Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

julius-6 fajny i przydatny opis. Jednak bym do tego dodał, że za cenę Tucana 2 można kupić trzy Atolle IN200 :)

Cieszy natomiast, że taka manufaktura jak Haiku konkuruje z dużymi firmami i wygrywa swoim brzmieniem.

Pokaż mi takiego, co kupił Leemę za 21k :) Często nie chodzi o cenę, a o charakter brzmienia, który musi podpasowa + wpasować się w system.

Atoll uważam, że ma mimo wszystko znakomity stosunek ceny do jakości, kolega ma kapitalny system (cena/jakosc) złożony na IN200SE2, natomiast on wybitnie pasuje do jego Rhea bo te mają pełną i wysuniętą średnicę, tylko no ta góra jest kiepska, ale całość nabiera trochę kształtu, jak za źródło robi gramofon, bo jeszcze trochę to brzmienie się ubarwia.

Co do Haiku... to nie jest absolutnie granie dla każdego, tam nie robi się pieców 200W na kanał, stawia się na to, zeby granie w całym zakresie potencjometru było na jak najwyższym poziomie. Te ceny są też wydają się wysokie, a piece nie są spektakularne na pierwszy rzut oka i ucha, nie grają super ze wszystkim - natomiast jak już wiesz czego szukasz, jak go okablować, dobrze dobierzesz skrzynki... No to leci petarda. Swojego Sol II do tej pory nie mogę odżałować, ale nie stać mnie na Leemę i Sol II jednocześnie. Wczoraj rozmawiałem z człowiekiem, który odkupił ode mnie Sol II i o ile z początku mówił że mu się całkeim podoba i ma potencjał, ale zachwytu nie było. Po prawie 2 tygodniach jest wręcz zachwycony i twierdzi, że systemu zazdroszczą mu koledzy z systemami po 30-40k, a on z kolei przeleciał 3-4x piecy więcej ode mnie łącznie z z konstrukcjami monoblokowymi , Heglami, etc.

Dziękuje za opis. Chodziło mi o to czy regulacja głośności oparta jest tradycyjnie na potencjometrze (czego chciałbym uniknąć) czy np. jest tam drabinka rezystorów. Na zdjęciach do których dotarłem nie widać co jest za pokrętłem głośności.

Potencjometr.

julius-6 fajny i przydatny opis. Jednak bym do tego dodał, że za cenę Tucana 2 można kupić trzy Atolle IN200 :)

Cieszy natomiast, że taka manufaktura jak Haiku konkuruje z dużymi firmami i wygrywa swoim brzmieniem.

Na rynku wtórnym już lepiej wygląda cenowo.

http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/42/271226.php

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Zgadza sie, jak sie uprzeć to i za 7k znajdziesz, tylko wtedy lecą juz modele prawie 10 lat, albo po naprawach, albo grzejące się (starsze sztuki miały ten problem). Także akurat ta oferta wydaje się byc spoko.

Jest i srebrny, cena też ok. 10kzł.

I pytanie; skoro tak świetny to dlaczego są na giełdzie i to dwa

A ja szukam Atolla IN300 z drugiej ręki i nie ma a podobno do doopy ????

Wysłane z tapciocha

To chyba za wcześnie na IN300 z drugiej ręki, nawet takich AM100, czy AM200 nie uraczysz, pomijam ten z tutejszych ogłoszeń.

:)

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

A ja szukam Atolla IN300 z drugiej ręki i nie ma a podobno do doopy ????

Wysłane z tapciocha

Oj, akurat Leema to mocno poszukiwany klocek, ja blisko rok polowałem. Tego srebrnego juz nie ma, wisiał chyba 1-2dni i poszedł, jak dzwoniłem już było po temacie :/ Swojego dorwałem przez znajomego, który ma system za tyle zielonych, że Tucana nie była mu już potrzebna.

Atolla IN300 rozważałem, ale to mało popularny klocek, często jest problem z odsłuchem, uważam, że po prostu bardzo mało ludzi go ma i stosunek cena/jakość kiepska w przeciwieństwie do IN200. Zresztą jak juz posłuchałem (krótko), to uważam, ze to kiespki pomysł - niewiele on rozwiązuje, bo góra i środek nadal są kiepskie, a mówimy nawet po rabatach o kasie +10k za nowy, także tutaj już jest na tyle dużo fajnych pieców do wyboru, ze nie ma tematu.

To chyba za wcześnie na IN300 z drugiej ręki, nawet takich AM100, czy AM200 nie uraczysz, pomijam ten z tutejszych ogłoszeń.

:)

Ale właśnie o to mi chodzi. Skoro te Atolle takie sobie, to dlaczego brak na rynku wtórnym?? Pisze o serii 200 i w górę.

Wysłane z tapciocha

Edytowane przez jarojaw

Ale właśnie o to mi chodzi. Skoro te Atolle takie sobie, to dlaczego brak na rynku wtórnym?? Pisze o serii 200 i w górę.

Wysłane z tapciocha

A co ty mowisz. Końcówki mocy zawsze są dużo mniej popularne niż integry, a IN200SE2 w zeszłym roku to wisiał prawie cały czas jakiś, ludzie półnowe sprzedawali - najlepszy przykład bogus18 , zresztą jak miałem Vincenta to zanim go sprzedałem miałem chyba ze 3 propozycje na PW jak się jeszcze w tej grupie cenowej poruszałem. Tyle, ze mówie - IN200 w swojej cenie jest bardzo dobrym piecem, jeśli zależy nam na szybkim i dynamicznym dole, ale ten wyższy IN300 w zakupie jest właściwie 2x droższy - to nie dziwota, że mało ludzi kupuje.

A co ty mowisz. Końcówki mocy zawsze są dużo mniej popularne niż integry, a IN200SE2 w zeszłym roku to wisiał prawie cały czas jakiś, ludzie półnowe sprzedawali - najlepszy przykład bogus18 , zresztą jak miałem Vincenta to zanim go sprzedałem miałem chyba ze 3 propozycje na PW jak się jeszcze w tej grupie cenowej poruszałem. Tyle, ze mówie - IN200 w swojej cenie jest bardzo dobrym piecem, jeśli zależy nam na szybkim i dynamicznym dole, ale ten wyższy IN300 w zakupie jest właściwie 2x droższy - to nie dziwota, że mało ludzi kupuje.

To po IN200 , którego SOL byś polecił, dużo lepiej grającego o dwusetki, bardziej muzykalnego , ze świetną średnica, aby my również basu atollowskiego nie brakowało, a i lepszą górę miał?? No i szeroka scena i szczegóły by się przydały.

Ciężko znaleźć do 10kzł.

I dlaczego sol a nie inny haiku?

Wysłane z tapciocha

<p>a jaki to jest ten atollowski bas? Ten, ktory ma kontur zaokraglony jak najtansze NAD-y? Jezeli ktos szuka "takiego" basu to ciezko go bedzie znalezc we wzmacniaczach za 6kzl. wzwyz ale tak do 3,5 kzl. wiele sie tak grajacych basem wzmakow znajdzie. I nie pisze tego zlosliwie ale nie przesadzajmy z ta jakoscia niskich tonow tam, gdzie jej zwyczajnie nie ma...

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

a jaki to jest ten atollowski bas? Ten, ktory ma kontur zaokraglony jak najtansze NAD-y? Jezeli ktos szuka "takiego" basu to ciezko go bedzie znalezc we wzmacniaczach za 6kzl. wzwyz ale tak do 3,5 kzl. wiele sie tak grajacych basem wzmakow znajdzie. I nie pisze tego zlosliwie ale nie przesadzajmy z ta jakoscia niskich tonow tam, gdzie jej zwyczjnie nie ma...
No toś porównał bułę NADa to Atollowskiego basu

To po IN200 , którego SOL byś polecił, dużo lepiej grającego o dwusetki, bardziej muzykalnego , ze świetną średnica, aby my również basu atollowskiego nie brakowało, a i lepszą górę miał?? No i szeroka scena i szczegóły by się przydały.

Ciężko znaleźć do 10kzł.

Wysłane z tapciocha

Ciężko znaleźć do 10kzł.

Wysłane z tapciocha

Mówimy o nówkach?

SOL II gra ciut wolniej (ja mam zawsze wrażenie, że Atoll przyspiesza grę) i łagodniej na dole, jest odrobinę mniej rozdzielczy niż 200 w środku (bo gęstszy), ale górę i środek ma z innej bajki + referencyjną mikrodynamikę, ciutkę gorsze makro. W skrócie: za minimalne różnice in minus na dole i w środku dostajesz dużo na + na górze i w środku :) Dla mnie to 2 klasy grania wyżej. Scena kapitalna wgłąb, jeśli chodzi o szerokosc - swietnie rozciągnie ją pre lapowe do gramofonu np. Detalu też jest dużo więcej na górze i w środku.

SOL III jest sporo droższy, schodzi niżej z basem, ale brakuje mu takiej magii w graniu, jest jakby bardziej techniczny, z kolei Bright Mk4 to już cieplejsze granie, mniej rozdzielcze, detaliczne bym powiedział, bardziej płynące - zupełnie inna szkoła grania, natomiast znowu jest RÓWNO - mnie to nie siadło, sądzę, że to samo będzie z Atollowcami.

No toś porównał bułę NADa to Atollowskiego basu

No może ten bas nie jest idealny, ale ideał za 7 tys ciężko będzie dostać. A że jestem chytry to chce w&g do 10kzł. Nierealne? Może nie, ale warto słuchać i poszukać. Może Haiku, może Audio GD, może .... coś innego.

A tak w ogóle to dwusetka gra bardzo dobrze. ... tylko jak to bywa, szukać, szukać, może się coś znajdzie, lepiej, więcej , muzykalniej.

Wysłane z tapciocha

Kumpel od 200 uśmiechał się słuchając Haiku, kontrola na super poziomie, ale od razu mowie, ze nei siedzi z każdą kolumną!

Za 5kzl mamy taki piecyk rega elex -r , warto posluchac jakie nkskie tony mozna dostac juz za 5 kzl, zapewniam, ze zaden "atollowiec" nie powie, ze jego 100 czy 200 ma lepszy jakosciowo bas od elex-a. Oczywiscie najwazniejszy gust kazdego z nas i jak taki baaardzo mocno zaokraglony bas atollowy sie komus podoba to czemu nie ale daleko mu do bardzo dobrego basu...

Za 5kzl mamy taki piecyk rega elex -r , warto posluchac jakie nkskie tony mozna dostac juz za 5 kzl, zapewniam, ze zaden "atollowiec" nie powie, ze jego 100 czy 200 ma lepszy jakosciowo bas od elex-a. Oczywiscie najwazniejszy gust kazdego z nas i jak taki baaardzo mocno zaokraglony bas atollowy sie komus podoba to czemu nie ale daleko mu do bardzo dobrego basu...
Myślałem kiedyś o Redze chyba elicit , ale mogę mylić nazwy. Akurat pisze z fona , więc ciężko mi przeszukać internet ,o który model mi chodzi. Natomiast co do basu to ostatnio słuchałem , ale oczywiście nie u siebie i nie na swoim sprzecie, maca, amplifona i audio GD. Czy znalazłem różnicę w basie tzw konturowym?? Jeżeli tak to wszystkie grały takim basen. Rozrzut cenowy spory i dwusetka nie miała się czego wstydzić. Bas był podobny, czasami się wydawało, że nawet w niektórych realizacjach lepszy, ale i inny.

Adamie, pomimo Twoich problemów z tą firmą , ja złego słowa na Atolla nie powiem, on gra, za taką kasę gra i to bardzo dobrze.

A , że szukam czegoś innego to chyba normalne, dźwięk Attola znam i myślałem o 300 , bo..... możę będzie jeszcze lepiej.

Wysłane z tapciocha

Edytowane przez jarojaw

Zycze powodzenia, u mnie tez bedzie konfrontacja kolumn i piecyka. Podziele sie nowym doswiadczeniem, zwlaszcza, ze wzmacniacz bedzie w cenie in 100se. Ps. Bas juz zostawmy w spokoju, Tobie sie podoba i nie slyszysz duzej roznicy, u mnie jest odwrotnie, luzik.

Zycze powodzenia, u mnie tez bedzie konfrontacja kolumn i piecyka. Podziele sie nowym doswiadczeniem, zwlaszcza, ze wzmacniacz bedzie w cenie in 100se. Ps. Bas juz zostawmy w spokoju, Tobie sie podoba i nie slyszysz duzej roznicy, u mnie jest odwrotnie, luzik.
Mnie się nie pali, chociaż do należę do tych mało cierpliwych

W tej cenie co polujesz to bym ponegocjował tą Leemę - pewnie gość za 9k by to opylił - że jest lepiej niż w Atollu 200 to masz bankowe ;]

A jak Ci sie nie spodoba to raczej łatwo odsprzedasz, bo dużo tego nie ma.

Znaczące różnice to raczej między poszczególnymi seriami IN100, IN200. IN300.

Słuchałem In100 i In 200 potwierdzam (ta druga wiecej wypełnienia )

In 300 widziałem może namówię panów w salonie na odsłuch ;)

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Słuchałem In100 i In 200 potwierdzam (ta druga wiecej wypełnienia )

In 300 widziałem może namówię panów w salonie na odsłuch ;)

Ale to raczej oczywiste, że te modele grają inaczej :). A pytanie było ciekawsze, tzn. o różnice między modelem IN100 i IN100SE.

Edytowane przez sm1980

Ale to raczej oczywiste, że te modele grają inaczej :). A pytanie było ciekawsze, tzn. o różnice między modelem IN100 i IN100SE.

Niestety nie pomogę ale pewnie ktos miał do "czynienia" z tymi modelami

a jak nie napisz do kolegi Pantaleon

Ps pomógł mi w paru kwestiach :)

Napisałem do Panteleona.

Czasami zdarzają się na aukcjach używki bez dopisku se i często są sporo tańsze. Zastanawiam się czy to bardziej z racji ich wieku czy jednak gorszego dźwięku.

Producent twierdzi, ze in 100se jest brzmieniowo wzmacniaczem bardziej "wyrafinowanym" od jego poprzednika. Bylo to juz pare raze poruszone w klubie Atoll-a.

Parametry techniczne AM100 i AM100SE są wszystkie identyczne-kiedyś z ciekawości sprawdzałem.W SE jest chyba jakiś trigger do PRE. Kolega Pantaleon kiedyś pisał, że w SE jest inny typ kondensatorów, aczkolwiek pojemność taka sama.

Parametry techniczne AM100 i AM100SE są wszystkie identyczne-kiedyś z ciekawości sprawdzałem.W SE jest chyba jakiś trigger do PRE. Kolega Pantaleon kiedyś pisał, że w SE jest inny typ kondensatorów, aczkolwiek pojemność taka sama.

Ale to końcówki mocy są. A jak z integrami? To ta sama budowa?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.