Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam zamiar wyczyścić sobie pocztę na AS , piszcie do mnie w nowych wiadomościach .

Emil aa zapodał byś zdjęcia tej obudowy , jestem ciekaw jak wygląda na żywo ,

z tego co wnioskuje masz ją domu .

Jeszcze sobie chcę włożyć mojego 7100 którego chcę jeszcze skonczyć jako ostatniego do swojej kolekcji , zastanawiam się czy robić robić czy kupić .

u mnie na front panelu sa ladnie nierdzewne sruby ze stozkowym łbem na imbius...;) może na zdjęciu nie widać - może jutro zrobie lepsze:)

a jak sprawa z ukladem zabezpieczen??

Mój projekt obudowy jest prawie skończony czekam tylko na płytki od Jaskiniowca aby wprowadzić ostatnie poprawki oraz hehe na komputer w którym pękła matryca a na nim jest projekt obudowy ;p Tak że Sprawa z moją obudową nabierze rozpędu Spokojnie :)

Na razie mamy wszyscy co robić ;p Miłego lutowania

Edytowane przez DJGienek

Witam ,postanowiłem troszkę opisać te całe zabawki audio ,

P-5000 , błędów żadnych opis zgodny ze schematem .

Na pcb są dołożone miejsca montażowe na diody . Opisane D7-X . D8-X , żeby czasem tam ktoś czegoś nie lutował . Można na tych pcb zmodyfikować układ kaskody , ale każdy lutuje jak na schemacie .

Kondensatorki dołożone w filtrach są 3 opisane cx i będą w zestawię części .

W serwisówce jest błąd w spisie elementów rezystor R-36 ma wartość 6,21k a na schemacie 1,621 k , ma być tak jak na schemacie 1,62 k i taka wart jest w częściach .

Co do tego 4100 ogólnie pcb elektrycznie jest ok , ale znalazły się tam dwa drobne błędy opisowe .

których zapomniałem poprawić z poprzedniej wersji .

W sprzężeniu mają być rezystory 4,42 kilo na schemacie opisane R-29 , R-31 .

A na pcb jest opis R-32, R-34 . Ne schemacie także te rezystory występują .

Ale stanowią one zabezpieczenie , są sprzężone, nie bezpośrednio z bimetalami .

Jak by oryginalny wzmacniacz by się przegrzewał to zastaną dołączone te rezystory do sprzężenia i zmaleje mu wzmocnienie .

Tych rezystorów nie mam uwzględnionych , można później zrobić podobne zabezpieczenie na pcb zabezpieczeń która powstanie .

Drugi błąd opisowy - na pcb powyżej rezystora r-34 znajduje r-33 - rezystor r-33 miał być opisany R-35 i ma mieć wartość taką sama jak R34- czyli 309 om .

W dokumentacji jest też taki sam błąd jak w p-5000 , tylko teraz nie potrafie sobie pomnieć o co tam chodziło , w każdym bądz razie należy składać wedle schematu a nie spisu części .

Pcb wejścia schemat jest taki sam jak zarówno w 7100 i 4100 tyle ze w 7100 jest możliwość zmostkowania wzmacniacza przy sygnale symetrycznym oraz puszczania w trybie , dwa kanały - mono .

Układzik logiki regulacji wzmocnienia jest na diodkach jak w oryginale , w każdym skoku pracują dwa przekaźniki jedynie na max trzy .

Jak żaden nie jest włączony wzmocnienie jest minimalne i potem rośnie co 3db do max .

Także wystarczy tylko sobie dołączyć przełącznik .

Plus jest wspólny na tych przekażnikach , można zrobić odwrotnie, ale na innych przekaźnikach .

W 7100 są dołożone na wyjściach op rezystory 33 om r-23, r25, r10, r14 . w 4100 ich nie ma , należy dać zworki .

4100 posiada w torze sygnałowym kondensatory 7100 ich nie ma, i także w tym projekcie ich nie uwzględniłem . I tak dobre kondensatory foliowe maja spore rozmiary , wiec należy je dołożyć na wejściu tej pcb .- o ile ktoś chce je na chamca tam wpychać .

Zasilanie Jrc 4580 4100 - 15 volt 7100 - 17,5 v . Zasilacz jest na lm 317 i 337 także można dowolnie regulować .

No i na pcb wejścia strzeliłem sobie błąd przy lm-ach w połączeniach , trochę do tej kwestii nie przywiązałem uwagi, także każdy dostanie pcb z zalutowanymi lm 337 oraz 317 , usuniecie mojej gafy jest proste a dużo tłumaczenia .

AA i jeszcze na tej pcb znajdują się miejsca na rezystory rx - są rezystory w torze sygnałowym dołożone równolegle , głownie do eksperymentów rezystancyjno sygnałowo poprawiających dźwięk .

AAA nie chce mi sie tego pisac więcej razy, takze niech sobie to każdy skopiuje albo cos w tym stylu .((::

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35540-0-10703000-1363633562_thumb.jpg

post-35540-0-05802500-1363633580_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4100 posiada w torze sygnałowym kondensatory 7100 ich nie ma, i także w tym projekcie ich nie uwzględniłem . I tak dobre kondensatory foliowe maja spore rozmiary , wiec należy je dołożyć na wejściu tej pcb .- o ile ktoś chce je na chamca tam wpychać .

Grzesiu,

to jak to wreszcie jest, płytka wejść do 7100 miała "uwolnić" nas od kondów w torze, a piszesz że trzeba je dawać?

Emil nie trzeba dawać kondensatorów , chyba ze chcesz . każdy ma swoją wolę .

Dużo zależy od źródła , głownie chodzi o odcięcie składowej stałej .

Tranzystory powysyłałem wszystkie oraz trochę pcb . 2 osobom doślę z pcb .

Do 4100 możliwe że za jakiś czas będę miał parę pcb do 5000 wątpliwe .

Przygotowuję coś w klasie A , lepszego od 550 . ((::: .

I realnego w budowie .

Emil nie trzeba dawać kondensatorów , chyba ze chcesz . każdy ma swoją wolę .

Dużo zależy od źródła , głownie chodzi o odcięcie składowej stałej .

Powiedzmy że jeśli jest to źródło z regulacją głośności i ma kondensatory na wyjściu to wtedy można sobie darować wejściowe.

W innym przypadku rozumiem wzmacniacz nie będzie marudził, tylko głośnik wystrzelą jak z katapulty?

Do 4100 możliwe że za jakiś czas będę miał parę pcb do 5000 wątpliwe .

Przygotowuję coś w klasie A , lepszego od 550 . ((::: .

I realnego w budowie .

Grzegorz - Ty się Tylko nie rozmyślaj z tego P-4100. W tym momencie Zabraniam Ci hahah

Wiesz ile kompletów zamawiam u Ciebie :) na następną kolejkę zakupową.

Nie musi być jutro - może nawet w maju lub czerwcu.

Jak się zbierze pewna grupa osób i jak odpoczniesz od tej AKCJI :)

A klasę może zrobię sobie ale w LAMPIE :)

Na razie nie, bo małe dziecioki potłukły by je lub co gorsza.......

Wiadomo - anodowe są wysokie, nawet w 6C33C-B - 150V - jedne z niższych napięć

Edytowane przez muszegozrobic

Witam będą to monobloki podobne do p-5000 tylko na mosfetach .

sześć parek . Dopiero pokarzę jak będę miał gotowe sprawdzone działające układy .

Przyszły mi wreszcie te rezystory bezpiecznikowe także w następnym tygodniu osoby które dopłaciły mogą się spodziewać paczek z kitami p-5000 .

Do 4100 na razie nie mam tranów sterujących, które mógłbym sparować , wszystko co miałem poszło do p-5000 .

Z tego co słyszałem "tu i ówdzie" :) to będzie,nawet coś tam może jest?

Tylko Grzesiek chce zakończyć tą akcję,która rozrosła sie do dużych rozmiarów i trwa już parę miesięcy...

Ale może zróbmy najpierw końcóweczki porządnie ,a nie żeby tylko odpalić w kartonie po butach.

Takie projekty zasługują na to.

Dokładnie. A w między czasie, w oczekiwaniu na kity można się przygotować audiofilistycznie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :-)

Ukryta Zawartość

powtórzę pytanie, ale bardzo mi zależy na pomocy, czy ktoś potrafi kupić na taobao, tam mają takie fajne obudowy accupodobne....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bogdan

Ukryta Zawartość

wg. mnie całe wzmacniacze, ale może nie znalazłem obudowy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co myślicie o obudowie z tej firmy?

Dokładnie myślę o AR-998-XL lub AR-998G oczywiście rozważam kolor szampański.

Ukryta Zawartość

Gdyby nie te napisy na przednim panelu, całkiem dobrze to wygląda.

Obudowa jest na zamówienie więc można zagadać żeby było bez. Ktoś podobno ścierał te napisy nitro.

Dziś miałem trochę czasu, to się podziałało. Jak sprawa transformatorów? Będą przed świętami?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno: w dalszym ciągu mam do sprzedania grające już jakiś czas u mnie końcówki e-407. Sprzedam z radiatorami za 420zł + kw.

Edytowane przez adik82
  • Pokaż nowe odpowiedzi