Skocz do zawartości
IGNORED

Niekomercyjne kino artystyczne.

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam gorąco dzisiaj obejrzany amerykański,niskobudżetowy obraz "Siostra twojej siostry".Skomplikowane relacje dwóch sióstr i jednego faceta widziane z perspektywy kobiety.Pięknie i ciepło opowiedziana historia,bardzo kameralna.

Wczoraj zaliczyłem niemiecki film "Barbara".Historia młodej lekarki dysydentki w NRD gdzieś w latach 70 czy 80.Kolejny obraz rozliczeniowy ale jakoś mało przekonujący.Ciekawe realia życia w nrdówku ale cała historia przygotowań do ucieczki na Zachód mało wiarygodna.

Mniej więcej przejrzałem niemalże wszystkie posty i dwóch cudnych tytułów nie znalazłem. "Once" - irlandzka rzecz o ulotności chwili i miłości, zapamiętuje się tego rodzaju filmy na całe życie, do wielokrotnego oglądania ze świetną ścieżką muzyczną. Drugi to " Pocałunek. o północy" - amerykańskie kino , film zrobiony za 25 tys. dol. Tematyka podobna - miłość , ulotność chwili, piękno świata i ludzi. Polecam wrażliwym osobom. Jednocześnie dużo dobrego ambitnego kina jest na iplex.pl, ale nie każdy online lubi oglądać

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Polecam gorąco film "Wszystkie odloty Cheyenne'a" włoskiego reżysera P.Sorentino z Seanem Pennem w roli głównej.Obraz wymyka się wszelkim stereotypom bo niby jest to opowieść o podstarzałym gwiazdorze rocka( w domyśle wokalista The Curie),który w obliczu śmierci dawno nie widzianego ojca dokonuje wędrówki w historię( Holocaust) i przemierza Amerykę.A tak na prawdę poznaje samego siebie okazując się całkiem ciekawym człowiekiem niepozbawionym dystansu w stos. do samego siebie.Film utrzymany w konwencji flimu drogi,ze świetną muzyką,zdjęciami i dowcipnymi,ciętymi dialogami.No i znakomita rola Seana Penna.

Podpisuję sie pod tym obiema rekami.

Obejrzałem wreszcie zeszłorocznego triumfatora Cannes czyli "Miłość" Petera Haneke.Rzeczywiście film poruszający i dający do myślenia.O śmierci,odchodzeniu,samotności i radzeniu sobie z tymi problemami.Niezwykłe role Trentignana i Rivy.

Dzisiaj "Lęk wysokości" Bartosza Konopki przejmujący obraz kryzysu współczesnej rodziny na tle rozpadającego się Śląska.

Wielkie role Dorocińskiego i Stroińskiego.

Europa - scenariusz i reżyseria Lars von Trier. Film z 1991 roku duńskiego awangardowca, w którym uwaga widza skupia się przede wszystkim na formie spychając niby banalną fabułę na drugi plan. Obraz czarno-biały, ascetyczny i bardzo mroczny. Tradycyjnie jak to w filmach Larsa von Triera bywa, ciekawa konstrukcja, balansowanie emocjami i dramatyczny koniec. Ciekawa narracja w wykonaniu Maxa von Sydowa. Kino dla koneserów...

Parker's Mood

• 4 tygodnie później...

Elles (Sponsoring) - dramat obyczajowy Małgorzaty Szumowskiej z 2011 roku. Film z polsko-francuską obsadą opowiadający epizody z życia dwóch młodych paryskich prostytutek przedstawione przez dziennikarkę francuskiego magazynu dla kobiet. Kontrowersyjny charakter filmu, ostre sceny erotyczne i problemy egzystencjonalne praktycznie wszystkich bohaterów. Film ciekawy, chociaż zawierający kilka ostrych i odważnych scen, które moim zdaniem mogły być skrócone do formy symbolu. Jak zwykle znakomita rola Juliette Binoche i jak najbardziej bardzo realistyczna gra Joanny Kulig i Anais Demoustier.

Parker's Mood

• 4 tygodnie później...

Polecam obejrzany wczoraj rumuński obraz "Za wzgórzami".Kino rumuńskie ma teraz świetny okres i ten film z 2012 jest tego potwierdzeniem.Mroczna historia relacji między dwiema dziewczynami osadzona w realiach prawosławnego klasztoru,gdzieś na dalekiej prowincji,chyba w latach 90( po upadku komuny).Film o samotności,o poszukiwaniu miłości,o indoktrynacji i manipulacji z lekko zaznaczonym wątkiem lesbijskim w tle.Trochę przypomina naszą "Matkę Joannę od aniołów".

• 2 tygodnie później...

Zaliczyłem okrzyczany polski film "Nieuchwytne".Niestety porażka.Obraz zrobiony na poziomie amatorszczyzny,beznadziejny scenariusz,dialogi niezrozumiałe,aktorzy nie wiedzą co grać.brak pomysłu.Film o niczym.

Właśnie wróciłem z kina po obejrzeniu duńskiego filmu "Polowanie"..Film robi wrażenie i daje dużo do myślenia.Nie zdradzam fabuły ale jest to przykład mocnego kina społecznego.Bardzo dobre aktorstwo i zakończenie nie dające spokoju.

The Science of Sleep - niezależne francuskie kino z 2006 roku. Pomieszanie z poplątaniem surrealistycznych snów i epizodów życiowych z realu w odjazdowym i rewelacyjnym filmie młodego reżysera/scenarzysty - Michela Gondry. Obejrzałem ten obraz drugi raz chyba po sześciu latach i tak jak za pierwszym razem, tak i obecnie, wywarł on na mnie bardzo dobre i pozytywne wrażenie. Totalny odjazd, mnóstwo wyrafinowanego humoru, nietuzinkowy i niebagatelny charakter filmu. W rolach głównych Gael Garcia Bernal i Charlotte Gainsbourg. Świetne, artystyczne i na poziomie kino... Polecam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MarkN

Parker's Mood

Dogville - reż. Lars von Trier. Po prostu masterpiece! Film zrealizowany w minimalistycznej formie spektaklu teatralnego. Opowieść przenosi nas w mroczną rzeczywistość lat trzydziestych ubiegłego stulecia do malutkiego prowincjonalnego miasteczka w Górach Skalistych stanu Kolorado. Mistrzowska manipulacja emocjami jest już standardem u tego reżysera, tak samo jak i "optymistyczne" zakończenie. Jak najbardziej mało filmowy obraz, w zamian za to dużo najlepszego teatru i wspaniałe kreacje aktorskie. Nicole Kidman w szczytowej i wirtuozerskiej formie, zresztą wszyscy występujący w tym "przedstawieniu" aktorzy grają w sposób spektakularny. Trzy godziny minimalistycznego, artystycznego i oryginalnego kina w arcyciekawym wydaniu. Obraz składa się z prologu i dziewięciu części poprowadzony z mistrzowską narracją Johna Hurta.

Parker's Mood

Mark

Tak widziałem ten film klika lat temu.Też zrobił na mnie duże wrażenie.

A teraz kolejny świetny duński film,laureat Oskara w 2011r. w kategorii najlepszy nieanglojęzyczny film.Mam na myśli obraz S.Bier w polskiej wersji "W lepszym świecie",po duńsku"Haevnen".Film traktujący o reakcji na zło i przemoc.O tym czy i jak nadstawiać drugi policzek.

Wojciech

Haevnen występował u mnie pod tytułem "In A Better World" - całkiem niezłe kino. Widziałem jeszcze "After The Wedding" tej samej reżyserki z Mads'em Mikkelsen'em w roli głównej... może być, ale już dużo słabszy od "In A Better World".

Parker's Mood

Na wczorajszym maratonie filmowym zaliczyłem kolejną część autriackiego tryptyku Raj pt."Wiara" reżysera Seidla.Film niełatwy w odbiorze ale warty obejrzenia.Pokazuje problem wiary a właściwie do czego taka żarliwa wiara na pograniczu z fanatyzmem prowadzi.I jakie wymagania przed człowiekiem stawia chrześcijaństwo.

Ten Mikkelsen stworzył świetną rolę we wspomnianym przez mnie wcześniej "Polowaniu".

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz

Off The Map - kameralne, bezpretensjonalne, amerykańskie kino - historia o szczęściu biegnącym z daleka od wielkiego świata, o potrzebie miłości i zupełnie nieprzewidywalnych momentach życia z wymownym artystycznym wątkiem - opowiedziana i widziana oczyma 12-letniej dziewczynki. Znakomite zdjęcia zlokalizowane w magicznym Nowym Meksyku. Polecam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

ziemia niczyja

na pewno niekomercyjnie, czy artystycznie ? jesli w konwencję artyzmu wpisać absurd, tym bardziej lokalny - bo bałkański - to jak najbardziej.

jeden z bardziej przejmujących filmów jak dla mnie.

Beign Flynn - autentyczna historia młodego człowieka z aspiracjami pisarsko-poetyckimi ukazana przez pryzmat relacji z ojcem, który po latach absencji nagle pojawił się w jego życiu. Znowu mamy wątek artystyczny i jak najbardziej artystyczne podejście do tematu. Film nakręcony na podstawie autobiograficznej książki Another Bullshit Night in Suck City - amerykańskiego pisarza i poety - Nicka Flynna. Robert De Niro jako ojciec Jonathan Flynn w szczytowej formie. Ponadto w filmie występuje Paul Dano jako Nick Flynn, Julianne Moore i w drugoplanowej, epizodycznej roli - Lili Taylor. Warto wspomnieć, że tytułowy bohater, pisarz i poeta Nick Flynn jest w życiu prywatnym mężem aktorki Lili Taylor. Film robi wrażenie, ogląda się z zaciekawieniem, dozą czarnego humoru i artystycznej nuty... z historią opisującą dramatyczne i bolesne momenty życia nie tylko głównych bohaterów. Scenariusz i reżyseria: Paul Weitz. Polecam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Tak, to piękny film Sean'a Penn'a... autentyczna, wzruszająca i bardzo smutna historia. Pamiętam, że popłakałem się na tym filmie.

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi