem spadek nap wyj lm .

Termistory można dać po dwa szeregowo na każdy kanał np 4,7k , na potencjometrach można wyregulować tmp . Najlepiej zrobić tak ze termistory owinąć blaszka aluminiową , do tego dołożyć czujnik z miernika cyfrowego , i ustawić sobie tmp przy jakiej ma zadziałać np 70 st wył . Zwykle jak to ktoś raz ustawi to zastanie to na wieki . Nie należy wykorzystywać oby dwu regulatorów , napięcia z ich wyjść są sumowane na diodach , i jednej nie należy wtedy lutować . Po prostu jak tmp jest niska na wyjściu jest stan wysoki , jezeli by pracowały dwa równolegle , to jak by tmp wzrosła pow zadanej i na wyjściu jednego z nich pojawił się stan niski , układ by nie zadziałał . ponieważ na drugim byłby wysoki .

Na tym bc 557 i dzielniku rezystorowym jest odwrócone stany tak ze wentylatorki uruchamiają się jak jest wysoka temperaturka .

Reg tmp jest zrobiony na lm723cn z wykorzystaniem jego wnętrzności .

Jeżeli zabezpieczenia się uruchamiają jest to sygnalizowane lekkim zaświeceniem diody led , ale nie powinien zadziałac przekaznik wykonawczy . Przeakznik ten robi za prosty układ podtrzymujacy .

Jeżeli jakies zabezpieczenie zadziała wyzwoli ten przekaznik który odetnie układ czasowy od załaczania i przez wlasny styk podtrzyma sie , wyłaczy wzmak . Wtedy nalezy wyjąc z wtyczki wzmacniacz żeby skasować zadziałanie .

Do zdalnego sterowania jest wykorzystany procek z avt 390 , siedem wyjśc jest na złaczce , Mozna bezpośrednio z nich sterowac układem wejsciowym w wersji trzeciej , w wewrsji drugiej skonczyło by sie to upalem wyjśc - takze odradzam . lub wykorzysatc do czegos innego .

Wada tego załaczania jest to że jeżeli ktos załaczy z manuala to nie wyłączy z pilota i odwrotnie , ale z reguły jak ktos lubi piloty to i tak ręcznie nie będzie sie fatygował ::))).

Bezpieczników na pierwotnym nie ładowac jakis hajt po 10 amper wystarczy 3-4 ampery - on ma zadziałac . soft start działa bardzo dobrze takze nie będzie go paliło . On ma zadziałać .

Od tranformatorka potrzeb własnych nalezy dac bezpiecznik 100 mA .

Na płytce jest miejsce na dwa kondensatory przeciwzakłoceniowe , zamiast jednego mozna zastosowac warystor np na 270 wolt , który będzie chronił przed przepieciami i powodował ewentualne przepalenie bezpiecznika .

Z tego co składam te układziki wszystko rusza od strzału także problemów jakis innych nie ma . Chyba ze ktoś cos przekąbinuje .

Pochwalę się wynikiem ostatnich kilkunasty/dziesięciu wieczorów spędzonych z pilnikami, wkrętarka, gwintownikami i brzeszczotem :D Obudowa do P5000 - spód, tył i wnętrze wyrzeźbione dosłownie z blachy alu 3mm ciętej w sklepie metalowym na gilotynie :) malowane proszkowo ze średnią fakturą. Radiatory chyba Fischer kupione na aukcji wyszukanej i wstawionej tu na forum przez Adik'a. Pokrywa górna - gotowiec z modushop.pl. Nóżki z jakiegoś cd'ka czy nagrywarki Philipsa :) Pod "podstawką" na trafo będzie sterownik mostki, kostki i większość bałaganu.Chwilowo nie mam koncepcji na front szkło, alu 10mm - może wezmę też gotowca z modushop bo ichniejsza anoda mi się podoba wizualnie. Jak zmajstruję front to prawdopodobnie ten przedni stelaż konstrukcyjny pójdzie out - chwilowo musi być spinając całość.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-34037-0-64619300-1379880697_thumb.jpg post-34037-0-07177100-1379880698_thumb.jpg post-34037-0-40073200-1379880698_thumb.jpg post-34037-0-32112600-1379880850_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez descenic

Hehe :) Ja tam dłubie tylko nocami w dzień jakoś nie mogę wygospodarować czasu :/

Jaskiniowiec - wielkie dzięki za opis do sterownika - w końcu trochę mi się rozjaśniło a po poprawkach nawet udało mi się go odpalić - no prawie :D działają zabezpieczenia termiczne bimetal po podgrzaniu wyłącza trafo, termoregulatory - jeszcze nie regulowałem ale reagują wiec tez powiedzmy jest ok, zwarciowych jeszcze nie testowałem ale mam problem z protektorami - wywalają od razu zabezpieczenie (zanim załączą się główne przekaźniki błysk led'a i sterownik się wyłącza) żeby przetestować pozostałe moduły wylutowałem 2 diody łączące protektory z reszta układu

Ukryta Zawartość

po tym zabiegu reszta sterownika bez problemu działa. Tylko teraz moja marna wiedza w temacie mocno mnie ogranicza - sprawdziłem 2x elementy czy czegoś nie pomyliłem sprawdziłem multimetrem tranzystory EB-CB w jedna strone mam 700mV w druga nie przewodzą wiec też ok (no chyba bo pomiar robiłem fachowo bez wlutowywania ;) ). wszystko wygląda jakby było OK a sterownik z podpiętymi tymi protektorami nie chce się załączyć :/ Poratujcie mnie biedaka jakaś porada gdzie szukać.

Ukryta Zawartość

Zewrzyj ten bd912 E-C - zwora . Jeżeli ktoś nie ma tych tranów to może bez problemu włożyć bd140 , on jest troszkę nad wymiarowy - po prostu kupiłem cały worek tych tranów i tym samym znalazł się na schemacie :) .

II sprawdź co się dzieje . może tylko z jednym protektorkiem jest coś nie tak , zalutowując te diody naprzemiennie sprawdź z którym układem jest coś nie tak .

Tranzystorki muszą być o charakterystyce B - żeby ich wzmocnienie nie było za duże .

• Pokaż nowe odpowiedzi