Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do 850 zł

xor_ew

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Z kwotą wspomnianą w temacie planuję zakupić budżetowe kolumny podłogowe. Koniecznie czarne – tak musi być i już :]

Mój wybór padł na Tonsilowskie Fenixy II, ale tu jest problem, ponieważ brak koloru czarnego – nikt nie ma, nawet producent, skończyło się i nie wiadomo kiedy znowu się pojawią. Prawdopodobnie będę na nie czekał, ale jeżeli już się nie pojawią to trzeba będzie zadowolić się czymś innym.

Pokój 25m2, wysoki na ponad 3m, wzmacniacz Technics SU-7700, muzyka – głównie inteligentna elektronika, ale też metal i klasyka.

Nie wiem co sądzić o kolumnach Jamo S426, mało jest opinii na ich temat. Ważne, żeby bass-reflex był z przodu, za kolumnami nie będzie dużo miejsca. A co na temat Quadral Quintas 5000? Czy ewentualnie podstawkowe Siesty (Fiesty) Tonsila sprawdziłyby się na tej powierzchni? Dzięki za wszelką pomoc!

https://www.audiostereo.pl/topic/78977-kolumny-pod%C5%82ogowe-do-850-z%C5%82/

Ja polecę używane( o ile cena minimalna jest ok granicy twojego budżetu, odpuścisz kolor czarny oraz że nie są new ):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i na spidzie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zależy mi na nowych kolumnach, już się przejechałem kiedyś na "idealnych" używkach... Niestety, czarne muszą być i basta. A tak w ogóle to odnoszę wrażenie, że niektóre odpowiedzi to próba sprzedania własnego towaru. Prosiłbym o rozważenie wspomnianych przeze mnie propozycji... Dzięki za odpowiedzi!

Hmm... za 850zł ciężko coś znaleźć z nowych, szczególnie do takiego pokoju. Do SU-7700 szukałbym raczej trochę ostrzej brzmiących kolumn.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Gość rydz

(Konto usunięte)

Xor..ew, jesli będziesz myslał ze czyjes wpisy to marketing lub promowanie produktów znajomego to pytania z twojej strony sa bez podstawne, zajelo mi wczoraj ponad 15 minut wyszukanie kolumn ktore spełnia w jakimś choć by stopniu twoje kryteria, i po co ,Jeśli każdy kto żebyś teraz pisał swoje podejrzenia w stosunku do wybranego towaru?Jeśli każdy pytajacy o porade by tak myślał to jest to absurd.

Nie wiem co mogę jeszcze na ten temat napisać, bo to zniecheca .pozdr.

Jeśli dołożysz 50zł mogę polecić Ci Jamo s506. Sam mam czarne- są naprawdę ładne i dobrze wykonane i wbrew temu co niektórzy panowie Ci powiedzą, te kolumny potrafią naprawdę pozytywnie zaskoczyć. Muzyki słucham też tej samej :) Porównywałem je bezpośrednio m.in. z Fenixami, Jamo s426, Jamo s606, jakimiś Yamahami za 1000zł. Fenixy odpadły pierwsze. Męczyły mój słuch. Po dobrym rozstawieniu (min jakieś 30cm od ściany i 1m rozstawu) Jamo "znikają" z pomieszczenia. Mają mocny, szybki, kontrolowany bas (to mnie urzekło), a góra też się nie rozłazi. Plusem Jamo są dołączone kolce i gwinty w kolumnach- przydatna rzecz.

Najlepiej wybierz się gdzieś na odsłuch. W LBX w Jaworznie mają z 6 modeli kolumn do 1000 zł i niezłe ceny. Sam u nich kupowałem.

s506 nie są wymagające co do wzmacniacza, łatwo je napędzić. 120W mocy ciągłej sprawia, że można naprawdę głośno posłuchać bez przesterów.

Co do s426 to też słuchałem. Grały ok, ale przez to że są dużo lżejsze od s506 przy głośniejszym słuchaniu coś tam furczało. Bas nie był taki zdecydowany. S506 grały "czyściej".

Nie zapomnij kabli przynajmniej klasy polskich OFC 2,5mm Simecha.

pzdr

Gość rydz

(Konto usunięte)

Czołgista dobrze pisze, takich kolumn trzeba ,a Missiony te kryteria spełniają,i napewno ta seria brzmi lepiej,od nowszej serii M

Widzisz Kolega Tomek proponuje ci Jamo tyle że nie trzyma się twoich kryteriów, też mogł bym wynaleść ileś tam modeli i narobić ci mętliku w głowie.

Z resztą nie tylko ja .

Tak w ogole nie dziwię się wielu bardziej doświadczonym audiofilom którzy olali te tematy bo ręce opadają.

Dobrze ze jeszcze komuś w ogule się chce .

Nie kiedy już mnie w.....rwia jaka kolwiek pomoc.Pozdr.

Nie wynalazłem iluś tam modeli, tylko piszę o kolumnach które sam mam, porównywałem z wieloma konstrukcjami i mogę szczerze polecić. Fakt, że bass-reflex jest z tyłu, ale 30 cm od ściany to nie jest dużo, a próbowałem i przy normalnym słuchaniu nic wtedy nie dudni.

Doświadczeni audiofile w większości "nie tracą czasu" na słuchanie nowych kolumn do 1000 zł...

Gość rydz

(Konto usunięte)

No i nie spełnia kryteriów pytającego o pomoc, tak czy nie?

W ten sposób robi sie balagan na forum!

A starsi audiofile po przez taki pie.....nik maja dosyć, co mnie wcale nie dziwi.

to do Tomka.

Mimo wszystko dzięki za pomoc i wszelkie sugestie. Przepraszam, jeżeli kogoś uraziłem sugestią "autoreklamy" (to do rydza szczególnie - wybacz ;)).

Dzięki Tomkowi może pomyślę nad tym bass-reflexem z tyłu, chociaż z drugiej strony kolumny będą stały pomiędzy meblami, także nie wiem, czy meble ze ścianą nie stworzą pudła rezonansowego.

Wiem że za takie pieniądze ciężko kupić coś do takiego metrażu co naprawdę DOBRZE gra, ale nie mam wyjścia...

Gość rydz

(Konto usunięte)

Nie ma sprawy .Pozdrawiam

O podstawkowych zapomnij, metraż dosć spory, kolumny będą stały pomiędzy meblami, jęśli to ma grać blisko tylnej ściany bass-reflex tylny z niedrogich kolumn cię zabije swoim dudnieniem nie mającym nic wspólnego z basem.To taka przenośnia,a i ból głowy gwarantowany.

No to mniej więcej jakoś to już ukierunkowuje. Po pierwsze: cena tak jak wspominałem, ok. 850 zł (+/- 50 zł), po drugie: bass-reflex przedni - nawet 30 cm przestrzeni nie uzyskam, od ściany do przodu kolumny mam zarezerwowane ok, 50 cm, tak musi zostać - w aktualnym pomieszczeniu nie mam innej możliwości... Czytałem, że umiejscowienie otworu BR nie ma większego znaczenia, ale nikt nie pisał jak pod tym względem mają się do siebie kolumny budżetowe i te z wyższej półki (pewnie w testach tylko te były brane pod uwagę), dlatego wolę się już zasugerować tym co pisze rydz... Po trzecie: nowe. Na chwilę obecną oprócz Fenixów pod uwagę biorę Jamo S426 - nie widziałem ich na żywo, ale z ich szerokością 18cm wydają mi się jakieś takie "cherlawe". Jamo S506 - BR z tyłu.. Nowe Missiony również maja otwór BR z tyłu, także pomijając już cenę, odpadają.

Od Fenixów trzymaj się z daleka, to kasa spuszczona w klozecie. (Nawet nie wyrzucona w błoto.)

Może coś takiego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

za 8 stówek można już trafić Radmory LS30 lub Trilogy Prince (obie praktycznie to samo)a to już całkiem kawał dobrego grania no i BR mają do przodu i czarny kolor, wg mnie w tej cenie nie będzie lepszych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pewne obawy co do Kody... Mój wzmacniacz (SU-7700K) ma moc 2x60W przy 4 Ohm. Kody - 4 Ohm, ale moc mają opisana jako: "moc maksymalna 40-200W"... Nie rozumiem tak podawanej mocy... Zgłupiałem... Czy jest sens w ogóle podłączać te kolumny? Głośno, tak żeby sąsiadom meble drgały, słuchać nie będę, ale boję się że łatwo sfajczę głośniki.. :/

Łatwiej "sfajczyć" głośniki za słabym wzmacniaczem, jak za silnym, gdyż nie ma czegoś takiego, jak za silny wzmacniacz. U mnie ZAWSZE wzmacniacz ma nominalną moc większą, jak kolumny i nigdy nie było z tym problemów.

Jak Ci kolumny pasują, kupuj i się nie przejmuj.

Mialem kody 702f i polecam Ci je z czystym sumieniem. Graly z koncowka mocy 2x120 w, czasem naprawde glosno i nic sie nie "sfajczylo". Kolumny spelnia wszystkie Twoje oczekiwania i sa odpowiednie do metrażu jakim dysponujesz (u mnie graly na 23m).

Dzięki za odpowiedzi, kupuję te Kody. Tylko mam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego podają moc max 40-200W zamiast 200W? W moim przypadku mam traktować to 40W jako max? Bo jeżeli max to 200W to dla mojej końcówki 60W na kanał to "trochę" za dużo... Inni producenci nie podają takich przedziałów, np Tonsil w Fenixach 250W. Chyba czegoś nie rozumiem, wybaczcie i nie złośćcie się ;)

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Dzięki za odpowiedzi, kupuję te Kody. Tylko mam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego podają moc max 40-200W zamiast 200W? W moim przypadku mam traktować to 40W jako max? Bo jeżeli max to 200W to dla mojej końcówki 60W na kanał to "trochę" za dużo... Inni producenci nie podają takich przedziałów, np Tonsil w Fenixach 250W. Chyba czegoś nie rozumiem, wybaczcie i nie złośćcie się ;)

Witam! Miałem Kody AV702F z końcówką mocy 2x50W w pomieszczeniu 22-23 m2. Nigdy mocy im nie brakowało. Nawet przy wysokich głośnościach nie było dekompresji dżwięku. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.