Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz do Audioneta AMP I V2

SylToks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Pań i Panów!!!

Szukam porady, jaki przedwzmacniacz może się zgrać z Audionet-em AMPI V2 może ktoś miał podobny dylemat.

Ja używam zestawienia Audionet Cd Accuphase Dp-500 głośniki Sonus Faber Guarneri,jest naprawdę super ale wiem że można więcej.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/77891-przedwzmacniacz-do-audioneta-amp-i-v2/
  • Użytkownicy+

Rozmawiałem dzisiaj z kolegą i jego pre, to Audionet PRE I G2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

+ EPS

Ukryta Zawartość

Pre gramofonowe to ARC PH6

Ukryta Zawartość

Kolumny zoller solution, pokój zaadaptowany akustycznie. Gra to neutralnie, bez upiększeń, ze świetną lokalizacją źródeł dźwięku. Dynamika i potęga brzmienia b.dobra. Jeśli chodzi o gramofon z ARC, to na tych samych płytach dźwięk jest lżejszy, zwiewniejszy z mniejszym odrobinę basem. Dla mnie różnice, mimo że spore, nie były tak duże, jak bym się spodziewał.

Słuchałem wspomnianego zestawu kilka razy, po kilka godzin. Były też porównania z innym sprzętem (poszczególne klocki), ale z niższej półki. Być może będę miał okazję niedługo przetestować dokładniej to pre.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozmawiałem dzisiaj z kolegą i jego pre, to Audionet PRE I G2

Ukryta Zawartość

+ EPS

Ukryta Zawartość

Pre gramofonowe to ARC PH6

Ukryta Zawartość

Kolumny zoller solution, pokój zaadaptowany akustycznie. Gra to neutralnie, bez upiększeń, ze świetną lokalizacją źródeł dźwięku. Dynamika i potęga brzmienia b.dobra. Jeśli chodzi o gramofon z ARC, to na tych samych płytach dźwięk jest lżejszy, zwiewniejszy z mniejszym odrobinę basem. Dla mnie różnice, mimo że spore, nie były tak duże, jak bym się spodziewał.

Słuchałem wspomnianego zestawu kilka razy, po kilka godzin. Były też porównania z innym sprzętem (poszczególne klocki), ale z niższej półki. Być może będę miał okazję niedługo przetestować dokładniej to pre.

Witaj,

Dziękuje za odpowiedz.

Rozważałem pre Audioneta ale też jeszcze szukam innych opcji, jeszcze nie jestem zdecydowany czy tranzystor czy lampa,dlatego każda podpowiedź jest mile widziana.Chciałbym nie popsuć brzmienia ale wycisnąć z systemu jeszcze więcej,zamierzam rozbudować mój zestaw jeszcze o gramofon ale to w dalszych planach chyba że znajdę Cd które zapewni mi poziom bardzo dobrego gramofonu.

Pozdrawiam i czekam na dalsze sugestie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

Witaj,

Dziękuje za odpowiedz.

Rozważałem pre Audioneta ale też jeszcze szukam innych opcji, jeszcze nie jestem zdecydowany czy tranzystor czy lampa,dlatego każda podpowiedź jest mile widziana.Chciałbym nie popsuć brzmienia ale wycisnąć z systemu jeszcze więcej,zamierzam rozbudować mój zestaw jeszcze o gramofon ale to w dalszych planach chyba że znajdę Cd które zapewni mi poziom bardzo dobrego gramofonu.

Pozdrawiam i czekam na dalsze sugestie.

Być może w weekend będę miał możliwość porównania pre Audioneta z Bat-em 51 se i Thule. Jeśli się coś urodzi, to dam znać.

BAT 51SE straszny muł - miałem przez ponad rok.

Ja bym ci polecał coś z ARC (np. LS-26 - właśnie wychodzi LS-27, więc na pewno będzie sporo okazji) lub jeżeli lubisz estetykę Accu może coś z tej firmy ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Palton, to koniecznie zdaj relację z tego BAT-a 51. Ja wiem, że muł, ale czasami lubię, jak trochę pomuli :-)

A ten ARC to znowu trochę taki zimnawy, potrzebowałby jakiegoś mięsistego żródla, np. ze stajni...AR.

Pozdrawiam Stempur

Jak ma być ciepłe ARC to mogło by być LS-25 mk I (mk II miał już 6H30).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie zauważyłem kwoty za ile ma byc ten pre.

Ale jeśli ok.15tys.zł,to zaproponuję Audio Research REF 3.

Jest w Warszawie z dobrych rąk,kupiony w Audiofaście,od kilku miesięcy nieużywany.Z tego co pamiętam grany ok.2500 godzin.

Miałem go parę dni na odsłuchach,znakomity!

Niewiele brakowało bym sam go kupił,ale coś parametrami się strasznie gryzie z moją końcówką :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Stefek, ty powinieneś czytać co ludzie piszą, to już dawno zamiast Accu miałbyś CD-8, Ref-3/5 itd :)

15kzł za Ref-3 to świetna cena !

Elberoth,niestety muszę potwierdzić,że masz rację ;).Ale sam wiesz,swoją drogę trzeba przejść ;).

Zastanawiam się nad Ref 5 (mam klienta na swój Accu),ale ARC ma wysoką impedancję wyjściową,a z kolei końcówka Burmestera cholernie niską.Jak słuchałem Ref 3,coś mi tam nie do końca pasowało,choć sam nie wiem co :).

Drogi już przetarłeś, poproś dystrybutora, to ci na pewno pożyczy na odsłuch. Pass 350.5 również ma niską impedancję wejściową (10 czy 20k) a u mnie z Ref-3 działał bez problemu.

ARC REf.3 ma z XLR 600ohm, a z RCA 300ohm, wiec nie powinno być problemu przy końcówce Passa, chociaż zawsze lepiej byłoby mniej niż 100ohm.

ARC podaje minimum imp. wejsciowej dla końcówek sterowanych tym pre na poziomie 20kohm.

Passy mają impedancje w granicach 20-30kohm zależnie od modelu.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Tylko nie wiem,czy się spotkaliście z tak niską impedancją jak ma Burmester!

1,88k na XLR,na RCA trochę lepiej 22,9k.

Ale...nie ma wyjść RCA,hihihi,więc kurna trzeba przejściówki!

Witam,

Zacznę od budżetu niestety na chwilę obecną około 9000zł.

Na pewno nie chcę ocieplenia chciałbym raczej więcej otwarcia wysokich tonów i mikro dynamiki przy cichym odsłuchu.Odsłuchiwałem już BAT-a Vk3i nie pod pasował mi jego charakter za grzeczny, ociepla.Nabrałem ochotę na ARC może znajdę LS-26 w dobrej cenie choć chciałbym przed zakupem posłuchać.

Pozdrawiam Wszystkich

Jeżeli nie przeszkadza ci brak pilota,to może być ciekawe;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pewno nie chcę ocieplenia chciałbym raczej więcej otwarcia wysokich tonów i mikro dynamiki przy cichym odsłuchu.

Te warunki powinien spełnić, a przy tym mieści się w budżecie używany PRE I G2 + EPS. Można zacząć od PRE, ale dołożenie EPSa bardzo pomaga, zwłaszcza dynamice.

Witam,

Na pewno nie chcę ocieplenia chciałbym raczej więcej otwarcia wysokich tonów i mikro dynamiki przy cichym odsłuchu.Odsłuchiwałem już BAT-a Vk3i nie pod pasował mi jego charakter za grzeczny, ociepla.Nabrałem ochotę na ARC może znajdę LS-26 w dobrej cenie choć chciałbym przed zakupem posłuchać.

Pozdrawiam Wszystkich

W takim razie zdecydowanie LS-26. Sprawdził bym także Placette RVC i Music First Classic Copper - do dźwięku jakiego szukasz może to być strzał w 10-kę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 10 miesięcy później...

Witam

Chciałbym ponowić wątek ponieważ nadal nie mam odpowiedniego pre do Audioneta AMP I V2 .Najdłużej wytrzymałem z pre Audioneta Pre I G2 ale w jego dźwięku brakowało mi większej potęgi i średnica była cofnięta bez życia o innych pre nie wspomnę bo były jeszcze gorsze a droższe.

W sieci wyłapałem kilka używanych przedwzmacniaczy najbardziej zaciekawił mnie pre Classe Audio Cp-500 oraz Conrad Johnson Pv-14L S2 ale nigdy ich nie słuchałem może ktoś z kolegów zna te lub inne urządzenia i coś o nich mógłby napisać był bym wdzięczny.

Pozdrawiam

Witam

Chciałbym ponowić wątek ponieważ nadal nie mam odpowiedniego pre do Audioneta AMP I V2 .Najdłużej wytrzymałem z pre Audioneta Pre I G2 ale w jego dźwięku brakowało mi większej potęgi i średnica była cofnięta bez życia o innych pre nie wspomnę bo były jeszcze gorsze a droższe.

W sieci wyłapałem kilka używanych przedwzmacniaczy najbardziej zaciekawił mnie pre Classe Audio Cp-500 oraz Conrad Johnson Pv-14L S2 ale nigdy ich nie słuchałem może ktoś z kolegów zna te lub inne urządzenia i coś o nich mógłby napisać był bym wdzięczny.

Pozdrawiam

Ja używam Cary pre lampowe do monobloków Audioneta i dla mnie jest bardzo dobrze. Przestałem szukać. Kiedyś myśałem o tym zeby dla ciekawości jako pre wykorzystać Perfect Wave PS. Jets to DAC o bardzo ciekawym brzmieniu w którym w dodatku można zmeiniać charakterystyki. I może pełnić rolę pre.

Ale w końcu został Cary i Moon jako DAC.

Kiedyś przechodziłem podobny problem z monoblokami Audioneta.Wycofana średnica i ogólna suchość brzmienia wkurzała mnie do tego stopnia,że zamieniłem owe monosy na Electrocompanieta AW 180.Ulga była natychmiastowa.Polecam to samo.Sprzedać.Próbowałem z róznymi pre ale pamiętam,że najlepiej grał z pre AVM-V4 co wcale nie znaczy...dobrze.

Kiedyś przechodziłem podobny problem z monoblokami Audioneta.Wycofana średnica i ogólna suchość brzmienia wkurzała mnie do tego stopnia,że zamieniłem owe monosy na Electrocompanieta AW 180.Ulga była natychmiastowa.Polecam to samo.Sprzedać.Próbowałem z róznymi pre ale pamiętam,że najlepiej grał z pre AVM-V4 co wcale nie znaczy...dobrze.

Dla mnie się podoba :) z kolei EC zupełnie nie bo muli :)

Dla mnie się podoba :) z kolei EC zupełnie nie bo muli :)

Chyba nie wiesz co piszesz...AW-400 muli?

AW-180,też nie muli ale zanim coś napiszesz,to najpierw posłuchaj w swoim systemie,bo łatwo wyjść na durnia.

Z EC zamula tylko końcówka 250 od AW 180 w góre,nic z tych rzeczy.

Chyba nie wiesz co piszesz...AW-400 muli?

AW-180,też nie muli ale zanim coś napiszesz,to najpierw posłuchaj w swoim systemie,bo łatwo wyjść na durnia.

kilka EC słuchałem modeli nie pomnę, wszystkie przy Audionecie mulą i już. Można to lubieć bo miodnie i czasem też tak słucham na lampie ale to nie jest blyskawica Audioneta i tyle.

Nie wiem czy jakikolwiek preamp jest w stanie pomóc Audionetowi. W pełni zgadzam się z tym co pisze modrzew. Dźwięk z Audionetów (dowolnych), to muzyczny trup. Mamy pięknie podany szkielet, ale kompletnie bez wypełnienia.

Jeśli koniecznie musi być preamp, to proponowałbym sprawdzenie jak się zachowają te monobloki z preampem transformatorowym. Obawiam się tylko, że transformatory mogą jeszcze bardziej obnażyć trupa, ale spróbować nie zaszkodzi :)

Nie wiem czy jakikolwiek preamp jest w stanie pomóc Audionetowi. W pełni zgadzam się z tym co pisze modrzew. Dźwięk z Audionetów (dowolnych), to muzyczny trup. Mamy pięknie podany szkielet, ale kompletnie bez wypełnienia.

przyznam, że czytanie takich wypowiedzi wywołuje aż ból zębów. Widać, że ktoś nie włożył wysiłku w 'poznanie' Audionet-a. Parę ładnych lat grałem na końcówce Audioneta i ich preampach (Pre IG2 i Pre IG3) i pomimo, że już ich nie mam, twierdzę że to sprzęt z którego można uzyskać praktycznie... każde brzmienie. Zależy z czym się zestawi, czym połączy i - przede wszystkim - od akustyki pomieszczenia. Audionet jest trudniejszy w aplikacji od wszystkich innych klocków jakie miałem.

No i do niedawna miał... koszmarne nóżki, które należało natychmiast wymienić, żeby uciec od lekko szarawego nalotu (polecam Rollerblocki albo nawet Vibrapody).

Ale mniejsza o nóżki... Pre IG3 jest naprawdę znakomity. Ciężko było znaleźć mi nawet za 2 razy wyższą cenę preamp, który dotrzymywałby mu kroku w rozdzielczości i jakości wysokich tonów. A kilka (głównie lamp) przesłuchałem. Przesiadłem się ostatecznie na ModWright-a LS 36.5. I jego mogę polecić z czystym sumieniem. Wielokrotnie słuchałem go i tworzył z końcówką Audioneta synergiczne zestawienie. Dotrzymywał kroku na górze jednocześnie dodając więcej środka i makrodynamiki. Nie jest z pewnością mułem ani ocieplaczem nadmiernym. Nie porównywałem do AR Ref 3 bezpośrednio, ale na zachodnich forach często spotykałem się z opinią, że jest lepszy od owegoż. Tańsza wersja - ModWright LS 100 jest natomiast cieplejszy choć nie tak precyzyjny jak LS 36.5. Za to może być lepszy do AMP-a I V2

ModWright-a LS 36.5. I jego mogę polecić z czystym sumieniem. Wielokrotnie słuchałem go i tworzył z końcówką Audioneta synergiczne zestawienie. Dotrzymywał kroku na górze jednocześnie dodając więcej środka i makrodynamiki. Nie jest z pewnością mułem ani ocieplaczem nadmiernym. Nie porównywałem do AR Ref 3 bezpośrednio, ale na zachodnich forach często spotykałem się z opinią, że jest lepszy od owegoż. Tańsza wersja - ModWright LS 100 jest natomiast cieplejszy choć nie tak precyzyjny jak LS 36.5.

A można coś więcej na temat porównania 35.5 i ls 100. Ten ostatni jest najnowszy i zbiera pozytywne opinie. ls 36.5 ma chyba kilka lat - czy on nie jest wycofany z produkcji? Słuchałeś ich obydwu?

• Użytkownicy+

Palton, to koniecznie zdaj relację z tego BAT-a 51. Ja wiem, że muł, ale czasami lubię, jak trochę pomuli :-)

W końcu nie doszło do porównania pre Audioneta z Batem VK 51se. Sądzę, że na szczęście dla ... Bat-a. Kolega który posiada tego ostatniego, postanowił go sprzedać i sterować monoblokami JR, bezpośrednio z nowo zakupionej Wadii 381i.

Dzisiaj słuchałem zestawu dzielone pre audioneta i końcówka, przy okazji testu kabli. Przyznam szczerze, że po przeczytaniu wpisów powyżej, zaczynam rozumieć, co mi w tym zestawieniu nieco przeszkadza (pomimo, że to wysoki poziom). To pewna techniczność środka i góry, która w wielu kawałkach jest pozytywna, ale czasami brak odrobiny blasku i ciepła w średnicy i na górze. Do tej pory, sądziłem, że to cecha kolumn Zollera, ale zmiany pokazywane przy wymianie kabli, sugerują mi, że być może to sygnatura elektroniki Audioneta. Jednak trzeba też powiedzieć, że właśnie zmiany kabli, są bardzo widoczne, więc może to droga do pożądanego dźwięku. Przekonałem się wielokrotnie, że zmiana polaryzacji wtyczki sieciowej, niesie za sobą czasami diametralne zmiany. Do tego kable głośnikowe, ic, czy nóżki o których napisał kolega wcześniej. Myślę, że sporo potencjału i zabawy jednocześnie, jest w Audionecie. Oczywiście, można iść na skróty i zmienić elektronikę. Pytanie, ile czasu będzie się ona podobała i ile czasu zajmie jej poznanie, oraz dobór kabli, platform antywibracyjnych itp ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.