Skocz do zawartości
IGNORED

Sieciowy odtwarzacz plików Marantz NA7004

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy
Ukryte

Panowie,

a czy są bezpośredni konkurenci tego Marantza wśród innych uznanych marek, lub wśród jakiejś chińszczyzny? chodzi mi o coś odrobinę tańszego...

O ile wiem, Rotel wypuścił lub wypuszcza coś w podobnym typie, można przypuszczać, ze będzie trochę tańsze. Źródła Rotela zawsze były dobre więc może być całkiem niezłą alternatywą.

Ukryte

Rotel wypuszcza coś takiego : http://www.frazpc.pl/aktualnosci/712741,Rotel-RT-09---wicej-ni-tuner-internetowy.html . Jest to model RT-09 . Cenowo ze strony Audio Klanu - coś koło 3.400 zł. Poza tym RDG-1520 i RCX - 1500 (model All in One). Raczej nietanie w oficjalnej dystrybucji. Co ciekawe, reklamowane są jako tunery radiowe internetowe. A jaki audiofil radia słucha jak jest tyle plików do posłuchania :) .

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Ukryte

Twórcy oparli się tendencji "strumieniowej" i dodali wejscie USB do czytania plików (nie jak Yamaha) co pozwala angażować tylko Marantza+HDD, wzmacniacz i kolumny a nie jeszcze komputer (dodatkowe źródło szumu i pożeracz prądu).

Co do "gapless" nie ma co dyskutowac, jest wtopa i albo usuną albo nie.

Jak nie przerzuce sie na cos innego, a tempo pojawiania sie nowych rzeczy wzrasta.

Ale pc nie jest potrzebny do odsłuchu.

Mam dysk sieciowy i Na7004 radzi sobie po upnp z tym doskonale, korzystajac z dosc sporych zasobów, na dobry dysk sieciowy moze zmiescic sie bez problemu 1000 flaczków

Mozna przeszukiwaxc po tagach po folderach

A tagi mozna bez problemu modyfikowac:

Np wczytuję folder w którym mam X płyt jakiegos wykonawcy do foobara

Zaznaczam wszystkie utwory i wybieram "properties"

W pozycji wykonawca jedne utwory sa otagowane inne nie, wiec zaznaczam to co trzeba dla wszystkich i OK

Po aktualizacji baz upnp które "dzieją sie" automatycznie Marantz bez problemu znajduje wszystkie wskazane (otagowane) przez nas utwory wg wskazanego klucza.

Dziala to szybko i sprawnie i pozwala np odtwarzac utworzoną przez siebie kategorię (playlieste) w sposób losowy ( na party jak znalazł) , z USB jest to niestety niemozliwe.

Mozna dodawac swoje kategorie np w poz genre tworząc jak gdyby swoje playlisty w ten sposób i gra to w układzie: Dysk - NA7004 - wzmacniacz

Jakosc Yamahy nie podlega dyskusji - ale:

- dwa razy tyle kasy trzeba na stół polozyc

- nie moze pracowac jako DAC, juz do niej nic nie podepniemy

- gestych formatów nie czyta

- nie ma tunera

- nie ma tunera DAB (moze wkrótce sie u nas to cos tez pojawi).

formatów, gestych za wiele nie ma ale róznice przy odtwarzaniu czuc...

• Redaktorzy
Opublikowano (edytowane) · Ukryte
Ukryte

Jeśli byłoby (a z tego co widzę jest) zainteresowanie odtwarzaczami sieciowymi mogę zapytać dystrybutora o możliwość dostarczenia na testy Yamahy NP-S2000 i Rotela RDG-1520. Zastanawiające jest jednak to, że w specyfikacji Rotela można wyczytać: "Supported codecs include RealAudio®, WMA, MP3, AAC & AAC+ (non DRM), AU, WAV and AIFF. Brak obsługi (?) FLACów wydaje mi się mocno dyskusyjny. Co prawda w bardziej szczegółowej specyfikacji producent podaje "(WMA, MP3, WAV, AAC, FLAC, MP4 etc.) Not all formats will stream, UPnP Server must have suitable codecs loaded", więc dekodowanie zrzucane jest na serwer a nie odtwarzacz.

Edytowane przez Fr@ntz
literówki

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ukryte

Frantz zainteresowanie jest.. tylko może wykorzystajcie do testów jakiś serwer plików a nie pecet z odpalony foobarem. Rozwiązanie z foobarem jest o tyle bezsensowne że po to się kupuje takie urządzenia by nie używać komputera. I niech kryterium odczytywania FLACów nie będzie krytycznym do wzięcia do testów. Tego typu urządzeń jest na tyle mało na rynku, że skoro jest szansa na przetestowanie to czemu nie testować. Ideałem byłby test porównawczy takiego odtwarzacza plików z CD tej samej firmy za zbliżone pieniądze.

Ukryte

Frantz zainteresowanie jest.. tylko może wykorzystajcie do testów jakiś serwer plików a nie pecet z odpalony foobarem. Rozwiązanie z foobarem jest o tyle bezsensowne że po to się kupuje takie urządzenia by nie używać komputera. I niech kryterium odczytywania FLACów nie będzie krytycznym do wzięcia do testów. Tego typu urządzeń jest na tyle mało na rynku, że skoro jest szansa na przetestowanie to czemu nie testować. Ideałem byłby test porównawczy takiego odtwarzacza plików z CD tej samej firmy za zbliżone pieniądze.

Bardzo rozsądna propozycja

Tez uwazam ze jesli ktos kupuje tej klasy klocek to po to bu korzystac z niego w domowej sieci a nie podłacza do niego laptopa

Test proponowany jak najbardziej rozsadny.

We własnym zakresie podobnie testowałem dla siebie NA7004 i CA840C

CA 840C raz jako CD raz jako DAC dla NA7004.

Dzis nawet Musical fidelity wypuscił CD z mozliwoscia pracy jako DAC http://www.musicalfidelity.com/products/M6-Series/M6CD/m6cd.asp ale to chyba jest raz tak drogie jak CA 840C

Chętnie bym sie zapoznal z testem porównawczym zrobionym na 1 CD/dacu (dowolnym) i jednym wzmacniaczu:

- Cambridge Audio Sonata NP 30

- Yamaha NP-S2000

- Marantz NA7004

- Rotel RT 09

- Rotel RDG-1520

wszystkie kosztują podobnie a diabel tkwi w szczegółach

Ukryte

Frantz niepotrzebnie komplikujesz sprawę z takim Ripnasem. Do funkcjonowania tego typu klocków jak rzeczony Marantz wystarczy przecież serwer plików/dysk sieciowy za ok 1000pln. Pomijam tu rozwiązania typu dysk na USB bo są jednak trochę mniej wygodne, aby coś na dysk wrzucić trzeba wypiąć podpiąć itp.

Zgrywanie plików to inna inszość i nie mieszałbym jej do testów.

• Redaktorzy
Ukryte

Zobaczymy co z tego wyniknie. Teoretycznie sprawę załatwiłby nawet 2TB Seagate BlackArmor NAS 110

Edytowane przez Fr@ntz
literówka

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ukryte

Teoretycznie sprawę załatwiłby nawet 2GB Seagate BlackArmor NAS 110

Chyba 2TB?

Teoretycznie to sprawę załatwiłby nawet My Book World 1TB za jakieś 450 zł.

A testów odtwarzaczy sieciowych nigdy dość ;-). Cyrus właśnie wypuścił trzy takie urządzenia (Stream XP, Stream X i Streamline) i im też warto by się przyjrzeć z bliska.

Ukryte

A dałoby radę sprawdzić, jak NA7004 radzi sobie z AirPlay? Czy tędy da się uzyskać zadowalające efekty (jakość, gapless)?

http://www.apple.com/ios/

http://www.apple.com/itunes/airplay/

http://www.tophifi.pl/aktualnosci/id/210/airplay_dostepny_dla_na7004_i_mcr603/

Zastanawiałem sie nad sensem wydatkowania dodatkowych 50Euro bu móc posłuchac MP3?

W dobie popularnosci flacków airplay z mozliwosciami odczytu plików mp3 ( do biblioteki ITunes nie wczytuje zadnych plików flack) wydaje sie malo atrakcyjny.

Wszytkie biblioteki mam zasadniczo we flac.

Jak dodalem na próbę do Itunes jeden folder z MP3 w którym było następne 600 folderów i 5500 plików to "zasłabł"

Ukryte

ITunes odtwarza format bezstratny jakim jest ALAC, więc argument o podłączaniu po to by słuchać MP3 odpada. Izokom jak dodawałeś ten folder że zasłabł? jakie były objawy? Minusem Airplay jest to że wysyła z poziomu iTunes tzn musi być komputer w torze, ew iPhone4/iPad/iPod Touch 4 gen (ale wtedy biblioteki skromne) Tak więc AirPlay to ciekawe rozwiązanie choć nie do końca chyba o to chodzi by łączyć odtwarzacz strumieniowy z komputerem a by właśnie komputer wyeleminować. Sam czekam na uaktualnienie softu by appleTv mogl strumieniować z dysku sieciowego (po jailbraku potrafi) i co ważniejsze działało sterowanie przez aplikację Remote na np iPhonie bez udziału komputera ;)

Edytowane przez osiek
Ukryte

ITunes odtwarza format bezstratny jakim jest ALAC, więc argument o podłączaniu po to by słuchać MP3 odpada. Izokom jak dodawałeś ten folder że zasłabł? jakie były objawy? Minusem Airplay jest to że wysyła z poziomu iTunes tzn musi być komputer w torze, ew iPhone4/iPad/iPod Touch 4 gen (ale wtedy biblioteki skromne) Tak więc AirPlay to ciekawe rozwiązanie choć nie do końca chyba o to chodzi by łączyć odtwarzacz strumieniowy z komputerem a by właśnie komputer wyeleminować. Sam czekam na uaktualnienie softu by appleTv mogl strumieniować z dysku sieciowego (po jailbraku potrafi) i co ważniejsze działało sterowanie przez aplikację Remote na np iPhonie bez udziału komputera ;)

No, fajnie tylko komu bedzie sie chcialo przetwarzac cale biblioteki z flac na alac. Zalezy ile tego kto ma....

Tak na pootrzeby jakies tam mozna sobie jakąs podbiblioteke stworzyc z alac by korzystac z airplay tam gdzie inaczej sie nie da. Jak mi dziala w sieci wszystko we flac, to nie bardzo widze sens udziwniac za 50 euro dodatkowo.

Z dzialaniem po wifi mam zle doswiadczenia - jak blisko to OK, jak przez dwie ściany i jeden strop - bywa różnie. Moze sie ciąć

Tez staram sie wszystko uzywac przez iphone i to mi dziala.

Jak dodawalem ? - wskazałem mu folder i komenda dodaj folder.

Jak zaczal wczytywac do dzis nie skonczyl. Nie wiem na jekie ilosci jest ten sposób przewidziany.

Po sieci z ipodem w reku dziala mi to bez problemu do 10000 CD w jednej bibliotece, raz za pomocą jednego programu, raz drugiego, jest ich juz sporo tych które obsługują streamery.

Ukryte

fakt nigdy nie miałem takiej dużej biblioteki ale daj mu szansę zindeksować wszystko ;) 50€ za ?? Marantz sobie życzy za tą funkcjonalność czy za co to 50€?

Jak wygląda Twoja ścieżka z dysku do wzmacniacza?

Ukryte

fakt nigdy nie miałem takiej dużej biblioteki ale daj mu szansę zindeksować wszystko ;) 50€ za ?? Marantz sobie życzy za tą funkcjonalność czy za co to 50€?

Jak wygląda Twoja ścieżka z dysku do wzmacniacza?

50 Euro zyczy sobie Marantz na stronie trzeba sie zarejestrowac, zaplacisz, a potem z panelu urządzeniu mozliwe jest dogranie opcji Airplay - po wlaczeniu wyswietla sie ze moge sobie dograc,

Tylko ze za tyle to ja zrobie w chacie siec na dowolną ilosc pokoi, i gdzie nie ustawie streamera jakiego badz, to bedzie korzystal z tej samej biblioteki bez problemów z "Air" tylko po kablu. I nie musze konwertowac plików najbardziej powszechnych w sieci, na inne.

O aktualizacji softu tez zameldowal sam, ale to juz bylo za frico i z tego udalo mi sie wyczaic to doszla funkcja "party play"

Jeszce raz puszcze tego itunesa, ale on po wlaczeniu po prostu wisi, sciezka do wskazanego folderu? jeden z folderów na dysku w otoczeniu sieciowym w Qnap. Widac ze cos tam kombinuje bo wypisuje caly czas na pasku jakies komunikaty

Ukryte

Zastanawiałem sie nad sensem wydatkowania dodatkowych 50Euro bu móc posłuchac MP3?

W dobie popularnosci flacków airplay z mozliwosciami odczytu plików mp3 ( do biblioteki ITunes nie wczytuje zadnych plików flack) wydaje sie malo atrakcyjny.

Wszytkie biblioteki mam zasadniczo we flac.

Jak dodalem na próbę do Itunes jeden folder z MP3 w którym było następne 600 folderów i 5500 plików to "zasłabł"

Ja dodaje 905 Folderow 7.534 plikow, 905 Folderow w formacie M4A ALAC i nic sie nie wiesza.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ukryte

Ja dodaje 905 Folderow 7.534 plikow, 905 Folderow w formacie M4A ALAC i nic sie nie wiesza.

Dodany przeze mnie folder jest w MP3, mam 99% flac i w mp3 troche, a w Alac nic.

moze dlatego jest problem.

Poczekam az wymysla jakiegos driverka do itunesa po którym "zobaczy" też flac, moze bedzie OK

Ukryte

...

Mozna przeszukiwaxc po tagach po folderach

A tagi mozna bez problemu modyfikowac:

Od jakiegoś czasu przymierzam się do kupna tego urządzenia. Aktualnie odtwarzam z kompa przez Beresforda 7510 do Marantza 15s1... O Na7004 myślałem głównie jako o zamienniku aktualnie posiadanego DACa. Funckcje sieciowe traktuję jako miły dodatek. Myślę, że dobrze będzie np. odpalić sobie Linn Radio, czy jakąś płytkę bez włączania kompa. I tu pytanie. Czy Marantz rzeczywiście bez oporu widzi podział na foldery na dysku NAS? Bibliotekę mam dość dobrze ułożoną ale np posiadanie składanek powoduje że przy szukaniu po płytach lub wykonawcach, fruwają mi egzotyczne, "nadmiarowe" tytuły. Wpakowałem składanki w jeden katalog i nawigacja wg. katalogów jest dla mnie najwygodniejsza.

Drugie pytanie, czy ktoś miał okazje porównywać Marantza w roli daca z rDaciem lub Beresem?

Ukryte

Od jakiegoś czasu przymierzam się do kupna tego urządzenia. Aktualnie odtwarzam z kompa przez Beresforda 7510 do Marantza 15s1... O Na7004 myślałem głównie jako o zamienniku aktualnie posiadanego DACa. Funckcje sieciowe traktuję jako miły dodatek. Myślę, że dobrze będzie np. odpalić sobie Linn Radio, czy jakąś płytkę bez włączania kompa. I tu pytanie. Czy Marantz rzeczywiście bez oporu widzi podział na foldery na dysku NAS? Bibliotekę mam dość dobrze ułożoną ale np posiadanie składanek powoduje że przy szukaniu po płytach lub wykonawcach, fruwają mi egzotyczne, "nadmiarowe" tytuły. Wpakowałem składanki w jeden katalog i nawigacja wg. katalogów jest dla mnie najwygodniejsza.

Drugie pytanie, czy ktoś miał okazje porównywać Marantza w roli daca z rDaciem lub Beresem?

Zasoby Nas mozesz przeglądać wg tagów ( które niekiedy są przesmieszne) lub wg folderów, czyli tak jak sobie biblioteke ułozyłeś. Dostęp jest jeszcze szybszy niz niz po tagach.

Jako Daca mialem okazje porównac tylko z CA840 C ( bo go mam ) i róznica jest minimalna ( trudno powiedziec który jest lepszy - grono oceniajacych (forumowiczów) mialo różne zdania, raz tak, raz tak, zalezy co słuchamy)

Natomiast niedawno mialem okazje porównac CA840C z Xindakiem DAC20 ( mialem na niego apetyt), niestety ( albo moze stety) test wypadł tak, ze kasa została w portfelu.

Mysle wiec ze w pojedynku wprawdzie zdalnym NA7004 nie wypada az tak źle.

Jak trzeba wiecej informacji - to na priv

Ukryte

Zasoby Nas mozesz przeglądać wg tagów ( które niekiedy są przesmieszne) lub wg folderów, czyli tak jak sobie biblioteke ułozyłeś. Dostęp jest jeszcze szybszy niz niz po tagach.

Jako Daca mialem okazje porównac tylko z CA840 C ( bo go mam ) i róznica jest minimalna ( trudno powiedziec który jest lepszy - grono oceniajacych (forumowiczów) mialo różne zdania, raz tak, raz tak, zalezy co słuchamy)

(...)

Mysle wiec ze w pojedynku wprawdzie zdalnym NA7004 nie wypada az tak źle.

Jak trzeba wiecej informacji - to na priv

Jeśli w zestawieniu z CA840 Marantz się obronił to wygląda to nieźle :) Szukam źródła odekwatnego do mojego wzmaka Marantz PMA15s1. Muszę znaleźć czas na odsłuchy. Miło będzie patrzeć na klocki z jednej stajni - ja z natury esteta jestem ;)

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)
Ukryte

O ile z CD jeszcze jakoś gra o tyle z HDD już niekoniecznie. Mam wrażenie, że pliki są dość ostro przez niego mielone a to co wychodzi bardziej przypomina podrzędną pasztetową zamiast szlachetnych kabanosów z Kredensu.

To chyba pierwsza tego typu opinia nt Olive jaka powstała na świecie, na zachodzie ocenili to urządzenie zgoła inaczej,ale co oni tam się znają.To tylko utwierdza mnie w przekonaniu dobrze wydanych pieniędzy.Pasztetowa....gratuluję tak odważnych tez i zazdroszczę osłuchania.

P

• Redaktorzy
Ukryte

Pozwolę sobie zauważyć, że kabanosy z Kredensu zepsły się juz z rok temu, obecnie jedynymi kabanosami zasługującymi na swą nazwę są wieprzowe od Tarczyńskiego.

Ukryte

Pozwolę sobie zauważyć, że kabanosy z Kredensu zepsły się juz z rok temu, obecnie jedynymi kabanosami zasługującymi na swą nazwę są wieprzowe od Tarczyńskiego.

Pan Pacuła raczej pochlebnie pisze o tych odtwarzaczach - http://www.highfidelity.pl/@main-750&lang=

Ukryte

Jeśli w zestawieniu z CA840 Marantz się obronił to wygląda to nieźle :) Szukam źródła odekwatnego do mojego wzmaka Marantz PMA15s1. Muszę znaleźć czas na odsłuchy. Miło będzie patrzeć na klocki z jednej stajni - ja z natury esteta jestem ;)

Ja też, dlatego z poczatku przymierzałem sie do CA Sonata NPO 30 ( http://www.audiostereo.pl/nowy-odtwarzacz-strumieniowy-cambridge-audio-np30-w-salonie-q21_80503.html/page__gopid__2156660 )

Ale tak na dzień dobry wygląda o wiele skromniej niż NA7004, zobaczymy jak wypadnie w testach na audiostereo.

• Redaktorzy
Ukryte

Pan Pacuła raczej pochlebnie pisze o tych odtwarzaczach - http://www.highfidelity.pl/@main-750&lang=

Ja miałem okazję posłuchać u siebie Olive 4HD

Ja też, dlatego z poczatku przymierzałem sie do CA Sonata NPO 30 ( http://www.audiostereo.pl/nowy-odtwarzacz-strumieniowy-cambridge-audio-np30-w-salonie-q21_80503.html/page__gopid__2156660 )

Ale tak na dzień dobry wygląda o wiele skromniej niż NA7004, zobaczymy jak wypadnie w testach na audiostereo.

Też mam wielka ochotę przetestować ww. Cambodżę. Co prawda jest tańsza od Marantza i Yamahy, ale pytanie jak z ergonomią i brzmieniem będzie trzeba ocenić osobiście.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ukryte

Bardzo Fajnym choć mało znanym odtwarzaczem sieciowym jest Sonos ZP90. Mam go już jakiś czas na testach i moim zdaniem "gapless" w nim niemal nie występuje - piszę "niemal" bo jest delikatne pykniękie ale nie jest to sekundowa spacja jak w większości netplayerów. Fajnie się to obsługuje iPhone'm nie trzeba włączać telewizora bo wszystko - włącznie z okładkami płyt jest na iPhonie. Poza tym podłączony przez Toslink do AMPa Onkyo TXNR5007 wykorzystując jego DAC'a gra naprawdę na wysokim poziomie. Tą samą zawartość odtwarzałem jeszcze na WD Live Media Player (tu do obsługi trzeba mieć telewizor)oraz na wewnętrznym odtwarzaczu plików sieciowych który jest w tym Onkyo i tam gapless już występuje. Owszem Marantz wygląda tak jak większość tego typu odtwarzaczy wyglądać powinna niestety sonos to białe pudełko, jednak stosunek jakości do ceny uważam za wysoce korzystny a w dodatku mamy dodatkową funkcjonalość w postaci świetnie działającego systemu multiroom, który korzysta z całej bazy zgomadzonej na jednym lub kilku NAS'ach

Edytowane przez studio7
Ukryte

Pytanie do uzytkowników NA7004

Czy wam tez wyswietlaja sie utwory w katalogu na wyswietlkaczu urządzenia i w WizzApp wg alfabetu, a nie wg kolejności jak sa na płycie?

Czy tos sie gdzies da ustawic.

Korzystam z Qnap ts409Pro, wczoraj dla pewnosci zaktualizowałem soft, pojawił sie tez przy okazji nowy soft dla Upnp.

Mysle ze to nie ma znaczenia, bo gdy korzystam z Songbooka Linna na Ipodzie to on wyswietla i nr i tytuły i do wyboru jest jak chce wyswietlac na ekraniku i odtwarzac w ustawieniachprogramu.

Nie sposób słuchac płyty wg alfabetycznej kolejnosci utworów.

• Pokaż nowe odpowiedzi