Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilanie audio a instalacja elektryczna.

pumapunku

Rekomendowane odpowiedzi

Co żeś się przyczepił tej dwójki. Wskazałem na zależności logarytmiczne.

To, że zmniejszysz dwu, trzy, pięciokrotnie tętnienia to niewiele znaczy dla wzmacniaczy np w układzie Hiragi,

Zwracam uwagę, że trzeba tam w zasadniczy sposób pozbyć się tętnień zasilania. Nie o 6, 10 czy 15dB ale przesunąć je poniżej -70dB...

I tylko w tym kontekście padło dwa.

Ale skoro jesteś taki napastliwy to proszę bardzo, przedstaw schemat i wzory. Zobaczymy o ile te pulsy zmniejszają tętnienia.

Następnie pokaż w jakim to sprzęcie są takie rewelacyjne transformatory 48 pulsowe.

Przyczepiam się liczby 48, bo taka padła w twoim poście, nieprawdaż...

Padło również 1000uF dla elektrolitu. Czemu nie 2000uF?!

Ponieważ tętnienia zależą od odbieranego prądu można tak nim pomanipulować przy obliczeniach, że i te dwa razy nie będzie zbyt przesadzone.

Co żeś się przyczepił tej dwójki. Wskazałem na zależności logarytmiczne.

To, że zmniejszysz dwu, trzy, pięciokrotnie tętnienia to niewiele znaczy dla wzmacniaczy np w układzie Hiragi,

Pełna zgoda, ale zauważ, że w klasycznym prostowniku nie masz już żadnego pola manewru, bo w nieskończoność zwiększać elektrolitów nie można… a nawet jeśli dowalisz ich dwa razy więcej, no to jest to tylko dwa razy więcej. Dochodzimy więc do ściany i pora poszukać innego rozwiązania.

Ale skoro jesteś taki napastliwy to proszę bardzo, przedstaw schemat i wzory. Zobaczymy o ile te pulsy zmniejszają tętnienia.

Generalnie zależy od liczby pulsów i tu zależność jest liniowa – 12 pulsów w porównaniu do dwóch w klasycznym prostowniku to 6 razy mniej elektrolitów . We wzorach jest też współczynnik wartości średniej do maksymalnej. Upraszczając zagadnienie w klasycznych prostownikach wynosi on 2, a w prostownikach wielopulsowych można przyjąć, że równa się jeden. No więc przy tym samym współczynniku tętnień przy zastosowaniu transformatora trójfazowego (3 jednofazowych) z podwójnym uzwojeniem dającym nam 6-faz i tworząc prostownik 12 pulsowy możemy zastosować 12/2*2/1 = 12 razy mniejszy elektrolit, czy jeśli we wzmacniaczu 2x10000 uF (tyle jest w mim Audiolabie, który buczy) to po zastosowaniu wspomnianego prostownika może być 833 uF, no 1000 uF.

Nie sądzisz, że teraz mam większe pole manewru jeśli chodzi o zwiększanie ilości elektrolitów?

Powiem więcej… We wzmacniaczach w klasie A, ze względu na stały pobór często stosuje się filtry RC, lub LC borykając się z problemem spadków napięć na cewce, która przy 2 mH zwykle ten 1 ohm ma. Przy prostownikach wielopulsowych częstotliwość mamy większą – L z automatu może być mniejsze.

Następnie pokaż w jakim to sprzęcie są takie rewelacyjne transformatory 48 pulsowe.

W żadnym, ale to chyba nie powód by samemu się w to nie pobawić, wszak to DIY… No ale na początek można 12. To tylko jedno trafo więcej.

Ja dawno temu się w to bawiłem i w praktyce wygląda to znacznie lepiej.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Byłem zwolennikiem dławików przy podejściu „nie elektronicznym” do zasilaczy. Ze względu na redukcję „pików” prądowych ładujących pojemności. Szczególnie w prostownikach jednofazowych. Istnienie składowej rezystancyjnej takich L to dodatkowy element filtrujący ;)

Wiem, wiem sprawność.

W klasie A nie jest to priorytet, więc po co wymagać tego o d zasilacza…?

Byłem zwolennikiem dławików przy podejściu „nie elektronicznym” do zasilaczy. Ze względu na redukcję „pików” prądowych ładujących pojemności. Szczególnie w prostownikach jednofazowych. Istnienie składowej rezystancyjnej takich L to dodatkowy element filtrujący ;)

Dokładnie, ale jeśli ktoś zaprojektował sobie już trafo, złożył wzmacniacz i mu buczy, to na cewkę z dużą rezystancją nie może sobie już pozwolić, bo na 1 ohmie odłoży mu się napięcie, którego już po prostu nie ma :)

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Sory ale zadam pytanko :))

Jak ty to uzyskujesz te dodatkowe przesunięcia fazowe że masz sześć faz i więcej .

W sieci trójfazowej fazy są przesunięte względem siebie o 120 stopni i nie zauważyłem że by było inaczej .

Może wyjaśnisz zasadę działania tego mnożnika " pulsów " i super prostowników .

Po części między wierszami już to zarysowałem.

Z sześcioma fazami chyba nie ma problemu, bo to jest jasne. Dodatkowe uzwojenie i napięcie przesunięte są o 180 stopni, czyli mamy 6 faz przesunięte o 60 stopni.

Dodatkowe fazy to dodatkowe trzy trafa o których wspominałem, razem 6.

Jedną trójkę łączy się w gwiazdę i drugą w trójkąt. Tu wektory już są różne. Faz mamy już 12. Ale na tym nie koniec, bo możemy łączyć uzwojenia w szereg uzwojenia traf z trójkąta i tego z gwiazdy, najpierw jednego, potem drugiego. Naprawdę jest duże pole do popisu. W podręczniku "Maszyny elektryczne” Plamitzera jest wszystko pięknie opisane.

To i ja dodam do tych fantazji ;)

W ogóle sam wzmacniacz można zbudować tylko z transformatorów... Ani krztyny elektroniki (lamp, tranzystorów...)...

i konieczne dodaj do tego dobre kable sieciowe (srebro to absolutne minimum), bo inaczej nie zagra.

• 2 miesiące później...
  • 8 miesięcy później...
  • 3 tygodnie później...

Podepnę się pod temat, mieszkam na wsi i dość często mam wyłączenia w dostawach energii spowodowane zerwaniem linii idącej przez las. Do tej pory uznawałem że mam dobry "prąd" ale po ostatniej awarii (chyba) w całym domu zaczęły mi hałasować trafa, jako że mam bardzo wysoko skuteczne głośniki i aktywną zwrotnicę, to drivery podpięte są bezpośrednio do końcówek mocy. No i to brzęczenie traf słychać też w głośnikach.

Co może być powodem ? Myślę o zbudowaniu kondycjonera sieciowego opartego na 3kW trafie 230V / 115-0-115 plus jakieś filtry, czy ktoś mógłby podpowiedzieć czy to ma sens ?

Nie, myślę,.. aby to był powód, brak w zakładów przemysłowych i innych prądożernych instytucji, które mogłyby zakłócać, jest zaletą.

Po awarii całkiem możliwe, że zostały zamienione przewody faz, jeśli posiadasz 3 fazowe przyłącze budynku, któraś z faz jest za mocno obciążona, możliwe, iż w Twoim budynku, lub gdzieś wcześniej, aby to sprawdzić,.... zamienić, przemienić przewody, ale to w przypadku prądu 3 fazowego.

mam zasilanie 3 fazowe i w pokoju wyjście bezpośrednio z szafki wszystkich 3 faz, mogę podłączać gniazda zasilające dowolnie, sprawdzałem na wszustkich trzech jest to samo, tak jakby była duża składowa stała

Kondycjonery osłabiają dynamikę, lepiej prawidłowo wykonać instalację pod audio, poczyniłem cztery zabiegi przebudowy instalacji, na wysokiej klasy zabezpieczeniach, systemy grają bez listew sieciowych bezpośrednio podłączonych do gniazd, na oddzielnych, osobnych przewodach za licznikowych, osobno-wzmacniacze, osobno-CD, osobno-pre i inne urządzenia, czyli każde urządzenie posiada osobny przypisany sobie przewód z zabezpieczeniem.

Taki zabieg przynosi o wiele leprze rezultaty, niż kosztowne listwy i kondycjonery, choć w pewnych adaptacjach są niezbędne.

O technice wykonania, pisałem wcześniej.

mam zasilanie 3 fazowe i w pokoju wyjście bezpośrednio z szafki wszystkich 3 faz, mogę podłączać gniazda zasilające dowolnie, sprawdzałem na wszustkich trzech jest to samo, tak jakby była duża składowa stała

Spróbuj odłączyć masę, prawdopodobnie utworzyła się pętla masy, na początek wzmacniacze odłącz od uziemienia,

Kondycjonery osłabiają dynamikę, lepiej prawidłowo wykonać instalację pod audio, poczyniłem cztery zabiegi przebudowy instalacji, na wysokiej klasy zabezpieczeniach, systemy grają bez listew sieciowych bezpośrednio podłączonych do gniazd, na oddzielnych, osobnych przewodach za licznikowych, osobno-wzmacniacze, osobno-CD, osobno-pre i inne urządzenia, czyli każde urządzenie posiada osobny przypisany sobie przewód z zabezpieczeniem.

Taki zabieg przynosi o wiele leprze rezultaty, niż kosztowne listwy i kondycjonery, choć w pewnych adaptacjach są niezbędne

Tak, tylko jak ktoś ma w domu pokój z audio oddalony o 30-40m (droga przewodów) od tablicy, to jest problem pociągnać np. 5 x 3 x 2,5mm2 (ewentualnie nawet 1,5mm2). Ciekaw jestem co daje odseparowanie zasialania dla poszczególnych urządzeń? Przecież hi-fi jednak nie powinno dawać śmieci do sieci? Może się mylę, pytam w celu nauki.

Powrót po dłuższej przerwie...

Np. Odtwarzacz CD zakłóca, i np duży pobór mocy urządzeń, przy nie równomiernym poborze z jednego przewodu, proszę poczytać wcześniej,...

...a co do odległości?,.... odległość sprawia problem,...ale też są rozwiązania.

• 3 tygodnie później...

Mam takie pytania, mieszkam w bloku wzmacniacz pobór mocy 200W , niestety wielka płyta i chcę poprowadzić niezależną instalację dla audio do pokoju z uziemieniem ( wymieniono w bloku instalację i doprowadzono do mieszkania kabel z uziemieniem:

1. Jaki wyłącznik nadmiarowo - prądowy czy różnicowo-prądowy.

2. Czy powinienem jak mi się wydaje dołożyć do tego zabezpieczenie przeciwprzepięciowe.

3. Jakiej firmy należy kupić te urządzenia.

4. Jaki kabel, czy może być zwykły ( średnica przewodu miedzianego, okrągły czy płaski) , instalację będą ciągnął po ścianie i przechodził przez ścianą nośną więc jest mocno zazbrojona a właściwie przezbrojona (ponoć 3 krotnie ze względu na transport), czy musi być bezwzględnie ekranowany (już nawet nie chodzi mi o koszty, trudno, ale mają one około 10mm średnicy zewnętrznej).

5. Jak z promieniami gięcia kabla.

7. Czy nie ekranowany może być poprowadzony przy kablu sygnałowym sieci kablowej czy też należy się odsunąć a jeżeli to o ile.

8. Czy na skrzyżowaniach z instalacją ww. należy stosować tuleje ochronne.

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi.

Pozdrawiam

1. Najlepiej oba lub różnicówkę z członem nadprądowym (takie 2 in 1)

2. To zależy na ile chcesz mieć sprzęt zabezpieczony, musisz też wiedzieć czy i które stopnie są już zamontowane na przyłączu.

3. legrand chociażby

4. Po co ci ekranowany przewód zasilający?

5. Tak z 5D, ale to tylko teoria

7. Tak, to przewód sygnałowy ma być ekranowany.

8. co to jest instalacja ww?

Wielkie dzięki za odpowiedzi to bardzo miłe, że są jeszcze osoby które doradzą coś nie za pieniądze. Zabezpieczenia przeciwprzepięciowe ponoć są wcześniej zamontowanie w nowym pionie na klatce ale to spółdzielnia a to znaczy, że wyjaśnić cokolwiek jest niebywale ciężko a lubią też wprowadzać w błąd aby nie przyznać się do swojej niewiedzy.

Odnośnie punktu 8 to wyjaśniłeś go w 7 a ww. to jest to samo co całe życie pisałem jako w/w ale teraz piszą, że to błąd więc staram się pisać poprawnie.

Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Wielkie dzięki za odpowiedzi to bardzo miłe, że są jeszcze osoby które doradzą coś nie za pieniądze. Zabezpieczenia przeciwprzepięciowe ponoć są wcześniej zamontowanie w nowym pionie na klatce ale to spółdzielnia a to znaczy, że wyjaśnić cokolwiek jest niebywale ciężko a lubią też wprowadzać w błąd aby nie przyznać się do swojej niewiedzy.

Odnośnie punktu 8 to wyjaśniłeś go w 7 a ww. to jest to samo co całe życie pisałem jako w/w ale teraz piszą, że to błąd więc staram się pisać poprawnie.

Jeszcze raz bardzo dziękuję.

zabezpieczenie nadprądowe i różnicowo prądowe to dwa urządzenia robiące inne rzeczy ,więc dajemy oba.

Normalni ludzie dają wspólną różnicówkę na cały lokal i esa na wydzieloną linie ,ale wiadomo ,ze audiofili prawa fizyki itp nie dotyczą:)

Zabezpieczenie przeciwprzepięciowe jest(upraszczając) stopniowane i zabezpieczenie na pionie może nie "zdążyć" zabezpieczyć kosztownych urządzeń audio,trzeba się dowiedzieć(rzetelnie)jakiej klasy( nie chodzi o jakość)aparat jest zamontowany.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Normalni ludzie dają wspólną różnicówkę na cały lokal

Zaden normalny czlowiek nie pozbawi zasilania budynku gdy jedno z urzadzen podlaczonych do zasilania zechce zwiekszyc swoja upływnosc....

Globalne RDC sie stosuje ale ppoz a nie przeciwporazeniowe.

Zaden normalny czlowiek nie pozbawi zasilania budynku gdy jedno z urzadzen podlaczonych do zasilania zechce zwiekszyc swoja upływnosc....

chyba budynek (np blok,szeregowiec) a lokal (np mieszkanie) to dwie różne rzeczy.A urządzenie które ma na tyle wysoką upływność ,że wyrzuca różnicówkę 0,03A po prostu jest wadliwe i należy ja naprawić lub wyeliminować.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Udalo Ci sie cos z tym fantem zrobic.....?

Czytajac Twoj post to tak, jakbym slyszal siebie samego - mam to samo i nie wiem jak sobie z tym poradzic....

• 8 miesięcy później...
Gość kizol666

(Konto usunięte)

Na prądzie wyprodukowanym przez odnawialne źródła energii sprzęt gra bardzo ekologicznie. Najgorszy jest prąd wyprodukowany z węgla, niestety da się na nim słuchać tylko czarnej muzyki :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.