Skocz do zawartości
IGNORED

wzmak do 10kPLN

mztv

Rekomendowane odpowiedzi

.... W ogole Primare robi sprzet grajacy klinicznie i niefajnie - nie rozumiem zamieszania wokol tej marki. ....

Z Primarem mam kontakt obecnie i to po raz pierwszy w sumie. Mam u siebie CD31 i powiem szczerze, daleko mu do kliniczności i niefajności. Chyba Morven zbytnio uogólniasz... no chyba, że zgodnie z tytułem wątku miałeś na myśli wzmacniacze tego producenta. Wówczas ja siedzę cicho... nie słyszałem, nie znam się, nie zabieram głosu. :-)

Słuchając rozumu....

Tak, mialem na mysli wzmacniacze. CD nie znam, ale spotkalem sie z opiniami, ze CD Primare sa lepsze niz integry. Integry Primare graja jakby "bez duszy" IMHO. Podkreslam to moje zdanie - komu innemu moze sie podobac. Wydaje mi sie tez, ze nie uogolniam zbyt mocno - pisze zgodnie z wlasnymi doswiadczeniami. Wiekszosc ludzi broni swojego sprzetu, bo trudno przyznac sie samemu przed soba, ze cos sie zle kupilo lub tez dalo sie kupic o wiele lepiej. Z drugiej strony tez prawda jest, ze graja systemy, a nie poszczegolne elementy. Dopuszczam do swiadomosci, ze Primare i Krell dobrze zestawiony moze zagrac genialnie. Ja po prostu tego nie doswiadczylem.

Oj zle sie zrozumielismy :-) Ja pisalem w ogole o wzmakach Krell i Primare - ogolnie a nie zestawionych razem. Baltlab to super klocek! Bardzo zaluje, ze go nie posluchalem u siebie. Umawialem sie kiedys z Panem Kozłowskim na wyslanie wzmaka do odluchu, ale z czasem pomysl jakos sie rozmyl... Czy moglbys cos napisac o brzmieniu Baltka?

Na temat porównania Krella z Blatlabem pisałem już troszkę w Klubie Baltlaba. Ogólnie te dwa urządzenia można porówywać jeśli chodzi o klasę brzmienia, natomiast mają one całkowicie inny sposób jego prezentacji. Baltlab jest wzmacniaczem grającym dźwiękiem otwartym, szybkim, energetycznym. Krell znów jest zdecydowanie mocniejszy (!), bardziej spokojny, cieplejszy, z bardzo mocnym wykopem, budujący scenę w głąb, ogólnie... bardziej kulturalny. Nie mniej jednak do moich Virgo chyba jednak lepiej pasuje Baltlab z Primare niż Krell z Vincentem ( by ShengYa). Chętnie posłuchałbym coś podobnego do Baltlaba ale mocniejszego, grającego z kulturą Krella i kosztującego nie więcej niż 8-9 kPLN na rynku wtórnym. Jakieś propozycje?

Słuchając rozumu....

Może Pass INT150 ? Ktoś z forumowiczów takiego niedawno zakupił ... JarlBjorn ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

To może Accu 250 lub Supernait ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

W ogole Primare robi sprzet grajacy klinicznie i niefajnie

Klinicznie ? Na pewno nie ciepło, ale żeby zaraz klinicznie i niefajnie ? ;) Oczywiście wszystko jest subiektywne i zależne od setki czynników w konfiguracji i danym pokoju.

Ten Accu 250 to podobno rewelacja. Spotkalem sie z opiniami, ze jest lepszy niz stary 308. Tylko ta cena

:-(

zyzio <-kolega "we" przerabial wzmaki Primare. Te dzielone sa ponoc super. Ja odsluchiwalem tylko integry (chcialem nawet kupic) i jak dla mnie - bez rewelacji. Duzo bardziej podobal mi sie Simaudio Moon i3.3 (porownywalem bezposrednio z Primare) choc Moon tez nie byl dla mnie idealny - ciut zbyt jasne granie.

W sumie gdybym mial kupic NOWY wzmacniacz do 10 000 PLN to porownwalbym chyba tylko 2 kosntrukcje Creek Destiny 2 oraz Roksan Caspian M2. Wszystko co moze byc lepsze od dwoch powyzszych kosztuje nowe powyzej 10 000 (np. Accu).

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Jestem po kilkugodzinnym odsłuchu Krell'a S300i i jestem w szoku. Recenzje, które przeczytałem zgadzają się w 100% z moimi wrażeniami. Jest to genialny wzmacniacz. Nareszcie poznałem co to znaczy bas i jakie są różne częstotliwości. Gra naprawdę dokładnie i wciągająco, aż chce się słuchać. Zachwycałem się cały czas Caspianem (jest to wspaniały wzmacniacz), ale ten Krell wprowadził mnie w inny wymiar. W zasadzie jest to inna półka cenowa, ale warto dopłacić. Mocy chyba nikomu nie zabraknie. Nikt mi nie wmówi, że ten Krell jest sterylny, męczący i beznadziejny. Opinie o tym wzmacniaczu wypisują osoby, które nie miały nigdy okazji słuchać tego urządzenia. Pozdrawiam wszystkich krellowców.

PS. Warto przy zakupie wzmacniacza brać pod uwagę Krella, ale Caspian również ciekawa maszyna.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Opublikowano · Ukryte przez palton, 20 Lipca 2011 - Złośliwe wpisy, nie na temat.
Ukryte przez palton, 20 Lipca 2011 - Złośliwe wpisy, nie na temat.

Wypadałoby jeszcze napisać z czym to tak pięknie grało?.....Byłeś u Elberotha??

Jestem po kilkugodzinnym odsłuchu Krell'a S300i i jestem w szoku. Recenzje, które przeczytałem zgadzają się w 100% z moimi wrażeniami. Jest to genialny wzmacniacz. Nareszcie poznałem co to znaczy bas i jakie są różne częstotliwości. Gra naprawdę dokładnie i wciągająco, aż chce się słuchać. Zachwycałem się cały czas Caspianem (jest to wspaniały wzmacniacz), ale ten Krell wprowadził mnie w inny wymiar. W zasadzie jest to inna półka cenowa, ale warto dopłacić. Mocy chyba nikomu nie zabraknie. Nikt mi nie wmówi, że ten Krell jest sterylny, męczący i beznadziejny. Opinie o tym wzmacniaczu wypisują osoby, które nie miały nigdy okazji słuchać tego urządzenia. Pozdrawiam wszystkich krellowców.

PS. Warto przy zakupie wzmacniacza brać pod uwagę Krella, ale Caspian również ciekawa maszyna.

Wszystkiego najlepszego!

Mam nadzieję, że ów jest mniej sterylny i jednostajny od 400xi...

"kilka słów porównania Krella 400xi vs Manley Stingray. oczywiście wg mojej oceny i w konkretnym torze odsłuchowym. Manley gra dźwiękiem krąglejszym, mniej wyostrzną kreską. w zestawieniu z dosyć neutralnie grającymi Ketsusami daje to sporą przyjemność w słuchaniu, dźwięk niemęczący. Mam wrażenie że bas w Manleyu nie jest tak zdycyplinowany jak w Krellu ale za to bardziej różnorodny. Krell - mimo większej konturowości na basie był tutaj dosyc jednostajny. Wokale wypadają zdecydowanie na korzyść Manleya i tutaj nie mam żadnych wątpliwośći. Aha - efekt "szklistości" fortepianu opisany wyżej przez Bartka w Manleyu nie występuje :)"

Zresztą - wiele zależy od konfiguracji i upodobań.

Oby Ci się nie znudził tak szybko jak niektórym.

Jak nie poważam integr tej marki, celuję jednak w Krella, ale starszego - KSA 150S, 200S...

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

400xi i S300i to dwie, zupełnie inne szkoły brzmienia.

400xi i S300i to dwie, zupełnie inne szkoły brzmienia.

Jasne:)

Tu piszą, że jednak podobną tylko, że naj z integr Krella

"Ale do rzeczy. S-300i jest, moim zdaniem, najlepszym podstawowym wzmacniaczem zintegrowanym tego producenta, jaki słyszałem. Wszystkie poprzednie, z serii ‘400’ i wcześniejsze były niezłe, nawet bardzo niezłe, jednak ten tutaj wreszcie składa wszystkie podstawowe elementy dźwięku w jedną, spójną całość, nie faworyzując jakiejś cechy ponad inną."

Czyli jak prawie o każdym nowszym...

"Krell S-300i gra mocną, nieźle nasyconą średnicą.

Góra jest nieco cofnięta...

Także drugi skraj pasma jest delikatnie wycofany."

W sumie nieźle:)

Sorry za offtop...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

mam podobne wrażenia po zakupie Maca,,,,"w zasadzie to inna półka cenowa, ale warto dopłacić"

kivlov....gratuluję udanego zakupu

Troszkę sie smiesznie zrobiło-bo masz 6500,i już sie mocno cieszysz-to dobre jest porownanie z krellem S-300i,lecz z powazniejszymi wzmakami tychże

producentow nie wygląda to już tak kolorowo.Jak nie ma dobrych traf nawet w tranzystorze to nie jest to-bo sa pewne ograniczenia-które słychać.pozdr.

Troszkę sie smiesznie zrobiło-bo masz 6500,i już sie mocno cieszysz-to dobre jest porownanie z krellem S-300i,lecz z powazniejszymi wzmakami tychże

producentow nie wygląda to już tak kolorowo.Jak nie ma dobrych traf nawet w tranzystorze to nie jest to-bo sa pewne ograniczenia-które słychać.pozdr.

To fakt, tez sie usmialem po pachy! Jak mozna cieszyc sie z jakiegokolwiek innego sprzetu, niz jedynego slusznego, jakowego posiada kolega Stary Audiofil??!? To bardzo niedojrzale jest!

Jednak gratuluje i zycze duzo satysfakcji ze sluchania.

Sprzęt ten chyba nie może się znudzić. Jest to z całą pewnością integra do kolumn wymagających dużo prądu. T3 2x300 RMS naprawdę czuć. Kiedyś Pacuła opisywał Krella S300 oraz MA6900 i coś jeszcze, nie pamiętam dokładnie, ale wiem, że bardzo był chwalony ten Krell.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Podtrzymnuję uwagę Elberoth`a 400xi i S300i to dźwiękowo różne maszynki. Jeśli ktoś bardzo lubił brzmienie starszej 400xi, nie będzie mu się podobała nowa S300i. No i na odwrót dla miłośników S300i, 400xi będzie nie do przyjęcia. Chociaż to właśnie aktualna S300i jest wierniejsza, mniej "zrobiona", gra równiej, prawdziwiej , ale ... nie zawsze o prawdę absolutną chodzi :)

Do łojenia, rocka, disco, popu i Rammsteina`a wolałbym 400xi :)dużo więcej fun`u. Do bardziej nastrojowej muzyki, woklaistyki i klasyki ładniej wypadnie S300i. Chociaż w odpowiedniej konfiguracji i 400-etka nieźle w tym wypadnie nie tracąc charakteru.

W sume obie maszynki fajne, a w odniesieniu do ceny, ok 12 000zł za nowy wypadają bardzo dobrze (a w second hand rewelacyjnie).

Caspiany miałem aż dwa MK1 oraz M series. Zawsze czarowały mnie średnicą oraz basem. Ciężko chyba znaleźć lepszy wzmacniacz z drugiej reki lepszy od Roksana. Są to wzmacniacze dźwięczne, melodyjne. Miło się słucha nawet nagrań gorszej jakości. Wsłuchujemy się w muzykę, a nie dźwięki. Porównując do Krella S300i to raczej trudno ze względu na cenę i chociażby moc. Dysponuję potężnymi kolumnami Dali Grand. Krell pod każdym względem jest lepszy od Caspianów, nawet w średnicy. Amerykański produkt jest przy tym znacznie dokładniejszy. Usłyszymy przy tym większa paletę dźwięków, a zwłaszcza przy niższych rejestrach. Ciekaw jestem kiedy będę chciał kupić końcówki mocy Krell'a, ale to chyba za kilka lat no chyba, że wygram w jakiejś loterii.

Dysponuję potężnymi kolumnami Dali Grand. Ciekaw jestem kiedy będę chciał kupić końcówki mocy Krell'a, ale to chyba za kilka lat no chyba, że wygram w jakiejś loterii.

Normalne kolumny. Bez przesady:)

Mnie nic do tego (może kupiłeś używkę S300i - wtedy różnica w cenie będzie). Ale w cenie nowego S300i można kupić niezły zestaw (co prawda wiekowy) KSA 150, 200 + pre KRC 2, a może 3... Nie miałbym żadnego problemu z decyzją. Chyba, że sprzęt ma mieć gwarancję, nowoczesny design i tzw. funkcjonalność...

Pozdr.

KSA to sama końcówka do tego trzeba jeszcze PRE. Myślałem o nich, ale bałem się o wiek. Wolałem nie ryzykować. Grandy jak dla mnie są potężne. Niewiele osób posiada na forum kolumny z 5 głośnikami, gdzie 2 są odpowiedzialne za sekcję niskotonową. Znajda się mocniejsze i bardziej wymagające, ale trzeba wydać znacznie większe pieniądze.

KSA to sama końcówka do tego trzeba jeszcze PRE. Myślałem o nich, ale bałem się o wiek. Wolałem nie ryzykować. Grandy jak dla mnie są potężne. Niewiele osób posiada na forum kolumny z 5 głośnikami, gdzie 2 są odpowiedzialne za sekcję niskotonową. Znajda się mocniejsze i bardziej wymagające, ale trzeba wydać znacznie większe pieniądze.

Oj. Przecież napisałem, że za nowego S300i dostałbyś KOMPLET. Jednak strach zwyciężył...

Niedawno bywał bardzo długo na allegro KSA 200B za 8 kzł. KSA 200 czy 150 można również dostać w podobnej cenie na ebay.de. Firmowy przedwzmacniacz KRC 2 za 4 pewno też by się znalazł. KSA z końcówką "S" są nieco droższe. Szkoda:(

Grandy pewno są potężne:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7648-0-81989100-1311279115_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.