Skocz do zawartości
IGNORED

Warszawski Klub Audiofila i Melomana

Rekomendowane odpowiedzi

Dużo dobrego sprzętu tam przerzucacie, ale zdjęcia fatalne, ciemne i niewyraźne. Kupcie sobie aparat fotograficzny - przyjemniej będzie oglądać :)

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Dużo dobrego sprzętu tam przerzucacie, ale zdjęcia fatalne, ciemne i niewyraźne. Kupcie sobie aparat fotograficzny - przyjemniej będzie oglądać :)

Niestety robione komórką. Czasem biorę aparat, ale to dodatkowe kilka kilogramów. Jednak, jeśli sprawia to komuś jakąkolwiek przyjemność, to mogę wrzucić do bagażnika torbę ze sprzętem. Chcecie? ;-)

pozdr.

mogę wrzucić do bagażnika torbę ze sprzętem.

Ale wtedy będziesz musiał zmienić forum na fotograficzne :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Jacek, ale przecież masz dobry aparat, chyba lustro Nikona? Ja wiem, że ciężki, ale może warto zabierać i do klubu? A jak nie Nikon, to nie możesz ustawić w telefonie większej rozdzielczości? Bo w sumie mogą być z telefonu, byle by większe były...

>>Twonk

Zabijesz mnie pewnie, miałem Ci chyba jakoś kiedyś zwrócić Revoxa A77? Trochę musiałem przerwać pracę - i tak jeszcze go nie zrobiłem, ale spoko, nic już nie płacisz :) Muszę i tak wpaść do ciebie i chyba zabiorę tego wzmaka, bo potencjometry mi potrzebne. Te w Revox`sie są w kiepskim stanie...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Czy dzisiaj jest spotkanie, czy przerwa przedswiateczna?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Ja się dzisiaj wybieram. Mogę nawet zabrać aparat, żeby Jacek nie musiał dźwigać. ;-) Tylko czy będzie coś do fotografowania?

>neomammut

Z Revoxem mi się nie spieszy, ale dobrze, że w ogóle pamiętasz. ;-) Wpadaj, kiedy tylko Ci pasuje.

Edytowane przez twonk

Zanim Twonk wstawi svoje oficjalne zdjęcia z wczorajszej udanej sesji odsłuchowo/porównawczej, oferuje malownicze foto swoich pociech z mojego "podwórka". Przypominam, że na stole mieliśmy dwa vintage LUXMAN LUXKIT A-3000 (MB-3045) monobloki z roku 1975 na oryginalnych lampach versus nowoczesny ciężki włoski SYNTHESIS A50T.

Oba wzmacniacze są zbudowane na podobnych lampach KT88/6550A i posiadają podobną moc wyjsciową oraz wagę, Luxman został sklontruowany przez słynnego Tim de Paravicini w czasie jego japońskiego zatrudnienia w LUX Corporation.

Pewnie się tutaj pojawią opinie jak wypadły oba wzmacniacze, stara wersus nowa szkoła.

PS: W tym Stereophile artykule Tim de Paravinci oprócz innego wspomina również na swój okres pracy dla Japończyków w latach 70tych. Nawet konkretnie mówi o konstrukcji wzmacniacza MB-3045 (=A-3000). ...I nawet tam sobie japonkę wybrał i poślubił :)

http://www.stereophile.com/interviews/tim_de_paravicini/#5lohaTXvq6fMiVXZ.97

Sep_2015_001_zpsuvtmsatp.jpg

Edytowane przez elektroboy

Wrzucam fotki. Luxman brylował. Synthesis próbował coś tam grać, uśredniając wszystko na swoją modłę. Nie pokazywał różnic między źródłami (a nawet własnym wbudowanym dac-kiem i zewnętrznymi źródłami). Grał płasko i grał "dźwięki", zamiast grać muzykę. Pewnie gdyby nie było Luxmana, uznalibyśmy, że "ot, kolejny ładny lampowy wzmacniacz z nienajwyższej półki". Ale Luxman bardzo podniósł poprzeczkę - był neutralny (no może ciut po słodszej stronie), z rewelacyjnie wybudowaną sceną , piękną barwą, dynamiką i szybkością. Chętnie bym go sobie kupił. W jego przypadku ulubione powiedzenie Umki, że "jak na owe czasy gra bardzo dobrze", nie ma zastosowania. ;-) Gra bardzo dobrze i dzisiaj. A to nie jest reguła. Po prostu Ondriej umie wyłapywać perełki z tamtych lat.

P.S. Tak sobie myślę, że ten Synthesis to może być nirwana dla voodoo-sceptyków - cokolwiek (i czymkolwiek) się do niego podłączy, wszystko gra tak samo. ;-)

post-827-0-92780400-1446283982_thumb.jpg

post-827-0-94144400-1446283988_thumb.jpg

post-827-0-67923300-1446283995_thumb.jpg

post-827-0-49122500-1446284001_thumb.jpg

post-827-0-72149300-1446284007_thumb.jpg

post-827-0-30246200-1446284054_thumb.jpg

Edytowane przez twonk

A w "Hi-Fi i Muzyka" cena za Synthesis 18 500 zł i ocena za brzmienie: "Hi-end".

Różnica w dźwięku wygląda na spotkanie płytki drukowanej z połączeniem punkt-punkt.

Wiesz, gdyby nie było tego drugiego, można by uznać, że jest nawet niezły (choć bez specjalnych "fajerwerków"). Takie rzeczy wychodzą dopiero w porównaniach. Można zresztą przyjąć, że Synthesis wcale nie taki zły, tylko że Luxman aż tak dobry. ;-)

A w "Hi-Fi i Muzyka" cena za Synthesis 18 500 zł i ocena za brzmienie: "Hi-end".

Dziszejsze pojęcie "HighEnd" jest sprawa baaaardzo względna, często marketingowa oraz nie objektywna. Szczególnie w technice lampowej wszystko najlepsze już było dawno dawno temu.

Różnica w dźwięku wygląda na spotkanie płytki drukowanej z połączeniem punkt-punkt.

Na pewno to ma swój pozytywny wpływ, sam zawsze byłem i wciąż jestem zwolennikiem tej metody.

Ale głownym powodem jest

1. Doskonały pomysł i nie codzienna, niestandardowa koncepcja - schemat wzmacniacza, zaprojetowane przez

wybitnego konstruktora Tim-a de Paravicini

2. Doskonale, o wiele lepsze od dziszej produkowanych, transformatory wyjsciowe Luxman.

Tutaj liczy się przynajmniej 40-50 letnie doświadczenie które w tamtych czasach już firma Luxman posiadała.

3. Doskonale fyzyczne/mechaniczne zaprojektowanie oraz wykonanie wzmacniacza (w tym łączenie PtP końcowych stopni

oraz zasilania).

4. O wiele lepsze lampy od lamp produkowanych dziszaj.

Oto bardzo, i to nie tylko na swoja pore, zaawansowany schemat Luxmana w wersji KT88/6550A w UL trybie (taki jak moje egzemplarze)

Luxkit%20A-3000%20version%20kt88%20UL_zpsiq5rnd6r.jpg

...naprawdę Tim się nie żle napracował :)

Piękny jest stan wizualny tych Luxmanów. Wyglądają jak nowe. Gdzie takie NOSy oferują:-)?

To prawda, są w doskonałym, praktycznie NOS stanie. Oprocz lamp oczywiście, ale i one są wciąz w bardzo dobrym stanie. Długo szukałem i czekałem na takie egzemplarze. No i w końcu je znałazłem w Japonii :) Ani tam nie były tanie i sam transport kosztował 600USD, cło i wat kolenych 300USD. Ale jak słychać i tak warto było je sprowadzić. Edytowane przez elektroboy

Luxman o 2 klasy lepszy, nie ma co porownywac, czytalem wczesniej recenzje Synthesis i spodziewalem sie czegosc cieplego i nasyconego, nie do konca rozdzielczego, niestety tylko ostatnia cecha sie potwierdzila, wloski wzmacniacz robil lekka papke, na tle luxmana wypadl jakby gral z kompa, i to dosyc slabego. Luxman, z kolei, rozdzielczy z dobrym trzymanym w ryzach basem i ladna srednica, zaleznie od kabli cieplejszy lub neutralniejszy. I to byl klasyczny(cokolwiek to znaczy:)) high end. A wloch tylko hifi.

Jeszcze jedna uwaga, wg mnie znakomicie gral z playerem jara, moze i za slodko, jak twierdzili pozostali, ale wg mnie bylo to po prostu piekne granie, talka upiekszona rzeczywistosc, a nie jakas tam bezduszna neutralnosc

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Jeszcze jedna uwaga, wg mnie znakomicie gral z playerem jara, moze i za slodko, jak twierdzili pozostali, ale wg mnie bylo to po prostu piekne granie, talka upiekszona rzeczywistosc, a nie jakas tam bezduszna neutralnosc

Właśnie takie powinno być granie z lampy. Przyjemne, naturalne, ale nie przesłodzone czy kiepsko kontrolowane granie. No i lampa powinna zawsze pokazać klasę w przekazywaniu 3D sceny, grać lekkim przestrzennym dżwiękiem, mieć sporo "powietrza". Włoch miał pod tym względem troche jak by "zadyszkę".

Ja też lubię kolor, ale to było już za słodkie. Przyjemne, ale poza punktem "G".

A co do pojedynku, to Włoch jest współczesnym kombajnem z DAC-em na pokładzie, a Luxman szczytowymi monoblokami na nosach, za które teraz okazyjne trzeba dać 13 tysięcy, a jako nowy obecnie kosztowałby według wyliczeń Ondreja ca. 40 koła, co biorąc pod uwagę szaleństwo wyceniania sprzętu jest dość oszczędna wersją. ;-) Ja w ogóle nie wiedzę się w roli użytkownika plików, a już we wzmacniaczu tym bardziej. Niemniej jednak jest spora grupa klientów, którzy chcą mieć wszystko we wszystkim. Świat oszalał.

Przekleństwem każdej dyskusji o hi-endzie jest problem niemożności oderwania się od ceny. ;)

Niestety, szczególnie ostatnimi czasy jegoo wyznacznikiem i pozycjonowanie odbywa sie wyłącznie poprzez poziom cenowy.

Stąd tak duza ilość na rynku sprzetów z przeolbrzymiastą ceną, oprócz której już nic więcej się nie liczy. No, przynajmniej jeszcze panuje przekonanie, że jednak musi wydawać jakiś dźwięk. I nie chodzi tu przynajmniej, by był on dobry, ale by był :)

Wracając do ostatniego słuchania, muszę przyznać, że ten leciwy już Luxman dźwiękowo normalnie tego nowego Włocha po prostu, "rozjechał". :) I to bez znaczenia, jakie było źródło, jaki rodzaj muzyki i jej wykonanie.

Jakoś tak się porobiło przez ostatnich parę lat, że oprócz wysypu rozmaitych strumieniowców (bo wygodne i płyt nie trzeba kupować), do świadomości "społecznej" przedarła się informacja, że wzmacniacz lampowy niejako z automatu zapewnia dobry dźwięk. Ostatnio jakiś luźny znajomy, nie mający praktycznie wcale pojęcia o audio (i nie znający mnie od strony tego hobby) zrobił mi wykład, że "żeby dobrze grało, to musi być lampa"... ;-) Grzecznie go wysłuchałem, nie oponując specjalnie, bo - chociaż częściowo się z tym zgadzam - to opowiadał straszne bzdury... ;-) Może stąd aż tyle nowo powstałych firm "od lamp"?

Z drugiej strony, tak sobie myślę, że gdybyśmy najpierw posłuchali jakiejś budżetowej impulsówki, to potem ten zaledwie poprawnie grający Synthesis byłby ukojeniem dla uszu i jego ocena byłaby znacznie wyższa... Wszystko zależy od punktu odniesienia.

Mogło mogło. Killerskiego elektronicznego subbasu basu na YELLO - Touch się właśnie najbardziej obawiałem.

No i było nawet nadspodziewanie super!

Dla mnie największe pozytywne zaskoczenie. wieczoru. :)

Też kocham swojego Luxmana LX-360

Też kocham swojego Luxmana LX-360

Może zbliżenie.

Może zbliżenie.

Może już ostatnie,

Może go raz przywieżiemy do klubu. W końcu to jedna z najlepszych i najładniejszych integr lampowych w historii hifi :)

lx-360.JPG

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.