Skocz do zawartości
IGNORED

Niekomercyjne kino artystyczne.

Rekomendowane odpowiedzi

Dopiero nadrabiam zaległości w temacie, wczoraj obejrzałem nagradzany Taxi Teheran. Jest to fabularyzowany dokument z jednego dnia z życia irańskiego taksówkarza, okraszony sporą porcją dowcipu sytuacyjnego oraz rozlicznymi wątkami o charaktarze socjologicznym i kulturowym. Niemniej jednak z racji uniwersalnych treści warto z tym filmem się zapoznać.

taksówkarz jest tutaj umowny, naprawdę jest to reżyser - w dodatku kręcący swoich pasażerów i zdarzenia przez ukrytą kamerę....

i banalny wniosek na koniec - ludzie są wszędzie tacy sami, choć inni - na pozór...

Magical Girl.

Moralizatorsko-uduchowiona opowieść o współczesnych czasach wyobcowania i samotności. Cierpiąca na chorobę psychiczną piękna kobieta wikła się dość przypadkowo (jak w życiu....) w zdarzenie męsko-damskie; będąc 'magical girl' cierpi jednocześnie w wielkiej samotności i chorobie. W jej życiu pojawia się pewien bezrobotny nauczyciel, który z kolei chce spełnić życzenie swej śmiertelnie chorej córki, a który to człowiek pojawił się w jej życiu już znacznie wcześniej....

Przejmująco smutny, choć przydługi i momentami "stojący" film. Film zdecydowanie na długi, kontemplacyjny wieczór ;-)

Kolejnym filmem na czekliście jest Timbuktu. pozdr

A u mnie norweski film z 2014r. "Obywatel roku".Historia gangsterska rozgrywająca się w zimowych plenerach północnej Norwegii.Niepozorny operator pługa śnieżnego (ten pług odgrywa w filmie znaczącą rolę) za sprawą morderstwa swego syna zostaje wplątany w konflikt z gangsterami.Mści się na bossie miejscowej mafii,morduje jej kolejnych członków czym doprowadza do wojny gangów.Film opowiedziany w konwencji tragikomedii czy czarnej komedii,trochę w klimatach braci Coen ( Fargo).Ogląda się bardzo dobrze,świetne dialogi i niesamowite krajobrazy.Kino skandynawskie w dobrej formie.

Na Timbuktu też czekam.

Dzikie Historie - ciekawa pozycja, świetne zdjęcia. Film składa się z kilku historii pokazujących w możliwie cywilizowany sposób zezwierzęcenie intelektualistów i nie tylko.

Dzikie Historie - ciekawa pozycja, świetne zdjęcia. Film składa się z kilku historii pokazujących w możliwie cywilizowany sposób zezwierzęcenie intelektualistów i nie tylko. Ostatnia część - ślub - genialne.

Edytowane przez Krzysztof_54067

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Pisałem o tym filmie jakiś czas temu równie entuzjastycznie.Gdzie tam widzisz coś o zezwierzęceniu intelektualistów?

To po prostu groteska i farsa.

zezwierzęceniu intelektualistów

W każdej etiudzie w pozornie normalnych postaciach górę biorą postawy: wyższości, zemsty, gniewu, chciwości itp. - wpadające w spiralę nienawiści. Reżyser świadomie przerysowując zachowania chce nam pokazać mechanizm, który działa w każdym z nas i do czego prowadzi.

Groteska i farsa to tylko technika przerysowująca. Gdyby to była tylko groteska i farsa - film byłby kiepski.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

In The House - reżyseria François Ozon. Francuski obyczaj / komediodramat z czarnym humorem, w którym świat realny i świat fikcji literackiej wzajemnie się przepaltają i balansują między sobą. Ciekawa narracja i mocno wciągająca historia naszpikowana kreowanymi na gorąco intrygami z dość znaczącym ładunkiem erotycznym w podtekście. Mnie ten film wciągnął niesamowicie - świetne kino!

Parker's Mood

Krzysztof

To wszytko prawda tylko gdzie widzisz "zezwierzęcenie intelektualistów"?Nie ma tam zezwierzęcenia ani intelektualistów.

Film w groteskowy sposób ukazuje jak ludzie nie radzą sobie ze sobą,ze stresem,z innymi ludźmi.

gdzie widzisz "zezwierzęcenie intelektualistów"?

przykład 1 -> 2 podróżujących kierowców doprowadza się w wyniku "niemiłego wyprzedzania" do wzajemnego morderstwa (poprzedzonego dzikim szałem włączenie z wydalaniem na siebie odchodów)

przykład 2 -> inżynier przygnieciony nieludzką machiną urzędniczo-strażniczą zostaje terrorystą, wysadzając pół parkingu

itd.

Owszem - łagodnie ujmując można to nazwać nieradzeniem sobie z sobą, a moje definicje:

- Intelektualista - ucywilizowana osoba osiągająca m.in. sukces społeczny, finansowy (inżynier, kierowca audi, prokurator, adwokat).

- Poprzez zwierzęcenie rozumiem choćby przemoc.

nadmiernym uproszczeniem.

Edytowane przez Krzysztof_54067

Nadrobiłem zaległość Z Kolskiego "Serce, serduszko." Jaśniejsza strona twórczości Kolskiego. Zdecydowanie jedna z lepszych produkcji tuż po Jasminum.

A u mnie norweski film z 2014r. "Obywatel roku". (...) Film opowiedziany w konwencji tragikomedii czy czarnej komedii,trochę w klimatach braci Coen ( Fargo).Ogląda się bardzo dobrze,świetne dialogi i niesamowite krajobrazy.Kino skandynawskie w dobrej formie.

Świetny film, choć mi raczej klimatem bardziej skojarzył się z Tarantino.

Szkoda, ze tak jakoś "po cichu" przemknął przez ekrany kin.

Edytowane przez Cytrus

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Z wczoraj (podążając za wszystkim co jest związane z Nadine Labaki:

Rio, I Love You

Film składa się z kilku etiud wyreżyserowanych m.in. przez:

- Nadine Labaki (reżyserka w moim ścisłym TOP5)

- John Turturro

I to są części dla których wg mnie warto obejrzeć cały film.

Wczoraj zaliczyłem nieszablonową komedię francuską z 2014r. "Miłość od pierwszego ugryzienia".

W małym miasteczku nieśmiały chłopak w dość niespotykany sposób spotyka dziewczynę.To spotkanie to walka zapaśnicza w której początkowo dziewczyna jest lepsza ale w ostatecznym rozrachunku wygrywa chłopak dzięki ugryzieniu przeciwniczki( stąd tytuł).Parę dni później spotykają się ponownie w związku z pracą chłopaka w willi dziewczyny.Młodzi widują się coraz częściej ale przelotnie.Okazuje się,że chłopak to uosobienie spokoju a dziewczyna to wulkan agresji,zbuntowania przeciwko całemu światu i miłośniczka ćwiczeń survivalowych.W końcu obydwoje decydują się na udział w obozie survivalowym przygotowującym do wstąpienia do komandosów.I tu zaczyna się prawdziwy film.W trakcie zajęć specjalnych rozpoczyna się pomiędzy nimi walka o dominację prowadząca oczywiście do pomyślnego zakończenia.Jest w tym dużo subtelnego i ciepłego humoru we francuskim stylu.Odtrutka na amerykańską szmirę.

Polski tytuł jest idiotyczny.Po francusku brzmi "Les combattans".

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz

nie wiem jak mogłem przeoczyć ten film.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po Manhattan/Annie Hall/Play It Again/Love and Death oraz Crimes and Misdemeanors to jeden z moich jego ulubionych filmów.

Aczkolwiek Radio Days też jest. b. dobry.

Nowych, w ogóle nie trawię. Ten, który wchodzi za dnia do kin, może bym nawet i obejrzał, ze względu na Phoenixa, ale zwiastun szału nie robi. Głównym bohater przypomina Hanka Moody, tylko trochę "głębszego". Mało oryginalne, pisarz bez weny, buzz i kobiety.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Dominic2509

Wczoraj zachwyciłem się islandzkim filmem z 2013r. "O koniach i ludziach".To obraz utrzymany w konwencji czarnej komedii czy groteski opisujący dziwne relacje pomiędzy ludźmi i końmi w islandzkim interiorze.To pełne humoru ale i okrucieństwa historyjki z życia islandzkich wieśniaków,ich przyjaźnie,konflikty,miłostki czy rywalizacje będące w związku z końmi.A wszystko to przepięknie sfotografowane na tle niesamowitego islandzkiego krajobrazu.Bardzo oryginalne kino,które dobrze się ogląda.

Timbuktu - reż. Abderrahmane Sissako

Nominacja w kategorii 'Best Foreign Language Film' sprawiła, że Timbuktu stał się filmem bardzo znanym, co nie znaczy, że nie artystycznym. Dramatyczna fabuła i temat świętej wojny ukazany w artysycznym obiektywie kamery A.Sissako. Warto obejrzeć.

Parker's Mood

Marek

U mnie Timbuktu będzie w sierpniu i już nie mogę się doczekać.

Natomiast ja wczoraj obejrzałem rosyjski film "Dureń".To kolejny (po Lewiatanie i Szczęście Ty moje) ponury obraz Rosji i rosyjskiego społeczeństwa.W niewielkim mieście hydraulik Dima w trakcie naprawy instalacji stwierdza,że wielki wieżowiec w którym mieszka 800 osób wkrótce zawali się z powodu pęknięć ścian nośnych.W środku nocy usiłuje zawiadomić o tym władze miejskie i wszcząć akcję ratunkową.W tym momencie zderza się z bezdusznością i złą wolą biurokratów,którzy nie cofną się nawet przed morderstwem.Film ukazuje niesłychaną demoralizację Rosji,korupcję,powszechne pijaństwo i upadek wszelkich zasad.Drażni trochę postać głównego bohatera,którego altruizm jest aż nienaturalny.Czyżby odwołanie do postaci księcia Myszkina z Idioty Dostojewskiego?A postacie biurokratów jakby z Rewizora Gogola.Mocny obraz.

rosyjski film

ja z kolei z bardzo ambitnego, filozoficznego, uniwersalnego, rosyjskiego kina polecam całą twórczość Andrieja Tarkowskiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie Timbuktu będzie w sierpniu i już nie mogę się doczekać.

Film jest świetny - zarówno od strony artystycznej (piękne zdjęcia, kolor, malijska muzyka, aktorstwo...) jak i tematycznej (okres opanowania północnych terenów Mali przez radykalnych Islamistów siejących tam dżihad i terror wśród ludności Tauregów). Poza tym, film zawiera jeszcze drugie dno przedstawione w formie symboliki i mówiące o zakłamaniu i ukrytych marzeniach, niedozwolonych nawet w myślach dżihadsadystów. Film ten trzeba koniecznie zobaczyć.

Parker's Mood

Oglądałem wspomniany przez Wojciecha film islandzki. Jest to zabawno-gorzka powiastka o wiejskiej społeczności w Islandii. Ładne ujęcia przyrody, muzyka - no i klimat. A do tego film jest momentami przezabawny. Warto ten film obejrzeć.

a na wszystkie ludzkie przywary, głupoty i zagrywki patrzą konie...

Obejrzałem Timbuktu. W zasadzie bardzo trafnie ujął już tematykę i profil filmu MarkN powyżej - od siebie jedynie mogę dodać jedno: dobrze, że taki film powstał w ogóle. Co ciekawe, w multikulturowej i zdominowanej przez Islam (chyba tak już można to oceniać) Francji. Zadziwiająca jest niespieszna narracja filmu, która miast usypiać - jedynie wzmaga specyficzne napięcie i uwagę widza (i to jest ogromny plus filmu) - film kończy się biegiem, ucieczką córki głównego bohatera - ale czy przed gniewem wyznawców da się uciec? pytanie pozostaje otwarte dla każdego widza....

Poza tym - jak zauważył Mark - muzyka, klimat, sceneria, zdjęcia - to wszystko jest malarskie i bardzo emocjonalne, a jednocześnie dalekie od taniej ckliwości i tego komercyjnego patosu, typowego dla współczesnego kina i współczesnej kultury.

Jest to znakomity i poruszający każdego wrażliwego kinomana i człowieka film.

Edytowane przez broy

Horses of God - marokański dramat z 2012 roku w reżyseii Nabil'a Ayouch'a opowiadający smutną historię grupy młodych przyjaciół poddanych drenażowi mózgu przez islamską extremę, co w konsekwencji skończyło się zamachami bombowymi w Casablance w 2003 roku. Film bazujący na prawdziwych wydarzeniach, które w świetle tych zamachów ukazują przede wszystkim brak perspektyw młodych ludzi, nicość, szarość życia, szokujące obyczaje oraz łatwość sterowania i manipulowania nimi. Warto zobaczyć, choć w konfrontacji z Timbuktu, to tylko kino z średniego pułapu.

Parker's Mood

Brytyjski obraz "Brud" z 2014r.Film niezwykły bo łamiący zasady gatunków i poruszający się w obrębie różnych konwencji.

Zaczyna się jako czarna komedia ukazująca śledztwo prowadzone przez inspektora Robertsona w sprawie zabójstwa pewnego Japończyka.Inspektor to mistrz intrygi i fałszu.Wykorzystuje śledztwo aby wygrać wyścig z kolegami w drodze do awansu.W tym celu nie cofa sie przed żadną intrygą,kłamstwem czy prowokacją.Porusza się w świecie narkomanów,dewiantów,alkoholików i zboczeńców.Wszystkich wykorzystuje ( kolegów również) aby osiągnąć swój cel.Czyli wymarzony awans.Do tej pory film jeszcze jest niezwykle zabawną komedią i satyrą na współczesną Szkocję.Póżniej robi się mniej zabawnie bo inspektor jest alkoholikiem i narkomanem.I zaczynamy oglądać świat jego oczami.To szalona jazda bez trzymanki,niesamowite obrazy destrukcji człowieka pod wpływem używek.Koniec jest wiadomy.

Wenus w futrze - reż. Roman Polański. Film ten jak najbardziej musi mieć swoją przestrzeń w tym wątku, bo jest to art w stu procentach. Dwuosobowy spektakl teatralny i znakomita kreacja żony Polańskiego - Emmanuelle Seigner plus do złudzenia podobny aktor do Polańskiego: Mathieu Amalric. Rewelacja!

Roman Polański to jest jednak niezawodna firma!

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi