Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

pomocy, czy ktoś potrafi odczytać email lub jakis inny kontakt sprzedawcy z taobao ze strony 50

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja nie mogę tego znaleźć , a chcialbym ściągnąć polutowany zestwa P7100 lub moze nawet cały poskladany wzmacniacz,

bo wykonanie jest super

Ukryta Zawartość

Bogdan tak zer-kłem i dwie rzeczy mi się rzuciły w oczy

-- gość pozmieniał układy stabilizatorów w do stopni napięciowych .

-- ciekawe są też te tranzystory końcowe ze zdjęcia - toshiba raczej nie produkuje tych tranzystorów z jakimś tłoczeniem na górze .

Takie przełączniki jak kopczas podał w linku tez stosowałem u siebie .

Mogę dorzucić takie przełączniki do kitów , jeszcze będę robił drobne zamówienie w tme -- mogę je domówić .

Jeżeli tak - to do wszystkich ???? .

Mogę dorzucić takie przełączniki do kitów , jeszcze będę robił drobne zamówienie w tme -- mogę je domówić .

Pewnie, że dla wszystkich.

TEŻ JESTEM ZA

Witam , będą przełączniki .

Myślę że w nast tygodniu już roześlę wszystkie tranzystory , pcb barwy ,

Jest z tym dosyć sporo roboty .

Jak uporządkuję ta kwestie to potem wezmę za zrobienie finalnej wersji softu protektora , i tego układu do sterowania wskaźnikami .

Z tego co wnioskuję z rozmów na pw , ma to być jedna pcb zawierająca wszystko , umieszczana centralnie nad transformatorem ???? .

chyba tak byłoby najwygodniej, kwesta tez kosztów oczywiście;) moim zdaniem ważne tez jest zabezpieczenie przed DC na wyjściu - warto chronić kolumny;))

ja mam jeszcze jedno pytanie - czy przewidziany będzie jakiś preamp do tego końca mocy?:))

pytanie do ogółu - czy kombinujemy zbiorowo odnośnie wskaźników wysterowania czy każdy sobie sam organizuje?

i na koniec informacja odnośnie taf:

Byłem na dziś umówiony z Lachowskim - niestety nie dałem rady, on niestey będzie dopiero we wtorek w firmie. Emil za to dał dobrą sugestie by przewody strony wtórnej miały minimum te 25cm długości - czy wszystkim to pasuje?

Jak uporządkuję ta kwestie to potem wezmę za zrobienie finalnej wersji softu protektora , i tego układu do sterowania wskaźnikami .

Z tego co wnioskuję z rozmów na pw , ma to być jedna pcb zawierająca wszystko , umieszczana centralnie nad transformatorem ???? .

Na tego typu projekt czekałem.

Wielki szacunek dla tego co robisz w temacie Accu

Hej przyszły kondensatory z IT Tronics, niestety nie ma mnie w domu do piątku więc pakowanie kondensatorów porobię w sobotę i roześlę wszystko w poniedziałek. Jutro lub pojutrze rozpiszę jakie były koszty i zbilansuję płatności.

pytanie do ogółu - czy kombinujemy zbiorowo odnośnie wskaźników wysterowania czy każdy sobie sam organizuje?

Myślę że, przy tak wysokobudżetowym projekcie wzmacniacza, należy zastosować sprawdzone i dopracowane pod względem estetycznym rozwiązanie wskaźników.

Tutaj można dużo zyskać pod względem estetyki lub dużo stracić nieumiejętnie "kombinując" na własną rękę.

Liczę na doświadczenie forumowiczów w tej kwestii, że z przedstawionych pomysłów da się wybrać i powielić jakieś fajne rozwiązanie.

.

Tak byłoby najlepiej.

Czyli podobnie jak jest w Accu 4100 i 7100. Tam na jednej PCB jest układ protektora i scalak wysterowania wskaźnikami. Z tego co widziałem - w 4100 jest jakiś układ dedykowany bo tylko dziwnym symbolem oznaczony, ale juz w 7100 jest ten o którym wszyscy myślimy czyli TA7318P.

Zabezpieczenia wszystkie mozliwe czyli:

- składowa stała DC,

- przeciążenie końcówki (pomiar napiecia na rezystorach wyjsciowych pomiędzy emiterami tranzystorów wyjsciowych) - tu musiałby być transoptor w celu izolacji z wyjściem końcówki (mam 30szt fototranzystorów TCLT1006 - w farnelu po 2,71zł szt, oraz 10szt SFH6106-1 - 2,80zł/szt) - odstąpię ze 20-30szt WAM za darmo pod warunkiem że znajdzie się to zabezpieczenie na PCB - myślę, że próg prądu 18-20A dla 4100 wystarczy, dla 5000 (niech określi Jaskiniowiec)

- termik na radiatorze,

- zanik napiacia AC na trafo - też opcjonalnie z transoptorem,

- opóźnione zalączenie głośników

- opcjonalnie detektor clippingu (z regulacją bo są 2 rodzaje wejść, albo na wejściu końcówki jeśli z wejścia chinch sygnał jest symetryzowany w PCB wejścia),

oraz

- softstart

Grzesiu, mam pytanie:

czy wzorem DAC-X autorstwa Waldka dałoby sie zaprojektować PCB z dodatkowym slotem pod jakiś układ detekcji Przesteru (Clippingu) na małej płytce? Źródłem clippingu jak wiadomo jest operator sprzętu. Oczywisie układ taki reagowałby na jakiekolwiek oscylacje w koncówce (oprócz tych megahercowych ;p;p) a tu juz wina może być po stronie sprzętu.

oto linki do tych transoptorów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie:

czy sygnał w PCB barwy jest obrabiany po torze symetrycznym czy niezbalansowanym? nie zagłębiałem sie w ten temat wcześniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muszegozrobic

Wojtek - tą role spełnia zabezpieczenie przeciążeniowe w obwodzie tranzystorów emiterowych - uruchamia się przy przekroczeniu wartości prądu nastawionej na wejściu transoptora (oblicza się wartość napiecia na rezystorach które jest pochodną od prądu przez nie przepływajacego).

Przy 21A dla P-4100 spadek napięcia wyniesie 0,7V - bo na kazdą gałąź przypada 7A - w szczycie jest 7A*1,41 a więc około 10A => 1V (dla rezystorów 0,1ohm). O ile pamiętam, dla 10mA (dioda ma max 50mA) Uf=1,1V, czyli próg zadziałania wynosiłby około 8A na gałąź. Do tego jakiś układ czasowy np 10-15s i mamy już gotowca. Napiecie zasilania fototranzystora to max 70V, więc do współpracy z TA7318 wystarczy. Oczywiście zasilanie diody musi być przez rezystor np 50ohm z równoległą zenerką aby nie przeciążyc jej prądowo.

Edytowane przez muszegozrobic

Końcówki Accu chyba mają już zabezpieczenie przeciążeniowe (przeciwzwarciowe). W Accu 550 i P7100 na schematach są. Wprawdzie nie mam schematów do 4100 i 5000, ale wierzę, że będzie podobnie.

AVS.

Jeśli w P-4100 są od tego Q8 i Q26 a w P-7100 Q37 i Q38 to zabezpieczenie zwarciowe (przeciążeniowe) jest.

Wg dzielników napiecia w P4100 nastawa jest na 60% napiecia odkładającego sie na rezystorze 0,1R dla polaryzacji złącza BE, a w P7100 nastawa jest na 20% napiecia odkładającego si na rezystorze 0,47R dla plaryzacji zlącza BE.

Przyjmując polaryzacje 0,6-0,7V (zalezne od temp) w P7100 próg zadziałania wynosi 3V (0,6V/20%) czyli przy wielkości 6,5A na galąź (3V/0,47ohm) a więc przy 70A prądu (amplitudy oczywiście) na końcówce.

Dla P4100 zakladając też 0,6V polaryzacji wychodzi 1V napiecia progowego a więc 10A na gałąź (amplitudy prądu) - przy 3 gałeziach jest 30A amplitudy prądu końcówki.

Grzesiu - dobrze policzone? te trany są od tego? - w innych końcówkach tak umiejscowione służą jako zabezpieczenie zwarciowe.

Jest 1 uwaga.

W P-7100 te trany są słusznej mocy wiec długotrwale ich działanie nie powinno ich uszkodzić, natomiast w P-4100 są w obudowie TO-92. Kilka s zwarcia i po tranzystorach, nastepnie polecą końcowe.

Kiedyś były w sprzedazy kity w NORD-ELEKTRONIKU lub JABLU z końcówkami 100W (40V symetrycznego) i tam był podobny układ z tranami w TO-92. 5s działania niekoniecznie na zwarcie i koncówka leciała z dymem. Driverami byly zwykłe BD139/140 a końcowe 2N3055.

Ps. do regulacji biasu oczywiście pojedyńczy 2sc4685

Dlatego teraz jestem uczulony na układy zabezpieczeń tego typu.

Moim zdaniem dodatkowo musi być odłączane obciążenie wzmacniacza (wyłączany przekaźnik). Wzmacniacz nie może być ,,ciągniety" przez zwarcie na ograniczeniu prądowym.

Zabezpieczenie zwarciowe jest najważniejsze bo jego brak nawet przy mocach rzędu 20-30% nominalnej potrafi wykończyć wzmacniacz. Termik na radiatorze przy małych mocach nie zadziała, chyba że wzmacniacz wsadzimy w ...... pierzyne :) :) lub gdy ustawimy bias tak, aby końcówka pracowala w klasie A :):).

Pomiar składowej DC ważny, jego obecność na wyjsciu w znacznej wartości załatwi basy w kolumnach - wiec też obowiązkowe to zabezpieczenie.

Nie wiem jak będzie rozwiązane zabezpieczenie końcówek - topiki przed mostkiem czy też bezpośrednio na końcówce?

Edytowane przez muszegozrobic

muszegozrobic- wszytko pięknie opisałeś tylko jak rozwiązać problem naładowanych kondensatorów zasilacza a te dochodzą do 100000uF. One same uwalą trany już bez zasilania sieciowego.

A jakie zabezpieczenia są w oryginale p 5000 . Może ktoś kto posiada schemat i wklei kawałek na forum. Te układy są bardzo stabilne (poprawnie złożone).Po co zakładać tyle usterek. Czy one przydarzyły się komuś, kto prawidłowo obsługuje sprzęt???

Po co zakładać tyle usterek. Czy one przydarzyły się komuś, kto prawidłowo obsługuje sprzęt???

Kupując oryginał i odpowiednio wysokiej klasy reszte sprzętu, będziesz obchodził się jak z jajkiem i 20 razy sprawdzał czy dobrze wszystko podłączone itp.

To jest diy i nie raz widziałem co kto potrafi, więc o zwarcia i temu podobne nie trudno.

Jeżeli coś miało by ucierpieć to chociaż niech to nie będą zestawy głośnikowe.

Co do zabezpieczeń p-5000 to są identyczne jak w e-450, 407, 408 ... i pcb z 406 od Tomka.

Edytowane przez adik82

muszegozrobic- wszytko pięknie opisałeś tylko jak rozwiązać problem naładowanych kondensatorów zasilacza a te dochodzą do 100000uF. One same uwalą trany już bez zasilania sieciowego.

Bezpieczniki topikowe przed samą końcówką oraz detektor braku symetrycznego napiecia (komparator na wzmacniaczu różnicowym nastawiony dzielnikiem rezystorowym na 100V - dla P4100, oraz ze 120V dla P5000)

Jaki jest bezpiecznik w P-4100 po stronie pierwotnej transformatora? Wydaje mi się, że przy prądzie końcówki 30A (60A na dwie) nie wytrzyma on długo. Załóżmy, że jest 5A zwłoczny, napięcia jakimi zasilana jest końcówka to +/-60V oraz 30A maksymalnego prądu końcówki. Wtedy taki bezpiecznik wytrzyma coś około 3s (jeżeli dobrze wyliczyłem:)). Oczywiście byłoby lepiej wyłączyć zasilanie zaraz po wykryciu przeciążenia, ale tranzystory końcowe powinny te kilka sekund wytrzymać. Takie moje zdanie. @muszegozrobic: jak myślisz?

że przy prądzie końcówki 30A (60A na dwie) nie wytrzyma on długo.

Edit:

Zupełnie nie wiem, dlaczego pomyślałem, że jak już przeciążenie to od razu na dwóch końcówkach:) Oczywiście w przypadku wystąpienia przeciążenia w jednej końcówce 3 sekundy to zbyt optymistyczny scenariusz.

Edytowane przez avs
  • Pokaż nowe odpowiedzi