Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat oba kawałki mam przećwiczone (z płyt) i w domu i klubie, gzie można naprawdę dać czadu i nigdy nie zdarzyło się strzelanie przekaźników zabezpieczenia..

U Ciebie może nie ale u mnie się zdarza. Ten drugi kawałek mam też na płycie i jest to samo. Masz może jakiś pomysł co się może dziać u mnie?

Może to coś pomoże: Kiedyś jak ustawiałem zero na wyjściu sprawdziłem od jakiego napięcia załącza mi się zabezpieczenie i pamiętam, że załączało się już poniżej 300mV. Druga rzecz to taka, że jak czasem wyłączam preamp przed wyłączeniem ugód to przekaźniki klepią każdy raz.

Edytowane przez zbuj

Najlepiej, jakbyś przejechał sinusem w dół i sprawdził na jakiej częstotliwości załączają się przekaźniki i czy w ogóle. Ale bez preampa.

Jaki masz pre i czy możliwe jest podbijanie basu albo loudness?

Kiedyś jak ustawiałem zero na wyjściu sprawdziłem od jakiego napięcia załącza mi się zabezpieczenie i pamiętam, że załączało się już poniżej 300mV. Druga rzecz to taka, że jak czasem wyłączam preamp przed wyłączeniem ugód to przekaźniki klepią każdy raz.

Spróbuj wymienić kondensatory C24 i C25 na 2 x 100uF. Czy aby na pewno masz tam teraz 2 x 47uF?, czy są poprawnie spolaryzowane?

Napisano dziś, 14:07

Użytkownik Leszek B dnia 30.06.2012 - 12:26 napisał

Przydałaby mi się fajna obudowa do Ugody.Podoba mi się coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Ale z przesyłką nie wychodzi tanio.Interesuje mnie pojedyncza większa skrzynka.

A może dałoby się zbiorowo zamówić obudowy u któregoś z rodzimych wytwórców ?Ma ktoś jakiś pomysł ?

Ja np. wchodzę w coś takiego:

logo frezowane w/g wzoru, podświetlone led, drewno akacjowe.

Koszty spore, ale może ktoś tez się skusi - wyjdzie dużo taniej. :)

Włączanie przez przedwzmacniacz.

Załączone miniatury

Użytkownik Herethic edytował ten post dziś, 14:08

Mógłbyś napisać coś więcej o tej obudowie ?Na fotce wygląda apetycznie :).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Spróbuj wymienić kondensatory C24 i C25 na 2 x 100uF. Czy aby na pewno masz tam teraz 2 x 47uF?, czy są poprawnie spolaryzowane?

Mam tam 2x47uF i są poprawnie spolaryzowane. Ugoda jest na częściach z pierwszego zamówienia na czerwonych płytkach. To chyba nawet Ty robiłeś to zamówienie/przedsięwzięcie.

Najlepiej, jakbyś przejechał sinusem w dół i sprawdził na jakiej częstotliwości załączają się przekaźniki i czy w ogóle. Ale bez preampa.

Sinusem przejechać bez obciążenia rozumiem i na full sygnale wejściowym? Wolał bym, żeby mi te 18ki nie powypadały ze szczelin.

No i po testach. Przejechałem sinusem z generatora, bez pre, bez obciążenia, na wysokim sygnale. Przekaźniki klepią w takt sinusa od 20 do 22 Hz, przy 23 i wyżej cisza. Co teraz?

Edytowane przez zbuj

To za wcześnie. Czy sinus na wyjściu jest zupełnie poprawny? Tzn. czy możesz go oglądać na oscyloskopie?

O częstotliwości zadziałania zabezpieczenia decyduje głównie stała czasowa RC (R69 oraz szeregowo połączone C24 i C25). Przy wartościach, jakie podane są na schemacie wynosi ona poniżej jednego Herza.

To za wcześnie. Czy sinus na wyjściu jest zupełnie poprawny? Tzn. czy możesz go oglądać na oscyloskopie?

O częstotliwości zadziałania zabezpieczenia decyduje głównie stała czasowa RC (R69 oraz szeregowo połączone C24 i C25). Przy wartościach, jakie podane są na schemacie wynosi ona poniżej jednego Herza.

Nie mam oscyloskopu. chyba, że jest jakiś komputerowy to poszukam. Mam człowieka, który posiada takowy w warsztacie samochodowym, może mi pożyczy. Przy okazji nauczę się obsługiwać oscyloskop. To co, mam ten oscyloskop pożyczać?

PS: Mogę nie odpowiedzieć za szybko, bo przy kompie siedzi żona, a laptopa się jeszcze nie dorobiłem.

Edytowane przez zbuj

Bez dobrej diagnozy nie ma dobrego rozwiązania. ;) Nie wiem, jak generowałeś ten sinus, bo jeśli jest to raczej trójkąt (albo prawie prostokąt) niż sinus to wtedy działanie będzie zupełnie inne. Podstawowa rzecz, to określić miejsce występowania problemu. Inaczej, zamiast go definitywnie rozwiązać , będziemy go jedynie próbować minimalizować. Może być szereg powodów, że tak się dzieje. Jeśli nie masz dostępu do oscyloskopu i żadnego doświadczenia, to może być z tym trudno.

Jak masz zmontowana Ugodę, monobloki czy stereo? Jakie zasilanie, trafa, ile mają uzwojeń. Jak zasilasz układy zabezpieczenia.

Zawsze, jak juz nie ma pomysłu, można zwiększyc te pojemności albo np. dwukrotnie R69 i sprawdzić, czy schodzimy poniżej 20Hz.

Ale obserwacja na oscyloskopie sygnału wyjściowego daje więcej pewności o prawidłowości bądź nie działania całego układu.

Bez dobrej diagnozy nie ma dobrego rozwiązania. ;) Nie wiem, jak generowałeś ten sinus, bo jeśli jest to raczej trójkąt (albo prawie prostokąt) niż sinus to wtedy działanie będzie zupełnie inne. Podstawowa rzecz, to określić miejsce występowania problemu. Inaczej, zamiast go definitywnie rozwiązać , będziemy go jedynie próbować minimalizować. Może być szereg powodów, że tak się dzieje. Jeśli nie masz dostępu do oscyloskopu i żadnego doświadczenia, to może być z tym trudno.

Jak masz zmontowana Ugodę, monobloki czy stereo? Jakie zasilanie, trafa, ile mają uzwojeń. Jak zasilasz układy zabezpieczenia.

Zawsze, jak juz nie ma pomysłu, można zwiększyc te pojemności albo np. dwukrotnie R69 i sprawdzić, czy schodzimy poniżej 20Hz.

Ale obserwacja na oscyloskopie sygnału wyjściowego daje więcej pewności o prawidłowości bądź nie działania całego układu.

Próbowałem załączyć generator do postu ale nie udało się. Spróbuję na PW. Generowałem sinus na wyjściowych ustawieniach. Ugodę mam generalnie bez obudowy, na "deskach', 2 sztuki w jednej pseudo obudowie. Trafa mam osobne na każdą 2X25V 6A i 1X9V 1A na układ zabezpieczeń, w wersji do audio wykonane w Toroidy.pl. Generatora używałem niejednokrotnie do regulacji Ugód i do sprawdzania odpowiedzi pomieszczenia, generowałem i sinus i prostokąt i trójkąt.

Edytowane przez zbuj

Jeśli normalny generator z nie kompterowy wynalazek to możemy założyć, że OK.

Natomiast nie wiemy, co masz na wyjściu wzmacniacza. Czy sygnał się, przypadkiem, nie zniekształca.

Gdzie masz i czy masz połączone masy audio obu kanałów?

Jeśli normalny generator z nie kompterowy wynalazek to możemy założyć, że OK.

Natomiast nie wiemy, co masz na wyjściu wzmacniacza. Czy sygnał się, przypadkiem, nie zniekształca.

Gdzie masz i czy masz połączone masy audio obu kanałów?

Masy audio łączą się w pre. Z masami już kiedyś walczyłem, bo miałem brum. Teraz mam ciszę całkowitą.

Fajne. A skąd to masz?

Mógłbyś napisać coś więcej o tej obudowie ?Na fotce wygląda apetycznie :).

1) Niedaleko mojej chałupy są trzy stolarnie. :D

2) Jedna z nich (MM) dysponuje odpowiednią obrabiarką - panel więc nie stanowi problemu.

3) Ja zajmuje się marketingiem, ale czasem również coś projektuję (reklamy przestrzenne),

więc wykonanie plików dla tego typu maszyn nie jest dla mnie żadnym problemem.

4) Do Hurtowni Metali Kolorowych mam osiem kilometrów - rzut beretem. :D

5) Do lakiernika samochodowego (Auto-art) 2 kilometry - spacerek.

6) Zakład Galwaniczny -10 kilometrów (Drabex!)

Pozostaje kwestia frezarki do aluminium - niestety aż 16 kilometrów (WJK).

Jest niestety ograniczenie grubości radiatorów - pracuję nad tym.

Docelowo ma być 40mm.

Wszystkie te firmy są moimi klientami - nie traktują mnie więc detalicznie,

tylko na wpół hurtowo, mimo niewielkich potrzeb z mojej strony.

Pojedynczych obudów nie da się jednak zamówić - mogę wszystko zorganizować,

ale koszty wyszłyby katastrofalne (ustawienie maszyn na pojedyncze zlecenia,

zakup arkusza aluminium itd.)

Możemy jednak trochę pokombinować:

Pokrywy możemy kupić np. tutaj:

Ukryta Zawartość

Arkusz blachy alu da się podzielić na kilku chętnych.

Anodowanie można zrobić zbiorowo, również radiatorów.

Panele byłyby identyczne, ale w stanie surowym - każdy barwi na kolor jaki chce

Frezowanie napisów to już pikuś. Każdy może to zrobić sam za dwie - trzy dychy

u pierwszego z brzegu grawera... Tworzywo (polimetaakrylan) mam.

Uwaga jednak - anodowanie na czarno jest na razie jeszcze niedopracowane.

Ale będzie - kwestia dopasowania alu radiatorów do reszty. Albo odwrotnie ;)

Pozdro.

Aha, taka pojedyncza obudowa to ok. 1600zeta :((((((((((

Oczywiście uzbrojona (porządne złącza itd.)

Ale w zamówieniu zbiorowym może wyjść ponad dwa razy taniej.

post-35636-0-39935500-1341847250_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Herethic

Powinny być na początku przyszłego tygodnia.

Pytanko do Jar1...

Czy zamiast c7 i c12 czyli zamiast 820pf moze być 1nf czy to wartość istotna?

pozdrawiam

Tu już zmieniamy w ten sposób charakterystykę częstotliwościową wzmacniacza. Dobór 820pF był spowodowany tym, aby częstotliwość spadek wzmocnienia w otwartej pętli był poza zakresem audio. Większa pojemność może nieco spowolnić całość wzmacniacza. Mniejsza zmniejszy margines fazy.

witam

Ukryta Zawartość

tutaj styrofleksy to nie problem

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi