Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa zasilająca czy kondycjoner

maniekok3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

co lepiej kupić do kina domowego ( LCD , onkyo TX-NR808 , ps3 , onkyo BD-SP807 , Denon DBP-1611 )

1.Monster HTS 2600 Reference PowerCenter -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2.kondycjoner sieciowy Helion 1750XP -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/77572-listwa-zasilaj%C4%85ca-czy-kondycjoner/

Nie wiem czy jest sens ładować się w te rzeczy w kinie domowym. Zysku w jakości dźwięku się nie spodziewaj! Jeśli masz sporo $ i zakup ten poprawi ci humor to może i warto :-)

Chodzi mi raczej o poprawę jakość prądu w moim gniazdku , a co za tym idzie żywotność sprzętu i zabezpiecza przed przepięciami. . Tu masz rajcie ( Zysku w jakości dźwięku się nie spodziewaj! )

Maniekok3: Sprawdź wcześniej czy masz wahania napięcia i pomyśl jak często zdarzają się u ciebie przerwy w zasilaniu.... Na twoim miejscu kupiłbym prostego upsa tym bardziej że są teraz tanie jak barszcz.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Posiadam takiego Monstera, oczywiście wersję europejską ;) jako zabezpieczenie sprawdza się świetnie, tym bardziej, że zakupiony "z papierami" posiada ubezpieczenie sprzętu, gdyby mimo wpięcia w jego tor zasilania uległo zniszczeniu... Wpływ na jakość dźwięku, raczej żadna, ważne że nie degradująca, osobiście do tego Monstera wpinam listwę Furutech'a i dopiero do niego zestaw stereo.

Jeśli masz dobrą cenę na tego Monstera, to polecam - ładny, funkcjonalny, sporo gniazd, do kina w zupełności wystarczy.

1159pln w redcon... to raczej przyzwoita cena.

Posiadam takiego Monstera, oczywiście wersję europejską ;) jako zabezpieczenie sprawdza się świetnie, tym bardziej, że zakupiony "z papierami" posiada ubezpieczenie sprzętu, gdyby mimo wpięcia w jego tor zasilania uległo zniszczeniu... Wpływ na jakość dźwięku, raczej żadna, ważne że nie degradująca, osobiście do tego Monstera wpinam listwę Furutech'a i dopiero do niego zestaw stereo.

Jeśli masz dobrą cenę na tego Monstera, to polecam - ładny, funkcjonalny, sporo gniazd, do kina w zupełności wystarczy.

A masz może w danych informacje jak z jego obciążeniem? Ile wat to pociągnie?

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Proszę, tu jest polska instrukcja w pdf - sklep.rms.pl/download/HTS2600.pdf - ale nich kolega zwróci uwagę, że istnieje kilka wersji tej listwy (w sumie pod takimi samymi oznaczeniami, chyba, że nie potrafię ich odróżnić), mój model posiada absorpcję przepięcia 6619 J, możliwość przyjęcia chwilowego obciążenia 50 A, choć oczywiście obciążenie ciągłe 16 A na resetowalnym zabezpieczeniu, aha, obciążenie 2200 W.

W sumie, dla zwykłego zjadacza chleba, przepraszam, dla zwykłej domowej instalacji elektrycznej wystarczy :) np: jakiś koncert to włączona plazma, ampli, odtwarzacz, wzmacniacz, zestaw głośników, całkiem głośno odkręcona gałka potencjometru, to zużycie prądu sygnalizowane na poziomie 4A (może to być zwodnicze, bo następna dioda to 12A), ale jakiś zapas jest...

P.S. Interesujące jest obserwowanie zużycia prądu przez tv plazmowy: po włączeniu tv 0,5A (czarny ekran), po załączeniu dekodera sat 1A (obraz), jakaś biała plansza 2A - bardziej to działa na wyobraźnię ekologów niż podłączenie miernika i ciągły pomiar zużycia energii... :) ale to tylko taka znana wszystkim ciekawostka. pzdr...

Maniekok3: Sprawdź wcześniej czy masz wahania napięcia i pomyśl jak często zdarzają się u ciebie przerwy w zasilaniu.... Na twoim miejscu kupiłbym prostego upsa tym bardziej że są teraz tanie jak barszcz.

Powiedz gdzie mozna takie tanie ups'y kupic bo te ktore w mojej okolicy sprzedaja wcale tansze nie sa. :(

Obciazenie do 1.5kW.

server unreachable;--

Migrena: 1.5kW? Czajnik elektryczny masz wpięty do tego? ;-) A tak na poważnie u mnie jest to około 400W maksymalnie. 800W jeszcze rozumiem ale 1.5kW? Serio pytasz?

A ja mam ww. Heliona. Sprawdza się dobrze. Da się usłyszeć różnicę w brzmieniu CD. Jednak śladową, musisz miec tego świadomość. Okazało się jednak, że o ile wygładza dźwięk CD i pre, o tyle spowalnia i „uspokaja” końcówkę. Samą końcówkę więć mam przepiętą do listwy Audionowa. I jest OK. Zgadzam się, że ważny jest komfort pracy urządzenia. Na pewno lepiej coś wpiąć. Z tych rzeczy poniżej 2000 zł najlepszy jest chyba właśnie ten Helion.

Troche z przyzwyczajenia z pracy wzialem "worst case scenario" czyli maksymalna moc pobierana przez caly system audio-video. W praktyce to pewnie mniej niz polowa tego bedzie ale lepiej miec pewien zapas niz byc "na styk". Zdaza mi sie tez czasem troche pograc, a ze mam peceta to on ladnych kilkaset watow potrafi wessac. W sumie moglbym go nie wpinac w upsa bo zasilacz ma swoje zabezpieczenia. Tak czy inaczej sam amplituner (nie w stresie) i projektor (w trybie eco) to jest juz powyzej 0.5kW.

server unreachable;--

Polecam listwę z filtrem Schaffnera Sonusoliva - koszt ok. 600 zł, nic więcej nie potrzeba....Heliona 1750 XP miałem kiedyś - do wzmacniaczy się nie nadaje specjalnie...źródłom krzywdy nie czyni....ale Sonusoliva jest znacznie lepsza i wszystko można do niej wpiąć. I jeszcze jedno - przy porządnym przepięciu żadna listwa czy kondycjoner nie poradzi....w zasadzie te bajeczki producentów od zabezpieczeniu sprzętu można sobie wsadzić wiecie gdzie :)

Proszę, tu jest polska instrukcja w pdf - sklep.rms.pl/download/HTS2600.pdf - ale nich kolega zwróci uwagę, że istnieje kilka wersji tej listwy (w sumie pod takimi samymi oznaczeniami, chyba, że nie potrafię ich odróżnić), mój model posiada absorpcję przepięcia 6619 J, możliwość przyjęcia chwilowego obciążenia 50 A, choć oczywiście obciążenie ciągłe 16 A na resetowalnym zabezpieczeniu, aha, obciążenie 2200 W.

W sumie, dla zwykłego zjadacza chleba, przepraszam, dla zwykłej domowej instalacji elektrycznej wystarczy :) np: jakiś koncert to włączona plazma, ampli, odtwarzacz, wzmacniacz, zestaw głośników, całkiem głośno odkręcona gałka potencjometru, to zużycie prądu sygnalizowane na poziomie 4A (może to być zwodnicze, bo następna dioda to 12A), ale jakiś zapas jest...

P.S. Interesujące jest obserwowanie zużycia prądu przez tv plazmowy: po włączeniu tv 0,5A (czarny ekran), po załączeniu dekodera sat 1A (obraz), jakaś biała plansza 2A - bardziej to działa na wyobraźnię ekologów niż podłączenie miernika i ciągły pomiar zużycia energii... :) ale to tylko taka znana wszystkim ciekawostka. pzdr...

Dzięki za konkretne informace.

Pozdrawiam

Migrena: 1.5kW? Czajnik elektryczny masz wpięty do tego? ;-) A tak na poważnie u mnie jest to około 400W maksymalnie. 800W jeszcze rozumiem ale 1.5kW? Serio pytasz?

U mnie pobór 3kW to norma (sprzęt na stronie o mnie)...

I to wszystko pokazuje wskaźnik na Monsterze 5100. Projektor na zupełnie oddzielnym Monsterze HTS1000..

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Migrena: To przecież do zabezpieczenia znajdziesz upsy po 700W realnej mocy. A jak nie to rozdzielić na dwie mniejsze sztuki.

Ale to juz niestety nie jest "tanio jak barszcz. :)

Takze pewnie skonczy sie wlasnie mniej wiecej tak jak mowisz - maly ups do projektora i listwa do reszty sprzetu. Najpierw ups, a pozniej przyjrze sie listwom proponowanym w temacie.

Dzieki za informacje.

server unreachable;--

Migrena: Jaka kwota to byłoby tanio jak barszcz? Every są całkiem tanie i całkiem dobre.... O drugiej ręce po renowacji czy bez nowych akumulatorów już nie wspominam bo to zawsze jakieś mniejsze czy większe ryzyko. Nie mniej zmieściłbyś się w okolicach 100 złotych za 100W przy nowych sztukach.

Polowa tej kwoty. Stowka za 100W to normalna cena biorac pod uwage, ze wiekszosc z tych ups'ow ma niski czas podtrzymywania nawe mierzony przy niepelnym obciazeniu. A to sa dane katalogowe i lepiej brac mala poprawke na ich pomiar w warunkach laboratoryjnych. Ale taka cena tez jest sensowna.

I takie ogolne spostrzerzenie - spora czesc ups'ow ma gniazda iec a nie schuko i ich zakup bedzie sie wiazal z wymiana kabli zasilajacych. Z listwami tego problemu nie ma.

server unreachable;--

Ever Eco 700VA 400W około 400PLN. I ma gniazda jak trzeba. Poza tym w ujęciu audio/video czas podtrzymania według mnie jest bez znaczenia. Oby tylko minutę bez prądu pochodził i szybko się przełączał. No ale to tylko moje zdanie ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.