Skocz do zawartości
IGNORED

ROTEL RA-05SE VS. RA-06SE

michalgti

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów. Dopiero zaczynam swoją przygodę z audio i jestem na etapie kompletowania pierwszego zestawu. Pokój w którym docelowo będzie stał sprzęt ma 21 metrów, dywan na podłodze, kilka obrazów i 2 kanapy czyli pusto nie jest ;-]. Muzyka jakiej słucham to generalnie większość obecnych gatunków z przewagą house i hip hop oraz czasem coś mocniejszego w stylu rage against the machine. Muzyki klasycznej, metalu i jazzu nie słucham. Jestem po pierwszych odsłuchach. Słuchałem zestawu rotela RA-04SE + RCD-06SE z kolumnami B&W 685 i 684 oraz jakieś podstawkowe ELAC. Bardzo mi się podobało brzmienie tego zestawu w połączeniu z B&W. Detaliczność i wokale - bardzo fajna sprawa. B&W 684 grały trochę mocniej ale niestety przekraczają mój założony budżet więc pozostaję przy 685. Generalnie byłem zdecydowany ale ostatnio poczytałem sporo pochlebnych opinii na temat RA-06SE. Czy jest sens dokładać do mocniejszego wzmacniacza przy założeniu że pozostaje przy B&W 685? Czy wyciągnie on sporo więcej z tych kolumn? Pozdrawiam. Michał

Dodam że dla porównania Pan w salonie podłączył wzmacniacz Yamaha A-S500. Po tym zabiegu połowa dźwięków poszła w las. Moja żona była w szoku że po zmianie jednego klocka była taka różnica w dźwięku na minus. Także Rotel wygrał ten pojedynek.

https://www.audiostereo.pl/topic/77583-rotel-ra-05se-vs-ra-06se/

Witam. Dzięki za zainteresowanie. Właśnie zastanawiam się czy jest sens wydawania kasy na zapas skoro kolumny i tak nie zagrają lepiej. Generalnie 685 z rotelem ra-04se zagrały bardzo ładnie więc już sam nie wiem (może bas nie był taki jak mi się marzy ale to chyba tylko sprawa kolumn i fizyki).

Witam. Dzięki za zainteresowanie. Właśnie zastanawiam się czy jest sens wydawania kasy na zapas skoro kolumny i tak nie zagrają lepiej. Generalnie 685 z rotelem ra-04se zagrały bardzo ładnie więc już sam nie wiem (może bas nie był taki jak mi się marzy ale to chyba tylko sprawa kolumn i fizyki).

RA-04SE nie ma pilota i trzeba się nabiegać przy regulacji głośności, ale z pewnością do B&W685 w zupełności wystarczy (mocy). To samo dotyczy RA-05SE tyle, że tu już jest pilot i można spokojnie delektować się muzyką bez biegania by pokręcić gałką, niestety jest znacznie droższy. Można jeszcze dostać RA-05 (bez SE, starsza wersja) w atrakcyjnej cenie (niewiele drożej niż RA-04SE), ale nie wiem jak on się zgrywa z RCD-06SE bo z B&W685 bardzo mi się podobał tyle, że słuchałem z innym CD.

• Użytkownicy+

Rotel ma bardzo konturowy i punktowy bas. Nic się nie rozlewa, jest baaaardzo dokładny. Może być to czasami wadą, bo przy monitorach, chciałoby się mieć go więcej. Najczęściej w tej cenie - więcej, odbywa się kosztem kontroli ...

• Moderatorzy

na aledrogo była 06 za około 2kpln, ma pilota i jest mocny, sam taki posiadam i jestem zadowolony

wzmaka bez pilota bym nie kupił, jeśli masz kasę to dołóż do 06 w dowolnej wersji

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Mam okazję kupić zestaw wzmacniacz ra-05se czyli z pilotem + rcd-06se + B&W 685 za 5500zł. W sumie pilot to ważna sprawa i jakoś trudno mi bez niego sobie wyobrazić użytkowanie zestawu. Zestaw z RA-06se to wydatek 6200zł. Stąd moje pytanie jak w temacie. Strasznie dziwna sprawa że różnica w cenie między ra-04 se a ra-05se wynosi 700 zł. I tak już jestem lekko ponad budżet z tym ra-05se ale pilot musi być......

Kup uzywanego Rotela RA 1070 mozna trafic ponizej 2000 zl.

Do tego takie kolumniszcze mozne utargowac jeszcze co nieco.

Bedzie to zestaw duzo wyzszej klasy niz podany przez Ciebie i wcale nie drozszy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Moderatorzy

najlepsze jest to ze RA-04 jest lepszy od 05 brzmieniowo no ale jesli chcemy placic za pilota 700zl...

jak może być lepszy jak to to samo ale bez pilota?

do założyciela: jak musi być nowy to kup na 06, największa różnica jest właśnie na wzmaku

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• 1 rok później...

taa pilot powoduje zakłócenia i spadek mocy

pilot jak pilot :)ale ten silniczek ,no jak kto woli silnik który kręci gałką do głosu i pobiera połowę mocy z trafa :))

04 jest naprawde lepszy, no ale niektorzy nie sluchali to nie wiedza a pogadac sobie moga:)

no jasne jak by mogło być inaczej :]

Pozdrawiam

Tomasz

pilot jak pilot :)ale ten silniczek ,no jak kto woli silnik który kręci gałką do głosu i pobiera połowę mocy z trafa :))

W takim razie rozwiązaniem będzie kręcenie gałki własną łapą, wówczas nic prądu nie pobierze i dźwięk nam się nie popsuje :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

W takim razie rozwiązaniem będzie kręcenie gałki własną łapą

to jest też jakaś alternatywa ,tylko co powiedzą Ci co się z pilotem nie potrafią rozstać a drugą rękę mają zajętą bo trzymają w niej kufel zimnego piwka :))

Pozdrawiam

Tomasz

Po zimnym kufelku pilot już nie będzie potrzebny :)

Pojawi się scena oraz holograficzna przestrzeń a destrukcyjny wpływ silniczka na dźwięk przestanie mieć jakiekolwiek znaczenie.

A tak na mniej poważnie to silniczek w RA-972 wcale, a to wcale mi nie przeszkadzał.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.