Skocz do zawartości
IGNORED

"Swit Odysei" czyli wjazd do Libii

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Wersja dla mas- światowy bank pomoże Białorusi.

Każdy kto chce się uniezależnić z czasem przypadkiem ma problemy i "pomaga" im bank światowy.

W Libii trwa demokratyzacja.

Tylko u nas oszołomy- pała i sprawiedliwość :(

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Wersja dla mas- światowy bank pomoże Białorusi.

Każdy kto chce się uniezależnić z czasem przypadkiem ma problemy i "pomaga" im bank światowy.

Chętnie przeczytałbym coś o próbach uniezależnienia się przez Białoruś i niby od kogo? Chyba od Rosji, bo przecież od niej są zależni. Myślisz, że Putin rządzi bankiem światowym?

Jestem Europejczykiem.

Putin może być na szachownicy, prezydenci zachodnich państw to nawet nie pionki przy szachownicy. Nie są zależni? Bez komentarza.

Puknij ty się chłopie w głowę. Kiedy ten bank dał Białorusi kasę i na jakich zasadach? Może jakiś link bo z twojej pisaniny trudno cokolwiek zrozumieć.

Jestem Europejczykiem.

Niektórzy mają zaniżony poziom odczytywania analogii- przykro mi jaro.

Poza tym mass media uczą was myślenia rozczłonkowanego i macie zaniżone zdolności myślenia przyczynowo-skutkowego. Brak całościowego spostrzegania to już grubszy problem racjonalnego umysłu który dzieli wszystko na części, bo sam ma poczucie odrębności- tzw. "ja".

I teraz jaro masz dopiero rebus.

Niektórzy mają zaniżony poziom odczytywania analogii- przykro mi jaro.

Poza tym mass media uczą was myślenia rozczłonkowanego i macie zaniżone zdolności myślenia przyczynowo-skutkowego. Brak całościowego spostrzegania to już grubszy problem racjonalnego umysłu który dzieli wszystko na części, bo sam ma poczucie odrębności- tzw. "ja".

I teraz jaro masz dopiero rebus.

Może byś skupił się na temacie i na sobie? Z twojej tfurczości wynika coraz mniej i coraz mniej osób ma ochotę to czytać. Jeżeli o to ci chodzi to O.K., tak trzymać.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Ostatnio przeczytałem w felietonie: "(...)że wojna z Libią została zaczęta przez Stany Zjednoczone i z ich decydującym, choć ukrywanym udziałem jest kontynuowana.(...)Twierdzenie, że misją Ameryki jest wyzwalanie (narodów lub "cywili", jak obecnie w Libii), jest w tym stopniu słuszne, jak przekonanie, że celem Hollywood jest produkowanie arcydzieł sztuki filmowej. Owszem, zdarzają się arcydzieła, ale rzeczywistym celem jest zarabianie pieniędzy.(...)Pomimo wzniosłych słów, które regularnie wypływały z Białego Domu i Departamentu Stanu, źródłem największych sukcesów amerykańskiej polityki zagranicznej był nie idealizm, lecz pragmatyzm, często powiązany ze swoim kuzynem - oportunizmem". I nie są to słowa mojego ulubionego felietonisty, lecz napisał je amerykański płk w stanie spoczynku i profesor politologii Na Uniwersytecie Bostońskim -Andrew J. Bacevich. Szkoda, że politycy nie chcą tego dostrzec. A sytuacja w Libii wygląda teraz tak: http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,9744916,Kaddafi_wzywa_do_obrony_Trypolisu___Nie_przestraszycie.html .

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Amerykański sekretarz obrony Robert Gates skrytykował Polskę za zbyt małe zaangażowanie w agresji Zachodu na Libię: http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,9752184,_FT___Gates_krytykuje_Polske_ws__interwencji_w_Libii.html. Znowu, aż się prosi przywołać to, co napisał o NATO płk Andrew J. Bacevich (z moim ulubionym felietonistą): "Cel Waszyngtonu jest następujący: wziąć zimnowojenną organizację stworzoną po to, by potrzymać Niemców pod butem, Rosjan za żelazną kurtyną i Amerykanów na Starym Kontynencie, a potem przekształcić ją w postzimnowojenny układ, w którym Europa poniesie część kosztów amerykańskiego globalizmu, nie mając oczywiście istotnego wpływu na kierunek i sposób realizacji amerykańskiej polityki". Oprócz Polski najwięcej dostało się Niemcom. Jak Niemcy nie garną się znowu do amerkńskiej wojny - to znaczy, że jest to zajebisty szwindel!

Rosjanie zaproponowali nam że... będą bronić naszego nieba swoimi rakietami, USA chce znowu wyciągnąć nasze resztki armii i odwrócić uwagę, Tusk pier... o swoim wizerunku, powiedzcie mi co się dzieje na świecie?

A intuicja mówi mi coś o tankowcach, braku ropy itd.

• 2 tygodnie później...

Świetny artykuł, ukazujący w jaki sposób "trzeci świat" chce uniezależnić się od żydowskich kapitałów w światowych bankach. Nie wiadomo jak przyszłość świata się potoczy, ale jakby nie patrzeć i analizując treść niniejszego artykułu można stwierdzić że, w przyszłości woda może mieć większa wartość niż złoto.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

krytykę R Gatesa odebrałem jako pochwałę naszej i niemieckiej roztropności oraz umiejętności nieładowania się w bezsensowne awantury

swoją drogą Kadafek ciągle wrzeszczał, że sra na wszystkich i został za to ukarany, jakby siedział cicho to ten kawałek piaskownicy nadal byłby jego,

jak mawiali klasycy: mowa jest srebrem a milczenie złotem

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Skoro wywołałeś nazwisko R. Gates'a - to dla mnie bardziej ciekawsze są dzisiejsze doniesienia, w których mowa, iż przyznał on, że USA prowadzą rozmowy z Talibami w Afganistanie i od lipca br. rozpoczną wycofywanie wojsk z tego kraju. Mówiąc prościej, przed oczami mają nowy Wietnam i szukają wyjścia ratunkowego. Nie zdziwię się wcale, jeśli zawrą kolejną ugodę z... Kadafim właśnie.

swoją drogą Kadafek ciągle wrzeszczał, że sra na wszystkich i został za to ukarany, jakby siedział cicho to ten kawałek piaskownicy nadal byłby jego,

jak mawiali klasycy: mowa jest srebrem a milczenie złotem

Coś ci się pomyliło i to radykalnie.

Kadafi był wojowniczy daawno temu i nic mu się się nie stało. Od dłuższego czasu jego stosunki z Zachodem zostały znormalizowane na tyle, że nawet były prowadzone rozmowy na temat sprzedaży Libii zachodniej broni.

Jestem Europejczykiem.

Wszyscy poruszamy się w warunkach ograniczonego dostępu do informacji. Mamy tu do czynienia z jakąś grą. Może jest to przygotowanie do czegoś, co będzie miało miejsce w przyszłości? Czy uważacie że wybuch tylu rewolucji w Afryce to przypadek? Czy wielki kryzys gospodarczy to też przypadek? Otóż nic nie dzieje się przypadkiem zwłaszcza w warunkach tak wielkiej koncentracji światowego kapitału. Ktoś wcześniej napisał coś takiego: Czyli wg. Was miłujących pokój należy dalej obserwować jak bandyta i gangster wykańcza własny naród? Otóż ani Obamy, ani żadnego innego przywódcy nie obchodzą ofiary w Afryce, czy innym miejscu na świecie. NO CHYBA ŻE mogą na tym zrobić jakiś interes. Jeżeli ktoś jest na tyle naiwny, iż uważa że jest to wojna w obronie cywilów, to jest bardzo naiwny. Podobnie można określić osoby, które uważają, że przypadkiem (w wyniku nieszczęśliwego wypadku) rozbija się samolot z prezesem NBP, prezydentem, najważniejszymi generałami etc. Pozostaje więc jedynie współczuć takim osobom. Prawdopodobnie czeka nas jeszcze wojna z Iranem, ale do niej trzeba się odpowiednio przygotować i wziąć pod uwagę interesy innych państw np. Chin. Świat to wielka szachownica, na której rozgrywa się wielka gra o wpływy.

Wybuch tych rewolucji jest oczywiście sterowany z zewnątrz. Pieniądze pochodzą z USA. Tylko bieda i niezadowolenie ludzi jest prawdziwe, ale ktoś tym musi sterować. Taki sam spontan jak u nas "Solidarność". I też maluczcy finalnie w 4 litery dostaną.

Jest kraj gdzie miliony ludzi cierpią autentyczny głód i przemoc. Nazywa się Korea Północna. Ale w tym kraju nie ma udokumentowanych złóż ropy naftowej, zatem władze Korei spokojnie mogą kontynuować rządy w tym największym na świecie obozie koncentracyjnym. Świat i Wujek Sam mają to gdzieś.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Od zakończenia II WŚ nie było chyba przypadku niepokojów społecznych, rozruchów, zamachów na głowy państwa, przewrotów, wojen i wojenek przy których nie byłoby czuć dotyku i oddechu największego obrońcy wolności i demokracji światowej czyli USA. Ten kraj przyznał sobie prawo do uszczęśliwiania całego świata wg własnego "widzi mi się".

To nie jest "widzi mi się" to jest 100% czysta ekonomia. Nie ma przypadków. 9/11 też nie miał miejsca przypadkiem.

Zanim się coś w świecie namiesza, to sztab mózgowcow siada i liczy, liczy...

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Oj tam oj tam...

przeciez mamy 21wiek swiat swiadomych i madrych ludzi !

Spiski...sztuczne wojny...niemozliwe !

W szkole ucza inaczej i "madrzy profesorowie" wiedza lepiej wiec nie ma oczym dyskutowac.

Biedy na swiecie niema, efekt cieplarniany jak najbardziej jest realny. Podatki ida na cele spoleczne.

Samoloty sie rozbijaja bo piloci to durnie.

Co wiecej swiat pieknie sie rozwija a Wy tu maciwody psujecie nasze idealne dzielo.

A i co najwazniejsze... wszyscy nas kochaja...tylko terorysci sa zli ale w sumie dlatego ze sa biedni wiec trzeba ich pochowac z godnoscia !

W szkole ucza inaczej i "madrzy profesorowie" wiedza lepiej wiec nie ma oczym dyskutowac.

Samoloty sie rozbijaja bo piloci to durnie.

Następny z kompleksem wobec profesorów.

A błąd pilota choćby nie wiem jak doświadczonego jest najczęstszą przyczyną wypadków.

O brzytwie Ockhama sobie poczytaj.

Jestem Europejczykiem.

Jaro_747 - "a potem zawija w te sreberka...Następny z kompleksem wobec profesorów"

- znowu próbujesz rozwalać wątek?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Jaro_747 - "a potem zawija w te sreberka...Następny z kompleksem wobec profesorów"

Przepraszam, a dlaczego "znowu"? Tu jest wątek o Libii czy o teoriach spiskowych typu Żydzi kręcą wszystkim? Bo jak to jest spisek nakręcany przez Zachód to skąd te problemy:

"O wyczerpaniu się środków finansowych rebeliantów poinformował minister finansów i przemysłu naftowego ich rządu, Ali Tarhouni. Według niego, z powodu toczonych walk i ostrzału trzeba było przerwać wydobycie ropy naftowej na terenach zajętych przez rebeliantów. Nie ma więc spodziewanych przychodów. Buntownicy nie otrzymują też obiecywanej pomocy finansowej od państw Zachodu. – Ich rządy tego nie rozumieją lub jest im wszystko jedno – powiedział Tarhouni. Coś jednak wymyślimy. Ludzie ginęli i będą ginąć za rewolucję."

To może któryś z Kolegów zamiast swoich pomysłów napisze coś KONKRETNEGO? Bo ja proszę bardzo:

"Niektóre państwa uczestniczące w operacji dostarczają rebeliantom sprzęt, a inne zamroziły środki rządu Libii i jego ministrów, oraz obiecały ich przekazanie rebeliantom. Pomoc jest jednak ograniczona, a pieniądze nie są przekazywane ze względów formalnych. Urzędnicy z USA i Francji twierdzą, że odpowiednie procedury mogą potrwać wiele lat."

Super zorganizowany ten spisek ;-).

Jestem Europejczykiem.

Przepraszam, a dlaczego "znowu"? Tu jest wątek o Libii czy o teoriach spiskowych ...

To może któryś z Kolegów zamiast swoich pomysłów napisze coś KONKRETNEGO? Bo ja proszę bardzo:

"Niektóre państwa uczestniczące w operacji dostarczają rebeliantom sprzęt, a inne zamroziły środki rządu Libii i jego ministrów, oraz obiecały ich przekazanie rebeliantom. Pomoc jest jednak ograniczona, a pieniądze nie są przekazywane ze względów formalnych. Urzędnicy z USA i Francji twierdzą, że odpowiednie procedury mogą potrwać wiele lat."

Super zorganizowany ten spisek ;-).

teorie muszą powstawać skoro info brak

są i takie informacje, że ataki lotnictwa K na miasta i ludność nie miały miejsca i były pretekstem dla kolejnych decyzji usa (jeszcze nie nato)

brytyjskie info prasowe z dziś - co tam ofiary cywilne po naszych nalotach, jak jest wojna to muszą być, i tak jest mało

skoro wszystko jest tak cacy to czemu brak dokumentacji, to się zaczyna robić standardem - podajemy opinii publicznej i w to macie wierzyć

dupa jasiu - ludzie patrzą i myślą, musisz się Jaro z tym pogodzić

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

USA w czasie zimnej wojny wszędzie wojowały ze Związkiem Radzieckim i jego satelitami. Ten układ runął tak dawno, że już niewielu go pamięta. A USA dalej wyszukują sobie wrogów i wojują z kim popadnie. Tylko dlaczego ta Wspólna Europa taka głupia jest.

a kto twierdzi że Europa jest głupia

system bankowy jest spójny i wspólny dla całego nieomal świata

po zdobyciu już całych pieniędzy świata pozostaje zdobycie władzy nad światem

a centrum nwo wcale nie będzie w usa

(i nie są to Jar żadne teorie spiskowe tylko najbliższe realia)

Następny z kompleksem wobec profesorów.

Hehe dobre. Wiesz mialem takiego na politechnice (tak swoja droga zdradz jaka uczelnie Ty konczyles)

co jak mu zakoszono kajet to nie umial wykladu prowadzic.

Wybacz ale skoro 70% wykladowcow nie zabardzo wie o czym mowi to jak mam traktowac ich powaznie?

Owszem bylo pare chlubnych wyjatkow u ktorych nawet gotowca nie szlo podrzucic na egzaminie ale

powiedzmy sobie - odsetek.

To tyle w kwestii kompleksu...

Do do brzytwy Ocklahama to polecam Ci prawa Murphy'ego :)

Moze mniej utytuowane ale bardziej zyciowe

dupa jasiu - ludzie patrzą i myślą, musisz się Jaro z tym pogodzić

Dupa jasiu owszem, z myśleniem już gorzej ;-). Przeważnie kończy się na patrzeniu, kombinacjach i zgadywankach a la mały jasiu.

A USA dalej wyszukują sobie wrogów i wojują z kim popadnie. Tylko dlaczego ta Wspólna Europa taka głupia jest.

Już zapomniałeś kto pierwszy ruszył w Libii? Od tych wojenek Amerykanie już od dłuższej chwili bokami robią i są tego świadomi. Jedyny samolot który stracili nad Libią nie został zestrzelony tylko rozleciał się ze starości.

Jestem Europejczykiem.

Realia czyli sprzęt zachodni sprzedany Kadafiemu w 2004 roku.

Na zdjęciach włoska haubica samobieżna 155mm Palmaria nowa i trochę "śmigana"

Ukryta Zawartość

post-9051-0-94008400-1308605831_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Odwiedziłem już trochę różnych stron związanych z polityką posiadające fora, na których można dzielić się refleksjami i na każdym z tych forów grasował jakiś mąciwoda (czasem było ich dwóch lub trzech, albo tylko zmieniał nick'i). Tacy ludzie działają wg podobnego schematu - rozmywają wątek, spychają temat na boczne tory. Twierdzą że temat jest absurdalny, śmieszny, nieciekawy, że to tylko teorie spiskowe itd. Jak na ludzi, których te tematy nudzą lub wydają im się absurdalne, niedorzeczne, to wykazują zdumiewającą wręcz determinację graniczącą niemal ze swego rodzaju fanatyzmem w ich rozbijaniu. Szczególnie agresywni i zdeterminowani robili się, gdy temat dotykał kwestii żydowskiej, choć nie wszyscy ale większość z nich. No ale to na pewno przypadek, bo kto myśli inaczej - ten zwolennik teorii spiskowych. Możecie wpisać w googlach hasło 'hasbara' i poczytać. Albo zajrzeć na tę stronę:

Ukryta Zawartość

To oczywiście tylko przykład. Nie każdy internetowy troll to żyd, czasem są to jedynie pożyteczni głupcy, niekiedy ludzie niereformowalni, albo niemyślący. Innym razem są to inteligentne osoby poruszające się w warunkach ograniczonej wiedzy, które jednak bronią swojego stanowiska do ostatniej kropli krwi, tylko dlatego bo przeczytali coś w 'Wybiórczej', albo obejrzeli w TVN i oczywiście są zdania, że te media to ostoja obiektywizmu. Tak bywa. Komuna wytresowała sobie przez dziesięciolecia armię bezwolnych obywateli, którzy żyją jak zaprogramowane roboty. Sam znam osobę, która uważała 'Gazetę Wybiórczą' za obiektywne medium. To osoba z doktoratem, bardzo inteligentna, ale chyba zbyt bezkrytycznie podchodząca do życia. Potrzebowała impulsu, by zainteresować się tematem. Trzeba było ją zaintrygować, podać kilka informacji. Dzisiaj już nie kupuje tej makulatury. Sama doszła do wniosku, że nie warto. Niestety media dmuchają w jedną trąbę i jeżeli komuś intuicja nie każe szukać informacji na własną rękę, to niestety wówczas uważa takie osoby jak Michnik, Bartoszewski, Geremek itd. za autorytety.

Ukryta Zawartość

Nie bardzo rozumiem co ten wpis robi w wątku o Libii. Ponieważ wygląda na to, że jestem jedną z niewielu osób która pisze o konkretach pozwolę sobie kontynuować. Wyjątek z kalendarium ilustrujący normalizację stosunków Zachodu z reżimem Kadafiego (informacja znaleziona na własną rękę ;-)):

2003, 13 sierpnia - Libia i przedstawiciele rodzin ofiar zamachu nad Lockerbie podpisują porozumienie w sprawie założenia przez Libię funduszu odszkodowawczego w wysokości 2,7 miliarda dolarów; Libia zobowiązuje się też przyjąć odpowiedzialność za ten zamach

2003, 1 września - Libijska fundacja charytatywna prowadzona przez jednego z synów Kadafiego ogłasza zamiar wypłacenia odszkodowań rodzinom ofiar zamachu nad Nigrem w 1989 roku

2003, 12 września - RB ONZ znosi nałożone w 1992 roku i zawieszone w 1999 roku sankcje wobec Libii

2003, 19 grudnia - Rządy USA, Wielkiej Brytanii i Libii ogłaszają o porzuceniu przez Libię dążeń do uzyskania broni atomowej i chemicznej oraz pocisków dalekiego zasięgu

2004, 6 stycznia - Libia ratyfikuje traktat CTBT o całkowitym zakazie testów z bronią jądrową oraz przystępuje do konwencji przeciw broni chemicznej

2004, 10 lutego – Premier Włoch Silvio Berlusconi jako pierwszy zachodni przywódca składa wizytę w Libii pod rządami Kadafiego

2004, 23 kwietnia - Prezydent USA George W. Bush ogłasza zniesienie większości sankcji gospodarczych wobec Libii

2004, 28 czerwca - Po 24-letniej przerwie USA nawiązują stosunki dyplomatyczne z Libią

2004, 11 października - Ministrowie spraw zagranicznych Unii Europejskiej podejmują decyzję o zniesieniu embarga zbrojeniowego wobec Libii, nałożonego w 1986 roku

2004, 24 listopada - Jacques Chirac jako pierwszy prezydent Francji składa wizytę w Libii

2006, 15 maja - USA po 26 latach od zamknięcia ambasady w Trypolisie przywracają pełne stosunki dyplomatyczne z Libią i skreślają ją z listy państw-sponsorów terroryzmu

za:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.