Skocz do zawartości
IGNORED

Wyjście cyfrowe toslink/coaxial

kjeld

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do speców (pewnie od DAC'ów).

Urządzenie fabrycznie ma wyjście audio cyfrowe po optyku.

Czy można w prosty sposób, "kradnąc" sygnał przed wyjściem optycznym, wyprowadzić audio na RCA?

Oba wyjścia nie będą używane jednocześnie, choć urządzenia będą do nich stale podpięte.

Nie będzie problemów?

https://www.audiostereo.pl/topic/76710-wyj%C5%9Bcie-cyfrowe-toslinkcoaxial/

mnie sie nasuwa molibden ;)

zobacz jaka kosc steruje tym toslinkiem. moze istnieje mozliwosc wykorzystania wolnych pinow tej kosci (czesto sterujaca jest bramka a ze zazwyczaj jest ich kilka w scalaku to kilka jest bezrobotnych)..

co do jakosci takiego wyjscia to polecam lekture ostatnich stron watku o shigarakim. tam walczylem (i nadal walcze) z wyjsciem z cd.

najprosciej to chyba walnac trafko separujace (najlepsze wyniki akustyczne)---> watek o shigarakim jest to wylozone lopatologicznie...

Dzięki.

CoCo mam, z tym że chciałbym wyprowadzać sygnał na dwa urządzenia - na DAC,a do słuchania muzy i na amplituner przy oglądaniu filmów.

Na Allegro widziałem rozdzielacz do sygnału optycznego. Ciekawe jak to się sprawuje, używał ktoś?

U siebie rozwiązałem to w sposób następujący :

- z mobo S/PDIF wyszedłem na DAC > wzmacniacz ( do stereo)

- karta SoundBlaster 5.1 External pod USB i ma wyjście S/PDIF a to do amplitunera dla kina

Całość sprawowała się znakomicie filmy z MPCHomeCinema szły przez SBlastera i S/PDIF'em do ampli ,a muza z Foobara poprzez S/PDIF z płyty głównej kompa do DAC .Co mnie zdziwiło to że SBlaster jest bit-perfect.

W CoCo masz dwa wyjścia: optyczne i coaxialne. One pracują jednocześnie. Możesz podłączyć dwa urządzenia na raz.

Ale CoCo nie przepuści DD i DTS.

Całość sprawowała się znakomicie filmy z MPCHomeCinema szły przez SBlastera i S/PDIF'em do ampli ,a muza z Foobara poprzez S/PDIF z płyty głównej kompa do DAC .Co mnie zdziwiło to że SBlaster jest bit-perfect.

Nie chcę odtwarzać muzyki z kompa, jest w innym pomieszczeniu.

Wszystko ma iść z odtwarzacza sieciowego (muzyka i filmy).

Jedna sztuka TORX173 i dwie sztuki TOTX173 plus parę pierdółek załatwiają sprawę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oczywiście płytkę musisz zrobić swoją, dla dwóch wyjść optycznych.

A amplituner nie ma przypadkiem wyjścia cyfrowego? ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Podłączę się pod temat.

Mam w urządzeniu wyjście optyczne, potrzebuję elektrycznego. Na ilustracji jest konwerter z linku powyżej- poradźcie, proszę, czy mam podłączyć wejście oznaczone strzałką do nadajnika w dvd, czy gdzieś indziej?

Sorry, coś poszło nie tak z wklejeniem ilustracji: zaznaczyłem odbiornik optyczny i wyjście z niego do układu buforującego/ wzmacniającego sygnał cyfr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz podłączyć do nadajnika lub wprost pod wyjście układu dostarczającego ten sygnał, zależnie od tego gdzie łatwiej go pobrać. Ewentualnie zastosuj jakiś rezystor szeregowy 100ohm-1k.

Mam w urządzeniu wyjście optyczne, potrzebuję elektrycznego.

Czy wyjście optyczne jest zrealizowane na nadajniku TOTX173 czy TOTX147? Lub pytając inaczej czy nadajnik jest zasilany napięciem 5 V czy 3.3 V? Podaj tę informację to powiem Ci co dalej.

Oznaczenie nadajnika wygląda tak:

TX 179

0326:

JAPAN

Urządzenie to dvd Panasonica S35 - nic specjalnego, ale do filmów mi wystarczy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest TOTX179 produkcji Toshiby. Działa na 5V. Tutaj masz notę katalogową:

Ukryta Zawartość

Musisz dobudować układ złożony z dwóch rezystorów i jednego kondensatora taki, jak na schemacie z czerwoną strzałką, który wklejałeś, w następujący sposób:

- pobierz sygnał z pinu "input" nadajnika TOTX

- doprowadź go przez kondensator ceramiczny 100 nF do dzielnika rezystorowego takiego jak na schemacie, czyli R1 = 360 omów, R2 = 91 omów

- dolny (patrząc na schemat) koniec rezystora R2 to połączenie do masy, podłącz go wprost na masę nadajnika TOTX

- z rezystrora R2 zbierz sygnał wprost na wyjście coaxialne

Te elementy są konieczne do prawidlowego uformowania sygnału o odpowiednim napięciu i impedancji wyjściowej. Nic nie kombinuj, zrób tak, jak napisałem, a będzie działać dobrze.

Obok nadajnika masz miejsce na obudowie, wywierć tam otwór i zamocuj gniazdo izolowane RCA, czyli takie, którego kołnierz ma dodatkową podkładkę plastikową i nie styka się z blachą obudowy. Ładnie opisz gniazdo cienkopisem i gotowe.

post-12280-020891100 1295385579_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Czy wyjście optyczne jest zrealizowane na nadajniku TOTX173 czy TOTX147? Lub pytając inaczej czy nadajnik jest zasilany napięciem 5 V czy 3.3 V? Podaj tę informację to powiem Ci co dalej."

Edward

Czy wartości elementów R C na wyjściu, które narysowałeś będą się różnić dla różnych napięć czyli 5 i 3.3 V?

Podałeś we wpisie 100n a na rysunku 150n - która wartość jest poprawna?

Wartość pojemności kondensatora szeregowego nie jest szczególnie istotna i może się rożnić w dość szerokim zakresie. 100 nF jest wartością typową, ale pewnie tak samo dobrze będzie działać z 10 nF jak i 200 nF.

Jeśli pobieramy sygnał z nadajnika pracującego na 3.3 V (np. TOTX147) to należy zmienić wartości rezystorów na R1=220 omów, R2=110 omów. Dzielnik musi obniżyć napięcie do 1 V (oblicz, że w obu przypadkach się zgadza) oraz uformować impedancję wyjścia na 75 omów. Impedancję wyjściową sprawdamy licząc wartość wypadkową obu rezystorów dzielnika połączonych równolegle. Sprawdź, że to też się zgadza w obu przypadkach.

Dzięki Edward

Mam odtwarzacz DVD Samsunga z wyjściem optycznym i właśnie miałem mu dorabiać wyjście elektryczne.

Wobec tego muszę tylko zerknąć jaki ma nadajnik.

Mam jeszcze transformatorek separujący Lundahl 1566 - kupiłem go kilka lat temu i leży.

Czy mógłbyś narysować schemat jak go zaaplikować.

Dzięki

Już znalazłem na stronie MSS.

Transformatorek należy podłączyć dokładnie tak, jak w MSS.

Jeśli tworzycie własne urządzenia nie zapomnijcie po stronie odbionika SPDIF wstawić rezystor terminujący 75 omów. Jest on konieczny dla prawidłowej pracy linii.

• 3 miesiące później...

Witam, Panowie pomóżcie

mój nadajnik to DLT1180, za chorobe nie mogę znależć schematu i nie wiem gdzie na ktorej nozce jest Input, Vcc oraz GND, proszę o jakieś podpowiedzi?

z tego co znalazłem to układ jest zasilany napięciem chyba 5V,

więc trzeba by dać dzielnik R1=360 i R2=91

ale nie dostałem dokładnie takich rezystorów, czy mogę połączyć szeregowo 330+30

i tak samo zrobic podobnie kombinacje na 91om, czy nie będzie wtedy zakłóceń przy kilku rezystorach???

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.