Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawki (izolatory ) dla kabli głośnikowych

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Ja uzywam podkladki ze styropianu: tanie i praktyczne. Jak mozna, podwieszam tez kable na gwozdziach. ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3442-100004635 1175971564_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie używam żadnych podkładem pod kable i nie zauważyłem absolutnie żadnej zmiany przy zmianie ułożenia kabli.

To już jest voodoo i tu nie mam żadnych wątpliwości.

Sa to kable Omega Micro Planar z aktywnym ekranem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale na wielu wystawach, wielu wystawców i wielu audiofili na świecie stosuje róznego rodzaju podstawki, podkładki i absorbery pod kable. Ponoć daje to efekty jakie znamy z działania pod kolumnami czy tez elementami toru jak transporty, Dac, preampy i wzmacniacze. Jeszcze z tym nie eksperymentowałem ale wiem ze paru forumowiczów tak. Pytam więc by znać temat:)

Hmm! Zydelek znalazł kolejną audiofilską niszę... To może forumowicze pomogą w wymyśleniu nazwy dla Zydelkowych podkładek do kabli...

A przede wszystkim wszystkim członkom (hmm) forum - tym co gonią zajączka i tym, co już go dogonili - z całego serca Wesołego Alleluja. No i dużo czasu i furę zadowolenia ze słuchania muzyki i zabawy sprzętem!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ciekawy opis -samymi podkladkami pod sprzęt mozna zmieniac (poprawiac) brzmienie systemu :) ...

Ukryta Zawartość

Zydelek, 8 Kwi 2007, 00:26

"dojrzysz" = dojrzejesz ;)

* * *

Skoro jestem zwolennikiem ustawiania klocków nie w linni głośników tylko poza polem oddziaływania fali dźwiękowej (zwłaszcza TT), dlaczego odizolowanie kabli od drgającej podłogi (i - najlepiej - od pola oddziaływanie fali dźwiękowej) miałoby być złym pomysłem i pozostawać bez wpływu na dźwięk ? Całkiem możliwe, że różnicę da się wychwycić. I nie widzę w tym niczego nadzwyczajnego, no może poza skrajnie ekstremalnym podejściem do tematu ;) Ale kim są bywalcy tego forum ?

* * *

Kiedyś trochę eksperymentowałem (bo musiałem) ze zwrotnicami w T2k. Ich wyrzucenie poza skrzynkę (wygodne) dawało lepszy dźwięk. A przecież odizolowanie zwrotnic od fali dźwiękowej wewnątrz kolumny było -wydawało mi się - wystarczająco dobre.

To tyle w temacie.

ANDREA...

izolujesz w ten sposób zwrotnice nie od fali dzwiekowej, a od pola elektromagnetycznego wytwarzanego przez magnesy głośników, stąd zmiany w dzwięku.Głowią się nad tym producenci kolumn bo pomiary ze zwrotnicą w skrzynce i poza nią są różne. Niektórzy znajdują złoty środek /np. Zawada ESA/ , niektórzy olewają problem.

Ja od pownego czasu mam ustawione kable na podkładkach Ceraballs. Zastosowanie 1kpl (4 szt.) pozwala w moim przypadku na podniesienie z podłogi całego kabla głosnikowego jednego kanału (AQ Everest jest bardzo sztywny).

Efekt jest tyleż niespodziewany co łatwo zauważalny. Znacząco poprawia się bowiem mikrodynamika i rozdzielczość systemu.

Działanie Ceraballs pod kablami odkryłem dość przypadkowo. Po prostu miałem w domu 2 zbędne komplety, które tak leżały sobie na środku podłogi przez tydzień i czekały na zmiłowanie, aż któregoś dnia postanowiłem wsunąć je pod kable. Czemu akurat tutaj ? Po prostu miałem w pamięci zdjęcie czyjegoś systemu jakie widziałem w necie, w którym ktoś zastosował Cable Isolators - takie ceramiczne podstawy do kabli. Pomyślałem sobie - czemu tego nie sprawdzić i ... bingo.

Wcześniej o tym nie wspominałem, bo z góry przewidywałem reakcje ludzi podobne do tych jakie widzimy w tym watku.

Jednocześnie chciałem zaznaczyć, że reakcje takie mnie NIE DZIWIĄ i uważam je za całkiem naturakne i zdroworozsądkowe. Gdybym o tym gdzieś przeczytał, sam bym pewnie nie uwierzył, lub przynajmniej spojrzał na to z przymróżeniem oka.

Ale spróbowałem i zmieniłem zdanie.

Ze względu na cenę (660zł za 2 kpl) jest to zdecydowanie najbardziej efektywny tweak w moim systemie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

czy ktoś może powiedziec dlaczego kable mają drżec ----od fali akustycznej?, czy też drgania udzielone od pozostałego sprzętu ? .

Kwsetia ułożenia i unieruchomienia kabli chyba nie budzi kontrowersji w tym temacie

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ok, lae po co od razu 660 zł ? Moze ktoś eksperymentował z tańszymi ustrojstwami ? - ot chociazby takie podpiętki pod kablami :)

Ukryta Zawartość

Drodzy!

Może za przykładem Elberotha jeszcze inni odważą się na zaprezentowanie swoich doświadczeń w zakresie podkładek pod kable. Ja takowych nie mam (rozwiązuję zaledwie kwestie wzajemnego ułożenia kabli zasilających i głośnikowych), ale świetnie się czyta. Zydelek - jesteś autorem tematu - czy możesz opisać swe doświadczenia?

Absorbują 96,3% energii wstrząsu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nie wspomnę, że to też mogłoby się sprawdzić :)

Ukryta Zawartość

Zyzio

To co pokazujesz to akurat typowe Voodoo w medycynie akurat wchodzisz w moją działkę zawodową .

Nawet byś nie uwierzył ile tam dopiero można ludziom wcisnąc szmelcu ,kupią wszystko bo i motywacja inna.

Bezwzględny sprzedawca,reklama i oczywiscie producent oszust tworzą zgraną ekipę

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

artPaw, 8 Kwi 2007, 11:51

DZIĘKI za wyjaśnienie, bo tkwiłbym w błędzie co do przyczyny dlaczego kolumny grają - IMO - lepiej, kiedy zwrotnice są poza nimi. Stosuje ten zabieg m.in. Living Voice i paru innych producentów.

Pozdrawiam.

Od $30 do $70 ,ponoć działają jak "cholera" :-)

Ukryta Zawartość

post-803-100004548 1176113299_thumb.jpg

post-803-100004549 1176113299_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Frank - no to w naszym klimacie powinien wystarczyć kawałek grabu, dębu lub jesionu a z logo też sobie poradzimy:)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

$ 240 plus wysyłka ,ale efekt wprawdopodobnie jeszcze większy niż ............. :-))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - kurna blada, mnóstwo firm produkuje podkładki pod kable :-)))

post-54-100004536 1176116662_thumb.jpg

post-54-100004537 1176116662_thumb.jpg

post-54-100004538 1176116662_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a taki dywanik audiofilski ile kosztuje??? heheh

a może jeszcze produkuja nawilzacze powietrza audiofilskie???

wilgotność nie ma wpływu na odsłuch???

niedowiary...

• Redaktorzy

awaria - wilgotność ma jak najbardziej wpływ na odsłuch - był na ten temat artykuł w HiFi News. Serio

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.