Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel coaxial czy optyczny?

jordan77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! mam zamiar połączyć swój amplituner Pioneer VSX-D814 z komputerem ,który posiada kartę dźwiękowa dedykowana ,ale wyłącznie z wyjściem mini jack wiec mam dwa kable do wybory które znalazłem na allegro:

Kabel coaxial

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

KABEL optyczny TOSLINK

Ukryta Zawartość

który będzie lepszy?

rx5er2w7zf1c_t.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/79370-kabel-coaxial-czy-optyczny/

Tym drugim kablem nie podlaczysz. Bo to nie nie jest zwykly jack, on jest w srodku pusty i musisz miec wyjscie optyczne na karcie. Co do pierwzego kabla nie bardzo wiem co to. Analogowy Jack z jednej strony cyfrowy coaxial z drugiej? Samsung tez robi dziwne wynalazki z Jack'ami wiec powiedzmy ze jestem w sanie w to uwierzyc. Wiec jelsi jzu to jestes po prostu skazany na pierwsza propozycje droga nie bedzie dzialac

Tylko optyk (ładunki z ampli nie będą po masie interkonektu odprowadzane poprzez płytę główną PC ... jak chcesz uziemić amplituner, a ampli ma dwużyłowy przewód zasilający, to podłącz 3-ci przewód uziemiający do bolca w gniazdku - np. Yamaha ma specjalny zacisk na obudowie do tego trzeciego przewodu).

Tym drugim kablem nie podlaczysz. Bo to nie nie jest zwykly jack, on jest w srodku pusty i musisz miec wyjscie optyczne na karcie.

Wszystko zależy jakie ma wyjście optyczne z PC (zwykle akurat nie jest to jack, tylko "zwykły", taki jak po stronie ampli)

Ukryta Zawartość

jestem skazany wyłącznie na mini jack !! teraz mam podłączone kablem takim

Ukryta Zawartość

i jak zmienię np na ten coaxial to poczuje różnice w jakości dźwięku? czy dać sobie spokój?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tej karcie jak pamiętam nie ma optyka. Więc zostaje Ci tylko coaxial z mini jack który nie jest dziwnym wynalazkiem tylko standardem przy właśnie takich połączeniach bez stosowania jakiś dziwacznych przejściówek.

Pozdrawiam

ja kupilem cos takiego. wyglada porzadnie jak na ta cene, ekranowany. przyzwoity

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

W tej karcie jak pamiętam nie ma optyka. Więc zostaje Ci tylko coaxial z mini jack który nie jest dziwnym wynalazkiem tylko standardem przy właśnie takich połączeniach bez stosowania jakiś dziwacznych przejściówek.

Pozdrawiam

A jestes pewien, ze ta karta ma w ogole jakiekolwiek wyjscie cyfrowe? Bo do tej pory jordan podlaczal po analogu, a cyfrowe wyjscia na jack sa zazwyczaj tylko w laptopach. Pytam sie, bo to nigdzie nie jest napisane, a jordan wczesniej chcial podlacac optykiem wiec nie jest za bardzo zorientowany.

server unreachable;--

Ukryta Zawartość

KARTA POSIADA CZTERY WEJŚCIA Z ZŁOCONYMI STYKAMI, I WĘGLOWYMI KOŃCÓWKAMI:

WYJŚCIOWE: PRZEDNIE, TYLNE, BOCZNE, ŚRODKOWE, SUBWOOFER LUB WYJŚCIA NA SŁUCHAWKI STEREO

CYFROWE: SPDIF (WEJŚCIE/WYJŚCIE)

WEJŚCIOWE: LINE-IN/MIKROFON, CYFROWE WEJ/WYJ (DIGITAL I/O)

wiec który kabelek kupić i zamykamy temat :)

Ukryta Zawartość

Miałem tą kartę i takiego czegoś jak wejście cyfrowe absolutnie nie było.

To przekęt (celowo zagrywka lub nie) producenta. Chyba że wypuśclili inną wersję.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

W takim razie ja mam nieprzyzwoita plyte bo mam tyko koncentryk. :)

Na sledziu jest napisane DIGITAL_IO wiec wszystko wskazuje, na mozliwosc wypuszczenia z tej karty sygnalu cyfrowego kabelkiem jack-rca. Ale jesli masz na plycie glownej wyjscie optyczne z karty zintegrowanej to lepiej uzyc wlasnie tego wyjscia.

server unreachable;--

hej, miałem kiedyś SB5.1 Live! ale wyglądała nieco inaczej i w

Ukryta Zawartość

znajduje się opis jak podłączyć coś do tego wyjścia w karcie.

Z opisu wynika, że trzeba mieć kabel digital DIN ale nie daje głowy bo to trochę inna karta

clprop7hm.jpg

Na przyszłość unikaj kart Creative bo one są bardziej do grania i filmów a nie do słuchania muzyki w wysokiej jakości choć zawsze kilka klas wyżej niż zintegrowana karta dźwiękowa :)

Ukryta Zawartość

Na przyszłość unikaj kart Creative bo one są bardziej do grania i filmów a nie do słuchania muzyki w wysokiej jakości choć zawsze kilka klas wyżej niż zintegrowana karta dźwiękowa :)

Ja tam miałem Audigy 1 i po przesiadce na Realtek nie zauważyłem pogorszenia jakości dźwięku (przy połączeniu cyfrowym). A przy nowszych Realtek (883,888) jest lepiej niż na Aydigy 2 itp. bo nie ma problemów z resamplingiem.

Kyle może masz rację, nie wiem jak aktualnie plasują się osiągnięcia Realtek'a choć jeszcze 2-3 lata temu przypadkiem zauważyłem, że wysokie tony w Realteku były lepsze niż w starej poczciwej SB 5.1 Live lecz niestety niskich w Realteku chyba w ogóle nie było, najpierw sprawdziłem połączenia, później konfiguracje i faktycznie, niskich w ogóle nie było albo tak się przyzwyczaiłem do innych źródeł, że nie mogłem uwieżyć czemu to tak słabo gra hehe

Później przesiadłem się na X-fi na pci-e i było lepiej choć nadal czułem niedosyt. Dźwięk poprawiałem bajerami dostarczanymi wraz ze sterownikiem (erqualizery, crystalizery itd.) ale wprowadzało to dodatkowe zniekształcenia. W końcu zdecydowałem sprzedać tą zabawkę i kupić kartę stereo. Wybrałem Audiotrak Prodigy HD2, skusiłem się na wymienne op ampy i wbudowany wzmacniacz słuchawkowy lecz okazało się, że wymiana opampów w ogóle nie była konieczna. Dźwięk tak doskonały, że te wszystkie Creativy nawet w połowie nie dostarczały mi tyle emocji. Szkoda pieniędzy na Creativa, Audiotrak wychodzi 150zł drożej. Słuchałem plików typu FLAC na słuchawkach Grado i Sennheiser z przedziału 400zł.

Aktualnie przymierzam się do podłączenia PC ze wzmacniaczem NAD, będę miał porównanie NAD-PC, NAD-NAD CD

lecz niestety niskich w Realteku chyba w ogóle nie było,(...)

Wybrałem Audiotrak Prodigy HD2, skusiłem się na wymienne op ampy i wbudowany wzmacniacz słuchawkowy lecz okazało się, że wymiana opampów w ogóle nie była konieczna.

Jeśli nie miałeś basu na analogowo podpiętych do Realtek słuchawkach to całkiem możliwe - słuchawki już mają pewne wymagania prądowe by je wysterować, szczególnie na basie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.