Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy (max. 200zł)

Woe_J_Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Posiadam gramofon Reloop RP-2000 MK3 + wkładkę Shure M44G. Jest to wszystko podpięte do starej, ale jarej wieży Sony (modelu nie znam) ze wzmacniaczem analogowym + dwie dość duże kolumny, co daje efekt naprawdę zadowalający. Mój ojciec zakupił wczoraj kino domowe Onkyo (odbiornik AV TX-SR307 + DVD player DV-SP406 + zestaw głośników maudio), które jak każde kino domowe pozbawione jest wyjścia phono na gramofon. Testowałem go wstępnie wyłącznie z użyciem cd (dźwięk oczywiście stereo, nie 5.1) i muszę przyznać, że całość gra fajnie, dźwięk co prawda miękki, ale bardzo wyraźny, stąd płynie moja nieodparta chęć wypróbowania gramofonu. Zatem... pozostaje kupić przedwzmacniacz, a ponieważ wszelkie bebechy wzmacniaczy i przedwzmacniaczy są obce moim zainteresowaniom (a ich technikalia mym kompetencjom), zwracam się z prośbą do użytkowników o pomoc w wyborze przedwzmacniacza. Czego oczekuję? Jeśli przedwzmacniacz w tym zakresie cenowym miałby doprowadzić mnie do furii swym mdłym i nierozdzielonym na partie dźwiękiem, chyba nie ma sensu się angażować, wszak analog to właśnie ów niepowtarzalny charakter wyraźnie rozdzielonych instrumentów, a nie jednolity bełkot zlanych dźwięków. Zapewne przedwznacniaczem do 200zł świata nie zwojuję, dlatego powiedźcie, czy z takowym pod pachą i zestawem Onkyo (który też wybitnym nie jest) mogę stanąć w konkury ze swoim starym zestawem Sony i jego wzmacniaczem analogowym? Pytanie to powinienem w zasadzie zadać sobie sam, bo tylko ja znam jakość dźwięku z owego zestawu, ale zastanawiam się czy odsłuch muzyki analogowej przy wykorzystaniu wzmacniacza cyfrowego ma w ogóle sens? Czy dźwięk dużo straci wówczas na tym, czy utraci swój analogowy charakter (który w porównaniu z cd wyraźnie jest odczuwalny)? Nie chciałbym stracić tego odczucia surowości na rzecz miękkiego ugrzecznionego dźwięku. Sam nie wiem, stąd moje pytania. Z góry dzięki za pomoc.

a może Twoja wieża Sony ma wyjście przedwzmacniacza?Wtedy łączysz gramofon do wieży a wieżę do kina domowego.Jak możesz daj fotkę gniazd z Sony

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Jeśli wieża Sony to nie kombajn to wzmacniacz powinien posiadać wyjścia sygnałowe out.

Wykorzystaj Sony jako pre. podłącz gramofon do Sony >> wejścia Aux lub jakiegokolwiek w Onkyo.

Gość traxman

(Konto usunięte)

Na półprzewodnikach z zasilaczem za 200PLN złożysz coś takiego bez problemu, a jak dobrze się pokręcisz to i na pudełko i zasilacz wystarczy. Mam taki "bojowy" przedwzmacniacz, wielkości paczki papierosów, na początek w sam raz. Układ to korekcja w sprzężeniu na LME...

Do gramofonu Reloop pewnie niezły będzie przedwzmacniacz Reloop za 225zł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Witam! Wieżę Sony sprawdziłem, niestety wzmacniacz nie posiada wyjścia "out", tak więc mimo dobrych chęci, nici z tego nota bene ciekawego pomysłu. Niemniej dzięki za radę. Pozostaje zatem kupno przedwzmacniacza, z tych dwóch modeli zdecydowałbym się chyba na Monacor, pobieżnie sprawdziłem jego oceny i w prasie zbiera niezłe noty (oczywiście w swoim zakresie cenowym), co z drugiej strony nie musi się pokrywać z opiniami użytkowników, whatever. Cena Reloopa jest wyższa ze względu nie na jakość przedwzmacniacza, ale ze względu na opcje, które oferuje, a myśl o przegrywaniu winyli na kompa i robienie z analogu mp3 (etc.), odstręcza mnie, więc po co przepłacać?

Jak pisałem w temacie, zastanawiam się, czy odsłuch analogów z wykorzystaniem przedwzmacniacza oraz zestawu Onkyo (w którym wzmacniacz jest cyfrowy) w ogóle ma sens? Czy sam ten wybieg odsłuchu analogów na cyfrze, nie wydaje się absurdalny, przecież dźwięk (abstrahując od jakości wzmacniacza analogowego w Sony, gdyż pewnie nie jest wybitnej klasy) z pewnością będzie inny i przypuszczam, że charakter muzyki zupełnie się zmieni (na gorsze?), co o tym myślicie?

dorzuć trochę i kup Cambridge Audio Azur 540P.

Popieram, sam mam Reloopa 1000 i z tym pre gra cakiem fajnie. Odradzam natomiast Monacora SPR 6 czy jakos tak. Mialem tez i ogolnie to nieporozumienie, sprzedalem i nie zaluje.

robiz

Z mojej strony za 200 zł to polecam ten przedwzmacniacz, miałem go i jak za te pieniądze to same plusy, no może obudowa to taki jeden mały minusik choć różne są gusty :), pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" When The Music's over, turn out the lights"

dorzuć trochę i kup Cambridge Audio Azur 540P.

Przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie: Ma być czy grać?

Jeśli tylko być to nie ma sensu, nie kupuj żadnego przedwzmacniacza postaw gramofon i "będzie Pan zadowolony".

Jeśli ma jako tako grać dwie stówy to niestety za mało, szkoda czasu i atłasu. Absolutnym minimum jest tutaj CA, ale nie 540P tylko 640P i nie sugeruj się tym że 640P jest droższy tylko dlatego że potrafi obsłużyć wkładkę MC to są dwa inne przedwzmacniacze a różnica w cenie jest tego warta. Nie próbuj aż tak bardzo oszczędzać, nie da rady bo podłączeniu ustrojstw o których mowa wyżej albo się zdenerwujesz albo będziesz robił dobrą minę do złej gry i oszukiwał sam siebie że fajnie lub dobrze gra. Bzdura!!!

Pozdrawiam, Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

W tym Onkyo nie ma żadnego "cyfrowego" wzmacniacza

Zdaję sobie sprawę, że prawdziwych wzmacniaczy cyfrowych (bazujących od początku do końca na zasadzie zero-jeden) jest niewiele,toteż pisząc o wzmacniaczu cyfrowym miałem na myśli sprzęt, który wykorzystuje oba rozwiązania. Niemniej jednak wzmacniacz w Onkyo z pewnością nie jest wzmacniaczem analogowym czystej wody, a fakt że układ 0-1 ma w nim zastosowanie (chocby tylko częściowo)nie pozostanie chyba bez wpływu na jakość dźwięku. Nie jestem jakimś zaciekłym fanboyem analogów zwalczającym cyfrowy dźwięk (który w tych lepszych, cyfrowych wzmacniaczach pełną gębą być może bije na głowę analogi...), ale skoro trzymać się jednego rozwiązania, należy dotrzymać mu towarzystwa do końca. Ten zestaw Onkyo nie był moim pomysłem, ale skoro już jest, chętnie sprawdzę jaki jest jego stosunek do winyli. Im mniejszym kosztem tego dokonam, tym lepiej. Choć jak wiemy z drugiej strony, tanie rozwiązania mogą dać nam tylko urojony i sfałszowany obraz.

Zatem Monacor odpada. Cena Cambridge Audio Azur 540P odpowiada mi, natomiast na model wyższy tego samego producenta w tej chwili mnie nie stać - i nie jest to wynik skąpstwa, czy oszczędności. Bo, czy faktycznie różnica jest warta dwukrotnej ceny? paweljazz piszesz, że owszem, ale czy model Azur 540P jest tak fatalny, jak starasz się go odmalować? Zapewne testowałeś oba, czy różnica od razu jest zauważalna, czy też dopiero po pewnym czasie daje się zauważyć tylko pewne niuanse? Wybaczcie - jestem zupełnym amatorem, jak zaznaczyłem w temacie, więc moja wiedza jest prawie żadna - ale byłem przekonany, że zadaniem przedwzmacniacza jest tylko i wyłącznie "podniesienie" sygnału. Czyżby model 540P nie spełniał swojego zadania?

Cena Cambridge Audio Azur 540P odpowiada mi, natomiast na model wyższy tego samego producenta w tej chwili mnie nie stać

Zobacz ten wątek , kolega "excel" porównywał Cambridge Azur 540 i 640 z tym modelem który wyżej podałem i napisał że dżwięk jest lepszy z Art DJ PRE II , napisz może do Niego wiadomość z pytaniem o to porównanie.

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

" When The Music's over, turn out the lights"

Zatem Monacor odpada. Cena Cambridge Audio Azur 540P odpowiada mi, natomiast na model wyższy tego samego producenta w tej chwili mnie nie stać - i nie jest to wynik skąpstwa, czy oszczędności. Bo, czy faktycznie różnica jest warta dwukrotnej ceny? paweljazz piszesz, że owszem, ale czy model Azur 540P jest tak fatalny, jak starasz się go odmalować? Zapewne testowałeś oba, czy różnica od razu jest zauważalna, czy też dopiero po pewnym czasie daje się zauważyć tylko pewne niuanse? Wybaczcie - jestem zupełnym amatorem, jak zaznaczyłem w temacie, więc moja wiedza jest prawie żadna - ale byłem przekonany, że zadaniem przedwzmacniacza jest tylko i wyłącznie "podniesienie" sygnału. Czyżby model 540P nie spełniał swojego zadania?zedwzmacniacz

Każdy przedwzmacniacz gramofonowy jeśli działa to spełnia swoje zadanie!!!

Należy tylko zadać pytanie jak to robi. Jeśli chodzi o 540p i 640P to ten drugi jest w każdym aspekcie jest lepszy, gdzieś tutaj w wątku przewinął się Art DJ preII nie znam tego przedwzmacniacza. Mogę wypowiedzieć się tylko CA i PJ PBII. Skoro piszesz że nie stać Ciebie na 640P to znaczy że nie stać Cię na oszczędzanie. 540P i PJ PBII oraz inne Monacory będzie wyrzuceniem pieniędzy a na to jak piszesz też Cię nie stać. Spróbuj porównać ARTa i 640P i wtedy będziesz wiedział co. Poluj na używanego 640P allegro lub eBay, Pośpiech wskazany jest przy łapaniu much, po co masz się rozczarować. To nie jest tak kolorowo jak niektórzy demagodzy prawią że za pięć stów złożyli zestaw grający lepiej od CD powtarzam jeszcze raz Bzdura!

Pozdrawiam, Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie: Ma być czy grać?

Jeśli tylko być to nie ma sensu, nie kupuj żadnego przedwzmacniacza postaw gramofon i "będzie Pan zadowolony".

Jeśli ma jako tako grać dwie stówy to niestety za mało, szkoda czasu i atłasu. Absolutnym minimum jest tutaj CA, ale nie 540P tylko 640P i nie sugeruj się tym że 640P jest droższy tylko dlatego że potrafi obsłużyć wkładkę MC to są dwa inne przedwzmacniacze a różnica w cenie jest tego warta. Nie próbuj aż tak bardzo oszczędzać, nie da rady bo podłączeniu ustrojstw o których mowa wyżej albo się zdenerwujesz albo będziesz robił dobrą minę do złej gry i oszukiwał sam siebie że fajnie lub dobrze gra. Bzdura!!!

Pozdrawiam, Paweł

Za 2 stówy zagra i to bardzo dobrze ale ...pod warunkiem że jest to DIY.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.