Skocz do zawartości
IGNORED

znudziły mi się tannoy mercury f2 i szukam alternatywy

jarekeraj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

i na wstępie przepraszam za ten wątek. Podejrzewam, że podobnych jest tysiące. Niestety mam bardzo ograniczone możliwości czasowe na szukanie i wczytywanie. Jakby co to proszę mnie raczej "olać", ale się nie obrażać.

Szukałbym alternatywy dla moich tannoy mercury f2.

Muszą to być kolumny nowe, podstawkowe, mid/ bass nie mniej niż 160mm, fajnie gdyby bass reflex od przodu, ale tył też przeżyję. Nieprzekraczalny budżet to 1200PLN. Będą podłączone pod yamahę AX-596 a źródełko to denon DCD-700AE.

Generalnie nie miałbym nic przeciw tannoykom, ale rozwala mnie głównie "pudełkowaty" bas.

Z góry dziękuję za sugestie.

Aha 1, nie pytam o ofertę rynku, tę prześledziłem w internecie, chodzi mi o Wasze doświadczenie praktyczne, odsłuchowe, teoretykom dziękuję.

Aha 2 jedyna muzyka jakieje nie słucham to jazz i hip hop

Pozdrawiam,

Jarek

Mission M32i. Lub kup sobie dwa Monacory szerokopasmowe SPH-60X i skleć głośniki wg projektu bodajże CT 193 czy jakoś tak. Ja do tego dołożyłem dwa wysokotonowe i zamknąłem to w obudowie bassreflex. Tanio i skutecznie.

na szybko polecam małe podłogówki (zawsze będą miały głębszy bas niż monitorki) mission m33i:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nowe, spokojnie zmieścisz się w budżecie i zostanie jeszcze z 400zł.

Ukryta Zawartość

na szybko polecam małe podłogówki (zawsze będą miały głębszy bas niż monitorki)

No akurat nie zawsze ... ale fakt, monitory z niższym basem są drogie. W tej samej cenie podłogówki zejdą niżej.

Ukryta Zawartość

Ten egzemplarz chyba zarobił niejednego kopa prosto w wysokotonówki ;)

Ukryta Zawartość

dzienx, oferty, które podrzuciliście przejrzę wieczorkiem (teraz mam blokadę), ale szczerze mówiąc nie mam miejsca na podłogówki, nawet M32i zdają się lekko zbyt głębokie, zwłaszcza, że dziura z tyłu. bass tanojek schodził dla mnie dostatecznie nisko, tylko był jakościowo taki sobie

hmmm

a dali concept 2 odradzacie?

Ten egzemplarz chyba zarobił niejednego kopa prosto w wysokotonówki ;)

Mam też stare dynki z jedną wysokotonówką w podobnym stanie ale oprócz walorów wizualnych dźwiękowo niczym nie ustępuje tej drugiej w idealnym stanie :) Wysokotonówka to najprawdopodobniej podstawowa wersja D28, ale nie ma chyba wątpliwości ,że nawet do niej te użyte w mission m32i,m62i oraz dali concept 2 startu nie mają.Zresztą jakby nie patrzeć wyjeżdżając z fabryki pewnie były 3x droższe niż te missiony i dali teraz.Kondensatory w starych dynach montowali foliowe ,więc się nie zestarzały jak elektrolity.

Jarekeraj,zagadaj ze sprzedawcą.Skoro daje gwarancję to chyba jest większe prawdopodobieństwo że nie ma lipy.

Nie wiem jakie masz pomieszczenie, bo 8-calowy woofer to bardzo dużo.Błąd w opisie. Ma 20cm a nie 25cm,ale to lepiej gdybyś brał je pod uwagę.

dzienx, oferty, które podrzuciliście przejrzę wieczorkiem (teraz mam blokadę), ale szczerze mówiąc nie mam miejsca na podłogówki, nawet M32i zdają się lekko zbyt głębokie, zwłaszcza, że dziura z tyłu. bass tanojek schodził dla mnie dostatecznie nisko, tylko był jakościowo taki sobie

hmmm

a dali concept 2 odradzacie?

Dali Conepept 2 całkiem przyjemne monitorki, tylko potrzebują wzmacniacza z mocnym dołem. Ja słyszałem je w połączeniu ze staryn Dualem 5650, dzielonym Rotelem i jakimś starym wielkim Cambridgem grały wg mnie rewelacyjnie. Dali Concept 1 słyszałem w połączeniu z Marantzem pm-52 i również bardzo miło mnie zaskoczyły. Z serią Conept jest ogólnie paradoksalna sprawa bo niby są to kolumny mocno krytykowane zarówno z uwagi na wygląd jak i dynamnikę i bas ,a z drugiej strony świetnie się sprzedają i grono zadowolonych nabywców się poszerza.

Dodam jeszcze,że swego czasu mocno chwalone w prasie missiony m33i nabyło kilku moich znajomych. Dwóch z nich słysząc u mnie Concepty 6 zgodnie stwierdziło, że ich missiony mają za mało basu i mogły by też grać lepszą sceną. Podsumowując ocenili je jako dużo lepsze kolumny niż posiadane missiony. W artykułach na temat m33i rozpisywano się o ilości i jakości basu. Natmiast dali w prasie krytykowane były za mało zaznaczony bas. Czyli stara prawda znów ma swoje uzasadnienie, że najpelpiej to osobiście odłuchać i ocenić sprzęt niż polegać na recnezjach opisowych.

Z czystym sumieniem mogę polecić Monitor Audio BX2. Spróbuj gdzieś posłuchać

BX2 rzeczywiście dobre monitorki i pięknie wyglądają. W tej cenie były dla mnie faworytami dopóki nie usłyszałem ich w konfrontacji z klonami stx mx-140. Cena oryginału stx jest podobna do bx2 ale klasa brzmienia dużo wyższa. Stx warto brać pod uwagę, no chyba że się jest totalnym estetą to nie polecam.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Gdybym miał kolumienki uznawane za jednego z liderów w danej klasie i mi się znudziło ich brzmienie to raczej bym już nie szukał w tej samej klasie tylko sięgnąłbym głębiej w porfel i kupił coś z klasy, dwóch wyżej.

frywolny trucht wielkie dzięki! już traciłem nadzieję, że ktoś stanie w obronie tannoyek

a one fajne są

kurcze tylko ten bas taki pudełkowaty

w każdym razie na klasę, czy dwie wyżej to w moim portfelu nie ma takiej opcji, nawet jakby sięgać głęboko :(

Te Dynki to handlarski szrot! Nie tylko wysokotonówka styrana, ale i zawieszenia w basówkach wymieniane.

Jak można polecać M33i ?? Przecie to bedzie szeleściło, a bas wcale nie musi być dobry, bo obudowa większa, wiec kosztem jakości i impulsu pewnie.

Od Tannoyków napewno nie lepsze, jak już to seria M6x, czyli M62, M64.

Po drugie jak można porównywać M33 (jeden wooferek) do dali concept 6 (2 głośniki 6,5cala) ?!

Bas z monitor audio nie powala, tak samo z dali concept 2.

Nie róbcie komuś wody z mózgu. Bo kupi, zawiedzie się i założy kolejny temat w którym będą doradzać żeby zmienił kable!!

Te Dynki to handlarski szrot! Nie tylko wysokotonówka styrana, ale i zawieszenia w basówkach wymieniane.

Ewentualne wstawienie nowego piankowego to nie jakaś tragedia, jeżeli jest umiejętnie zrobione.Seria MSP w odróżnieniu od późniejszych Dynaudio i tych współczesnych miała piankowe, a nie gumowe zawieszenie.To że dziecko wciśnie palucha w kopułkę to też nie tragedia.

W każdym razie wolałbym sprawny dobry szrot za kilka stów (wymiana zawieszenia dopuszczalna) niż współczesne najniższe modele ze sklepu za 1000zł/para.To tylko moja dygresja.Nie ja sprzedaję i nie ja kupuję :) Taki mały offtop.Pozdrowionka

Sporo czasu temu miałem Tanoy Mercury M2 i też denerwował mnie ich pukający bas i wysokie tony. Przypadkowo trafiłem na Celestion SL6, które były pod tymi względami o dwie klasy lepsze. Tak wyglądają:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zamknięte?

jak "zamknę" swoje tanoje...

hmm

nie wiem, czy nie wolę jednak pudełkowatego basu niż jego brak

chyba, że się mylę, nie słyszałem nigdy celestionów

Te Celestiony mają świetny bas właśnie dlatego że to przemyślana zamknięta konstrukcja.

W tym budzecie codow nie bedzie. Natomiast te Celestiony wygladaja mi bardzo obiecujaco. Obudowa zamknieta to ich zaleta nie wada. Ciekawe jak sie sprawuje kopulka wysokotonowa?

Magnat Quantum 653 Lub starsze 603.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-1391-007324700 1298597012_thumb.jpg

post-1391-018867100 1298597177_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość romeksz

(Konto usunięte)

ale szczerze mówiąc nie mam miejsca na podłogówki, nawet M32i zdają się lekko zbyt głębokie, zwłaszcza, że dziura z tyłu. bass tanojek schodził dla mnie dostatecznie nisko, tylko był jakościowo taki sobie

Co do głębokości podłogówek, to Tannoy Mercury F3 są dokładnie tak samo szerokie i głębokie jak F2 - różnią się tylko wysokością. Zamiast 38 mają 85 centymetrów, a bas mają naprawdę ładny - co 23 litry, to nie 14 :)

W tym budzecie codow nie bedzie. Natomiast te Celestiony wygladaja mi bardzo obiecujaco. Obudowa zamknieta to ich zaleta nie wada. Ciekawe jak się sprawuje kopulka wysokotonowa?

Z tego co pamiętam to góra była dosyć detaliczna i nie "kuła" w uszy :) Barwy i wydźwięk blach przyzwoite jak na takie głośniki.

a w zestawieniu z basem tanojek? może ktoś ma porównanie

Dobrze trafiłeś.:)

Sprzedałem ostatnio Missiony M32i na Allegro gościowi, który miał takie właśnie Tannoye. Szukał 'ciemnych' kolumn. Tak mu je opisałem. I nie był zawiedziony.

Pełna średnica, mocny bas. Gość słucha m.in. muzyki klubowej. Jest basistą. Jemu te głośniki podpasowały.

U mnie Missiony grały z mini zestawem Denona D-F102. Denon niestety mulił na basie i go rozciągał, co w połączeniu z tak ciemnymi kolumnami nie dało dobrego efektu. Musiałem więc je wymienić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.