Skocz do zawartości
IGNORED

Scan Speak 18W8545K - BR vs. OZ

parantulla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam na stanie trójdrożne kolumny (A&H GS-200) gdzie w sekcji niskotonowej pracują po dwie sztuki SS 18W8545K

we własnych wydzielonych komorach po ok. 40 litrów (obudowy są ścięte i mają milion wzmocnień wewnątrz, więc dokładnie jeszcze nie liczyłem)

wentylowanych podwójnymi tunelami BR. Kolumny nabyłem bez żadnego wyraźnego celu i powodu, ot stały, to wziąłem.

Ale w ostatni weekend z nudów je przytachałem do pokoju, podłączyłem i było nawet nieźle, a jeszcze lepiej się zrobiło po przytkaniu korkiem tuneli.

Gra to na tyle fajnie, że póki co moje dotychczasowe kolumny poszły w kąt i tak się właśnie zastanawiam ile jeszcze można z tych A&H wycisnąc,

ale nigdzie nie mogę wynaleźc nawet w przybliżeniu podanej objętości dla 18W8545K w OZ, tym bardziej dla dwóch w jednym pudle...

Poza tym nachodzą mnie jeszcze wątpliwości (a wolałbym to wiedziec przed zdemolowaniem skrzynek) czy zostawic obie osiemnastki we wspólnych komorach,

czy może każdą zamknąc w oddzielnej. Kolejna sprawa, to czy litraż liczy się wtedy mnożąc lub dzieląc przez 2 czy może jakoś inaczej...

No trochę tych (i innych) pytań jest, więc zacznijmy może od spraw podstawowych czyli przybliżonej objętości dla jednego 18W8545 w OZ

i przybliżonej objętości dla dwóch 18W8545K, no chyba że dodatkowe rozdzielanie głośników nie ma żadnego znaczenia, a może jakieś ma?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
https://www.audiostereo.pl/topic/76815-scan-speak-18w8545k-br-vs-oz/

Nie różnicy czy te same woofery grają jednej komorze czy w dwóch o objętości/2.

Skoro masz dwa tunele BR to jest jeszcze trzecia możliwość - możesz zamknąć jeden wylot i tym samym obniżyć strojenie. Dźwiękowo to będzie coś pomiędzy OZ a BR:)

Poszukaj programiku SubSim , wpisz parametry i porównaj.

40 litrów to chyba dużo za dużo jak na jeden taki głośnik.

U mnie co prawda 18W8545 grał w 35 litrach po 18W8535 a teraz gra w 26 i z wyliczeń to dla mnie maksymalna objętość na ten głośnik.

Do tego żeby wydobyć z BR to co te głośniki potrafią to dałem rurę 7cm średnicy i 25cm długości.

Głośniki świetne , ale napędzić 4 takie to trzeba mieć spawarkę ;)

40 litrów to chyba dużo za dużo jak na jeden taki głośnik.

Głośniki świetne , ale napędzić 4 takie to trzeba mieć spawarkę ;)

40 litrów, to objętośc komory dla dwóch takich głośników w każdej kolumnie,

a spawarka się znajdzie, nawet dwie, bo w planach i tak mam bi amping ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość Cadam

(Konto usunięte)

Kolejna sprawa, to czy litraż liczy się wtedy mnożąc lub dzieląc przez 2 czy może jakoś inaczej...

Jeśli jeden głośnik potrzebuje pewnej objętości V, to dwa takie same głośniki wymagają wspólnej budy o objętości 2*V

W Elektronice Dla Wszystkich w artykule "Osiemnastki Scan-Speaka" redaktor Andrzej Kisiel poszukiwał optymalnej obudowy między innymi dla 18W8545K

Wiadomo, że do OZ potrzeba mniejszej objętości niż dla BR. Duża objętość + głośniejsze granie może przeciążyć woofer.

20 litrów na 18W8545K to za dużo, poćwicz z zatkaniem jednej rurki.

Ja bym przedłużył istniejące rury BR tak żeby wstrzelić się niżej strojeniem.

A ile - sprawdź w SuBsimie

Takie próby robiłem u siebie - i tak były strojone ESA Continuum

Takie coś pomoże zmienić bas w okolicach strojenia BR

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.