Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Czy 40mV napięcia stałego na wyjściu przedwzmacniacza E-408 to zbyt dużo?

Cięzko powiedzieć ,dla jednego dużo dla innego mało.Ja mam w jednym kanale ok 10mV ,w drugim 23mV i to sobie pływa raz w dół,raz w górę.Choć tranzystory dobierałem dość dokładnie,no ale wiadomo jeszcze rezystory też musiałyby być idealnie dobierane,żeby było podobnie w obu kanałach i blisko zera.I tak gram już prawie dwa lata bez kondensatora na wyjściu,bo przecież w każdej końcówce jest na wej kondensator,więc i tak on odetnie tą składową stałą.Można by było się zastanowić jak taki stan wpływa na zniekształcenia,ale chyba na granicy percepcji i dlatego przestałem walczyć z tym ofsetem.

Tyle co zauważyłem to ostatnie trany maja duży wpływ na dc na wyjściu.

Ogólnie to można wyregulować rezystorami dwoma po jednej stronie zasilania tranów wejściowych.

Zgadza się,ale i tak nikt tego nie podepnie do końcówki tranzystorowej na sztywno,za duże ryzyko.I w tym momencie taki mały ofset jest bez znaczenia.

A tak przy okazji przedwzmacniacza, czy jest sens zrobić na jakimś małym przełączniku Elmy przełącznik

wzmocnienia z rezystorami i wpięcie go w miejsce rezystorów 35 i 36? Coś na wzór przełącznika źródeł.

Czytałem, że któryś z kolegów ograniczał na stałe rezystorem 100 ohm, ale czasami większe wzmocnienie

też by się przydało bo różne źródła są podłączone do przedwzmacniacza.

Czy to nie zaszkodzi i czy można by było przełączać w trakcie muzyki?

pzdr.

Też się kolego adalbert zastanawiam nad taką opcją, tzn wstawić przełącznik - mały przekaźnik tak by móc przełącznikiem obrotowym na panelu wzmaka ustawiać gain np w trzech pozycjach. Ale jest obawa o wzbudzanie się układu to raz, a dwa że jesli sprzężenie poleci długimi przewodami do przełącznika może siać np przydzwięk i inne zakłócenia. Więc jest to dyskusyjne. co do idei, ale można próbować.

Też się kolego adalbert zastanawiam nad taką opcją, tzn wstawić przełącznik - mały przekaźnik tak by móc przełącznikiem obrotowym na panelu wzmaka ustawiać gain np w trzech pozycjach. Ale jest obawa o wzbudzanie się układu to raz, a dwa że jesli sprzężenie poleci długimi przewodami do przełącznika może siać np przydzwięk i inne zakłócenia. Więc jest to dyskusyjne. co do idei, ale można próbować.

Myślałem właśnie o czymś takim na małej płytce trzy rezystory z przełącznikiem Elmy,

są takie stojące do druku 90 stopni i bezpośrednio wlutowane od spodu w miejsce rezystorów.

Tylko przełącznik trochę kosztuje i wolałbym najpierw zasięgnąć opinii doświadczonych kolegów

czy gra warta świeczki.

Osobiście to dał bym przełączany dzielnik na wejściu, a wtedy preamp zostawił z wzmocnieniem 10x .

Zrealizowałbym to na przekaźniku i macie króciutkie ścieżki które nie powinny się wzbudzać.

Ja obecnie mam ten preamp z wzmocnieniem jakieś 3x i przy niektórych źródłach jeszcze musiałem stosować dzielniki obniżające amplitudę wejściową, ponieważ przesterowywało mi przedwzmacniacz.

Proponuję zastanowić się czy jest o co walczyć tak na prawdę.

A może po prostu sprawę załatwić potencjometrem i po sprawie...

Do tych sterowników czekam jeszcze na przejściówkę pod procek , możliwości tego układu ba naprawdę spore, będzie wystarczyło włożyć do podstawki , tylko na pcb bazowej należy dać kwarc 8mhz i stabilizator od zasilania 3.3 volta .Tych dip przełączników należy nie lutować , Do części protektorów, analogów-ki, zrobiłem już opis i schemaciki , także osoby które brały ode mnie pcb do tych sterowników niech wyślą mi maila to im wyślę .

Resztę do 2-3 tygodni .

Osobiście to dał bym przełączany dzielnik na wejściu, a wtedy preamp zostawił z wzmocnieniem 10x .

Zrealizowałbym to na przekaźniku i macie króciutkie ścieżki które nie powinny się wzbudzać.

Ja obecnie mam ten preamp z wzmocnieniem jakieś 3x i przy niektórych źródłach jeszcze musiałem stosować dzielniki obniżające amplitudę wejściową, ponieważ przesterowywało mi przedwzmacniacz.

Proponuję zastanowić się czy jest o co walczyć tak na prawdę.

A może po prostu sprawę załatwić potencjometrem i po sprawie...

Widzę,że chyba dam sobie spokój i wlutuję rezystor 100 ohm bo z tym przełącznikiem to nie pewna sprawa.

Masz na myśli potencjometr na wejściu ? To chyba standard w przedwzmacniaczach. Jakiej wartości najlepiej

dać potka? Ja mam zamiar połączyć go ze sterownikiem od Weterana.

pzdr.

I wreszcie gra :-)

Ciche trafo i totalne zero jakichkolwiek śmieci w głośnikach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35446-0-39270500-1397583901_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

A ja zatęskniłem za dźwiękiem 7100 i praktycznie skończyłem klona,wymienię jeszcze tylko front panel...

To co reprezentuje ten wzmacniacz jest imponujące !

Edytowane przez freedi

piknie freedi !

Tu więcej foto:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To i ja się pochwalę P5000 :/ Nie mam pojęcia co się stało - działał kilka miesięcy i dziś mu się coś odpodobało, spalił się bezpiecznik przed trafem na sterowniku i jeszcze trochę :) Fakt kombinowałem dziś z Volcano ale 1. sprawdziłem je 2x przed podpięciem 2. grało bez problemów jakieś 6h 3. volcano działa dalej i nie wykazuje zadnych złych objawów :/

Ukryta Zawartość

Trochę poźno już więc dokładniejsze oględziny dopiero jutro zresztą i tak nie mam pojęcia od czego zacząć :) wszelkie sugestie mile widziane :)

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Małe pytanie, w końcu zamawiam rezystory do 4100, czy ktoś wie dlaczego w sprzężeniu, w jednej 'gałęzi' jest rez 2k21 a w drugiej dwa równoległe 4k42 (co daje w sumie 2K21)? Kol. Jaskiniowiec uwzględnił ten układ na PCB (R29 + R31). Znam ten patent z równoległym łączeniem rezystorów obróconych o 180st. względem siebie, które ma ponoć znosić negatywne wpływy... czy o to chodzi? ...ale dlaczego tylko w tym miejscu?

Czy coś przeoczyłem? Będę wdzięczny za wyjaśnienie.

Pytanie, prócz teoretycznego, ma wymiar praktyczny, 2k21 to prawie typoszeregowe 2k2, można włożyć coś przyzwoitego (0,01k to niecałe 0,5% z 2k2 więc na poziomie dokładności produkcyjnej).

Pozdr

Łukasz

Pytanie, prócz teoretycznego, ma wymiar praktyczny, 2k21 to prawie typoszeregowe 2k2, można włożyć coś przyzwoitego (0,01k to niecałe 0,5% z 2k2 więc na poziomie dokładności produkcyjnej).

Jak najbardziej można, najzwyklejsze rezystory w sklepach mają 5% dokładności, a im droższe tym dokładniejsze :)

Wzmacniacz kolegi Descenic już zrobiony , jak ktoś miał by jakieś problemy to najlepiej pisać na forum lub na priwa .

Końcówki swojej konstrukcji zwykle jeżeli są porządnie zrobione i nastąpił jakiś defekt z jakieś tam przyczyny , serwisuje za darmo , jedynie należy sobie pokryć koszt części i przesyłki . Chociaż uszkodzenia zdarzają się sporadyczne .

Nie-dotyczy to konstrukcji które są złożone w stylu '' fatality '' ::)) i popalone .

Chociaż czasami można z tego forum tanio odkupić jakiś niegrający wzmacniacz mojej konstrukcji. Układ działa ale nie tak jak powinien, czasami o dziwo że nie " wyparował " i łatwo go przywrócić do życia .

Co do tego forum już mało tutaj przebywam , ponieważ jest ono bynajmniej dziwne.

Niektóre pcb można u mnie jeszcze kupić , 450 , 550 , 4100 , 7100 .

W większości taniej niż z odsprzedaży, dlaczego tego nie będę komentował .

Przejściówki do tych sterowników pod te stmy ma już gotowe , w tym tyg zalutuje procki i wgram programik , Jak to wygląda, zdjęcia i opis wstawię na elektrodzie od jakiegoś czasu nie potrafię tutaj wstawiać fotek na to forum i diabli wiedza o co tu chodzi . Możliwe że wiedza ale ja nie wiem .

• 2 tygodnie później...

Dla podbicia ciszy, z budowy 450.

Na razie trafko 2x48 / 300W ale daje radę, nowe zamówione w noratelu powinno na dniach dojść to się pochwalę wykonaniem.

Dźwięk masakra, jakościowo nie odbiega od 7100 (oba na muses8820) mocowo też wcale nie jest aż taki słaby, no i licznik się wolniej będzie kręcił przy monitorach.

Z góry wielkie dzięki dla kolegi Jarka (Jarbub) za prezent w postaci domku dla 450 :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ktyxo4dwepy83fzi94a9_1400610793.jpgtl6pqd1to8yqwlej291b_1401047883.jpgthkj9iehjnumdjyz8wxz_1401047757.jpgc0ymvz780v3l8y7pxpft_1401047751.jpgun4wr9rz5eb1z174ibjm_1401047745.jpgf5i5wl5v0geqeoearlk4_1401047732.jpg07jx6chjnzlsabrt09be_1401047725.jpgbfl09syrrog4d00d99ok_1401047717.jpg98jyxaki2twdb09g3v1x_1391536093.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adik82

daj namiar na wykonawce panela

Powyżej pogrubionymi :-)

To nie jest buda z modu, a tak wyglądała wcześniej z Jarkową 7100, niestety trafo supreme w nią nie weszło.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a skąd ma te Toshiby?

też takie chcem

Ukryta Zawartość

a skąd ma te Toshiby?

też takie chcem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi