Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

A ja w ramach walki z cholesterolem. Swoje boczki , swoje drzewo swój czas i swoja wędzarnia

Pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Piękne te chlebki Zdzislav, też robiłem, ale czasochłonne jednak.. Mąki można fajne kupić i trzeba działać. Raz zrobiłem nawet pizzę na zakwasie własnej konstrukcji :)

Witam

Z cholesterolem to żarcik był. Po prostu wole swoje robione niż sklepowe. Wiem że może one nie najzdrowsze ( wspomniany cholesterol )są ale strasznie je lubię. Robione w gorącym dymie tak że w praktyce sa upieczone i jak ktos lubi to można podawać na stół gorące . Do tego chrzan musztarda i jazda.

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Oddychanie 1-4-2 (wdech-przerwa-wydech) usłyszałem gdzieś że jest ok ale dopiero podczas ćwiczeń tai chi czy chi kung daje dopiero kopa!

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

wdech-przetwa-wydech-przerwa. Sposób ten dużo lepiej dotlenia organizm, ponoć w fazie przerwy po wdechu człowiek dużo lepiej dotlenia kom mózgowe co owocuje lepszym zapamiętywaniem np języków obcych (podczas zapamiętywania w owej fazie:)

ps polecam książki Tomasza Nocunia

• Moderatorzy

zdzislav, faza wdechu/wydechu nie ma nic wspólnego z natlenianiem komórek muzgowych ponieważ czerwone krwinki oddają CO2 i pobierają O2 w płucach a do narządów dostarczają go z pewnym opóźnieniem potrzebnym na przebycie drogi płuca-np muzg.

zarówno niedostatek jak i nadmiar dostarczonego do muzgu tlenu jest bardzo niebezpieczny, można zrobić sobie małe ćwiczenie (polecam na siedząco): siadamy i robimy szybkie i głębokie wdechy i wydechy - po około 10 dostajemy dużego kopa i nasz błędnik przestaje normalnie działać i dochodzi do silnych zawrotów głowy.

we freedivingu (swobodne nurkowanie) zalecane jest wykonywanie nie więcej niż 3-4 hiperwentylacyjnych oddechów ponieważ ich zwiększenie może nam narobić pod wodą kłopotów.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Ja będę w domu to mogę odnaleźć książkę Rosjanina. Profesora medycyny, szefa medycznego długoterminowych wypraw kosmicznych.

Książka traktuje o leczeniu wodą utlenioną (sic).

Jest tam dużo o chemii i fizyce oddychania.

Zresztą z innych źródeł wiadomo, że w organizmie musi istnieć spora ilość dwutlenku węgla! Jego zmniejszenie sprawia kłopoty w oddychaniu komórkowym...

Mam nosa do wybierania ważnych i ciekawych informacji, słuchałem kiedyś audycji i gościu mówił możemy się źle czuć po wysiłku a nawet spacerze w lesie bo spada poziom... dwutlenku węgla we krwi. I co ważniejsze kiedy stosuje oddychanie 1-4-2 lepiej się ćwiczy umiarkowane wygibasy.

zdzislav, faza wdechu/wydechu nie ma nic wspólnego z natlenianiem komórek muzgowych ponieważ czerwone krwinki oddają CO2 i pobierają O2 w płucach a do narządów dostarczają go z pewnym opóźnieniem potrzebnym na przebycie drogi płuca-np muzg.

zarówno niedostatek jak i nadmiar dostarczonego do muzgu tlenu jest bardzo niebezpieczny, można zrobić sobie małe ćwiczenie (polecam na siedząco): siadamy i robimy szybkie i głębokie wdechy i wydechy - po około 10 dostajemy dużego kopa i nasz błędnik przestaje normalnie działać i dochodzi do silnych zawrotów głowy.

we freedivingu (swobodne nurkowanie) zalecane jest wykonywanie nie więcej niż 3-4 hiperwentylacyjnych oddechów ponieważ ich zwiększenie może nam narobić pod wodą kłopotów.

Powtarzam metodę którą uczył mnie znany psychiatra na wykładach. Moze coś pokręciłem. Choć wątpię. Niedługo to sprawdzę:) A co do Twojego wpisu to jesteś mało wiarygodny pisząc mózg przez u otwarte... wstyd panie, wstyd.

• Moderatorzy

wstyd Panie wstyd, matura już dawno i lekcje biologii też, ale reszta - prawda.

usiądź i pooddychaj

• 2 tygodnie później...

no dobrze a teraz z innej beczki

w jakiej pozycji jest najzdrowiej jeść

ja zauważyłem że na stojąco mi osobiście lepiej rozlokowuje się zawartość w żołądku :)

Focal + Naim

Pasta bez fluoru od jakiegoś czasu i nie krwawią mi dziąsła czyli coś się zmieniło na plus, inne informacje

• Moderatorzy

a jaką kupiłeś bezfluorówkę ? ewentualnie co jest takiego na polskim rynku ?

Proponuje zapoznać się z komentarzami... Warto nabrać wiedzy z medycyny niekonwencjonalnej jak chcecie prze....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Sprawdzi ktoś na sobie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a jaką kupiłeś bezfluorówkę ? ewentualnie co jest takiego na polskim rynku ?

;)

Ukryta Zawartość

Ja używam Ziaja Szałwiowa pasta do zębów bez fluoru, a że w sklepach trudna do zdobycia (nagonka medialna, że pasta do zębów musi zawierać fluor - odpad z produkcji aluminium) to zakupiłem ilość wystarczającą na najbliższe 2 lata :)

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

pomijając mysz to przerażająca jest chemia w tym napoju

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

"Gotowanie według pięciu przemian" Temelie- książka która tłumaczy mniej więcej czemu ważna jest kolejność dodawania składników przy przyrządzaniu posiłków. Opisuje też podstawy medycyny chińskiej. Warto tym bardziej że pokrywa się to z kuchnia staropolską.

Jeszcze napiszę o chudnięciu- powinno to być naturalne w procesie zdrowienia. Na razie 8 kg u mnie.

...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z innej beczki kiedyś już było o tym

ostatnio naszła mnie ochota na kiełbasę ale taką droższą mniej szprycowaną tak z kilo

i poszedłem naprawdę do dużego sklepu wybieram podchodzę i chcę wybrać pomiędzy dwoma smakami

i pytanie do ekspedientki o charakter jednej drugiej ona nie za bardzo wie

wiec pytam się czy mogę po kawałku plasterku spróbować

a ona że nie ma promocji na talerzykach więc nie i ooo temat skończony :)

dla mnie jest to oczywiste kupuje owoce zawsze spróbuje , wiadomo jajo mąka makaron tego nie ma sensu próbować

ale produkty takowe jak kiełbasa szynka zawsze powinny być udostępnione do wypróbowania

dla mnie to brak poszanowania klienta i kultury obycia w sklepach ,

niby towary zachodnie a klient niech zapakuje towar nie marudzi i sp***dala do kasy tak ujmując dosadnie,, :)

Focal + Naim

mój ostatni zakup, polecam, wyciskarka jest super efektywna i czyści się dość łatwo. Smak soków jest świetny, nie ma porównania do sokowirówki.

Wczoraj na plenette+ był bardzo interesujący program o niejedzeniu /swego czasu dałem tu post o inedii/. Z niego wynika , że są ludzie co nie spożywają pokarmów a niektórzy z nich nawet i nie piją. Były z nimi wywiady a niektórzy przeszli badania kliniczne. Z trzech klinik jedna przyznała rację osobie o nie jedzeniu i określiła stan zdrowia na b. dobry. Pozostałe dwie kliniki nabrały wody w usta. Z przedstawionego materiału wynika konkluzja, że niektórzy w pewnych okolicznościach mogą zaprzestać jedzenia a to byłaby pewna i najlepsza odpowiedz na pytanie w tym wątku.

ps. Pewnie ten program będzie jeszcze nadawany. Polecam.

Proponuje zapoznać się z komentarzami... Warto nabrać wiedzy z medycyny niekonwencjonalnej jak chcecie prze....

Ukryta Zawartość

Każdy myślący lekarz powtarza że większość leków nie leczy tylko jest po to aby przejść przez chorobę z lepszym samopoczuciem :)

Ukryta Zawartość

Żeby zrobić sobie głodówkę to trzeba być w miarę zdrowy i dobrze się przygotować. Każdy ma inny organizm i nie każdemu to przypasi. Trochę przeżyłem eksperymentów i dopiero niedawno trafiłem na swoją drogę. Chronologicznie co ciekawsze odkrycia:

- człowiek pierwotny jadł 2 kg węglowodanów, osadnicy 5 kg a cywilizowany ...70 kg rocznie. Sami wyciągnijcie wnioski (i wyrzućcie telewizory)

- książka "jedzenie zgodnie z grupą krwi" jako pierwsza próbuje ogólnie podzielić predyspozycję żywieniowe i nie tylko

- Przebywanie z naturą i rozwój intuicji która podpowiada nam co jest dobre dla nas a co nie, chyba że mamy telewizory które zakłócają naszą mądrość która jest ukryta gdzieś w nas

- dobry lekarz medycyny chińskiej może postawić diagnozę np. nadmiar wilgoci, jang i zastój chi, sam się przekonałem że to prawda (u mnie) i dostosowałem żywienie do diagnozy- książka "Gotowanie według pięciu przemian", zmiana stylu życia, ćwiczenie tai chi...

- wiara, kontakt z siłą wyższą jakkolwiek ją rozumiecie, pozytywne myślenie

- fajnie jak jest ktoś doświadczony albo/i dobrze posługujący się wahadełkiem wśród znajomych- wahadło pokazuje to co mówi intuicja a ona ma mądrość... To może zastąpić nawet lekarza...

Wczoraj na plenette+ był bardzo interesujący program o niejedzeniu /swego czasu dałem tu post o inedii/. Z niego wynika , że są ludzie co nie spożywają pokarmów a niektórzy z nich nawet i nie piją. Były z nimi wywiady a niektórzy przeszli badania kliniczne. Z trzech klinik jedna przyznała rację osobie o nie jedzeniu i określiła stan zdrowia na b. dobry. Pozostałe dwie kliniki nabrały wody w usta. Z przedstawionego materiału wynika konkluzja, że niektórzy w pewnych okolicznościach mogą zaprzestać jedzenia a to byłaby pewna i najlepsza odpowiedz na pytanie w tym wątku.

ps. Pewnie ten program będzie jeszcze nadawany. Polecam.

Oglądałem ten program ciekawe wnioski wysnuli fizycy kwantowi którzy stwierdzili że mogli zrozumieć pewne wyniki badań i zagadnienia dopiero po uznaniu że w świecie poza energią mierzalną jest energia niematerialna którą nazwali świadomością a która to wpływa na energię materialną :)

Podobało mi się stwierdzenie że Świat jest jedną wspólną platformą tej energii świadomości czyli wszyscy ludzie są tą samą częścią energii ( nazwanej przez fizyków świadomością ) a nie jak się ludziom wydaje milionami indywidualnych ludzi :) . temat ciekawy do przemyślenia dla każdego :)

Jednak nawet to co pisałem wyżej jak i sam program o niejedzeniu potraktowałbym nieco z przymrużeniem oka a to ze względu na eksperyment który pokazali : że skoro dziadek twierdzi że nie je i nie pije od 60 lat to dlaczego badali go w szpitalu i obserwowali tylko przez 10 dni :) i dlaczego skoro nie pije poziom moczu w organizmie raz rósł raz spadał ale pod sam koniec testu zdecydowanie spadł :) Gdyby ten test miał być wiarygodny to dziadek mógłby pokazać że nie je i nie pije przez co najmniej rok wtedy byłby na pewno bardziej wiarygodny , natomiast część z ludzi którzy rzekomo nie jedli i nie pili powtarzali że nie muszą udowadniać czegoś co po prostu jest :) czyli odwołują się do wiary ludzi w coś co jednak można zmierzyć i sprawdzić :) .

Na temat głodówki leczniczej polecam 2 książki:

-Hermann Geesing, Głodówka lecznicza: droga do ponownej młodości

-Tomasz Nocuń, Głodówka i dieta dla zdrowia.

Bardzie ciekawy temat, wart zapoznania. Całkowicie niezgodne z medycyną konwencjonalną:) Na początku może sie to wydawać niedorzeczne, ale po przeczytaniu wszystko sie wyjaśnia. Dla osób, które nie wiedzą o co chodzi napisze w skrócie, że głodem można wyleczyć wiele schorzeń. Nawet tych uznanych za nieuleczalne. Oczywiście taką głodówkę trzeba dobrać indywidualnie. Trwa od ok 2 tyg, nawet do 3 miechów. Średnio koło 3-4 tyg. Organizm nie tracący energii na trawieniu i wszystkimi procesami związanymi z jedzeniem zabiera sie za rekonstrukcje tego na co do tej pory nie miał czasu i siły. Nie mając z czego pobierać energii i materiału budulcowego szuka tego w sobie. Oczyszcza wszystkie złogi, spala tłuszcz. Jednym słowem oczyszcza i regeneruje. Ale żeby przejść taką głodówkę trzeba zadbać o psychikę(spokój, brak stresu, motywacja), odpowiednie miejsce, odpowiedni czas. Ja niedługo tego spróbuję:)

Ten filmik na planette muszę obejrzeć. Kto pamięta jego tytuł?

O tym gościu co nic nie jadł słyszałem już kiedyś. I też wydaje mi się, że 12 miesięczne badanie mogłoby wyjaśnić sprawę.

O energii łączącej nas ze sobą i wszystko inne jest dużo na necie. Np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tym programie też pokazali eksperyment jedna małpa jadła fast food :) a druga zbilansowaną dietę dla jej gatunku i najważniejsze zawsze dostawała ciut mniej kalorii niż jej potrzeba w efekcie fast food powodował o 30 % krótsze życie a zbilansowana z mniejszą ilością kalorii o 25 % dłuższe od średniej dla tego gatunku . Ponadto Małpa druga żyła w zdrowiu ta po fast-foodzie miała cukrzycę , chore stawy i kilka innych cywilizacyjnych chorób :) .

Nie zamierzam robić eksperymentu sam choćby na chomikach :) ale coś w tym jest :) Sam z doświadczenia własnego czuję że im mniej jem tym więcej mam energii i lepsze samopoczucie im więcej jem to tylko więcej walę kup :)innych dodatnich aspektów jedzenia więcej nie zaobserwowałem :). Faktycznie jeść mniej ale bardziej zróżnicowanego jedzenia jest korzystniejsze dla organizmu ale niekorzystne dla firm sprzedających pożywienie :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.