Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz regulowany Q-Mini - zbiorowe zamówienie

krz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wczorajszego dnia wystawiłem w kostkach ofertę dwóch płytek DIYzone zasilacza Q-Mini.

Zainteresowanie jakie wzbudziły owe płytki PCB, przerosło wszelkie oczekiwania, stąd pomysł na forumowe zamówienie.

W ciągu paru godzin otrzymałem łącznie 16 prywatnych wiadomości z propozycją kupna, mimo że, płytki zostały sprzedane w ciągu paru minut (o czym również pisałem).

PCB dorzuciłem kilka miesięcy temu, przy jakimś zamówieniu z Tajwanu. Na oczy rzuciła mi się nazwa, ponieważ kiedyś widziałem pochlebne opinie na forum... chyba head-fi. Gdy przyszło do kolekcjonowania części, płytki w surowym stanie przeleżały aż do wczoraj.

Póki co, wrzucam troszkę informacji na temat projektu, aby obyte osoby wypowiedziały się na temat sensu organizowania zamówienia, jak i części zamiennych.

Płytki dawnej grupy DIYzone, oparte na schemacie i topologii układu Coffin z diyAudio - z lekkimi przeróbkami.

Zasilacz pracuję dla +/-5 - +/-18V, a jeśli wierzyć wpisom, to po pewnych przeróbkach do +/-80V.

O różnych wersjach - oraz jak się projekt rozwijał - można poczytać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Co do wersji DIYzone, troszkę ciężej, ponieważ strona grupy już nie istnieje.

Załączam schemat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz wartości elementów -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25495-012991000 1300220689_thumb.jpgpost-25495-052315500 1300220702_thumb.jpgpost-25495-021880300 1300220712_thumb.jpg

Po wczorajszej ofercie napisałem do sprzedawcy, od którego nabyłem ww. płytki, o ich dostępność.

Wstępnie zapytałem o 30-50 PCB, na co otrzymałem pozytywną odpowiedź, więc z ilością nie powinno być problemu.

Co do ceny wstępnie zaoferował 2USD od płytki, przy czym na eBay można je kupił 5$/2szt już razem z wysyłką, także niewiele więcej.

Pozostaje kwestia zamówienia - każdy ściąga indywidualnie czy celujemy w zbiorową paczkę.

Zaznaczam, że na eBay pojawiają się one co jakiś czas, więc niekoniecznie dla każdego od razu będzie i przy większym zainteresowaniu czy pozostanie przy swojej cenie.

Także napisałem co wiem, a teraz czekam na komentarze dotyczące samego projektu i zamówienia.

Serdecznie pozdrawiam,

krz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Było już na forum o tym zasilaczu:

Ukryta Zawartość

Może zapytajcie naszego forumowegon kolegi, który zaprojektował płytki, a niektórzy

koledzy zakupili i złożyli to mogą opowiedzieć jak to słychać.

Ukryta Zawartość

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo dobry zasilacz, nawet małą końcówkę mocy zasiliłem z pozytywnym efektem. Umieściłbym go w czołówce regulatorów obok zasilaczy Salasa i innych. Chętnie przygarnę kilka płytek bo swoje już zmasakrowałem trochę :)

Ukryta Zawartość

Można próbować dogadać się ze sprzedającym, żeby przy większej ilości zamówień przygotował całe kity, nie tylko PCB. Chińscy sprzedawcy są bardzo elastyczni (sprawdzone).

Będzie na pewno taniej niż kupowanie pojedynczych elementów w Polsce.

Próbował ktoś tego kitu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwazajcie na sprzedawce Alberta Tzeng z Tajwanu. To zlodziej i kretacz. Stracilem u niego 560 USD.

Zakupilem u niego moduly B&O ICEPower i zamiast tego dostalem przesylke ze starymi gazetami, garscia ryzu i 20 szt rezystorow ceramicznych, ktore robily za obciazenie przesylki.

Sprawa od ponad roku jest w Prokuraturze Okregowej w Pruszkowie i zostalo wszete postepowanie karne.

Wg informacji z prokuratury wystosowana zostala prosba do wladz Tajwanu o pomoc prawna. Problem jest taki, ze Polska nie ma zadnych stosunkow dyplomatycznych z Tajwanem z uwagi na fakt, ze Chiny nie uznaja Tajwanu jako suwerennego panstwa. Tym samym pociagniecie gnoja do odpowiedzialnosci jest praktycznie niemozliwe.

Popatrzcie dokladnie na komentarze. Robi mase pozytywow na drobiazgach a co jakis czas przekreca ludzi na powazne kwoty.

Jesli chcecie stracic kase to smialo na zakupy. Jesli potrzebujecie dowodow to dajcie znac zamieszcze to co mam i moge zamiescic publicznie.

P.S.

Ma jeszcze jeden sklep na Ebayu pod innym nickiem.

@darekdz,

dzięki za ostrzeżenie.

Trochę mnie to zmartwiło, ale tak jak napisałeś - przekręty robi na poważne kwoty, a tu zamknęlibyśmy się w 100USD.

Chociaż muszę przyznać, że spodziewałem się większego odzewu.

A tak to trzeba zebrać kilka zainteresowanych osób i pomyśleć na częściami do układu.

Próbował ktoś tego kitu?

Ukryta Zawartość

Ten gostek sprzedaje również PCB do b. dobrego zasilacza wg Erno Borbely.

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

darekdz

a zakupów dokanałes przez ebay i płaciłeś paypalem ?

ja też miałem problemy z nieuczciwymi sprzedawcami ale paypal bez problemu zwracał pieniądze

Dzieki temu, ze zakupy robilem przez paypal stracilem tylko 560 USD a nie 1140 USD, ktore u niego wydalem.

To byly dwie aukcje i jednej czas minal - 45 dni. Zbyt pozno dostalem informacje z poczty na Tajwanie, ze nr przesylk, ktory mi podal to paczka wyslana do Indonezji nie do Polski. Wtedy zaczalem sie domagac swego i zalozylem spor o druga aukcje. Oddal kase natychmiast a za pierwsza juz nie chcial twierdzac, ze wysyla moduly ponownie. Paczka dotarla w tydzien czasu. Liczyl na to, ze dojdzie pozniej a mi minie 60 dni na wystawienie negatywa. Mial tez pecha bo nauczony doswiadczeniem poprosilem poczte na Tajwaine o wage tej przesylki. Z wagi wynikalo, ze nie moga to byc te moduly. Odbierajac paczke poprosilem o komisyjne otwarcie na poczcie, co uczyniono. Spisany zostal protokol zawartosci przesylki. Z tym udalem sie na policje. W krotkim czasie po zgloszeniu dostalem info o wszczeciu postepowania karnego.

Pamietajcie, ze niezaleznie od kwoty moze robic przekrety bo nic mu nie mozna zrobic z braku stosunkow dyplomatycznych.

Jak odbierzecie paczke i podpiszecie to nie udownodnicie gnojowi, ze byly w niej gazety.

pozdrawiam

Też u niego kupowałem srebrne druty i za 80usd. Półtora miesiąca później jak nic nie przyszło założyłem sprawę na Paypal i za 2 dni miałem znów na koncie. Skoro nie zgłosiłeś roszczenia w terminie to jest i w tym trochę twojej winy, bo po to jest paypal, żeby się bronić!

Jak będą płytki z elementami do wzięcia to też biorę 2kpl.

To ci współczuję , ja mam metodę ustawiam sobie przypomnienie w komórce i dzieki temu uniknąłem takich przypadków .Niestety na ebayu jest wielu oszustów , szczególnie trzeba uważać kupując lampy , niby sprzedawca ma same pozytywy , lampy sprawne a jak się je pomierzy to okazuje się że parametrów nie trzymają i są na granicy używalności

też bym sie pisał na komplet 2 szt. z elementami

Skoro nie zgłosiłeś roszczenia w terminie to jest i w tym trochę twojej winy, bo po to jest paypal, żeby się bronić!

To bardziej zlozone. W aukcji podal ze czas dostawy do 80 dni i zwyczajnie mu zaufalem patrzac po ilosci pozytywow.

Tak czy inaczej nie ma znaczenia czy zglosilem roszczenie czy nie. Zlodziejem sie jest albo nie.

Czy Ty zatrzymalbys sobie czyjes pieniadze gdyby minal termin jakiegos roszczenia?

Zreszta co po roszczeniu jak odbierzesz paczke, w ktorej nic nie ma? Komu uwierzy PayPal i Ebay? Tobie czy jemu? Oni maja to gdzies.

Napisalem ostrzezenie na prosbe jednego z forumowiczow, ktory wiedzial o moim problemie i znalazl Wasz watek. Zrobicie co chcecie ale moim zdaniem zlodziei nalezy tepic a nie dawac im zarabiac. To moze sie przytrafic dowolnej osobie...

• 3 tygodnie później...

Upchnąłem ten zasilacz na jednostronnej płytce o wymiarach 111x73mm. Oddam prototyp do zakładu i zobaczę jak się sprawdza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czym można zastąpić mps8599 oraz mps8099?

ja ten zasilacz wlasnie zlozylem,

zamiast tych mps zastosowalem mpsa56 oraz mpsa06 dostepne praktycznie wszedzie.

zasilacz odpalil bez zadnych problemow. jako opa dalem opa604 choc pewnie spokojnie mozna dac TL071

wazne sa te tranzystory 2N3440 oraz 2N5416 i dobrze aby mialy takie male okragle radiatorki bo sie dosc mocno grzeja szczegolnie jak zasililem je napieciem 24~.

ja robilem wersje 18V i wszystkie dziwne wartosci rezystorow kupilem we farnellu (welwyny sa akurat w tym dziwnym typoszeregu)

po odpaleniu mialem na wyjsciu dokladnie 18,38V na plusie jak i na minusie. zasilacz ma obciazalnosc 800mA, ja obciazylem go tak ze amperomierz pokazał 650mA i przy tym obciazeniu napiecie na zasilaczu wynosilo 18,37V co oznacza ze przy 75% obciazalnosci napiecie spadlo o 0,01V wiec jednym slowem jest to naprawde dobry zasilacz. napewno znacznie drozszy od tandemu LM317/337 ale do zasilania opampów w analogu znacznie lepszy.

Na tranzystory MJE15031/30 jakiej wielkość zastosowałeś radiatory? mocno się grzeją?

jak je obciazylem 0,65A w czasie okolo 15sek to zrobily sie lekko cieple, tak wiec nie ma sensu stosowania czegos wielkiego, ja przylutowalem je od spodu i beda przykrecone do spodu obudowy co w zupelnosci wystarczy do odprowadzenia tego ciepla

• 2 tygodnie później...

Ja zamówiłem płytki u Tajwańczyka, jakość ogólnie jest niezła, ale niektóre pady są chimeryczne. Jak ktoś jeszcze zamawiał, bądź ma chęć zamówić to może uda się porobić wspólne zamówienia na części, albo przynajmniej jakiś wykaz źródeł przygotować. Mi się narazie nie pali z budową.

• 2 miesiące później...

Dotarły do mnie prototypowe płytki pod ten zasilacz. Złożę i dam znać jak się sprawdza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Działa. Po podłączeniu mam ok. 1V różnicy pomiędzy dodatnią i ujemną gałęzią zasilania, ale jest stabilne. Sprawdzę jak się zachowuje pod obciążeniem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Problem rozwiązany – diody LED miały różny spadek napięcia, który przełożył się na tak dużą różnicę.

Sam zasilacz wydaje się stabilny. Na warsztacie mam teraz bufor więc w wolnej chwili postaram się sprawdzić jakie korzyści płyną z zastosowanie tego zasilacza (w porównaniu ze zmodyfikowanym LT317/LT337 oraz LM2940/LM2937 które wykorzystywałem do tej pory).

• 5 tygodni później...

A co sądzicie o regulatorze Borbely'ego?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.