Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry przedwzmacniacz lampowy

Azus

Rekomendowane odpowiedzi

Moglibyście polecić jakiś przedwzmacniacz do końcówki impulsowej o małej impedancji wejściowej (3 lub 6 kohm). Zastawiam się nad poskładaniem velleman k8020, ale nie wiem jaką to ma impedancję wyjściową no i czy nie ma czegoś lepszego (najlepiej jakiś kit, tak by początkujący sobie poradził).

tego kit-u w PL juz raczej nie kupisz :(

pzdr

ponawiam pytanie o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktoś go słyszał? warto zainwettować w tą konstrukcje? cena niewiekla..

Ukryta Zawartość

Trudno powiedzieć, trzeba posłuchać, cena nie jest duża, choćby dla samej obudowy, pamiętam vellemana, bardzo fajnie grał, będę go wychwalał, jakość do ceny bardzo dobra, ale nie dostępny, wiem, że 3 lata temu został bardzo szybko kit wykupiony, i jak widać nikt nie chce się wyzbyć.

To co widać, ciekawe.

Według opisu za tą cenę (okolo 420zł) jest kompletny przedwzmacniacz z obudową, (dostępne trzy kolory - srebrny, złoty jak na zdjęciu oraz czarny) istneje również możliwość kupienia kitu do zrobienia samemu. Układ bazuje na x10d Musical fidelity, z tym że ten musical fidelity to bufor a nie porzedwzmacniacz..

Dcp_4301.jpg

Czyżby ten preamp na ebay to zwykły bufor x10d z wpiętym potencjometrem?

Układ bazuje na x10d Musical fidelity, z tym że ten musical fidelity to bufor a nie porzedwzmacniacz..

poczytaj sobie o "prosiaczkach" musical fidelity, to jest to samo w ładnej skrzynce

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

W oryginalnym "prosiaku" siedzą dwie lampy.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Czy ktos uzywa przedwzmacniacza opartego o lampy 12B4A? Potrzebuje pre o niskim wzmocnieniu, a informacji na temat tej lampki u nas bardzo niewiele. Za to na zagranicznyc forac jest kilka opinii dosyc entuzjastycznyc.

Nikt, nic?...

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

• 3 tygodnie później...

Odświeżam temat..

Ktoś ma /poleci jakis preamp na lampach który wyjątkowo dobrze współgra z końcówkami Accuphase? Ściślej chodzi mi o konkretnie model e-450 (choć to integra), ale ciekawi mnie wstawienie na wejscie wlasnie preampa na lampie, ktos mial z takimi konfiguracjami stycznosc?

• 2 tygodnie później...

czy do klona klimo merlin potrzebny jest np. taki zasilacz ( a może dwa ) , czy tez można zasilanie wykonać w oparciu o forumowe pcb wkwa/srpp ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 9 miesięcy później...

,.. tutaj będzie dobrze,..;0)

Azus, pytanko: skąd pozyskałeś te sprytne ażurowe blachy z tymi prostokątnymi wycięciami ?

Bardzo elganckie te blachy jak pod różnorodne cele montażowo - wsporcze.

Dałbyś informację, gdzie takie można zakupić.

Te pudełka to obudowy typu DT z toroidów PL, czy z innego źródła ?

... aha ... i jeszcze pytanko o tej złączki przemysłowej na tyle obudowy zasilacza. Co to za standard / produkt ?

Wygląda bardzo estetycznie i że da radę nieco grubsze średnice przewodów / większe prądy obsłużyć. Jaka jej wytrzymałość napięciowa jest ?

Wiem "czyja" robota, ale nie wiem, "skąd" pozyskane materiały. A ta kratownica montażowa to wygląda nie tyle na "robioną" co raczej kupioną, jako surowiec.

A jeśli kupiona - to puść proszę farby, skąd i gdzie ją kupić można.

Nie powiesz mi chyba, że te kwadratowe otworki to żeś maszynowo dziergał ? ? ?

Sigi, kupuje wszystko w Niemczech, zresztą to jest już drugi jego przedwzmacniacz tej konstrukcji, tylko ten z wersją bardziej wypasiona,... taki lepszy brat, na takim samym, ...prawie,.... takim samym teraz gra, będę się starał posłuchać, jestem chory na przedwzmacniacze;0)

Tak wygląda pierwszy,..

557871_697741250251502_1774654653_n.jpg?oh=0d6ea83f9e4fecd368f705422f362a14&oe=5513DB00&__gda__=1423645172_bbdce3bcaf3d9d20e871fdd1a32c3fcc

1011375_697741156918178_16068600_n.jpg?oh=c036ddb5564c31d2a46a99c12893e872&oe=550E5257&__gda__=1423817224_81b843d914811bd7712bd04011dfde55

1098410_697741303584830_1090353078_n.jpg?oh=386f2cc7821502ded912c52c436d6f9c&oe=550FC329

Sigi to artysta jest;0)

• 3 tygodnie później...

Panowie, prośba o poradę. NOsi mnie by dodać do systemu opartego o końcówkę nakamichi pa-5ii iinfinity kappa 8.2i pre lampowe. nie wiem, czy to dobry pomysł, lampę słuchałem raz pobierznie tylko. Obecnie gram na pre z integry sansui.

Czy takie pre typowo studyjne ma szansę zagrać dobrze w systemie hi-fi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

To jest cudowne, tylko na jakich lampach?

Mi bardzo pasuje brzmienie, pre lampowe, a końcówka tranzystor.

Azus, 'cudowne' odnosi się do połączenia pre lampa - końcówka tran, tak?

Co do lamp, to nie mam pojęcia - w podanym przeze mnie linku siedzą pewnie tanie chinole.

Bardziej chodzi mi jednak o sam pre - czy taki studyjny da radę, czy jest sens w to wchodzić w ogóle...?

Z tego co piszą o nim: EiS:

"Model MPA Gold to dwukanałowy przedwzmacniacz zbudowany z wykorzystaniem technologii hybrydowej, czyli w oparciu o półprzewodniki i o lampy."

"Na wejściu obu przedwzmacniaczy pracuje układ tranzystorowy działający w klasie A."

"Za wzmacniaczem napięciowym i filtrem HPF znajduje się blok lampowy zbudowany w oparciu o podwójną triodę 12AX7 (ECC83). Obie triody tej lampy pracują w trybie symetrycznym, pozwalającym uzyskać większą dynamikę sygnału niż w tradycyjnym trybie niesymetrycznym. Z pomocą przełącznika GAIN możemy zwiększyć czułość tego układu o 20dB, co pomaga zrekompensować nieduży, 45-decybelowy zakres regulacji czułości bloku wzmocnienia wstępnego. Drugim przełącznikiem - PLATE VOLTAGE - zmieniamy wielkość napięcia zasilającego anody lamp i jednocześnie ich punkt pracy. Przy zasilaniu mniejszym napięciem brzmienie lampy jest nieco bardziej agresywne, a sama lampa daje się szybciej i łatwiej przesterować. Zwiększenie napięcia zasilania anody z jednoczesnym przesunięciem punktu pracy sprawia, że jest ją znacznie trudniej przesterować, a cały układ pracuje czyściej i znacznie lepiej przenosi transjenty. Zmiana trybu pracy lampy nie odbywa się natychmiast - po przełączeniu trzeba odczekać ok. 30 sekund, zanim wszystkie parametry układu lampowego ustabilizują się."

"Porównując brzmienie MPA Gold do brzmienia przedwzmacniaczy w mikserze Behringer UB-1204 można zauważyć, że ten sam sygnał po przedwzmacniaczu ART ma więcej szczegółów, jest bardziej nasycony i jakby lekko skompresowany, generalnie bliższy i czytelniejszy. Mikser Behringera charakteryzuje się nieco zimniejszym, bardziej oddalonym brzmieniem, choć pod względem szumów własnych jest odrobinę cichszy.

Konfrontacja z przedwzmacniaczem Focusrite OctoPre nie była już tak jednoznacznie korzystna dla MPA Gold. ART, oferując lampowe ciepło w całej swojej okazałości, nie ma tego szerokiego i otwartego w górze pasma brzmienia, które może zaoferować wysokiej klasy konstrukcja półprzewodnikowa. Poza tym nieco wyokrąglone i lekko przymglone środkowe tony przedwzmacniacza ART kontrastują z precyzją i wręcz bezwzględnością w ich przetwarzaniu, jaką oferuje Focusrite. Gdyby jednak oba te urządzenia brzmiały identycznie, jaki byłby sens produkowania przedwzmacniaczy lampowych...?

• Podsumowanie

Trzeba jednoznacznie stwierdzić, że MPA Gold to jeden z najlepszych przedwzmacniaczy w tej kategorii cenowej. Konstruktorzy wyposażyli go w funkcje, z których każda znajdzie zastosowanie w praktyce, a nie tylko świetnie wygląda na reklamach. Tu nie ma mowy o żadnych obietnicach bez pokrycia. Mamy lampowe brzmienie w całej okazałości z dwoma jego obliczami, skutecznie i wiarygodnie działającą regulację impedancji wejściowej, znakomicie rozwiązany układ przestrajanego filtru dolnozaporowego i wreszcie solidnie, z klasą i pomysłem wykonane urządzenie. Za te pieniądze można brać bez wahania!"

Ukryta Zawartość

Kurcze, mam chrapkę.. ale za mało doświadczenia, by podjąć decyzję na szybko.

Musiałbym szybko się zdecydować, by dostać pod choinkę... ;)

Ukryta Zawartość

To jest egzotyk w Polsce, tz. nic nie wiadomo o tym urządzeniu, sam nic nie wiem, ale widać, iż ambitny, i pobije konkurencje w tej cenie.

Ja osobiście lubię lampki 83 i 82, dla mnie ułożone spokojne brzmienie, kiedyś lubowałem się w aplikacji 88, ale trochę musiałem się wyciszyć, aplikacja 88 jest dynamiczna, ekspresyjna i jak dla mnie na dłuższe słuchanie męcząca, wszystko co posiadałem na lampach 88 pozbyłem się, choć pre z innego wątku posiada w aplikacji lampy 88, ale też 82 i tutaj są połączone dwie siły, ekspresja lamp 88 i uspokojenie, kultura 82, nie bój się to nie są wielkie pieniądze, gdybym nie nabył nowego pre, to skusiłbym się,.... 83,82 lampki są wciągające, czym dłużej się słucha tym bardziej się podoba.

Dzięki Azus, POmyślę i dam znać jesli się zdecyduję.

Niemniej cieszy fakt, że nie zdyskwalifikowałeś go jako ewidentnie niezdatnego. Trochę brakuje może kurcze zdalnego sterowania, ale to sprzęt studyjny, więc normalne. Już teraz słucham na pre bez pilota.

Pozdrowionka,

Romek

Tak 'pacze' i czytam, i kurcze jednak trochę niewygodny bo volume dla każdego kanału ustala się oddzielnie... Plus większości nastawień pewnie nie wykorzystam. Z drugiej jednak strony, jeśli oferuje jakość lepszą niż audiofilskie/hi-fi przedwzmacniacze w tej samej cenie, to byłoby nieźle. W ogóle jak widzę, to audiofilskie pre (ogólnie, a lampowe szczególnie) jakieś drogie są... szczegónie w porównaniu do sprzętu studyjnego (ale to i w innych segmentach audio jest podobnie).

Z gotowców polecam pre Waldka i szóstkę Cayina oba sprawdzone z lampą i tranem

na focie jeden nad drugim

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.