Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

<p>Zadzwon do audio forte i bedziesz mial pewne info, tu nikt Ci tego nie powie. Pewne jest, ze in 100 se to zwykla am 100se plus pre, ktore jest jakie jest. Ps. Ewentualnie e-mail z zapytaniem do samego producenta, odpowiadaja bardzo szybko.

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Okazuję się, że in100 nad którym się zastanawiałem nie obsługuje pilota (nie ma wbudowanego odbiornika), więc prawie na pewno już go nie kupię.

Pantaleon słuchał obu modeli, jednak nie miał całkiem bezpośredniego porównania pomiędzy in100 i in100se.

Okazuję się, że in100 nad którym się zastanawiałem nie obsługuje pilota (nie ma wbudowanego odbiornika), więc prawie na pewno już go nie kupię.

Ja się zastanawiam nad sprzedażą IN100se Z PILOTEM :)

ale wpierw muszę znaleźć kogoś, KTO CHCE SPRZEDAĆ IN200 SE :)

Edytowane przez strat69

AM100 nie ma pilota, bo to końcówka obsługujesz wtedy z preampa lub DACa z preampem.

IN100 ma pilota z tego co pamiętam.

In100, nie końcówka mocy, występował w dwóch wersjach - z pilotem i bez pilota. Wersja bez pilota nie ma wbudowanego odbiornika i była ona trochę tańsza.

Bezpieczniki dla wielu grząski temat :))

Powiem tak, zawsze używam bezpieczników Synergistic Research RED i świetnie się sprawdzają, zaś w DACu mam Verictum X-Fuse, ale to był wyjątek.

Wielu proponuje oczko wyżej niż nominalny, takie podejście ma sens w przypadku srebrnych Verictuma, ale w przypadku RED niekoniecznie.

Testuje ostatnio różne wzmacniacze tydzień temu w weekend IN300 ten weekend Hegel H90 w obu przypadkach wyrzucam zwykłe bezpieczniki wstawiam swoje RED lub SR20 w zależnosci od amperażu.

Nie wspomnę, że zasilający zawsze zostaje w kartonie :))

Parametry to ten sam amperaż lub oczko wyżej i zawsze zwłoczny zazwyczaj na kapsle jest oznaczony literą T.

Atoll ma jeszcze dwa bezpieczniki w bebechach szybkie czyli na kapsle musi być oznaczenie F, ale tymi bym sobie głowy nie zwracał.

No i na koniec PEREŁKA, czy to się komuś podoba, czy nie bezpieczniki są kierunkowe.

Pozdrawiam

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Sir.jax mozesz cos skrobnac jak odbierasz brzmienie hegla h90 vs am100? Ogolnie jakie sa mocne strony tego hegla a jakie koncowki od atoll-a? No i chociaz cena inna ale w koncu jak glosi forumowy marketing hegle graja lepiej od wszystkiego w swojej cenie wiec jak sie ma wybitny h90 do skromnego marketingiem in 300?

Sir.jax, przez chwilę nie miałem wątpliwości, że jeśli mowa o bezpiecznikach, etc. to można na Ciebie liczyć :)

Dzięki za pomoc.

No i na koniec PEREŁKA, czy to się komuś podoba, czy nie bezpieczniki są kierunkowe.

Pozdrawiam

Tak to już jest w naszym hobby, że wystarczy źle podłączyć jedną rzecz w gąszczu splątanych przewodów, pomylić polaryzację kabla czy (jak widać) bezpiecznika i cała praca na marne.

Tak to już jest w naszym hobby, że wystarczy źle podłączyć jedną rzecz w gąszczu splątanych przewodów, pomylić polaryzację kabla czy (jak widać) bezpiecznika i cała praca na marne.

Lubię

Bezpiecznik nie ma polaryzacji :)))

Kilka dni temu na moje "nieszczęście" postanowiłem zmienić coś w moim obecnym zestawie.

Poprosiłem o pomoc w dziale strat, no i wygląda, że szykują się wieksze zmiany. :)

Tu wątek http://www.audiostereo.pl/zmiana-w-obecnym-zestawie-amp-glosniki-czy-zrodlo_135708.html

Poza wątkiem otrzymałem poradę żeby zainteresować się atoll in100se, ale przy ograniczeniach finansowych bliżej mi do 80, a dodatkowo wiedzę że na allegro jest in80, wersja bez se, które jest w moim zasięgu.

Aktulane klipsch RF 26, planuje zmieniać na coś z tego grona: Audio Academy Phoebe lub xaviann Grand colonna, audio physic yara evolution.

Mam pytania:

Czy po przesiadce z denon pma 720 na in80 będzie dużo lepiej, czy dla dobrego efekty potrzebuję sięgać po 100?

Czy in80 to dużo biedniejsza wersja in80se?

Celem jest ogólna poprawa jakości brzmienia, wyrównanie pasma (więcej środka niż w obecnym zestawie) plus ocieplenie dźwięku.

Będę wdzięczny za pomoc

Od tego Denona większość przyzwoitych wzmacniaczy gra lepiej, a IN80 takim właśnie jest.

Moim zdaniem będzie to progres nie wiem, czy aż taki jak z IN100, a myślałeś może o końćowce AM100? gra lepiej niż integrę IN100 ;)

Źródło do denona, z tego przez pre out do am 100 i dopiero głośniki?

Tak, ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie.

Skoro sekcja przdwzmacniacza w takiej integrze Atolla ma wiele do życzenia, to nie sądzę by taki Danonek miał lepszy pre, wiem bo miałem integrę IN100 (na testach) i lepiej grała w roli końcówki niż całościowo jako integra, stąd u mnie była od początku decyzja na zakup końcówki, która gra lepiej.

W moim systemie za pre robi DAC HD12 i zdaje się być bardzo O.K. Nie chce kolejny raz pisać o tym.

Teraz posłuchałem kilka wzmacniaczy z innej półki i AM100 chciał bym odsprzedać :)))

Przeczytaj sobie recenzje co prawda IN80se, ale myślę że podobnych wrażeń tych brzmieniowych można by się spodziewać po 80 bez se.

http://m.avtest.pl/wzmacniacze/item/119-wzmacniacz-atoll-in80-se

@Manolo

Obawiam się, że z Klipschami Aroll IN80/IN100 może grać zbyt ostro...

Końcówka (AM100) jest dużo szlachetniejsza w brzmieniu i może się sprawdzić.

...i żeby nie było - nie naganiam klienta koledze sir.jax; po prostu tak jest.

@Manolo

To akurat wiem, bo przerabiałem, a kabelki i adaptacja akustyczna, które mam świetnie te różnice pokazują :)

Nie naganiasz klientów, ja ciśnienia nie mam, sprzeda się to fajnie nie to też nie będę płakał.

Nie chce tu pisać opinii salonu w którym ostatnio oddawałem po odsłuchach Hegla HE90 w porównaniu do AM100, bo było by to nie fair w kontekście tego, że chcę sprzedać końcówkę, chociaż ja miałem odmienne zdanie to jednak opinia kolegów z salonu mnie zaskoczyła.

;)

Edytowane przez sir.jax

Nie chce tu pisać opinii salonu w którym ostatnio oddawałem po odsłuchach Hegla HE90...(ciach)

+1

Dawaj sir.jax ;-) możesz przemilczeć nazwę salonu ale chyba po to tutaj od czasu do czasu skrobiemy, żeby udzie mieli szerszy ogląd...

Edytowane przez mrb
  • Moderatorzy

@Manolo

kolega planuje zmianę kolumn na: Audio Academy Phoebe lub xaviann Grand colonna, audio physic yara evolution.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Chyba nikt tutaj nie ćwiczył takiej konfiguracji. Myślę, że powinieneś dowiedzieć się u źródła (AudioForte)

...i nie będzie ćwiczona konfiguracja HD120 + AM200SE.

Jest Burson Conductor Virtuoso + AM200SE połączone przy pomocy Cardas Parsec IC.

Mam to czego chciałem - gładkość dźwięku i znakomite wypełnienie + odpowiednią ilość wejść. Z plików jest baaaardzo analogowo, przy tym zadziwiająco rozdzielczo. Jeśli jest jakaś strata, to niewielka, kosztem delikatnego zaokrąglenie wysokich tonów. Takie było założenie, ma być słuchane godzinami z przyjemnością (dlatego też pojawił się Cardas Parsec). Ta analogowość z plików myślę, że w dużej mierze dzięki PCM 1793, zamiast ES9018. Z winyla jest jeszcze bardziej analogowo ;) Trochę masywniej (poprawa w reprodukcji basu).

Regulacja głośności w Bursonie jest świetna.

AM200SE tak tak już tutaj opisywano, bardzo kulturalnie. SF Concertino to klasyczny, oldskulowy dźwięk monitorów Sonusa.

Przy okazji. Bardzo ważna okazała się prawidłowa polaryzacja zasilania. Atoll jest nader wrażliwy na zmianę polaryzacji. To co otrzymujemy w przciwfazie to tragedia.

wady:

1. wypchnięta bardzo mocno przed linię bazy/w kierunku słuchacza przestrzeń co przy nakładającym się na to braku rozdzielczości powoduje brzmienie bardzo męczące, nachalne;

2. bardzo niska rozdzielczość w całym paśmie;

3. mikrodynamika na bardzo niskim poziomie;

4. jednostajny, bardzo mocno zaokrąglony bas, który im niżej schodzi tym bardziej traci kontrolę i skutkuje jednostajnym męczącym buuuuczeniem,;

5. podbite skraje pasma - granie na planie tzw. V;

6. ściśnięta średnica, brak namacalności wokali,

7. wzmacniacz nie potrafi budować głębi sceny, ujednolica plany, wtapia w pierwszy plan, co przy niskiej rozdzielczości i nachalności daje na dłuższą metę efekt kakofonii,

8. brak różnicowania barw,

9. baaardzo duży ubytek detali w całym paśmie

To jakby kolega miał Atolla wpiętego w przeciwfazie. Proponuję odwrócić wtyczką zasilania, ew. prawidłowo podłączyć gniazdo.

Burson i AM200SE to bardzo przyjemne zestawienie.

Spróbuję porównać z PR300, zobaczymy czy coś straciłem. Do pomysłu z HD120 już nie chcę wracać, trigger mi niepotrzebny bo bezpieczniki nie wypadają.

P.S. Gniazdo z DC blockerem nie dla Bursona, zbyt spokojnie.

No dobra. Z tym znakomitym wypełnieniem to przesadziłem, jest satysfakcjonujące.

Edytowane przez absolute magnitude

A ja koledze absolute magnitude proponuję posłuchać dobrego wzmacniacza a potem dla porównania atoll-a in 100 se, wtyczkę zasilania proszę odwracać do woli... i wtedy możemy wrócić do dyskusji na temat "równo grającego i nie wypychającego do przodu przestrzeni" atoll-a in 100 se, o różnicowaniu barw i mikrodynamice czy kontroli niskiego basu nie wspominając... Na pocieszenie uczciwie trzeba dodać, że w cenie 4kzł. za nowy in 100 se i tak nie odstaje "jakością" od konkurencji w tejże cenie. Pozdrawiam.

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Pamiętam Atolla 100 z equilibrium nano na którymś AS, grało to tam wówczas rewelacyjnie. Ale był to podobno nieco spreparowany system. Panowie mówili mi, że upgradowali zegar w CD. Czy sam Atoll był "grzebany" nie wiem. Na tle całej wystawy Atoll wypadł zjawiskowo.

+1

Dawaj sir.jax ;-) możesz przemilczeć nazwę salonu ale chyba po to tutaj od czasu do czasu skrobiemy, żeby udzie mieli szerszy ogląd...

Naprawdę?

Przecie to można rozkminić z tekstu jaka była opinia kolegów z salonu.

Gość

(Konto usunięte)

Naprawdę?

Przecie to można rozkminić z tekstu jaka była opinia kolegów z salonu.

Koris?

Ogarniamy jakiś odsłuch u Ciebie w przyszłym tygodniu? Kupiłem lampki to przyjadę. Ja z miała chęcią Praoków posłucham wygrzanych

Ogarniamy jakiś odsłuch u Ciebie w przyszłym tygodniu? Kupiłem lampki to przyjadę. Ja z miała chęcią Praoków posłucham wygrzanych

Pracuję w weekendy ostatnio, ale przyszły piątek będę miał wolny i chyba na stanie Rogue Audio Sphinx v2 zobaczymy.

Oczywiście zapraszam, teraz mam na porządnych standach.

U Ciebie też bym chętnie zobaczył na czym grasz :P

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.