Skocz do zawartości
IGNORED

Blu Ray i ampli bez dekoderów HD

RGB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w nowym wątku,

sorry za lamerskie pytanie, ale chciałem trochę rozbudować moje kino (do obejrzenia w wątku nasze instalacje).

W moim systemie posiadam amplituner Harmana 435, który na pokładzie nie ma dekoderów hd, gniazd hdmi, ale jest dobrym klasycznym amplitunerkiem, którego nie zamierzam się pozbywać. Nadszedł czas zakupu odtwarzacza blu ray, do dziś byłem przekonany, że muszę mieć w odtwarzaczu wyjścia analogowe 7.1 (jako, że 5.1 nie wystepują), aby podłączyć go do mojego Harmana.

Sprzedawcy w sklepie dla myślących inaczej zakręcili mnie jak słoik majonezu - powiedzieli, że wystarczy mi odtwarzacz z coaxialem lub optykiem i tymi gniazdami wyślę sygnał do ampli. Czy oni mnie oszukali?, myślę że tak, o ile dobrze kojarzę, to sygnały hd nie pójdą po coaxialu, więc pozostaje mi tylko wybrać z płyty zwykłe dolby digital, o ile płyta to oferuje.

Nie upieram się na bdp z analogiem, ale też nie chcę potem żałować głupiego zakupu, co doradzicie?

ps. Myślałem o Philipsie 7500?

Paweł

https://www.audiostereo.pl/topic/77673-blu-ray-i-ampli-bez-dekoder%C3%B3w-hd/

Sprzedawcy w sklepie dla myślących inaczej zakręcili mnie jak słoik majonezu - powiedzieli, że wystarczy mi odtwarzacz z coaxialem lub optykiem i tymi gniazdami wyślę sygnał do ampli.

Zwykły DTS czy AC3 48khz wyślesz (lub stereo PCM 192khz) ... ale 6+ kanałów po 96+ khz każdy wymaga już HDMI

Potrzebujesz blu-raya z dekoderami na pokładzie i wyjściem analogowym 5.1 lub 7.1 - łączysz go z wejściem apli 5.1 lub 7.1 cinchami i po kłopocie :-)

Jeśli jego ampli bez dekoderów odtwarza PCM podane na HDMI to wystarczy blu-ray z dekoderami i wyjściem HDMI ... np. szmelcstejszyn 3

ja mam bdp8000, myślałem o 7500 s2 ale wygląd jak dla mnie trochę kiczowaty. Ogólnie jest OK, mam podpięty analogiem do amplitunera

Mam pytanie czy ten BDP-8000 odtwarza wszystkie MKV i m2TS,z napisami z dysku zewnetrznego i sieci,bo 7500 miał spore problemy.

tego nie sprawdzałem bo nie oglądam nic w tych formatach. Póki co nie jestem w stanie ci odpowiedzieć

Nie próbowałeś sie łaczyc z komputerem przez Lan,wystarczy sciagnac jakis film MKV i spróbowac go odtworzyc,odtwarzacz ma wiele mozliwosci i szkoda ich nie wykorzystywac

przez LAN'a się łączy bo mam router w domu. Aktualizacje ściąga i tak na szybko sprawdzałem jak wygląda YouTube na telewizorze etc. No ale nie jestem fanem ściągania filmów z sieci więc tu ci nie pomogę bo nic nie mam w domu. Chyba że masz jakiś link do pliku w tym formacie - wówczas sprawdzę czy go otwiera.

Mam pytanie czy ten BDP-8000 odtwarza wszystkie MKV i m2TS,z napisami z dysku zewnetrznego i sieci,bo 7500 miał spore problemy.

Dariusz, BDP8000 odtwarza bez problemu pliki mkv z następującymi kodekami audio: PCM, AC-3, DTS core, MPEG, MP3 WMA, AAC, HE-AAC

Radzi sobie także dobrze z napisami. Nie czyta natomiast m2TS.

Jeśli potrzebujesz innych informacji zapraszam do kontaktu poprzez [email protected]

Jeśli jego ampli bez dekoderów odtwarza PCM podane na HDMI to wystarczy blu-ray z dekoderami i wyjściem HDMI ... np. szmelcstejszyn 3

amplituner odtwarza PCM, ale jak to wpuścić w ten amplituner skoro nie ma hdmi... chyba trzeba wymienić amplituner albo jednak zakupić BR z wyjściem analogowym, tyle że to podobny koszt jeżeli chce się coś dobrego kupić :(

123... test

Witam.

Przepraszam za wtracenie do tematu. Tez mam taki problem ze zmienilem odtwarzacz dvd na bluray a ampli zostal stary, czyli bez dekoderow HD. Moze mi ktos wytlumaczyc czemu jak jest cos nagrane w DTS HD master to ampli mi puszcza to bez problemu w DTS ( ale pewnie zwykle DTS ???)a jezeli nagrane jest w dolby trueHD to juz puszcza jak zwykle stereo. Jednak pare plyt mam co sa nagrane w dolby trueHD (np koncert CelineDion czy filmy BatmanPoczatek czy 2 czesc) i amplituner wykrywa i puszcza w dolby digital...... o co w tym chodzi ??

dziekuje za odpowiedz

Witaj. Sam już sobie odpowiedziałeś:-) Twój ampli nie ma dekoderów,to jak niby miałby dekodować Dts HD MA? Musisz mieć blu ray z dekoderami i połączyć z ampli analogowo.Wtedy będziesz miał Dts HD MA i Dolby True HD.

Rysio63

Ja wiem ze musze miec ampli z hd zeby to odtworzyc, ale ja sie pytam czemu niektore plyty odtwarza w dolby digital skoro nagrane jest w HD a niektore nie chce i odtwarza w stereo ????

Witam.

Przepraszam za wtracenie do tematu. Tez mam taki problem ze zmienilem odtwarzacz dvd na bluray a ampli zostal stary, czyli bez dekoderow HD. Moze mi ktos wytlumaczyc czemu jak jest cos nagrane w DTS HD master to ampli mi puszcza to bez problemu w DTS ( ale pewnie zwykle DTS ???)a jezeli nagrane jest w dolby trueHD to juz puszcza jak zwykle stereo. Jednak pare plyt mam co sa nagrane w dolby trueHD (np koncert CelineDion czy filmy BatmanPoczatek czy 2 czesc) i amplituner wykrywa i puszcza w dolby digital...... o co w tym chodzi ??

dziekuje za odpowiedz

Nie do konca rozumiem ostatnia czesc twojej wypowiedzi ale poczatek moge na pewno wyjasnic.

DTS HD MA rozni sie tym od true HD, ze jest czesciowo kompatybilne wstecz. Jest to zrobione w ten sposob, ze sa dwa strumienie - standardowy DTS i dodatkowy zawierajacy informacje utracona przy kompresji do DTS. Jak twoj odtwarzacz/amplituner nie obsluguje DTS HD MA to automatycznie wykryje tylko DTS. True HD tego nie ma i na plytkach z tym kodekiem jest zazwyczaj oddzielna sciezka dzwiekowa w AC3. Moze odtwarzacz jest cfany ici sie to automatycznie przelacza jezeli wykryje bardziej kompatybilna sciezke?

server unreachable;--

Witam.

No wlasnie ze nic nie zmienia. Na ekranie zawsze wyswietla sie jak jest zmiana innej sciezki i na jaka. Tak jak pisalem. Jedne plyty z dolby trueHD odwarza i jest 5.1, a inne nie chce i traktuje sciezke jak zwykle stereo. :/

Przepraszam że się podłącze do tematu, ale jestem zupełnym laikiem i mam takie pytanie po co podłączać blu raya kablem hdmi do ampli jeśli system głośników mam 5.1 ?? czy nie lepiej prosto z blu raya puścić sygnal video na telewizor kablem hdmi a na ampli już optykiem ?? co mi da że puszcze hdmi jak nie mam głośników 7.1 aby to wykorzystać ??

jeszcze raz przepraszam ale nie nadążam nad tą techniką i dlatego pytam, dziękuję za wyrozumiałość.

Przepraszam że się podłącze do tematu, ale jestem zupełnym laikiem i mam takie pytanie po co podłączać blu raya kablem hdmi do ampli jeśli system głośników mam 5.1 ?? czy nie lepiej prosto z blu raya puścić sygnal video na telewizor kablem hdmi a na ampli już optykiem ?? co mi da że puszcze hdmi jak nie mam głośników 7.1 aby to wykorzystać ??

jeszcze raz przepraszam ale nie nadążam nad tą techniką i dlatego pytam, dziękuję za wyrozumiałość.

Tylko kablem HDMI puszczasz obraz i dzwięk HD,optykiem nie będzie DTS Masters,tylko zwykły DTS.

Witam.

No wlasnie ze nic nie zmienia. Na ekranie zawsze wyswietla sie jak jest zmiana innej sciezki i na jaka. Tak jak pisalem. Jedne plyty z dolby trueHD odwarza i jest 5.1, a inne nie chce i traktuje sciezke jak zwykle stereo. :/

od siebie dodam że mam jakieś filmy z dźwiękiem AAC 5.1 i amplituner też je wykrywa też jako stereo

123... test

• 2 tygodnie później...

Przeszedłem od słów do czynów i kupiłem Philipsa BDP 7500. Chwilowo z braku czasu nie mam czasu się pobawić w kinomaniaka, używam go tylko do podglądu zmontowanych filmów przed nagraniem na płytę - rewelacja to odtwarzanie z usb.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.