Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Nie rzucam słowami na wiatr, krytyka mi aż tak nie przeszkadza,

Kiedyś nie było możliwości testowania tych układów, nie ukrywam ze mój domowy system audio to klapa chociaż kiedyś wydawało się ze jest w miarę oki . Tak samo Yasio tylko ci się wydaje ze masz super granie twoja ułuda .

Dopiero jak zacząłem poznawać ludzi to otworzyły się nowe możliwości na które finansowo w życiu by mnie nie było stać . Testy na prawdziwych systemach i kolumnach dopiero wszystko zaczęło wychodzić jak to ma grać i braki .

Ja mam podejście bardziej techniczne ale jak bym zabrał np takiego ravena który zawsze wali teoria na taki teścik to zapewne przez tydzień by nie zasnął . Kombinował by jak to jest możliwe .

Obecnie ten układ przepiękna górę, miód średnice , ma piękną przestrzeń jest muzykalny i wręcz niemożliwą dynamikę na dolę która wręcz wciska . Kiedyś ten układ mocno kulał w wersji jako klon .

Jeżeli się nic nie wydarzy to taki system będzie można posłuchać na audio show , zapewniam ze wzbudzi mocne kontrowersje . Potem możecie rzucać bluzgami :) :) jak posłuchacie .

Kiedyś tez mi sie wydawało ze mam super system,dopóki ludzie nie uświadomili mi co zmienić :) ..... teraz Ci ludzie co innego myślą....

Przewaliłem X wzmacniaczy z X kolumnami z X dacami .... i w końcu trafiłem na taką konfigurację co mnie na tyle satysfakcjonuje że mego klocka nie mam zamiaru zmieniać.

:)

Peace :)

Edytowane przez Yasioo

Przewaliłem X wzmacniaczy z X kolumnami z X dacami .... i w końcu trafiłem na taką konfigurację co mnie na tyle satysfakcjonuje że mego klocka nie mam zamiaru zmieniać.

:)

Peace :)

I tak trzymaj :)

Przecież słuchasz dla siebie a nie dla innych

Nie rzucam słowami na wiatr, krytyka mi aż tak nie przeszkadza,

Kiedyś nie było możliwości testowania tych układów, nie ukrywam ze mój domowy system audio to klapa chociaż kiedyś wydawało się ze jest w miarę oki . Tak samo Yasio tylko ci się wydaje ze masz super granie twoja ułuda .

Dopiero jak zacząłem poznawać ludzi to otworzyły się nowe możliwości na które finansowo w życiu by mnie nie było stać . Testy na prawdziwych systemach i kolumnach dopiero wszystko zaczęło wychodzić jak to ma grać i braki .

Ja mam podejście bardziej techniczne ale jak bym zabrał np takiego ravena który zawsze wali teoria na taki teścik to zapewne przez tydzień by nie zasnął . Kombinował by jak to jest możliwe .

Obecnie ten układ przepiękna górę, miód średnice , ma piękną przestrzeń jest muzykalny i wręcz niemożliwą dynamikę na dolę która wręcz wciska . Kiedyś ten układ mocno kulał w wersji jako klon .

Jeżeli się nic nie wydarzy to taki system będzie można posłuchać na audio show , zapewniam ze wzbudzi mocne kontrowersje . Potem możecie rzucać bluzgami :) :) jak posłuchacie .

Czy Twój wzmacniacz miażdży tego lampizatora ?

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Problem nie tkwi w odsłuchiwaniu na słabych kolumnach :)

Tylko na wydawaniu opinii w oparciu o takie odsłuchy , które są guzik warte

Tam nie pamiętam dokładnie co to było ale zdaje się Nik dużo opini dawał a miał coś ostro pokaszanione z głośnikami i mimo że wszyscy mu mówili że ma to ogarnąć nadal dawał nowe opinie

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

I tak trzymaj :)

Przecież słuchasz dla siebie a nie dla innych

Wkońcu każdy ma swój gust i wie czego oczekiwać od sprzętu :) ..... Są dni co podpinam stary wzmak Luxman R-1070 ... też ma to coś gra wybornie :) ---> u mnie GM ma ten minus ze w upalne dni nagrzewa mi pokój strasznie ... a ma co grzać, 11 lamp w układzie

Edytowane przez Yasioo

Dodam jeszcze do tego wszystkiego, przyznać by wypadało, że największa klapą jest stosowanie w tych układach wzmacniaczy operacyjnych muses - obojętnie jaki typ . Sam je rekomendowałem czego żałuję .

Mianowicie te muses na słabych kolumnach i słabym źródle mogą stwarzać ułudę ze są lepsze, słodzą i ocieplają dźwięk , poza tym koniec . Jednak na dobrych kolumnach i dobrym źródle kablach gdzie słychac znacznie więcej itp; gra to jak totalna kupa, na dodatek zamazują szczegóły , brakuje temu dynamiki, życia, przestrzeń do kitu, układ gra monolitycznie . Znacząco lepiej graja stosowane w org 4580D .

Najlepszymi opa w tych układach są bursony V5di, jednak bez odpowiednich rezystorów w sygnale , i okablowania , odp kondensatorów w odp miejscach oraz najważniejsze odp skonstruowanego zasilania - nie ma sensu ich stosować . V5 - w wersji starszej są za mało wydajne i przy dużej mocy wzmacniacza ulegają uszkodzeniu . ( pali się j-fet wejściowy ) . Dodatkowo opa-mpy te są bardzo podatne na wzbudzenie jest to gra z ogniem te nowe jeszcze bardziej niż te stare . Moduły które mam obecnie są w pełni stabilne na tych opa jednak układ jest tak czuły ze łapie wszystko , Te stare pcb z tym układem wej tez ale to zależy od okablowania . Jak się wzbudzi w tym układzie wystarczy ok 6 sek i jest uszkodzony oraz jest duże prawdopodobieństwo że pociągnie za sobą całą końcówkę mocy - i będzie buum :) :)

Wystarczy nawet sprzężenie na kablach . U mnie sprawę załatwiają te sterowniki które mam opracowane, natychmiast wyłączone zostaje zasilanie wzmacniacza i odłączone głośniki , Wystarczy odciąć zasilanie samego opa . Mam to sprawdzone i przetestowane i okupione spalonym krzemem :) .

Jednak dla kogoś kto ma tylko przycisk on -off na panelu przednim i zwykły protektor odcinający głośniki , oznacza koniec, chyba ze ma bardzo dobry refleks :) .

Układ przeistacza się w swoistego jeźdźca apokalipsy :) . Jednak wszystkiego zdradzić nie mogę .

Edytowane przez jaskiniowiec

Nie wiem jak sprawuje się burson, ale u mnie siedzi OPA 301 twórcy audiofeel i radzi sobie całkiem zacnie.

Mam porównanie z musues02 i 4580D.

Mogę śmiało polecić tego opka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak sprawuje się burson, ale u mnie siedzi OPA 301 twórcy audiofeel i radzi sobie całkiem zacnie.

Mam porównanie z musues02 i 4580D.

Mogę śmiało polecić tego opka.

Ukryta Zawartość

Michał,

zainteresowałeś mnie tym opampem, dyskretnym

W klonie pre 2810 mam Burson'y i sprawdzają się znakomicie, w klonach 7100 ciągle Muses02.

Nie ma kłopotów ze wzbudzaniem / grzaniem w końcówkach?

Pozdr,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dartman

Nie ma kłopotów ze wzbudzaniem / grzaniem w końcówkach?

Nie miałem żadnych problemów. Nic się nie grzeje, nie wzbudza a używam tego opka w 7100 już ponad pół roku.

W 2810 mam muses02, bo cały pre złożony w kanapkę, jest bardzo mało miejsca, a takie zestawienie mi pasuje.

Co do samego opampa 301 jest parę bardzo pochlebnych opinii w sieci. Jest zdecydowanie inne granie w porównaniu do muses02 (też miałem w 7100).

Musesy zamawiałem w RUTRONIK Polska, to jedyny dystrybutor na Polskę, więc na pewno oryginalne. Wg mnie nie są złe, ale bardziej przypadły mi 301 we wzmaku.

Michale, spróbuję Twojej rekomendacji. Czy mogę wymienić w locie bez regulacji?

Co do pre, absolutnie polecam Burson'a, koszt niemały ale zapomnisz o nim .... ;-)

Pozdr,

Czy mogę wymienić w locie bez regulacji?

Jestem elektronicznym laikiem, więc niczego nie regulowałem, wyciągnąłem stare, włożyłem nowe i działa :)

Wiem, że są koledzy, co zaraz skrytykują takie podejście, bo trzeba by wcześniej wszystko pomierzyć etc

ale no risk no fun ;)

w tym konkretnym przypadku nic się nie wydarzyło.

Które bursony masz?

Chyba o tych jaskiniowiec wspominał wczoraj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma tak lekko cenowo, do pre są te :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie tanie nie są, zastanowię się, może rozbiję skarbonkę i kupię ;)

PS. Wymieniłeś trany w pre?

Oczywiście, dźwięk miażdży jak mówiłeś, dzięki za podpowiedzi

włożyłem nowe i działa :)

Byłem u Ciebie (przeróbka + tomkowe 7100 vs jaskiniowcowe) i kombinowaliśmy z opkami, mierzyłem napięcia i na muses 02 i na opa 301 napięcie trzymało tak samo, lecz stabilizatory się mocniej na opa301 grzały.

Edytowane przez adik82

Tak bursony V5i-D , są poprawione przez kolesi z lineara i wytrzymują więcej .

Tego bursona rozpracowałem nawet zrobiłem własna wersję na lsk 486 tylko układ jest jeszcze bardziej podatny na wzbudzanie, sprawa do ogarnięcia . Ale ze weszły na rynek wersje V5i-D sprawa się wyjaśniła i nie trzeba ich kopiować cena 300 za kpl jest ok .

Byłbym nawet skłonny wstawić schematy do tego, ale przypuszczam ze przyspieszało by to produkcje chińskich podróbek :) :)

Ale sam burson to nie wszystko , to ok 1/ 3 sukcesu, układ jest jak puzle, gra całość a nie tylko sam opa .

Porównywaliśmy także ta stara wersje tych 7100 z tymi modułami które mam teraz , tak żeby uzyskać największe podobieństwo zastosowanych elementów . Nowe moduły wypadają znacznie lepiej , tylko zmian jest tyle ze nie wiadomo co wpłynęło na ten układ , z org schematu został zarys ogólnej topologii .

Tak bursony V5i-D , są poprawione przez kolesi z lineara i wytrzymują więcej .

Tego bursona rozpracowałem nawet zrobiłem własna wersję na lsk 486 tylko układ jest jeszcze bardziej podatny na wzbudzanie, sprawa do ogarnięcia . Ale ze weszły na rynek wersje V5i-D sprawa się wyjaśniła i nie trzeba ich kopiować cena 300 za kpl jest ok .

Byłbym nawet skłonny wstawić schematy do tego, ale przypuszczam ze przyspieszało by to produkcje chińskich podróbek :) :)

Ale sam burson to nie wszystko , to ok 1/ 3 sukcesu, układ jest jak puzle, gra całość a nie tylko sam opa .

Porównywaliśmy także ta stara wersje tych 7100 z tymi modułami które mam teraz , tak żeby uzyskać największe podobieństwo zastosowanych elementów . Nowe moduły wypadają znacznie lepiej , tylko zmian jest tyle ze nie wiadomo co wpłynęło na ten układ , z org schematu został zarys ogólnej topologii .

Zrób małą zapowiedź jaki koszt będzie gotowej integry u Ciebie, planuje zmienić zasilanie, może się skuszę.

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Pod poniższym linkiem recka polecanych przeze mnie 301'nek, może komuś pomoże zdecydować się właśnie na nie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Michal_56711

OP301 po opiniach wypada świetnie , sam jestem ciekawy i mam na niego docelowo ochotę ma świetną cene , Burson V3 w 7100 sprawdził się kapitalnie , grzał się strasznie ale stabilnie bez atrakcji przez około roku , miałem wcześniej Muses 02 , nie wiem z kąd zachwyty nad tym OP i ta cena ... może w innej aplikacji jest ok ale z 7100 to szkoda zachodu

Zastanawia mnie jeszcze to że jak miałem dwa 7100 spięte w mostku to wpływ różnych OP był pomijalny ,co bym nie zapiął to było bardzo dobrze ,tak jakby OP w połączeniu mostkowym nie ingerował w dzwięk tak wyraziście jak w pojedyńczym 7100

Na razie nie mogę zdradzić :)

Odnośnie zasilania tych końcówek , były osoby które biadoliły , były nawet takie które sprzedały swoje wzmaki , bo twierdziły ze nie maja basu , brakuje dołu itp i takie tam.

Sprawa wygląda mianowicie, wzmacniacz jest bardzo szybki, ma rewelacyjna kontrole na basie, DF ,co za tym idzie bardzo duże zapotrzebowanie na prąd który musi "dawkowany " bardzo krótkim czasie .

Problem tutaj jest znacznie większy niż przy jakich kolwiek innych wzmakach które zamiast basu wytwarzają dudnienie i rezonanse - dla niektórych to jest pojecie basu :)

Problem się wyjaśnił na pewnym teście , tak się składa że znajomy ma własne przyłącze ze słupa wyłącznie do systemu audio i to nie żadnym 1,5 mm 2 jak ma większość osób . Tylko znacznie grubszym kabelkiem :) .

Końcówka mocy - moja była wyposażona w dc bloker i filt sieciowy - dławik itp . Efekt wzmacniacz grał jakby basu nie było . Po usunięciu tego ustrojstwa efekt wręcz piorunujący, pojawił się rewelacyjny bas .

Także z zasilania należy usunąć wszystkie badziewia, które stwarzają dodatkowa rezystancje filtry , kondycjonery itp . Wywalić wszystko co ogranicza prąd . Przy kiepskich instalacjach problem także będzie się potęgował, jakby nie było sam przewód to także rezystor .

Problem by można było rozwiązać zwiększając znacznie pojemność kondensatorów w zasilaczu głównym, jednak to są koszta , po drugie zmieszczenie fizyczne ich w obudowie graniczyło by z cudem . Do tego dochodzi typ tych kondensatorów i ich parametry .

Drugim moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest umieszczenie na zasilaniu czyli na sieci kilku kondensatorów 230v prądu zmiennego, równolegle o jak największej pojemności, zrobić takiego boost - a

Coś podobnego jak w wzmacniaczach samochodowych tylko na 230 v .

Ale tej kwestii w praktyce nie testowałem, jaka pojemność itp - na razie .

Do tego wywalić te beznadziejne chińskie mostki prostownicze , zresztą już napisałem jakie diody należy zastosować, diody te należy z bocznikować kondensatorami 47 nano - wygładza to dźwięk .

Typu i marki nie zdradzę , bo wszystkiego wypaplać nie muszę :)

Dla niektórych efekt takiej modyfikacji będzie piorunujący .

Po co zamulac mostek kondensatorami, dobre diody soft recovery nie potrzebuja kondensatorow ktore beda filtrowaly zaklocenia powstale w skutek przelaczania diod.

Ukryta Zawartość

kondy do wytwarzania przesunięcia fazowego dla uzwojenia rozruchowego do silników na 230 v .

Co do tych kondensatorów bocznikujących może w innych układach maja inny wpływ ale tutaj na-pewno nie mula , Tylko dźwięk robi się gładki jakbyś sunął po niemieckiej autostradzie :) .

Ukryta Zawartość

Litości, czemu oryginalne produkty accu nie potrzebują takich wydziwiań?

Po prostu są dobrze zaprojektowane, no i dalej nie wiadomo czy nie ma celowych błędów w serwisówce.

Najlepiej. Porównać prąd i napięcia w miejscach podanych na serwisówce i musi być git. A później dopiero bawić się w audiofilskie słupy, kable, podmiany opampów (tu warto też pomierzyć oscyloskopem czy na pewno poprawia a nie psuje).

Na razie jedyny model to 450'ka gdzie zrobiona poprawnie gra identycznie jak oryginał, więc tu nie ma błędów, na pomiarach wszystko mniej/więcej zgadza się z serwisówką.

Nie popadajmy w skrajności, za chwile dojdziemy do tego że z elektrowni najlepiej jakby była osobna nitka zasilania ...do sprzętów audio odseparowana od reszty ;)

Wąskim gardłem w systemie jest jego najsłabszy punkt - czy to produkt Grześka czy konstrukcje firmowe Accuphase o których mowa - poniżej 10000 zł nie zejdą - wiec pytanie kto z przeciętnych userów ma głośniki z tej półki cenowej ? :) no wlasnie - nieliczni. Wiec pytanie po co sie szarpać...

Wiem jedno, wymiana kondów zasilających z Nipponów 68000uf na Rify 47000uf w moim przypadku przyniosła kolosalną poprawę na basie. W tym momencie ta 450 która zagrała jak oryginał w porównaniu do 7100 puszcza ciche bąki zamiast konkretnego basu.

Grzegorz Pelczar był u mnie nie tak dawno, może się wypowiedzieć na ten temat.

• Pokaż nowe odpowiedzi