Skocz do zawartości
IGNORED

SPRZĘT STUDYJNY, KONTRA AUDIOFILSKI

moreno1973

Rekomendowane odpowiedzi

Jak napisał bum1234 do wstępnej selekcji pomiary jak najbardziej się nadają - bo pozwalają jeszcze przed odsłuchem odsiać ewidentnie spieprzone konstrukcje. Jeżeli jednak miałyby być dla kogoś głównym wyznacznikiem jakości, to współczuję. Bo to zupełnie tak, jakby na podstawie pomiarów antropometrycznych jakiejś dziewczyny próbować stwierdzić, czy będzie dobra w łóżku, albo czy nadaje się na dłuższy związek, czy jedynie na przelotny romans... ;-) Z pomiarów można co najwyżej stwierdzić, że ma np. ciut za dużo na dole, a za mało na górze itp. ;-)

Akurat "cebulkami" na ostatnim AudioShow byłem zachwycony - zwłaszcza na muzyce organowej i fragmentach koncertów "live"... Nieprawdopodobne wrażenie realizmu. Za to brzmieniem małego składu jazzowego i żeńskiego wokalu już trochę mniej.

Nie jestem przekonany, czy to akurat tylko zasługa "cebulek", ale tak grającego zestawu przy odtwarzaniu muzyki organowej przedtem nie słyszałem.

Spójność, swoboda i rozmach, sprawiające, że było sie w centrum spektaklu.

Kyle

Wyraznie napisałem o załączonej charakterystyce częstotliwościowej zestawu MBL 101E,że jest ona nie tak dobra jak Aps Aeon.Czytać nie umiesz.

Charakterystyka kierunkowości to zupełnie odmienna charakterystyka od częstotliwościowej.

Widzę jaki nagły spadek dzieje się na ok.14khz i kończy dołek na 16khz.Tylko gdzie i jakie instrumenty sięgają tak wysoko.

Najlepsze słuchawki nie mogą dorównać tym zestawom głośnikowym,twierdzisz inaczej,sprawdz,udowodnij.A paplać banialuki możesz,to świadczy o tobie.

Charakterystyki kierunkowości załączyłem,teraz ty udowodnij że gdzieś jest lepiej i że nie ma ją one wpływu na trójwymiarowa stereofonię.

Widzę jaki nagły spadek dzieje się na ok.14khz i kończy dołek na 16khz.Tylko gdzie i jakie instrumenty sięgają tak wysoko.

Najlepsze słuchawki nie mogą dorównać tym zestawom głośnikowym,twierdzisz inaczej,sprawdz,udowodnij.

Zobacz sobie ile informacji jest w pierwszym lepszym utworze audio (analizator widma z programu do edycji audio) powyżej 17 Khz.

ps. jak tak zależy Ci na "dowodzie" to się pofatyguję i wkleję ... tyle że to tak oczywista rzecz, jak słońce

THD, odpowiedź impulsowa itp. - to jest ważne ... ale bez jednakowej głośności w paśmie i tak jest kicha ;) Oczywiście można powiedzieć, że pomieszczenie i tak wszystko gmatwa ... ale i tak równe kolumny zagrają równiej od kolumn na starcie "pokrzywionych".

Chyba, że akurat pomieszczenie będzie odwrotnie nierówne do kolumn :D

Bez wyrównania pasma nie możemy mówic o barwie.

Popieram ten tok rozumowania. Jak najdokładniejsze wyrównanie przekłada się na barwę. Lepszy sprzęt jest w stanie załatać mikro dziury w paśmie. Wykresy wykresami, mogą pokazać, że pasmo jest równe, ale nie pokazują z jaką dokładnością pomiar został wykonany. Dużo wąskich uszczerbków w paśmie i przekaz zaczyna się psuć. Zafalowania powyżej 1-2dB są paskudne. W słyszalny sposób rozrywają instrument. Zazwyczaj kończy się to ich obojętnością lub nerwowością. I chyba nic tu nie pomoże, największe skoki dynamiki będą tylko skokami, a nie przeżyciem jakie powinno temu towarzyszyć.

Czy ktoś słucha pomiarów? Ważne jest brzmienie i przyjemność indywidualna danego audiofila. Jak ją osiągnie to ma gdzieś pomiary. Czy mając sam przepis można stworzyć idealne potrawy? Nie bo idealna potrawa dla każdego jest inna w smaku...mniej lub więcej soli, przypraw, czasu smażenia, soczystości itd...

Tu nie tyle chodzi o doprawienie wedle własnych potrzeb, co problem w rodzaju - niedogotowany ziemniak, przegotowany ziemniak. Czy go posolisz, czy nie, pozostanie w nim coś, czego już nie zmienisz.

.

Chyba, że akurat pomieszczenie będzie odwrotnie nierówne do kolumn :D

W praktyce najczęściej bywa tak, że tam gdzie kolumna ma podbicia (np. na basie) tam też pechowo pokój ma swoje "podbicie", i to jeszcze dokładnie przy identycznej częstotliwości (:

idealnie liniowe pasmo nie załatwia tematu barwy, gdyby tak było 80 procent markowego sprzętu byłby hajendem

do właściwej potrzebna odpowiednia struktura harmonicznych (jakie + ile których) dla tego gra z dobrą barwą może z 5 procent

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

idealnie liniowe pasmo nie załatwia tematu barwy,

A ktoś twierdził że załatwia?

gdyby tak było 80 procent markowego sprzętu byłby hajendem

80% kolumn ma pasmo wyrównane do granic +- 0,15dB w zakresie 60 Hz (nie bądźmy zbyt wymagający) do 20 khz?

do właściwej potrzebna odpowiednia struktura harmonicznych (jakie + ile których) dla tego gra z dobrą barwą może z 5 procent

Mówisz o zniekształceniach THD? ... bo jeśli tak to chyba by odtworzyć "dobrą barwę" powinno ich w sumie nie być x-P ... a praktycznie powinno być ich jak najmniej.

Kyle - już dawno napisałem ci, że piszesz jak ten co mierzyłby wciąż, no - krawiec i nie jesteś żadnym partnerem w dyskusjach o dźwięku i muzyce

jeśli twoją odpowiedzią w temacie "struktura harmonicznych" jest pytanie o zniekształcenia THD to mnie do głowy przychodzi jedynie hasło stare ale jare - "matoły do szkoły"

ROLF

Kyle - już dawno napisałem ci, że piszesz jak ten co mierzyłby wciąż, no - krawiec i nie jesteś żadnym partnerem w dyskusjach o dźwięku i muzyce

Do czego pijesz? Sam wyskoczyłeś z pomiarami (równomierność pasma) i "układem harmonicznych" ... na dobrą sprawę piszesz jak ten co mierzyłby wciąż, no - krawiec i nie jesteś żadnym partnerem w dyskusjach o dźwięku i muzyce.

jeśli twoją odpowiedzią w temacie "struktura harmonicznych" jest pytanie o zniekształcenia THD to mnie do głowy przychodzi jedynie hasło stare ale jare - "matoły do szkoły"

ROLF

Napisz więc jakie harmoniczne masz na myśli, ... chyba że w swoim ostatnim "zwrocie" (który pozwoliłem sobie pogrubić) pisałeś o sobie?

Mamel jest z tych co już tak dużo wiedzą i wszystko już tak dobrze poznali, że aż im się nie chce wrzucać na forum nic poza strzępami swojej potężnej i jedynie słusznej wiedzy. Tacy ludzie więcej przeszkadzają niż pomagają na audiostereo.

muria - gdy będziesz już wiedział czym są harmoniczne a czym zniekształcenia harmoniczne - pisz, będę chłonął twoje teksty wszystkimi zmysłami

Hah- i widzisz, znowu robisz to samo- nigdzie nie zostało powiedziane, że nie wiem czym są harmoniczne oraz zniekształcenia harmoniczne więc w tej chwili piszesz nieprawdę i to jeszcze w sposób obraźliwy. Dlatego właśnie osoby takie jak Ty szkodzą więcej niż pomagają.

ja mam konstrukcje taką, że dyskutuję ... albo odpuszczam; dla mnie obrażają się na siebie dzieci w przedszkolu, możesz się obrazić, cóż ja na to mogę, tak samo jak wolno Ci mieć swoje zdanie

(reagując tak spontanicznie na moją odpowiedź wobec wpisu Kyle mam prawo mieć wątpliwości dot. Twoich intencji (wiedzy - do wyboru)

chyba wszystko

"chamstwo zwalcza sie siłom i godnościom osobistom" twierdzili klasycy gatunku

nie widać w powyższych wpisach ni jednego ni drugiego jeno typowe forumowe dziamgotalstwo - podobnie zbędne w wątku

EOT

Kyle

Wyraznie napisałem o załączonej charakterystyce częstotliwościowej zestawu MBL 101E,

Najlepsze słuchawki nie mogą dorównać tym zestawom głośnikowym,

Oj kolego nie szafował bym tak tymi najlepszymi słuchawkami, czasem warto coś liznąć i posłuchać legendarnych egzemplarzy. Z całym szacunkiem dla MBL-a to jeszcze nie ta liga co HE90 czy R-10

a i parę innych słuchawek by się jeszcze znalazło :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No to żeś mamelu pokazał klasyczne dno. Odwróciłeś kota ogonem, próbowałeś być inteligenty a wyszło jak zwykle. Dalej nic nie widzisz złego w nazywaniu innych matołami więc nie jesteś jakimkolwiek partnerem do dyskusji.

Panowie nie spać, za jakieś dwa tygodnie największe targi sprzętu muzycznego we Frankfurcie-ktoś jedzie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Panowie nie spać, za jakieś dwa tygodnie największe targi sprzętu muzycznego we Frankfurcie-ktoś jedzie?

Ukryta Zawartość

Intro na tej stronie zwala z nóg :O

Ukryta Zawartość

.

Oj kolego nie szafował bym tak tymi najlepszymi słuchawkami, czasem warto coś liznąć i posłuchać legendarnych egzemplarzy. Z całym szacunkiem dla MBL-a to jeszcze nie ta liga co HE90 czy R-10

a i parę innych słuchawek by się jeszcze znalazło :)

Proszę o porównanie,wskazanych modeli słuchawek ze wspomnianymi kolumnami MBL 101E.Myślę że mogła to by być wielka alternatywa do dużych i trudno napędzalnych radialstrahlerów,jeśli rzeczywiście przewyższają je jakością dzwięku.

Nie wiem czy można porównywać słuchawki do kolumn, ale na pewno pliki studyjne do CD.

Ciekawe dlaczego wysnuł wniosek-rzeczone słuchawki są lepsze niż rzeczone kolumny,porównał...?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.