Skocz do zawartości
IGNORED

Granica rozsądku

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Obejrzałem ten filmik na youtoube

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

później ten

Ukryta Zawartość

i jeszcze ten

Ukryta Zawartość

i się zadumałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/77357-granica-rozs%C4%85dku/

Zadaj pytanie o rozsądek filatelistę itp. zakręconych.

Czy miłośnika literatury, a zarazem zbieracza książek na 15m2 tez będziecie namawiać do e-booków?

Skąd to przypuszczenie, ze to absolutnie nie gra i nie ma sensu?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Therion, wydaje mi się, że dobrze rozumiem powód Twojej zadumy. Ja zanim wydałem pierwsze 10 kPLN na sprzęt zastanowiłem się czy akustyka mojego pomieszczenia uzasadnia taki wydatek. Teraz mam sprzęt pewnie ze dwa razy droższy (co i tak budzi śmiech wielu forumowiczów, bo w tej cenie i tym zestawieniu to nie może grać) ale dzięki dedykowanemu, odpowiednio przygotowanemu akustycznie pomieszczeniu, dobremu słuchowi i doświadczeniu muzycznemu mam efekty takie jakie chcę mieć :)

Nie lubie osądzać po obrazkach ani po wyrywkowych wpisach, ale jesli Rochu broni tego co widać na tych filmikach, to chyba pomylił hobby audiofilskie z kolekcjonerskim. Mam też wrażenie, że osób ustawiających sprzęty w ten sposób znajdzie się więcej :(

Szkoda czasu i atłasu

Pozdrawiam

Opublikowano · Ukryte przez palton, 21 Stycznia 2011 - Nie na temat.
Ukryte przez palton, 21 Stycznia 2011 - Nie na temat.

Ja pitolę ale bzdury na tej wikipedii. i pomyśleć, że teraz większość ludzi z niej kożysta zamiast słownika...

Opublikowano · Ukryte przez palton, 21 Stycznia 2011 - Wpis nie na temat.
Ukryte przez palton, 21 Stycznia 2011 - Wpis nie na temat.

Ja pitolę ale bzdury na tej wikipedii. i pomyśleć, że teraz większość ludzi z niej kożysta zamiast słownika...

O tak ! słownik by się przydał...ortograficzny....

Opublikowano · Ukryte przez palton, 21 Stycznia 2011 - Wpisy nie na temat.
Ukryte przez palton, 21 Stycznia 2011 - Wpisy nie na temat.

"Miłośnik literatury... zbiera dla chęci posiadania" - niezłe:)

Ja chyba nie znoszę literatury - wszystkie książki kupuje, żeby je przeczytać.

A czego nie mogę kupić - ściągam z neta niszcząc wzrok przy czytaniu z komputera - tak tej literatury nie cierpię:)

Hoobby to pasja i trudno to pogodzić z rozsądkiem. Zycie z kalkulatorem w ręku byłoby nudne i monotonne, należy się nieco szleństwa, nie?

Tylko pozazdrościć pasji i determinacji w dążeniu do celu.

Btw. Okablowanie na pierwszym filmiku nieziemskie, zwłaszcza sieciówka :)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Poza tym te sprzęty są małych wzrostem ludzi ze wschodu tak wiec, Therion musisz to przeliczyć na nasze warunki.

wzór:

wzrost x kubatura x dochody : zadowolenie - bicie piany

Boli to, że inni mają fajne sprzęty? O tym chcesz dumać?

Ciekawe że o tym pomyślałeś. Prawdziwy Polak.

----------------------------------------------------------------

Chyba macie rację, że to raczej kolekcjonerstwo niż audiofilia (czytaj: poszukiwanie wiernego brzmienia).

Sprzęty z tych filmików nie grają nawet połową swoich możliwości. Absolutnie zgadzam się z Wookillah - gdyby część kasy poszła w akustykę lub zmianę pokoju na większy (filmik 1), to ze znacznie gorszego sprzętu dałoby się usłyszeć znaaacznie więcej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale w czym problem? Czy to znaczy, że ktoś kto nie ma 30-metrowego pokoju odsłuchowego ma kupić miniwieżę Sanyo? Stać ludzi na zakup aparatury, to sobie kupują i wstawiają tam gdzie im pasuje. Nawet do łazienki, jeśli mają taki kaprys:)

Gość rochu

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez mlb, 20 Stycznia 2011 - awanturka
Ukryte przez mlb, 20 Stycznia 2011 - awanturka

Ciekawe że o tym pomyślałeś. Prawdziwy Polak.

A po kiego grzyba założyłeś kolejny wątek, z samego tytułu mający być zarzewiem do kłótni?

Abz piękni i mądrzy właściciele Yaqinów mieli gdzie wypisywać teksty jacy ci właściciele hi-endów głupi i denni?

To jest polskie właśnie.

Może zamiast tego przeleć się na Krakowskie Przedmieście?

Spotkasz tam wiele spokrewnionych umysłów.

Opublikowano · Ukryte przez mlb, 20 Stycznia 2011 - awanturka
Ukryte przez mlb, 20 Stycznia 2011 - awanturka

Rochu, poluzuj trochę. Niepotrzebnie się napinasz. W tytule wątku nie ma żadnej złej intencji. A powód do zadumy jest. Ja od dawna zastanawiam się nad powodem zadowolenia wielu kolekcjonerów drogich sprzętów poupychanych między szafkami i fotelami.

Z Twoich postów w tym wątku mogłoby wynikać, że Ty tez do nich należysz... chociaż sądzę, że tak nie jest :)

PS Co do krakowskiego p. to wybacz, ale raczej Twoje zachowanie przypomina...

Załóżmy że przeciętny Kowalski wydaje 70.000 zł na samochód i 10.000 zł na sprzęt.

Wystarczy tylko odwrócić te proporcje aby bez zbytniego bólu znaleźć się w audiofilskiej nirwanie (zwłaszcza jeżeli w obu wypadkach pójdziemy w sprzęt używany ...).

A po 6 latach zrobić to co wszyscy - i kupić już normalny samochód.

Załóżmy że przeciętny Kowalski wydaje 70.000 zł na samochód i 10.000 zł na sprzęt.

Cos malo tych przecietnych Kowalskich na warmii i mazurach.

?👈

Ale w czym problem? Czy to znaczy, że ktoś kto nie ma 30-metrowego pokoju odsłuchowego ma kupić miniwieżę Sanyo? Stać ludzi na zakup aparatury, to sobie kupują i wstawiają tam gdzie im pasuje. Nawet do łazienki, jeśli mają taki kaprys:)

Niech go sobie wstawi nawet w klopie.... Tylko po co?

Chyba macie rację, że to raczej kolekcjonerstwo niż audiofilia (czytaj: poszukiwanie wiernego brzmienia).

Sprzęty z tych filmików nie grają nawet połową swoich możliwości. Absolutnie zgadzam się z Wookillah - gdyby część kasy poszła w akustykę lub zmianę pokoju na większy (filmik 1), to ze znacznie gorszego sprzętu dałoby się usłyszeć znaaacznie więcej.

Po czym to wnosisz? Na podstawie dźwięku z "tuby"? Chochcochocho!!! (że zacytuję znanego polityka).

Musisz zacząć testować sprzęta na "tubie". Zgarniesz duuuuuuuużaaaaaa kasa na lepszy sprzęt i odpowiedni hangar dla niego.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Rochu, poluzuj trochę.

Wybacz, ale irytację wywołuje u mnie zaglądanie komuś do kieszeni i komentowanie sensowności jego wydatków.

Stać gościa na McIntosha. To OK.

Nic nikomu do tego czy ma to gdzie postawić czy tez nie.

Nie komentuję zdjęć w wątku "Wasze ustroje" chociaż nie raz wywraca mnie gdy widzę na 10m2 podłogówki wciśnięte pomiędzy parapet a wersalkę.

O bajzlu w pomieszczeniu nawet nie wspominam.

Nic mi do tego.

Niech go sobie wstawi nawet w klopie.... Tylko po co?

Podobno znajduje sie tam audiofilskie powietrze.

?👈

kolejny watek dla tych ktorzy lubia oceniac cudzy rozsądek

ile tego można zakładać

3 filmiki , prowokatorski tekscik i mamy dla niektorych kolejny traktat o łuskaniu fasoli na zimowe wieczory

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

kolejny watek dla tych ktorzy lubia oceniac cudzy rozsądek

ile tego można zakładać

3 filmiki , prowokatorski tekscik i mamy dla niektorych kolejny traktat o łuskaniu fasoli na zimowe wieczory

Może masz i trochę racji. Myślę jednak, że intencja autora była inna. Przynajmniej ja ją odebrałem inaczej. Niestety nie da się nie zauważyć, że wątek szybkimi krokami prowadzi do awantury.

Swoja drogą coraz mniej chyba tematów, które jej nie wywołują... :(

A po kiego grzyba założyłeś kolejny wątek, z samego tytułu mający być zarzewiem do kłótni?

Abz piękni i mądrzy właściciele Yaqinów mieli gdzie wypisywać teksty jacy ci właściciele hi-endów głupi i denni?

To jest polskie właśnie.

Może zamiast tego przeleć się na Krakowskie Przedmieście?

Spotkasz tam wiele spokrewnionych umysłów.

No nie wytrzymam. Forum służy wymianie opinii. Ty wpadasz robisz dym I zarzucasz, ze watek powstal dla kłótni i ją rozpoczynasz. Cyrk. To może mam Cie pytac jaki watek mozna zalozyc a jakiego nie?! Nie leży ci to po co zabierasz glos? Temat jest dla osob, ktore chca pogadac NA SPOKOJNIE o tym co w temacie.

"Boli to, że inni mają fajne sprzęty?"

Nie wiem, czy forumowicza, który założył temat to boli, ale mnie zazdrość zżera, gdy widzę, że inni mają np. podstawki pod kable, a ja ich nie mam...jestem bowiem w pełni świadomy, jak beznadziejnie musi grać mój system, będąc ich pozbawionym...Takie wspaniałe urządzenia przecież, tak znamienne dla brzmienia systemu...A już poważnie. Myślę, że intencją Theriona nie było wyszydzanie jakichś zjawisk czy grup ludzi, ale raczej chęć zwrócenia uwagi na pewne irracjonalne zatracenie się w pogoni za cudzymi absurdalnymi sugestiami i opiniami. Tak ja to odbieram.

Rochu, piszesz, że Kolega już samym tytułem niniejszego tematu szuka konfliktu. Ja widzę, że Ty rwiesz się do kłótni, po pierwsze w ogóle wypowiadając się w temacie, które Cię przecież drażni, a po drugie czyniąc w stosunku do Theriona zaczepne uwagi. Po co? Przecież jak będziemy sobie prawić tutaj - że tak to ujmę - epitety, to nikomu na zdrowie to nie wyjdzie.

Prawda jest taka, że ludzie, którzy prezentują postawę wynikającą również poniekąd z Twoich wpisów nie słuchają już muzyki, a sprzętu. Nie liczą się emocje, a klocki, podstawki antywibracyjne, demagnetyzery, stoliki na sprzęt, kabelki, złoto na nich, srebro itd, itp. Słuchają, ale już nie po to, by przeżyć doznania emocjonalne z muzyką związane. Po prostu gdzieś "po drodze" stracili cel z oczu (uszu :) ) dając się porwać propagowanej przez fanatyków paranoi. Liczy się już tylko sprzęt i fakt posiadania tegoż (mnie by do głowy nie przyszło chwalenie się publicznie swoim sprzętem, jak robią to autorzy filmików), a przede wszystkim to, żeby był jak najdroższy. Nie muzyka, która do dostarczenia emocji audiovoodoo nie potrzebuje. Myślę, że wiesz, co mam na myśli. Pomyśl nad tym, ale bez odgórnej negacji i złości, bo te słowa nie są skierowane przeciwko Tobie.

Sam posiadam sprzęt który inni uważają za cenowo nieuzasadniony, więc myślę, że nie jestem subiektywny i mogę się wypowiedzieć. I z pewnością nie należę do grupy klientów docelowych media marktu, wbrew głoszonemu w haśle reklamowym sloganowi :).

Z wiekiem i z kolejnymi życiowymi doświadczeniami dochodzę do wniosku, że najważniejsze w życiu jest...oddychanie.

Może masz i trochę racji. Myślę jednak, że intencja autora była inna. Przynajmniej ja ją odebrałem inaczej. Niestety nie da się nie zauważyć, że wątek szybkimi krokami prowadzi do awantury.

Swoja drogą coraz mniej chyba tematów, które jej nie wywołują... :(

Z rochem się zgadzam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.