Skocz do zawartości
IGNORED

"Swit Odysei" czyli wjazd do Libii

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jakoś nie mam problemów z konstruowaniem własnych myśli czego i innym życzę.

Uderz w stół a norzyce sie odezwa - stara zyciowa prawda...

3maj sie wolnomyslicielu na jedna modle.

Ciekawa historia, warto przeczytać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na razie doszłem tylko do następującego akapitu (i mam już dość) :

''Najgorsze było to, że Kaddafi sprowadził sobie najemników z Afryki. To byli ludzie bez skrupułów. Mieli jeden cel: zabić jak najwięcej Libijczyków. Wyrzynali kogo chcieli''

Według mnie ten pogrubiony przeze mnie fragment świadczy o tym że jest to świadome (agenturalne) urabianie opinii (tzw manipulacja faktami), no bo przecież jest chyba jasne że Kadafi nie ma na celu zabić jak najwięcej Libijczyków (bo byłby wtedy zwyczajnie chorym psychopatą)tylko tych którzy idą na niego (lub reprezentujących jego ludzi) z wycelowaną bronią. A poza tym z tego co można w necie przeczytać, to Libijczy dzielą się na wiele mocno przeciwstawnych sobie grup ideowych. I dlatego nie można brać na poważnie takich wypowiedzi w rodzaju że Libijczycy twierdzą to czy tamto, ważne jest to aby wiedzieć jaka konkretna grupa Libijczyków wyraża daną opinję. Bo to jest tak jakby w Polsce skrajni nacionaliści albo komuniści twierdzili że ich zdanie jest zdaniem wszystkich Polaków, a tymczasem w Polsce jest jeszcze wiele innych grup politycznych przeciwstawnych sobie w interesach i poglądach.

Ukryta Zawartość

Uderz w stół a norzyce sie odezwa - stara zyciowa prawda...

3maj sie wolnomyslicielu na jedna modle.

A konkretnie Robert, konkretnie? Dyskusja z tobą przeważnie kończy się tak, że nie masz nic konkretnego do powiedzenia więc sypniesz coś ad personam i znikasz. Dobrze, można i tak.

Według mnie ten pogrubiony przeze mnie fragment świadczy o tym że jest to świadome (agenturalne) urabianie opinii (tzw manipulacja faktami), no bo przecież jest chyba jasne że Kadafi nie ma na celu zabić jak najwięcej Libijczyków (bo byłby wtedy zwyczajnie chorym psychopatą)

Przepraszam, a czy można to wykluczyć? Właśnie na BBC pokazywali rozmowę ze znanym brazylijskim chirurgiem plastycznym. Operował Kadafiego kilkanaście lat temu i jak mówił odbyło się bez znieczulenia ogólnego bo Kadafi bał się, że go załatwią. W czasie operacji zgłodniał, kłapnął kanapkę i operowali go dalej.

Co do ludności to Kadafi w tej chwili walczy o życie swoje i liczba ofiar raczej nie robi mu różnicy. Pamiętasz jak Hitler w oblężonym Berlinie wysyłał kilkunastoletnich chłopców z Panzerfaustami na czołgi? Czy to miało jakikolwiek sens?

Jestem Europejczykiem.

A czy jest dostępna jakaś oficjalna deklaracja rebeliantów/opozycji odnośnie konkretnych zmian które mają oni zamiar wprowadzić ( i w jaki sposób mają to zrealizować) w Libii po ewentualnym obaleniu dotychczasowej władzy ? .

Oto, jak Kadafi walczy o rzetelny przekaz wydarzeń:

"Security forces loyal to longtime Libyan leader Muammar Gaddafi have arrested four Al Jazeera Arabic journalists who have been working in western Libya for several days, the network said early on Sunday.

The four journalists are:

Ahmed Vall Ould Addin, correspondent

Kamel Atalua, cameraman

Ammar al-Hamdan, cameraman

Lotfi al-Messaoudi, correspondent

The network holds the Libyan authorities responsible for their safety, security and well-being, and "regional parties" are helping to secure their release, Al Jazeera said in a statement.

"We're doing everything possible to secure the release of our colleagues from the Gaddafi authorities," Al Jazeera director general Wadah Khanfar wrote on Twitter. "We want them back immediately"

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

A konkretnie Robert, konkretnie? Dyskusja z tobą przeważnie kończy się tak, że nie masz nic konkretnego do powiedzenia więc sypniesz coś ad personam i znikasz. Dobrze, można i tak.

Przepraszam, a czy można to wykluczyć? Właśnie na BBC pokazywali rozmowę ze znanym brazylijskim chirurgiem plastycznym. Operował Kadafiego kilkanaście lat temu i jak mówił odbyło się bez znieczulenia ogólnego bo Kadafi bał się, że go załatwią. W czasie operacji zgłodniał, kłapnął kanapkę i operowali go dalej.

Co do ludności to Kadafi w tej chwili walczy o życie swoje i liczba ofiar raczej nie robi mu różnicy. Pamiętasz jak Hitler w oblężonym Berlinie wysyłał kilkunastoletnich chłopców z Panzerfaustami na czołgi? Czy to miało jakikolwiek sens?

To co mówi ten chirurg o Kadafim, może być zwykłym kłamstem. Trzeba by mu paszport sprawdzić, gdzie był w tamtym czasie albo żeby rachunki jakieś pokazał za pobyt. A dodatkowo jeszcze Wołka zapytać, czy nie był widziany z Ałganowem. I tak "cienki Bolek" z tego Kadafiego. Jeden portal (chyba) niewiarygodne.pl pokazywał takich co sami się zoperowali i też bez znieczulenia.

Kadafi wyraźnie polubił dziennikarzy:

"An Al Jazeera cameraman has been killed in what appears to have been an ambush near the rebel-held city of Benghazi in eastern Libya.

Ali Hassan Al Jaber was returning to Benghazi from a nearby town after filing a report from an opposition protest when unknown fighters opened fire on a car he and his colleagues were travelling in.

Two people including Al Jaber were shot. Al Jaber was rushed to hospital, but did not survive.

Wadah Khanfar, the director-general of Al Jazeera, said the network "will not remain silent" and will pursue those behind the ambush through legal channels.

In a statement, Al Jazeera said it condemns the cowardly crime, which comes as part of the Libyan regime's campaign targeting Al Jazeera and its staff.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Oto, jak Kadafi walczy o rzetelny przekaz wydarzeń:

"Security forces loyal to longtime Libyan leader Muammar Gaddafi have arrested four Al Jazeera Arabic journalists who have been working in western Libya for several days, the network said early on Sunday.

The four journalists are:

Ahmed Vall Ould Addin, correspondent

Kamel Atalua, cameraman

Ammar al-Hamdan, cameraman

Lotfi al-Messaoudi, correspondent

The network holds the Libyan authorities responsible for their safety, security and well-being, and "regional parties" are helping to secure their release, Al Jazeera said in a statement.

"We're doing everything possible to secure the release of our colleagues from the Gaddafi authorities," Al Jazeera director general Wadah Khanfar wrote on Twitter. "We want them back immediately"

I dobrze zrobił - przecież Al-Jazera jest niezależną TV o niewiadomych źródłach finansowania i tubą propagandową Al-Kaidy na prawach wyłączności.

A co myślicie o tym ?

Cytat z forun TVN :

---------------------------------------

Jak wykończyć niewygodnego przywódcę:

1. CIA znajduje ludzi, którzy za forsę robią rozróbę

2.Prezydent USA nazywa to powstaniem.

3 Amerykańscy dyplomaci szukają chętnych w Europie do poparcia

4.Okrety płyną samoloty lecą

5Pro-zachodnie media biadolą coraz bardziej

6 Chętni z Europy szykują wniosek w ONZ /wniosek przchodzi/

7Okręty i samoloty strzelają.

8 Niewygodny przywódca się nie poddaje.

9Zbiera się trybunał który orzeka o postawieniu zarzutów przywódcy

10. Komandosi lub wojska lądowe dostarczają przywódcę przed trybunał.

11 Trybunał skazuje przywódcę

12 Sprawa załatwiona

---------------------------

Sporo tych chętnych do powstania.

Jakoś nikt nie wpadł na banalny pomysł, że z Kadafim Zachód nie miał ostatnio żadnych problemów a teraz ma całkiem sporo. Idioci jacyś czy co?

Drugi problem:

Amerykanie jak mogą starają się pozbyć dowództwa akcji. Maskują się tak chytrze czy co? Pewnie dziadek będzie wiedział (o ile jeszcze nie śpi).

Jestem Europejczykiem.

Jakoś nikt nie wpadł na banalny pomysł, że z Kadafim Zachód nie miał ostatnio żadnych problemów a teraz ma całkiem sporo. Idioci jacyś czy co?

A może właśnie tak jak na złość Zachód nie miał ostatnio żadnych problemów (tj pretekstów) z Kadafim, aż tu nagle pojawiła się doskonała okazja której nie można było po prostu nie wykorzystać. Oczywiście tak naprawdę nie znamy kulisów tego wszystkiego ale i takie wersje należy rozpatrywać aby nie wpaść w całkowitą łatwowierność i naiwność wobec mediów.

A może właśnie tak jak na złość Zachód nie miał ostatnio żadnych problemów (tj pretekstów) z Kadafim, aż tu nagle pojawiła się doskonała okazja której nie można było po prostu nie wykorzystać.

Na co okazja, na co??? Berlusconi ma pełne portki ze strachu, ze Kadafiemu coś się stanie. Przecież ostatnio zaczął wpuszczać zachodnie firmy naftowe. Zakupy zachodniego uzbrojenia były już prawie dogadane. A teraz co??? Komu to sprzedadzą?

Powiem tak - spiskowe teorie o których czytam to jest dopiero dowód dzikiej naiwności. Amerykanie w tej chwili nie mają kasy na kolejną wojenkę która nie wiadomo jak długo potrwa. Powiem więcej - nie bardzo maja kasę na walkę na frontach już otwartych. Temu F-15 to myślisz co się stało? Pewnie ze starości się rozleciał.

Jestem Europejczykiem.

To wszystko o czym jest tutaj mowa to tak naprawdę służy do wykluczania na drodze logicznej różnych choćby i nawet najbardziej zwariowanych podejrzeń. A tymczesem nie rozpatrywaliśmy jeszcze tutaj zakulisowej roli (i celach) bractwa muzłumańskiego o którym były przecieki że to ponoć właśnie ono stoi za tymi wszystkimi ostatnimi powstaniami.

To wszystko o czym jest tutaj mowa to tak naprawdę służy do wykluczania na drodze logicznej różnych choćby i nawet najbardziej zwariowanych podejrzeń. A tymczesem nie rozpatrywaliśmy jeszcze tutaj zakulisowej roli (i celach) bractwa muzłumańskiego o którym były przecieki że to ponoć właśnie ono stoi za tymi wszystkimi ostatnimi powstaniami.

Wątpię. Do tej pory nie było widać ich aktywności - jeżeli już to usiłowali podpiąć się pod wydarzenia które chyba również ich zaskoczyły. Okaże się po wyborach w Egipcie gdzie Bractwo było najsilniejsze. Kadafi najzwyczajniej nie dopuszczał do takich ekstrawagancji.

Jestem Europejczykiem.

A co myślicie o tym artykule ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co myślicie o tym artykule ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zawsze zastanawia mnie jak różni tropiciele spisków kompletnie abstrahują od sytuacji społeczno-ekonomicznej i religijnej w danym kraju. Ten spotkał się z tamtym i coś tam ustalili po czym samo się zrobiło. Jakby tak wyglądało życie to w Iranie rządziłby Szach, Kanałem Sueskim kierowaliby Anglicy z Francuzami a Żydzi paliliby Niemców w Dachau. Realne życie wygląda trochę inaczej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Zawsze zastanawia mnie jak różni tropiciele spisków kompletnie abstrahują od sytuacji społeczno-ekonomicznej i religijnej w danym kraju. Ten spotkał się z tamtym i coś tam ustalili...

Pamiętam jak w komisji wyjaśniającej aferę Rywina bodajrze pan Piotr Niemczycki powiedział coś mniej więcej takiego że zwykły przeciętny człowiek myśli o państwie jako o instytucjach (prawie itp) działających na ściśle określonych zasadach a tymczasem tak naprawdę o wszystkim decydują interesy konkretnych osób. Tak przynajmniej ja tą wypowiedź sobie zapamiętałem.

Wątpię. Do tej pory nie było widać ich aktywności - jeżeli już to usiłowali podpiąć się pod wydarzenia które chyba również ich zaskoczyły.

A teraz sobie jeszcze przypomniałem że jak się zaczynała cała ta rewolucja to podawali w TVN że bractwo muzłumańskie powiedziało oficialnie że udział w rewolucji jest obowiązkiem każdego muzłumanina.

• Moderatorzy

co trzeba było wcześniej przyznać arabskim państwom reżimowym to to ,że granice miały szczelne

teraz uchodźcy polityczni, ekonomiczni i również "wybuchowi" zaleją świat

szybka ekspansja

za parę lat jak europejczycy się uspokoją to świrusy z alkaidy będą mogli zacząć działania na dużą skalę, a potencjalni zamachowcy będą już naprawdę wszędzie

niestety "arabska wiosna ludów" to będzie jednak arabski Blitzkrieg, narazie żołnierze będą bez broni ale zaopatrzenie może być szybko zorganizowane

europejski model demokracji jak narazie nie został wprowadzony w żadnym państwie arabskim czy afrykańskim

demokracja ma wiele wad , które można łatwo wykorzystać

trauma z II wojny światowej spowodowała, że byli uczestnicy boją się podjąć wiele decyzji i przekuć je w czyn

być może należałoby zabić Kadafiego, a wszystkich uchodźców zapakować na statki, wysadzić w ojczystych portach i niech żyją sobie dalej

potem jak Piłat umyć ręce i tyle - każdy niech żyje po swojemu - u siebie

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

co trzeba było wcześniej przyznać arabskim państwom reżimowym to to ,że granice miały szczelne

teraz uchodźcy polityczni, ekonomiczni i również "wybuchowi" zaleją świat

szybka ekspansja

za parę lat jak europejczycy się uspokoją to świrusy z alkaidy będą mogli zacząć działania na dużą skalę, a potencjalni zamachowcy będą już naprawdę wszędzie

niestety "arabska wiosna ludów" to będzie jednak arabski Blitzkrieg, narazie żołnierze będą bez broni ale zaopatrzenie może być szybko zorganizowane

europejski model demokracji jak narazie nie został wprowadzony w żadnym państwie arabskim czy afrykańskim

demokracja ma wiele wad , które można łatwo wykorzystać

trauma z II wojny światowej spowodowała, że byli uczestnicy boją się podjąć wiele decyzji i przekuć je w czyn

być może należałoby zabić Kadafiego, a wszystkich uchodźców zapakować na statki, wysadzić w ojczystych portach i niech żyją sobie dalej

potem jak Piłat umyć ręce i tyle - każdy niech żyje po swojemu - u siebie

Niestety, to nie jest takie proste. Świat jest połaczony, interesy się przeplataja i nie da rady stawiać murów pomiedzy cywilizacjami.

jak to ułozyć, z jak najmniejszą ilościa problemów, to jest rzeczywiście najwieksze wyzwanie dla człowieka na Ziemi na najbliższe kilkadziesiąt lat.

Skutki bezmyślności mogą być naprawdę tragiczne.

Taka ciekawostka :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak ciekawostka :

Ukryta Zawartość

O wodzie pod Saharą czytałem jeszcze za komuny w "Młodym Techniku", no ale pewnie nie o to chodzi. Jak rozumiem plan Kadafiemu komuś zagrażał. Tylko komu?

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Jak rozumiem plan Kadafiemu komuś zagrażał. Tylko komu?

Zagrażał czy nie zagrażał ale jakie to są przecież straty dla firm zachodnich jeżeli ktoś realizuje swoje plany na tak dużą skalę z pominięciem ich ekspertów, materiałów i technologji, pożyczek itp. A tak po zmianie rządu nikt już takich ''kwiatków'' (w przyszłości) nie będzie przecież im urządzał. Jest argument czy nie jest ? .

Zagrażał czy nie zagrażał ale jakie to są przecież straty dla firm zachodnich jeżeli ktoś realizuje swoje plany na tak dużą skalę z pominięciem ich ekspertów, materiałów i technologji, pożyczek itp. A tak po zmianie rządu nikt już takich ''kwiatków'' (w przyszłości) nie będzie przecież im urządzał. Jest argument czy nie jest ? .

Nie bardzo, bo skoro już jest zrobione to co? Burzyć będą? Swoją drogą może być to dowód na megalomanię Wodza, bo po grzyba krajowi z ludnością 6mln taka inwestycja? Pewnie się na ruskich zapatrzył i ich zawracania syberyjskich rzek. No ale fajnie, przynajmniej tych dolarów nie przepierdzielili na głupstwa.

Jestem Europejczykiem.

Poniżej wklejam takie bezpośrednie porównanie tego co głównie krzyczą zwolennicy Kadafiego a co krzyczą rebelianci :

Zwolennicy Kadafiego:

Rebelianci:

Ukryta Zawartość

Czyli tak jak słychać rebelianci krzyczą najwięcej allah akbar a zwolennicy Kadafiego Libia coś tam coś tam po arabsku. Myślę że daje to do myślenia o zasadniczych różnicach pomiędzy nimi.

Ukryta Zawartość

Tak sobie jeszcze do tego wrócę:

A teraz sobie jeszcze przypomniałem że jak się zaczynała cała ta rewolucja to podawali w TVN że bractwo muzłumańskie powiedziało oficialnie że udział w rewolucji jest obowiązkiem każdego muzłumanina.

A co mieli powiedzieć? Przecież to dla nich szansa, co nie znaczy, że sami tym sterowali. Pod rządami reżimów siedzieli w więzieniach, teraz mają szansę. Ale w jakim to pójdzie kierunku zobaczymy.

Dla odmiany proponuje lekturę rozmowy z fachowcami i to w momencie przed wybuchem rewolucji w Libii. Bardzo interesujące, jest tez sporo o Bractwie Muzułmańskim.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.