Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer SC-LX albo coś innego w stereo

skali

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy koledzy,

Nastał czas na moje pierwsze w życiu kino domowe , i od razu chcę z grubej rury bo niechciałbym stracić zbyt wiele w stereo.

Chcę rozbudować mój zestaw : Infinity R90 ,dwukanałową końcówkę mocy i PS3 do pięciu kanałów.

Ponieważ przedwzmacniacz w moim zestawie jest w zasadzie procesorem AV z nieużywaną sekcją video (PRIMARE P30 ), najpierw myślałem o dokupieniu wielokanałowej końcówki mocy ( w zasadzie potrzebuję brakujących trzech kanałów ) oraz tyłów i centralnego, ale pomyślałem, że może lepiej kupić dobry amplituner bo : i tak myślę o odtwarzaczu sieciowym DLNA , ten PRIMARE dekoduje tylko stare formaty , przyzwoity wzmacniacz AV też kosztuje, brakuje mi w zestawie tunera FM etc. Zwróciłem uwagę na serię LX Pioneera . Liczę po cichu na to , że może się uda z jego cyfrowych końcówek przy Bi-Ampingu wysterować prądożerne Infinity . (Najwyżej dołożę swoją końcówkę mocy ). Mam w związku z tym kilka pytań :

- Czy to dobry wybór ?

- Czy można do tego sprzętu bez problemu podpiąc końcówkę dwukanałową na front ?

- Czy dobrze sprawuje się jako odtwarzacz sieciowy ?

- Czym się różni seria LX 70 od LX 80

- Czym się różni LX 71,72 i 73 ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Witam Kolegę. Posiadam SC-LX71, jest ze mną już trzeci rok, więc może pomogę choć trochę... do do trafności wyboru - osobiście nie żałuję zakupu Pioneera serii LX, przy chwilach gdy wymieniam zestaw stereo i muzyki słucham via kino domowe (ampli+ BDP-LX71) nie narzekam zbytnio, a w kinie jestem bardzo, bardzo usatysfakcjonowany; fronty mam podpięte przez Yamahę A-S2000 i bardzo dobrze mi się zgrywa taki zestaw, więc nie powinieneś mieć żadnego problemu z podłączeniem końcówki mocy, jak i z dylematem czy uciągnie Infinity, u mnie radzi(ł) sobie z dość kapryśnymi XQ40-50-30 KEFa... początkowo byłem sceptyczny do do jego końcówek, ale zdziwiły mnie pozytywnie, mocy z pewnością nie brakuje; odtwarzacz sieciowy, hmmm, radio internetowe działa świetnie, ale już wejście usb jako odtwarzacz audio i plików graficznych słabe mimo garści ulepszaczy w oprogramowaniu ustawień audio, serwer DLNA za wolny - męczarnia, masz PS3 więc wykorzystaj jego możliwości - sam tak postępuję; co do różnic pomiędzy 70 a 80tką, to pamiętam z czasów gdy kupowałem ampli, były zupełnie drobne, dodatkowe wyjście HDMI w 80tce i chyba już nic istotniejszego za co warto byłoby zapłacić wyższą cenę. Co do nowych modeli, to sam musisz poszperać w manualach starych i nowych modeli, ale różnice pewnie kosmetyczne - pewnie nowe standardy HDMI, może wi-fi, tu niestety nie pomogę, ale strona Pioneera z pewnością... :) pzdr

Dzięki za odpowiedź. Zauważyłem, że np. LX 72 ma trochę niższą moc niż LX 82 mimo zastosowania tych samych modułów ICE power w końcówkach. Czyżby gorsze zasilanie ?

Alternatywą dla Pioneera było by np. ONKYO NR 5007 .

Miałem jakiś czas Onkyo 905 oraz 906.

Ale do obecnie używanego pionka SC-LX-83 to nie ma co porównywać, zwłaszcza w stereo pionek o klasę lepszy. Bardzo dobra detaliczność i dynamika dźwięku.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

A ja słuchałem SC-LX 71 i mogę tylko powiedzieć, że dźwiękowo nie dorasta do pięt staremu AX10i. Ale każdy ma inne wymagania i każdemu odpowiada coś innego. Jedno co mogę potwierdzić to mimo małego poboru prądu te nowe ampli Pioneera z serii LX mają dość spory zapas mocy.

Jak najbardziej polecam sc-lx,Poprzednim moim amplitunerem był lx70,a obecnie sc-lx81.Jego głównym atutem jest dźwięk w stereo,po za tym jest znaczna poprawa obrazu z dekodera sat.Używając dodatkowo wzmacniacza stereo jako końcówki mocy ,możemy korzystać z różnych funkcji i ustawień macc.Pilot jest najlepszy jaki miałem.

AX10i to raczej trudno dostępny klocek z tego co widzę, poza tym mam ochotę zakosztować odtwarznia sieciowego DLNA. Wcale nie najdroższy odtwarzacz sieciowy np. Marantza to ponad 3kPLN, jest więc sens poszukać dobrego ampli z tą funkcjonalnością i zaoszczędzić.

Czy ktoś się może orientuje jak niską impedancję można zapodać do omawianych amplitunerów ?

AX10i to raczej trudno dostępny klocek z tego co widzę, poza tym mam ochotę zakosztować odtwarznia sieciowego DLNA. Wcale nie najdroższy odtwarzacz sieciowy np. Marantza to ponad 3kPLN, jest więc sens poszukać dobrego ampli z tą funkcjonalnością i zaoszczędzić.

SC odtwarzam z sieci na co dzień radio int, czasem jpg ,flac. Wszystko działa bardzo dobrze,łatwy dostęp do sieci,przycisk HMG,Kupując taki kombajn ,należy pamiętać o instrukcji obsłu. najlepiej w polskim języku.

Czy ktoś się może orientuje jak niską impedancję można zapodać do omawianych amplitunerów ?

Jeśli chodzi o parametry podawane przez producentów AV , to uważam że często mają się ni jak do ich faktycznych możliwości,Należało by posłuchać i porównać. W pioneer-ze lx dynamiki,niskich tonów i bassu nie brakuje :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.