Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Nie korzystam z kombinacji IN100SE + AM100SE, wspominałem o tym, bo wydaje mi się, że zamierzeniem Atolla było stworzenie identycznie brzmiących urządzeń - IN100SE przez bypass i AM100SE - zresztą parametry mają identyczne - aby w takim właśnie zestawieniu miały taką samą jakość i nie trzeba było słuchać jednego i drugiego (nie twierdzę też, że różne końcówki do jednych kolumn są złe, ale takich zestawień nie sprawdzałem). Końcówkę i wzmacniacz przez bypass testowałem na Essence One MKII Muses i różnić jakoś nie słyszałem, a że nie potrzebuję innych źródeł poza DACiem (więc nie korzystam z przedwzmacniacza w IN100SE), to sprzedałem wzmacniacz i kupiłem używaną końcówkę (oszczędzając przy okazji 1000 zł).

sm1980, posiadam in100se, zastanawiam sie czy dokładajac jako pre amp asus mkii muses one podlaczone do bypass zmienie brzmienie na lepsze.oglnie w in100se brakuje mi najbardziej jednak lepszej stereofoni, konturowego basu, jak u ciebie sprawdzilo sie takie połaczenie, czy o wiele bardziej ci sie podoba własnie takie połączenie z asusem?

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Ale posiadasz ten DAC czy zastanawiasz się czy go kupić? Dla mnie sprawa wydaje się oczywista przy takiej konfiguracji, tzn. podłączenie przez bypass (głównie dlatego, że w moim przypadku regulator głośności IN100SE wcześnie powodował zniekształcenia). Zresztą nie wiem po co sygnał miałby jeszcze przechodzić przez przedwzmacniacz z regulatorem głośności w IN100SE (dlatego z niego zrezygnowałem i wziąłem samą końcówkę).

Najlepiej jednak samemu sprawdzić czy taki dźwięk odpowiada (ja tak zrobiłem i jestem zadowolony z dźwięku, mimo że wiele osób na forum by mówiło, że "to tak nie powinno być, tu lepsze kabelki trzeba, tu coś tam, itd.").

nie posiadam tego daca ale posiadam troche dobrych opa i mam okazje niedrogo kupic tego daca tylko wersje bez muses,chcialbym cos polepszyc w swoim systemie i najoptymalniej chyba wypada dołożyc jakiegos daca jako przedwzmacniacz, nie chce tez sprzedawac swojego in100, poki co slucham na karcie dzwiekowej aim sc808 lecz do bypass owa karta jest ryzykowna, jesli chodzi o poziom glosnosci systemu operacyjnego, nie chce tez wydawac duzej gotowki na preamp, tym bardziej ze posiadam muses-y, bursony, ticha994 i opa301, takze chcialbym tez wykorzystac te opampy, bo patrzac na aukcjach internetowych to troche ciezko je sprzedac, a jesli juz to po duzym upuscie

Gość sm1980

(Konto usunięte)

A nie myślałeś o wlutowaniu podstawki pod bufor dla RCA? Jak masz sporo opampów to mógłbyś pokombinować z nimi i może byś znalazł odpowiednie dla Ciebie brzmienie minimalnym kosztem? Pamiętam, że dobry (dla mnie) dźwięk na tej karcie miałem nawet na dwóch 8920 i domyślnym buforze.

Karta dźwiękowa + bypass to jak zauważyłeś zły pomysł, bo nigdy nie wiadomo czy jakiś program przypadkiem nie huknie z pełną głośnością.

Edytowane przez sm1980

Karta dźwiękowa + bypass to jak zauważyłeś zły pomysł, bo nigdy nie wiadomo czy jakiś program przypadkiem nie huknie z pełną głośnością.

Zalecem dużą ostrożność ze IN100SE podłączonym bypas, najlepiej zapytać dystrybutora ( Top Hifi ??) Czy wtedy działa zabezpieczenie?

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Ale o co pytać dystrybutora? Podłączenie czegoś przez bypass, to podłączenie bezpośrednio do końcówki mocy z IN100SE. Takie podłączenie to najlepiej zewnętrzny DAC z regulacją głośności lub osobny przedwzmacniacz.

....dlatego z niego zrezygnowałem i wziąłem samą końcówkę).

Najlepiej jednak samemu sprawdzić czy taki dźwięk odpowiada (ja tak zrobiłem i jestem zadowolony z dźwięku...

+1

Moim skromnym zdaniem końcówka AM100 jest najlepszym produktem Atolla w kategorii jakość/cena.

Oczywiście ma swój charakter, ale jeśli ktoś uzyska synergię z kolumnami/pomieszczeniem (bo o nią w sumie chodzi, a nie o wykładanie coraz większych pieniędzy), to może z nią zostać na długi czas.

Edytowane przez mrb

Witam użytkowników urządzeń ATOLL.

Po wielu dniach studiowania tego forum wybrałem zestaw ST200SE i AM200SE. Gra to dopiero od 2 m-cy ale i tak jestem bardzo zadowolony.

Ostatnio zachciało mi się zagrać na ST200 muzykę z telefonu poprzez aplikację MCONNECT LITE (darmowa okrojona wersja) po WIFI.

Niestety, mam problem z regulacja głośności. Nawet gdy na ST vol. jest na 0, wystarczy na tel. vol. tylko raz podnieść na 1 i już ST ryczy na co najmniej pół mocy albo pierdyknie na maxa. I nie idzie tego wyregulować. Ani pilotem od ST ani aplikacją. Dodam, że np. na głośniku SONOS ragulacja działa konertowo.

Aktualizacja ST nie pokazuje nic nowszego.

Jeżeli przeoczyłem ten wątek podczas studiów - to sorry!

AV nigdy nie slyszy wad u Atoll-a... No ale bedzie mozna przeczytac jak Atoll-a ocenilo "Audio" (oni tez uslyszeli znak firmowy Atoll-a czyli "finezyjna" gore...) i porownac z obfitoscia zachwytow w AV.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

AV nigdy nie slyszy wad u Atoll-a... No ale bedzie mozna przeczytac jak Atoll-a ocenilo "Audio" (oni tez uslyszeli znak firmowy Atoll-a czyli "finezyjna" gore...) i porownac z obfitoscia zachwytow w AV.

Adam zmień już ten wzmacniacz i przestaniesz wylewać swoje żale na Atolla :)). A tak na poważnie bardzo dobrze Cię rozumiem

Edytowane przez Tomek1777

Nie chodzi o zale, po prostu irytuja mnie recenzje w AV klamotow od Atoll-a, za duzo tych "ustalonych" zachwytow, no ale moze tylko ja to widze...A co do in100se to przejdzie u mnie sparing z Haiku bright lub sol oraz z Dayens Menuetto i sie zobaczy czy zostanie czy beda zmiany. W koncu to piecyk za 3.500zl. i musi miec swoje ewidentne wady, glownie to granie na twarz mnie dobija, no i ta "dzwieczna" gora...

Nie chodzi o zale, po prostu irytuja mnie recenzje w AV klamotow od Atoll-a, za duzo tych "ustalonych" zachwytow, no ale moze tylko ja to widze...A co do in100se to przejdzie u mnie sparing z Haiku bright lub sol oraz z Dayens Menuetto i sie zobaczy czy zostanie czy beda zmiany. W koncu to piecyk za 3.500zl. i musi miec swoje ewidentne wady, glownie to granie na twarz mnie dobija, no i ta "dzwieczna" gora...

Nie masz innego wyjścia tylko zmiana. Przerabiałem to i teraz mam to czego szukałem inne granie. Delikatniejsze i bardziej finezyjne. Ale to nie miejsce na takie wywody ;)

Edytowane przez Tomek1777

w moim in100se dodam ze nie wygrzanym 3 miesiecznym, zauwazylem ze czasem gra wysmienicie, tak ze mi sie bardzo podoba, a czasami gdy wroce do domu i chce sie zrelaksowac to jego brzmienie jest o klase nizej, mało rozdzielczy dzwiek.Czy przyczyna takiego objawu moze byc to ze jest on nie wygrzany?napewno ta przypadłosc lezy w in100se

Rozdzielczosc setki nie jest wybitna, w wygrzanym to sie nie zmienia a wrecz po wygrzaniu i pokazaniu sie tej uwodzicielskiej slodkiej barwy na sredni i duzego natlenienia, ktore nie potrafie Ci opisac slowami jeszcze bardziej tej rozdzielczosci moze brakowac, chociaz tu znowu zalezy jak nagrana plyta wyladuje w CD. Ta barwa i ten powiew powietrza trzyma mnie ciagle przy setce... nawet mimo jej nachalnosci i braku dzwiecznosci.

hm, moze to nie rozdzielczosc, sam nie wiem, tez nie umiem opisac, ale czasem po właczeniu kazda muzyka mi sie podoba, a czasem po wlaczeniu sprzetu jest wyrazna roznica na minus, czy to moze miec cos wspolnego z wygrzaniem

<p><p>Moze dziwne pytanie ale czy zawsze siedzisz w tej samej odleglosci od kolumn i czy stosujesz np. zasade trojkata rownobocznego? Ja w ten sposob "radze sobie" z ta delikatna najwyzsza gora i bardzo subtelnie oddanymi detalami wlasnie w okolicach, ze tak to nazwe sredniej i wysokiej gory. Jak siade dalej od glosnikow niz trojkat rownoboczny to zaczyna dominowac bas i laczenie srednicy z gora i jest lipa....Nie wspominajac o tym, ze glowa na wysokosci cwierkaczy. U mnie takie "moje ustawienie" wzgledem kolumn i z atollem najlepiej sie sprawdza. A co do wygrzewania to podobno mozna przyspieszyc ten proces zostawiajac wzmacniacz na np 10 dni i nocy ciqglego grania, takiego konkretnego grania, tak to robia w niektorych salonach, zeby setka zaczela grac i podobno dziala.

Edytowane przez Adam 38

wszytko testowałem, wszystkie kombinacje zeby wychwycic przyczyne, jeszcze wina moze lezec po stronie źrodla ktorym jest karta dzwiekowa aimsc808 , zawsze to tylko karta muzyczna, jesli nikt nie zauwazył podobnych dolegliwosci w swoim atoll in100se to zaczne sie przygladac źródle dzwiek, chodz to moje jednyne zrodło, podobno tez in100se jest prądowo czuły.jak mam torozumiec.Jak to odczuć.

Na razie na Twoim miejscu podlaczylbym kolumny w przeciwfazie, dal mu popracowac konkretnie i dopiero jak piec dojdzie do optymalnej barwy dobieral do niego zrodlo.

podobno tez in100se jest prądowo czuły.jak mam torozumiec.Jak to odczuć

W tym coś jest. Jak miałem 100 były bardzo duże różnice zależnie od pory dnia, wieczorami i nocą dostawał skrzydeł. Wg mnie chodzi o mniej zakłóceń w sieci energetycznej.

Polecam prawilne uziemienie sieci elektrycznej. Ja mam am200 wpiętą bezpośrednio w gniazdko (berylowe oyaide) na linii wydzielonej tylko do audio. Sprzęt audio na wydzielonej fazie, jest również na wydzielonym uziemieniu. Pr300 jest podłączony do listwy PS Audio. Teraz wszytko gra zaje..scie niezależnie od pory dnia.

Pr300 jest podłączony do listwy PS Audio. Teraz wszytko gra zaje..scie niezależnie od pory dnia.

Możesz coś powiedzieć, albo co możesz powiedzieć o PreAtolla PR300, warto z nim do AM100?

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Przed dzielonką używałem ok. 4 lat in200. Byłem bardzo zadowolony. Przesiadka na pre300/am200 spowodowała mały opad szczęki:).W każdym aspekcie jest lepiej. Najbardziej rzuca się w uszy absolutny brak nachalności w graniu. Wszystko jest na swoim miejscu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.