Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, hd_hd napisał:

jar1, trafo zamontowałeś bezpośrednio na dolnej pokrywie czy dałeś jakieś dodatkowe podparcie? Moja obudowa też jest z modushop.pl, ale chyba szersza (440 mm) od Twojej i musiałem ją usztywnić od dołu profilami aluminiowymi "C" bo montaż transformatorów na płycie montażowej (też z modushop.pl) nie był stabilny.

Leży na sklejce ok. 10mm. Na ogół tak robię, przy okazji tworzy się dystans izolujący od obudowy.

Edytowane przez jar1

Witam,

mam od wielu lat Ugode (kupiłem od złożoną od jednego z kolegów z forum) a dzisiaj przestał mi grać lewy kanał; chcę ją oddać do pobliskiego serwisu ale potrzebuję schemat bo człowiek nie bardzo ma czas szukać go w necie. Czy jest gdzieś dostępny? będę wdzięczny za pomoc

Leszek

• 4 tygodnie później...
W dniu 29.04.2024 o 13:27, slawek.xm napisał:

dobór wiertła do określonego gwintu to w przybliżeniu

średnica gwintu x 8

np gwint M3 x8 = 2,4 dobieram wiertło 2,5mm

gwint M5 x8= 4,0 i takim wiertłem można wiercić

dokładnie dobór wg tabeli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

co do samego gwintowania ....polecam ręczne ...szczególnie w aluminium i miedzi

polewać alkoholem np izopropylowym , denaturatem lub spirytusem rektyfikowanym 🙂

Bry 🙂

Z tymi średnicami gwintów to proponuję od średnicy gwintu odejmować skok gwintu. Dla M6 skok wynosi 1mm, więc wiertło fi5mm będzie idealnym. Dla M5x0.8 będzie to 4.2mm, dla M4x0.7 będzie 3.3, a dla M3x0.5 odpowiednio 2,5mm. Metryczne gwinty tak po prostu mają. Łatwiej zapamiętać skok niż średnicę wiertła.

Pozdrawam.

Irek.N.

W dniu 29.04.2024 o 17:04, czekin1 napisał:

Aluminium nie jest kruche, jest ciągliwe dlatego każda obróbka aluminium jest upierdliwa.

Cześć 🙂

Potocznie mówi się aluminium, a w praktyce to różne stopy się trafiają. Jedne doskonale się skrawają i przez to wiercą/gwintują, ale w takim przypadku zazwyczaj fatalnie anoduja, inne są jak plastelina (tak jak czekin1 pisze) i przez to mocno zalepiają narzędzia, ale ślicznie się poddają barwieniu. Dobrze psizecie, trzeba smarować, terebor jest spoko, ale niekoniecznie rozwiązuje wszystkie problemy. Można w zasadzie zastosować jakikolwiek alko, olej, smalec, cokolwiek co zwilża dobrze powierzchnię (dlatego woda nie bardzo), ale dużo ważniejszym czynnikiem jest odpowiednie narzędzie. Do aluminium musi być bardzo ostre (a więc gwintownik nowy a nie zużyty wcześniej np. w stali) jak jest wybór, to z polerowanymi rowkami wiórowymi (coby aluminium nie przyklejało się zbyt łatwo. i faktycznie lepiej ręcznie z wyczuciem, niż mechanicznie.

Ja stosuję gwintowniki do kwasówki, pokrywane, smaruję... jakimś oleistym zajzajerem Fuchs-a, ale najważniejsze jest to, że gwintowniki do alu nigdy nie są używane w stali. Tylko alu i tworzywa.

Miłego.

Irek.N.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Irek_N
  • 2 tygodnie później...

Szanowni,

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi w sprawie gwintowania otworów. Jestem już po "operacji" Gwintowniki firmy Topex. Poszło gładko. W komplecie są 3, ale używałem tylko dwóch pierwszych. Używałem oliwki maszynowej do zwilżenia otworu i powierzchni gwintowników. Jeszcze raz dzięki. Bez tych podpowiedzi chyba bym się nie odważył 🙂

W dniu 11.05.2024 o 00:05, jar1 napisał:

Leży na sklejce ok. 10mm. Na ogół tak robię, przy okazji tworzy się dystans izolujący od obudowy.

Spodobał mi się ten pomysł. Zamierzam go zastosować w innym projekcie. Dzięki 🙂

• 1 miesiąc później...

W "kostkach do wzięcia" sprzedaję komplet elementów do Ugody (2 kanały), wszystko z forumowego zamówienia sprzed kilku lat - czerwone płytki, trafa z Toroidów i zestaw elementów.

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany, proszę o kontakt. 

• 1 miesiąc później...
W dniu 30.04.2024 o 00:47, jar1 napisał:

Tak. 

Ukryta Zawartość

ugoda_13350.thumb.jpg.f17979456a906881e4eb5dc202959c49.jpg

Tranzystory są na blachowkręty, tylko pcb na śrubki.

Spokojnie daje radę.

No to wiem teraz, co wczoraj grało... 🙂 Dobrze grało! 😄 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię słuchać muzyki! :)

57 minut temu, jar1 napisał:

ACDC daje radę 😉

Zdecydowanie! Chyba największe wrażenie zrobił na mnie system właśnie na ACDC, niż na pozostałych utworach. Fajny miał "pałer" i kolumny się rozbujały. No i na Czajkowskim, ale tam to aż podskoczyłem przy pierwszej salwie, po prostu się wystraszyłem. 😄 😄 

Lubię słuchać muzyki! :)

31 minut temu, arczar napisał:

Rzućcie dokładnie czego słuchaliście. To się przydaje

To było w klubie KAiM.  Bagnet  chyba pierwszy raz nas odwiedził. 😉

Słuchało się różnego repertuaru. Różnych pierdółek, ale na koniec walnąłem sobie  ACDC.

• 2 tygodnie później...

Szanowni, jeśli ktoś szuka gotowego wzmacniacza Ugoda to wystawiłem na znanym portalu O.X swój egzemplarz. Łatwo go rozpoznać po fotografiach, a w dodatku...póki co...jest tylko jeden. Pozdrowionka.

W dniu 29.04.2024 o 16:25, Krzych 2 napisał:

Oczywiście, to zasada to stosowania zawsze w kazdym materiale, a alu jest kruche i żeby nie zerwać gwintu to konieczność. Miedź jest jeszcze trudniejsza tak apropos bo potrafi skutecznie gwintownik zablokować w otworze, a potem ... trach i po narzędziu, a z otworu połamany gwintownik jest nie do usunięcia.

Aluminium i miedź mają większą rozszerzalność cieplną niż żelazo więc jak już się przytrafi złamanie gwintownika to gwintowany materiał trzeba podgrzać np. nad palnikiem gazowym i powinno się go dać wykręcić z otworu (oczywiście jeśli złamany jest tak że trochę go wystaje i jest jak chwycić szczypcami)

Edytowane przez GarbataPoczwara
  • 1 miesiąc później...

Próbował ktoś może w miejsce bezpieczników F1 i F2 montować zworę? W sumie Ugoda ma zabezpieczenie przed składową stałą, do tego pewnie u każdego bezpieczniki po pierwotnej stronie zasilania. To powinno wystarczyć. A takie bezpieczniki topikowe F1 i F2 mogą stanowić jakieś wąskie gardło.

To powinno rozwiać Twoje wątpliwości

Ukryta Zawartość

🤣🤣🤣

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Scott L.F. napisał:

To powinno rozwiać Twoje wątpliwości

Ukryta Zawartość

🤣🤣🤣

Podobno rewelacja.

A5_QSA_bezpieczniki_cennik_full_www_v01.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Gdzie można znaleźć dokumentację Ugody (schemat, wykaz części), która strona wątku? Szczerze mówiąc nie chce mi się wertować tylu stron. I drugie pytanie: czy podzespoły są jeszcze do zdobycia w ogólnie dostępnych sklepach typu Mouser, TME, HiFi Collective? Pytam, bo ostatnio zacząłem kompletować do projektu wzm. słuchawkowego HA2013 i miałem sporo problemów np. zdobyć tranzystor J200.

Wiem że projekt leciwy ale coś trzeba robić żeby nie wyjść z wprawy (lutowania).

• Pokaż nowe odpowiedzi