Skocz do zawartości
IGNORED

"Swit Odysei" czyli wjazd do Libii

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

A mnie ciekawi czy zmienią się teraz dotychczasowe koncesje na rzecz np firm amerykańskich czy francuskich na dotychczasowe plany rozbudowy Libii:

Jak by nie było to jest łakomy kąsek, no nie ?.

• Redaktorzy

Kurcze nie wiem jak to jest, że w wiadomościach pokazuje się rebeliantów (i odnoszę takie wrażenie że tak jakby cały czas siedzieli na tej pustyni w mniej więcej jednym miejscu) siędzących w pick upach szczelających z dużej odległości i głównie z broni maszynowej i granatników RPG, a tymczasem w sieci można znaleźć między innymi takie filmiki :

Monotonny film. Ale ja nie o tym. Pytanie brzmi: co twoim zdaniem przedstawia ten film i skąd to wiesz? No bo na filmie są wyłacznie niezidentyfikowane samobieżne wyrzutnie rakiet (w dodatku chyba zapętlone, aby uzyskać dłuższe nagranie), nie widać ludzi (mundury, odznaki) ani innych oznak przynależności, zaś tytuł filmu jest krótki i arabskimi robaczkami wykonany. Może to być trening np. egipskich katiusz, może być nieznany epizod z wojny byle gdzie, może być stare nagranie z wojny sześciodniowej, może być literalnie wszystko i niesposób tego zweryfikować. Zatem?

Co ciekawe po tym jak już ten filmik rozpowszechnił się nieco w sieci, to już np dzisiaj w wiadomościach widziałem materiał gdzie było widać jak po stronie rebeliantów stoją te tzw ''katiusze''. No ale to chyba nic w tym dziwnego bo jak wojna to wojna. No ale tak jakby wcześniej nie były pokazywane. Tymczasem byłem ciekaw jak wygląda współczesna zabudowa w Libii i wyszperałem kilka filmików :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Monotonny film. Ale ja nie o tym. Pytanie brzmi: co twoim zdaniem przedstawia ten film i skąd to wiesz? No bo na filmie są wyłacznie niezidentyfikowane samobieżne wyrzutnie rakiet (w dodatku chyba zapętlone, aby uzyskać dłuższe nagranie), nie widać ludzi (mundury, odznaki) ani innych oznak przynależności, zaś tytuł filmu jest krótki i arabskimi robaczkami wykonany. Może to być trening np. egipskich katiusz, może być nieznany epizod z wojny byle gdzie, może być stare nagranie z wojny sześciodniowej, może być literalnie wszystko i niesposób tego zweryfikować. Zatem?

Jak dla mnie to może być z wojny Irak-Iran. Zwraca uwagę niski kąt podniesienia wyrzutni - walą praktycznie ogniem na wprost.

Jestem Europejczykiem.

Milosnicy Kadafiego. Przyznajcie sie ilu z Was chcialoby mieszkac w Libii? Nadal mozecie zglosic na ochotnika do oddzialow Kadafiego i czynnie bronic tego w co wierzycie.

pozdrawiam,

PS obawiam sie, ze powstanie bylo spontaniczne a uczestnicy nie maja zadnego wypracowanego programu spoleczno-ekonomicznego i politycznego. Obawiam sie dalej, ze skorzystaja cwaniacy uzurpatorzy.

Czy ktoś się tutaj orientuje czy te poniższe bloki nie są przypadkiem z przydziału państwa ? ,bo jeśli tak to... ;)

Tak sobie jeszcze przypomniałem że ktoś na forum TVN pisał że ponoć jak zapytano jednego z rebeliantów dlaczego bierze udział w rewolucji, to odpowiedział on że chcą żyć tak jak w MTV (może się napatrzyli na MTV cribs i nie chcą już żyć w takich blokach ;) ) Nie wiem czy to jest prawda z tą odpowiedzią ale był taki post.

Nawiązując do wpisu vik wracam do tego:

A więc kolejny raz okazało się,że forumowi wyznawcy teorii spiskowych dali plamy.Dlaczego?Przecież gołym okiem widać,że Odyseja jest nieprzygotowaną,chaotyczną i kiepsko dowodzoną operacją.Czyli nie mogła być pezygotowana wcześniej jako spisek międzynarodowej finansjery.Podstawowe błędy to brak jednolitego dowodzenia ( teraz nikt nie chce dowodzić) i brak współpracy z państwami islamskimi np. Turcją.To była pierwotnie impreza francuska zorganizowana ad hoc pod wpływem opinii publicznej.Co nie zmienia mojej opinii,że jest słuszna.

Jak widać wszystko wskazuje na to, że rację miał Wojciech a nie zwolennicy teorii spiskowych z dziadkiewmwładkiem i Robertem na czele.

Jestem Europejczykiem.

Nawiązując do wpisu vik wracam do tego:

Jak widać wszystko wskazuje na to, że rację miał Wojciech a nie zwolennicy teorii spiskowych z dziadkiewmwładkiem i Robertem na czele.

To jeszcze nie wyczerpuje tematu "teorii spiskowej". Jedynie tę konkretną, zdecydowanie czyni mało prawdopodobną.

Ale zawsze mozna znaleźć chętnych do doprowadzenia zmiany układu sił w świecie bogatym w ropę zdominowanym przez USA.

To jeszcze nie wyczerpuje tematu "teorii spiskowej". Jedynie tę konkretną, zdecydowanie czyni mało prawdopodobną.

Ale zawsze mozna znaleźć chętnych do doprowadzenia zmiany układu sił w świecie bogatym w ropę zdominowanym przez USA.

Niewątpliwie w tej chwili wszyscy zainteresowani zastanawiają się co dalej i co można zrobić, żeby na tym skorzystać albo przynajmniej nie stracić.

Jestem Europejczykiem.

Już można poczuć przedsmak tego co będzie po wygranej opozycji, otóż okazuje się że wsród rebeliantów i gorących przeciwników Kadafiego ponoć w jednym szeregu idą:

>Radykalni islamiści w tym al kaida

>Zwolennicy (zakazanego ?) punk rocka, czyli możliwe że zwolennicy tzw anarchizmu (był dzisiaj o nich reportaż na polsat news)

>Miłośnicy zachodniego konsumpcjonizmu (jak ponoć mówią chcą żyć i mieszkać jak w MTV cribs) (ale to tylko plotka)

> i kto tam jeszcze idzie to czort wie...dogadają się na pewno... ;) ,tak więc w jednym szeregu idzie ponoć wiele sprzecznych sobie ideologii...a co będzie potem ?, pewnie będzie tak jak w tym przysłowiu które mówi że jak murzyn zrobił swoje, to ''może'' (musi, nie ma nic do gadania) odejść. Ale póki co na razie procentowej oficialnej sondy kto tam wsród rebeliantów idzie nikt jeszcze nie zrobił.

Już można poczuć przedsmak tego co będzie po wygranej opozycji, otóż okazuje się że wsród rebeliantów i gorących przeciwników Kadafiego ponoć w jednym szeregu idą:

(...)

Nie wiem co ma oznaczać: "w jednym szeregu idą"? Naturalne jest chyba to, że skoro Kadafi tępił wszelką konkurencję ideowo-polityczną to ujawniła się ona właśnie teraz.

To samo można było powiedzieć swego czasu o Polsce po stanie wojennym - pojawili się wszyscy, od KPP do ZChN.

Jestem Europejczykiem.

Tak sobie czytam różne wiadomości i obraz sytuacji wojskowej jest coraz wyraźniejszy. Po początkowych wahaniach NATO przydusiło Kadafiego z czego korzystają powstańcy którzy przesuwają się na zachód. W tej chwili linia walk przebiega 100-180km na wschód od Syrty a doniesienia o jej oddaniu bez walki były przedwczesne. Siły Kadafiego miejscami okopały się i powstańcy albo ich okrążą, albo zaczekają na zachodnie lotnictwo. Ponieważ Amerykanie rzucili do akcji samoloty bliskiego wsparcia tj. AC-130 i A-10 w telewizji wktótce pojawią się efektowne obrazki płonących wraków czołgów i transporterów. Są tez doniesienia, że Kadafi wycofuje część oddziałów w rejon Trypolisu gdzie zapewne zamierza się bronić.

Siły powstańcze pewnie zatrzymają się po opanowaniu Misraty i pojawi się pytanie co dalej. Szturm przy wsparciu sił NATO byłby naruszeniem rezolucji 1973 więc pewnie do niego nie dojdzie. I tu jest miejsce dla teorii spiskowych - według mnie już teraz trwają rozmowy z ludźmi z otoczenia Kadafiego na temat ewentualnego wydania go.

Jestem Europejczykiem.

• Moderatorzy

jeśli nato chce rozwalić całe wojsko kadafiego to zbytnio się zagalopowało

słuszne było uziemienie libijskiego lotnictwa, które bombardowało obywateli ale teraz to się robi zbrojne odsunięcie "prezydenta?" wolnego kraju przez nato

nie było żadnych wyborów, referendum a już francja i jeszcze ktoś uznaje jedynie potencjalny rząd opozycyjny

a co jeśli np słowacja, boliwia i mongolia uznają ,że sarkozy stracił dziś prawo do urzędu - zbombardujemy luwr ?

kadafi to baran, ale po uziemieniu lotnictwa pilnowałbym jedynie by nie dochodziło w libii do ludobójstwa i nie wyręczałbym libijczyków w walce samostanowienie - niech wywalczą sobie taką wolność jaką chcą

a co jeśli wybiorą rząd, który znów się nie spodoba nato - kolejne bomby i tak do skutku ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Nie wiem co ma oznaczać: "w jednym szeregu idą"? Naturalne jest chyba to, że skoro Kadafi tępił wszelką konkurencję ideowo-polityczną to ujawniła się ona właśnie teraz.

No właśnie. W niedzielę tuż po południu był wyemitowany na TVN dokument o ochroniarkach Kadafiego, i był tam pokazany fragment przemówienia Kadafiego który podczas przemowy groził palcem i głośno krzyczał że ''szczególnie przestrzega przed próbami ustanowienia rezimu w oparciu o dyktat religijny'' mówił też o równouprawnieniu kobiet. A tymczasem kilka dni temu podawano że w Bahrajnie (objętym również rewolucją) rebelianci zajęli szkołę (szkoły?) dla kobiet wyrzucając je stamtąd ponieważ jest to niezgodne z zasadami religijnymi. To ja się pytam czy to jest próba ustanowienia demokratyzacji czy też próba ustanowienia państw w oparciu o absolutnie bezdyskusyjne zasady koranu ?. No bo przecież państwo demokratyczne a oparte w pełni na zasadach koranu to jest całkowita sprzeczność logiczna czyż nie ?.

Obraz tego wszystkiego powoli staje się coraz bardziej przejrzysty. I być może wcale nie jest to takie ważne kto tam sobie idzie (bo NATO i tak samo sobie wybierze odpowiadającego im reprezentanta) wśród rebeliantów, bo skoro NATO wyłożyło kasę na pomoc dla rebeliantów i na te jak by nie było decydujące uderzenia lotnictwa , to teraz właśnie ono będzie się zastanawiać jak ma wyglądać Libia bez Kadafiego :

Ukryta Zawartość

Ale być może to tylko taka moja nadinterpretacja, co o tym myślicie ?.

Zaraz zaraz jak to było ? nic o nas bez nas... czy cuś takiego ;) .

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
>Radykalni islamiści w tym al kaida

>Zwolennicy (zakazanego ?) punk rocka, czyli możliwe że zwolennicy tzw anarchizmu (był dzisiaj o nich reportaż na polsat news)

>Miłośnicy zachodniego konsumpcjonizmu (jak ponoć mówią chcą żyć i mieszkać jak w MTV cribs) (ale to tylko plotka)

> i kto tam jeszcze idzie to czort wie...dogadają się na pewno... ;) ,tak więc w jednym szeregu idzie ponoć wiele sprzecznych sobie ideologii...a co będzie potem ?, pewnie będzie tak jak w tym przysłowiu które mówi że jak murzyn zrobił swoje, to ''może'' (musi, nie ma nic do gadania) odejść. Ale póki co na razie procentowej oficialnej sondy kto tam wsród rebeliantów idzie nikt jeszcze nie zrobił

Obawiam się, ze jeśli powstanie konflikt między radykalnymi islamistami, a zwolennikami punk rocka, to zwyciążą raczej ci pierwsi. Kwestia wprawy i przyjętych metod.

Ciekawy wątek z tym powstaniem radykalnego państwa islamskiego- może zachód potrzebuje przeciwnika do straszenia swoich obywateli? Może chcą rynek zbytu dla broni? Może Liga arabska mimo że liże tyłki USA to widzi że przygotowują się do ataku na Iran i przygotowują alternatywę?

Gotowych odpowiedzi nie mam ja nie TVN :)

tłusty czwartek

Obawiam się, ze jeśli powstanie konflikt między radykalnymi islamistami, a zwolennikami punk rocka, to zwyciążą raczej ci pierwsi. Kwestia wprawy i przyjętych metod.

Może punk rock złagodzi obyczaje ;-)?

Ukryta Zawartość

Zwracam uwagę na element proroctwa, czyli lądujące Phantomy koalicji (ok. 2:35) ;-).

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Właśnie znalazłem linka z transmisją tzw przez media telewizji rezimowej :

Ukryta Zawartość

I jak by ktoś nie wiedział to aljazeere też można w necie oglądać :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i na koniec coś dla rozluźnienia bo nawet w poważnych tematach potrzeba czasem trochę dystansu, czy też chwilę wytchnienia :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A mnie coś tak wczoraj tknęło aby poszukać co tam w tych mediach wiernych Kadafiemu pokazują , i wtedy właśnie znalazłem ten strumień z przekazem Libijskiej TV co go powyżej wkleiłem (ale i tak nic tam nie popatrzyłem bo już dość późno było), a tu dzisiaj właśnie miałem popatrzeć i patrzę a tu okazuje się że już nic nie można znaleźć co tam te media wierne kadafiemu pokazują, padła też między innymi oficialna strona telewizji Libijskiej. W międzyczasie znalazłem w internecie różne fora z wątkami gdzie przeciwnicy Kadafiego szukali sposobów na zhackowanie dotychczasowych najważniejszych internetowych mediów Libijskich, no i to właśnie jest najpewniej przyczyną zniknięcia portali inf i strumieni z przekazami Libijskiej TV. No chyba że było to efektem jakiegoś bombardowania.

• Moderatorzy

w sumie to może od tego trzeba było zacząć:

od zatkania kadafiemu buzi we wszystkich możliwych środkach przekazu i od dezintegracji całej kasy na prywatnych kontach, gość by sfiksował do końca i obyłoby się bez bombardowań

no ale co wtedy zrobić z tymi wszystkimi bombami

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Je.nął mnie zaszczyt ogłosić: Armia światowo-globalna powstaje + wojna informacyjna i ekonomiczna= walka z niepokornymi globalizacji czyli III wojna światowa. Ale ładnie manipulowali słowami: koalicja, "demokratyzacja" potem kłótnie kto dowodzi, ZERO K... MERITUM- czemu tyle lat nie przeszkadzał Kadafi a teraz zaczął przeszkadzać. PRANIE MÓZGU!

tłusty czwartek

Ten pierwszy link ze strumieniem telewizji wiernej Kadafiemu (LJBC TV) co go wcześniej wkleiłem znowu działa, i jeszcze kilka innych :

Ukryta Zawartość

Strumienie z tymi samymi TV były też dostępne pod poniższym linkiem gdzie jest (była) oficjalna strona i portal informacyjny Libijskiej TV, ale jak widać serwer jest nadal niedostępny.

www.ljbc.net/

Według mnie zawsze trzeba znać co pokazują wszystkie strony a nie tylko jedna. Jak jeszcze działał ten portal informacyjny, to były tam do pobrania pliki z różnymi nagraniami podsłuchanych rozmów odnośnie jakichś targów z al kaidą (dokładnie kogo z kim to nie wiem bo czytałem przez translatora) itp ale i tak nic nie zrozumiałem bo były w języku arabskim.

Ukryta Zawartość

Sytuacja w Libii zmieniła sie od przedwczoraj. Siedzę sobie cicho i czekam czy ktoś w ogóle wie o tym i czy coś napisze, ale jak widać nie.

Otóż wojaka Kadafiego przeszły do kontrofensywy i odrzuciły powstańców od Syrty.

"Okazało się, że 28 marca – kiedy opozycjoniści donosili o zajęciu Syrty (zobacz: Ofensywa rebeliantów) – ich czołowe oddziały znajdowały się w Harawah, ok. 70 km od tego miasta, prowadząc rozmowy z lokalną starszyzną na temat przyłączenia się do rebelii. Negocjacje zakończyły się niepowodzeniem. Przyjezdni zostali ostrzelani i zmuszeni do wycofania się z Harawah. Jednocześnie wojska rządowe przeprowadziły od strony pustyni szereg lokalnych ataków na rozciągniętą na głównej drodze kolumnę rebeliantów, zmuszając ich do bezładnego odwrotu.

Wczoraj siły wierne Muamarowi Kaddafiemu kontynuowały akcję zaczepną, przesuwając się o kilkadziesiąt km na wschód. Zajęły 9-tysięczne miasto Bin Dżawad, po bezpośrednich walkach o tę miejscowość i wymianie ognia artyleryjskiego. Według ostatnich informacji, znajdują się na podejściach do Ras Lanuf."

Jak dzisiaj donosi AlJazeera Ras Lanuf zostało odbite przez siły rządowe:

"Without coalition air strikes, outgunned rebels fall back through Ras Lanuf and complain about lack of support."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Najbliżsi współpracownicy Kadafiego, między innymi minister spraw zagranicznych zaczynają go opuszczać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Powstancy to takie pospolite ruszenie a nie regularna armia. Nie maja jednolitego dowodzenia stad ich operacje sa jak poczynania naszej szlachty w okresie powstan kozackich i pozniejszym. Podobnie dzialala milicja w czasie rewolucji amerykanskiej ale byli wiele bardziej skuteczni. Zreszta w owych czasach walka wrecz byla na porzadku dziennym. Od kilku dni zachodnie madrale obraduja czy uzbrajac powstancow czy nie bo to co maja wystarczy na rozgonienie policji ale nie walke z armia nadal majaca czolgi, armaty, transportery opancerzone itd. Chyba w koncu ich uzbroja. Od paru dni oficjalnie dzialaja w Libii doradcy z UK i USA i pewnie innych krajow.

pozdrawiam,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.