Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Problem w tym, że na zdjęciach wygląda fatalnie. W rzeczywistości nie wiele odstaje od fabrycznych. No ale w końcu panel to nie modelka.

Czcionkę taką wybrałem, wolę standardowe czcionki na sprzęcie.

A tak wygląda złożony w piwnicy. Folia nadal jest:-)

Fakt. Zdjęcie jest fatalne

Problem w tym, że na zdjęciach wygląda fatalnie. W rzeczywistości nie wiele odstaje od fabrycznych. No ale w końcu panel to nie modelka.

Czcionkę taką wybrałem, wolę standardowe czcionki na sprzęcie.

A tak wygląda złożony w piwnicy. Folia nadal jest:-)

Zainwestuj w konkretny front aluminiowy a nie wiór :P

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Dziękuję wszystkim za sugestie i uwagi. Nie wdając się zbytnio w szczegóły jak to wygląda na żywo zostanę przy moim rozwiązaniu:-) No może poza tym, że gałki są aluminiowe.

Odnośnie dźwięku to jeszcze nie podłączyłem tego do głównego zestawu. W tej wersji mam wstawionego Alpsa a w obecnie grającym TKD. Muszę znaleźć trochę wolnego czasu na podmianę i podłączenie. Jak tylko wstawię i układ się wygrzeje to dam znać

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Tak z ciekawości kto zgadnie co to jest a raczej będzie . ::)) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak z ciekawości kto zgadnie co to jest a raczej będzie . ::)) .

Niech zgadnę, może coś wygram :)

Pre wg. Accuphase czyli AAVA

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

To będzie aava w polskim wykonaniu :) .

Wpierw się zobaczy co to pokaże w praktyce , do stereo w wersji symetrycznej potrzeba 4 takie pcb .

Właściwie to zasługa mojego kolegi że powstaje ten potencjometr .

Są w tym wykorzystane jedynie klucze za pomocą których jest reg głośność , jednak całe sterowanie nimi nie ma i nie będzie miało nic wspólnego accu . Ale działać będzie tak samo .

Zrobienie tego na podstawie serwisów-ki jest nierealne zawiera ona tuziny błędów i choćby ktoś chciał nie powieli tego w takiej postaci .

Jak powstanie prototyp to wtedy się oszacuje czy jest to coś warte , pod względem aspektu dźwiękowego . Koszt tych pot jest nie mały i czy będzie to warte zachodu.

Może będzie lepiej włożyć zwykły potencjometr .

Gołe przedwzmacniacze powstaną w takiej postaci że będzie można zalutować na pcb alpsy i bez wyprowadzania osiek sterować każdym za pomocą jednego sensora dotykowego + pilot . Wersja którą będzie będzie mógł polutować .

Edytowane przez Rick

@Rafals, pojedynczy potek resztą steruje procesor (przełącznikami)

Jaskiniowiec, robisz to na oryginalnym procku? Ja właśnie robię samo sterowanie głośnością. Myślałem o 3 prockach HC08 (tani, mały, ale trzeba własny programator zrobić, bo są trudno dostępne i dosyć drogie), jakiegoś klasycznego AVR'ac(wiadomo) lub... Texas Instruments MPS430xxxx, (tani programator, szybki fajny i muszę tylko sprawdzić jak pracuję się w CodeComposer studio).

Jakby co, to ja oprogramowaniem procka mogę się zająć. Mam też fajny potek do polecenia do tego... ;-).

Procek musi mieć przetwornik AD (min 10 bitów, by miało to sense) i dobrze jakby był 16 bitowy, ale to nie jest konieczne, ale łatwiej będzie napisać odpowiedni soft. Jest jednak jedna sprawa, gotowy układ muszę mieć przed 14 stycznia.

System gra dobrze, albo nie....

Procek musi mieć przetwornik AD (min 10 bitów, by miało to sense) i dobrze jakby był 16 bitowy, ale to nie jest konieczne, ale łatwiej będzie napisać odpowiedni soft. Jest jednak jedna sprawa, gotowy układ muszę mieć przed 14 stycznia.

Można dołożyć zewnętrzny ADC z komunikacją po SPI i I2C? np. na WM8786.

Lepiej jakby był wbudowany, po co dodatkowe coś. Tak myślę przynajmniej. 10 bitowy przetwornik (to 1024 pozycji do wykryca, 12 bitowy już 4096) pamiętajmy, że potek obraca się w zakresie ok 320 st. co już przy 10 bitach, daje mniej niż 3 stopnie rozdzielczości.

Jeżeli potek jest liniowy, to trzeba poźniej już w procku zmienić na charakterystykę logarytmiczną. Dlatego dobrze jakby potek był 16 bitowy, bo będzie łatwiej uzyskać zakłądaną zgodność z krzywą logarytmiczną. Najlepiej jakby miał też odpowiednią ilość wbudowanej pamięci, wtedy zamiast bawić się w jakieś algorytmy, szeregi Taylora i etc. po prostu można by "zapruć" na stałę odpowiednią tablicę (lookup table) z wartościami logarytmu.

@Rafals, pojedynczy potek resztą steruje procesor (przełącznikami)

Ja wiem jak jest w AAVA, ale pytałem się jakby ktoś nie chciał go, tylko normalny potencjometr.

Lepiej jakby był wbudowany, po co dodatkowe coś.

No to są fajne procki ARM, albo PIC 32 posiadające 12bitowe ADC. O zintegrowane 16bit już ciężko.

Obiecałem, że coś napiszę w sprawie nowej wersji pre 408. Nowej, bo od roku gram na tym przedwzmacniaczu, ale na starych, zwykłych płytkach. Z tej poprzedniej wersji byłem bardzo zadowolony. Uważałem, że to jest jeden z lepszych pre z jakim miałem do czynienia. Pomimo że tranzystory nie były parowane, trochę zamienników, rezystory „zwykłe”. Kupiłem go na forum i zmieniłem tylko parę kondensatorów.

Ta obecna wersja to:

1. Płytka pozłacana

2. W newralgicznych miejscach Shinkoh, Riken i Caddock

3. Poza jednym miejscem wszędzie BG Std

4. Pozostałe rezy głownie Takmany i PRP w zasilaczu

5. Sygnał z CD wchodzi bezpośrednio na potek (selektor na inne pierdoły podpięty równolegle)

6. Trany parowane z dokładnością ok 2% .W obydwu kanałach takie same wzmocnienia

7. Trafo toroid, w poprzedniej wersji bardzo dobre ekranowane EI (z cd Sony)

No i nie wiem co wprowadziło największe zmiany. Co było krokiem do przodu a co wstecz. Na pewno wszystko miało na to wpływ. Ale różnica jest bardzo duża. Jest to po prostu zupełnie inne urządzenie. Nie będę pisał co jest lepsze, bo lepsze jest wszystko. Jedyną dyskusyjną sprawą może być to że gra słodko, ciepło. Nie dla wszystkich będzie to zaletą.

Jeżeli chodzi o mnie spodziewałem się zmian na poziomie niuansów. Wyszło znacznie lepiej.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Witam, nie udzielałem sie wcześniej na tym forum ale do rzeczy, zdjęcie płytki co Grzegorz zamieścił to projekt pre oparty na c2810 z moimi rozwiązaniami itp itd. Jest to moja wersja AVAA tyle ze 8 bitowa w pełni zbalansowana ( wyjscie zbalansowane bedzie zrealizowane na dodatkowej dołączanej płytce). Przerobione zasilanie na nisko szumowe źródło stabilizowane. Sterowanie za pomocą impulsatora. Dlatego 8 ponieważ jeśli by użyć potenconometr i użyć go jako źródło odniesienia załączania odpowiednich stopni i 16 bitowy ADC to układ reaguje nawet na podmuch wiatru,jest cholernie niestabilne, pozatym po testach wyszło ze nie ma zadnej różnicy pomiedzy 6,7,8,12 czy nawet 16 bitami.Układ sterujący w c2810 jest również 8 bitowy a programowo ustawia sie 16 bitów co wg mnie jest tylko chwytem markietingowym. Sterowanie impulastorem jest stabilne, pełne wysterowanie osiąga sie po 8 obrotach, układ zapamietuje poprzedni stan i po włączeniu wzmocnienie wynosi tyle samo co przy ostatnim graniu. Przy wyłączeniu napiecia układ sie resetuje, Dodatkowo mute po wciśnieciuu gałki impulsatora. Płytka jest juz gotowa siedze tylko nad debugowaniem jej i sprawami kosmetyki. Wychodzi 1 płytka na 1 kanał

Lepiej jakby był wbudowany, po co dodatkowe coś. Tak myślę przynajmniej. 10 bitowy przetwornik (to 1024 pozycji do wykryca, 12 bitowy już 4096) pamiętajmy, że potek obraca się w zakresie ok 320 st. co już przy 10 bitach, daje mniej niż 3 stopnie rozdzielczości.

Jeżeli potek jest liniowy, to trzeba poźniej już w procku zmienić na charakterystykę logarytmiczną. Dlatego dobrze jakby potek był 16 bitowy, bo będzie łatwiej uzyskać zakłądaną zgodność z krzywą logarytmiczną. Najlepiej jakby miał też odpowiednią ilość wbudowanej pamięci, wtedy zamiast bawić się w jakieś algorytmy, szeregi Taylora i etc. po prostu można by "zapruć" na stałę odpowiednią tablicę (lookup table) z wartościami logarytmu.

Podobno w marcu miałeś zrobić AAVA jak postępy bo nie mogę się doczekać.

Podobno w marcu miałeś zrobić AAVA jak postępy bo nie mogę się doczekać.

Niestety zamiast AAVA robiłem słuchawkowca. A że teraz tak czy siak, zajmuję się mikrokontrolerami to mogę wrócić do tematu. Poza tym nikt nie wykazał zainteresowania wtedy. A z rysowania płytek, to ja się nawet nie umywam do jaskiniowca, dlatego ja chciałem wziąć na siebie tylko część mikrokontrolera.

Sterowanie za pomocą impulsatora. Dlatego 8 ponieważ jeśli by użyć potenconometr i użyć go jako źródło odniesienia załączania odpowiednich stopni i 16 bitowy ADC to układ reaguje nawet na podmuch wiatru,jest cholernie niestabilne, pozatym po testach wyszło ze nie ma zadnej różnicy pomiedzy 6,7,8,12 czy nawet 16 bitami.Układ sterujący w c2810 jest również 8 bitowy a programowo ustawia sie 16 bitów co wg mnie jest tylko chwytem markietingowym.

To fakt, dlatego ja myślałem o 10 bitach. To ok 0.3 st. na "skok". 16 bitów daje jeszcze jedną zaletę. W Accu, potek jest liniowy, 16 bitów pozwala z lepszym przybliżeniem oddtworzyć skalę logarytmiczną.

Można też dać od razu potek logarytmiczny i mniejszą rozdzielczość (właśnie 8 bitów). Ale potki nie są idealnie logarytmiczne. Poza tym potek w aku, jest bardzo stabilny, ma bardzo dobrą liniowość i niską bezwładność.

Ale oczywiśćie nie wtryniam się. Mam tylko pytanie, czy to sterowanie będzie już na płytce, czy będzie dołączane poprzez jaieś złącza? Druga opcja by była bardziej uniwersalna.

Niestety zamiast AAVA robiłem słuchawkowca. A że teraz tak czy siak, zajmuję się mikrokontrolerami to mogę wrócić do tematu. Poza tym nikt nie wykazał zainteresowania wtedy. A z rysowania płytek, to ja się nawet nie umywam do jaskiniowca, dlatego ja chciałem wziąć na siebie tylko część mikrokontrolera.

To fakt, dlatego ja myślałem o 10 bitach. To ok 0.3 st. na "skok". 16 bitów daje jeszcze jedną zaletę. W Accu, potek jest liniowy, 16 bitów pozwala z lepszym przybliżeniem oddtworzyć skalę logarytmiczną.

Można też dać od razu potek logarytmiczny i mniejszą rozdzielczość (właśnie 8 bitów). Ale potki nie są idealnie logarytmiczne. Poza tym potek w aku, jest bardzo stabilny, ma bardzo dobrą liniowość i niską bezwładność.

Ale oczywiśćie nie wtryniam się. Mam tylko pytanie, czy to sterowanie będzie już na płytce, czy będzie dołączane poprzez jaieś złącza? Druga opcja by była bardziej uniwersalna.

TMP87PH40AN uC accu w c2810 8 bitowy przetwornik ADC, Testowałem całość na pełnych 16 bitach i trzeba by było użyć jakiegoś potka z NASA zeby tym sterować bo wartość w rejestrze mi cały czas skakała i głupiała, nie dało sie nawet idealnego 0 ustawic. 16 bitów ma sens w tym przypadku jeżeli by uzyć jakiś impulsator co by miał z 10 tyś impulsów na obrót mówie tu teraz o idealnie stabilnym rozwiązaniu.

Sterowanie mieści sie na osobnej płytce 3x3cm ;)

Wyczyściłem sobie skrzynkę pocztowa , i jeżeli ktoś miał rozpoczętą konwersacje niech pisze w nowej wiadomości , za dużo już tego było .

Testowałem całość na pełnych 16 bitach i trzeba by było użyć jakiegoś potka z NASA zeby tym sterować bo wartość w rejestrze mi cały czas skakała

jasne, to jest oczywiste. Chodziło mi o to, że później jak chcesz dokładnie ch-ke logarytmiczna odwzorować. Przy liniowym potku, to 16 bitów jest przydatne, ale nie do próbkowania lecz by dokladnie przybliżyc, chrakterystyke do logarytmicznej. Do tego maja tez 20dB tłumik zaimplementowany etc. Samo probkowanie ma oczywiście mniej bitów. 8 tak jak piszesz. 16 bitów to oczywiście za dużo, bo podzielić 5V na 65tys, to tak jak piszesz, same drgania potka będą probkowane. Na samych 8 bitach, to mozna od razu użyć potka logarytmicznego i sterować kluczami bezpośrednio.

jasne, to jest oczywiste. Chodziło mi o to, że później jak chcesz dokładnie ch-ke logarytmiczna odwzorować. Przy liniowym potku, to 16 bitów jest przydatne, ale nie do próbkowania lecz by dokladnie przybliżyc, chrakterystyke do logarytmicznej. Do tego maja tez 20dB tłumik zaimplementowany etc. Samo probkowanie ma oczywiście mniej bitów. 8 tak jak piszesz. 16 bitów to oczywiście za dużo, bo podzielić 5V na 65tys, to tak jak piszesz, same drgania potka będą probkowane. Na samych 8 bitach, to mozna od razu użyć potka logarytmicznego i sterować kluczami bezpośrednio.

tak:) mi sie spodobało rozwiązanie z impulsatorem:), ale to wyjdzie później w praniu zobaczymy co z tego bedzie
  • Pokaż nowe odpowiedzi