Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC wybrać?

MrBean

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem po testach Hegla HD2, to tak kosztujacy ok 1000. Wyposazony jedynie w wejscie USB i z niego tez jest zasilany. Eliminacja jittera wysmienita, nawet lepsza niz w modelu HD10.

Ale najwazniejszy i tak jest dzwiek a ten jest bardzo dobry nawet jesli sie go przyrowna z Brystonem BDA1. Oczywiscie brystone ma troche bardzies wysublimowana gore, troche bardziej plynny dzwiek i lepsza lokalizacje dzwiekow i wybrzmienia, ale troche lepsza) a kosztuje 10 razy tyle, no ale BDA1 ma multum wejsc i to jest duzy plus. Hd2 jest bardzo neutralny, podobny w tym wzgledzie do Brystona i zadnego z tych dackow nie polecam do chlodnej lub nawet neutralnej elektroniki. Za to z Phastem hd2 zagral jak na cene wybitnie. Na dzisiejsze czasy nie jest to HiEnd chociaz dzieli go jeden krok. Z pewnoscia jest lepszy od wielu Cd playerow z przed 10 lat za ktore placilo sie 20k i wiecej!.

Jest na tyle dobry, ze mocno sie zastanawialem czy go sobie nie zostawic i przeczekac az kupie Hd20, ale w miedzyczasie sprzedalem usb wireworlda i to byl chyba znak) zreszta wiosna juz i phast podnosi temperature mocno.

Wiele osob uztwa hd2 tylko i wylacznie jak eliminator jittera i wklada go w tor przed bardzo drogie dacki, nawet zrobilismy ze znajomym eksperyment. Wypyscilismy coaxem sygna z Rega cd do dacka Buffalo a nastepnie z Hd2 do Buffalo. No i ten z Hegla bylepszy, ten Pan kupil Hegla i kabel Usb ode mnie dnia nastepnego)

Sorrki jesli narobilem bykow ale w wolnej chwili pisze z telefonu.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Jesli mowisz o rdac bez zasilacza teddegy to uwazam, ze ten dzwiek jest zdecydowanie chudszy i znacznie gorszy od tego z hd2. Powaznie, rdaca sluchalem. Nawet w jedyn tescie je porownywali i rdac dostal 4 za dzwiek a Hd2 6 przy czym 6 to max ocena.

Inna sprawa, ze takich uniwersalnych urzadzen to nie ma)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

mam kilka pytan...

1. ktory dac jest lepszy arcam rdac czy matrix?

2. czy da sie gdziekolwiek w polsce odsluchac albo pozyczyc na odsluch Hegel HD10?

3. czy HD10 jest lepszy od rdaca? drozszy jest ale czy lepszy? czy sa to jakies zauwazalne roznice? jakie?

4. podlaczylem ostatnio DACa pod Squezebox T. i porownywalem dzwiek na wyjsciu daca oraz na wyjsciu RCA Squezeboxa i gralo to niemal identycznie, dlaczego tak jest? wlaczajac ta sama plyte na Cd bylo slychac ronice (oczywiscie na korzysc cd) ?

chwilowy brak działalności w audio.

Tylko po co?

Co do odsłuchów, to na pewno da się zorganizować jeszcze Styleaudio i Nuforce.

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

antymalkontent, nie porownywalem rdac z przerowbionym zasilaniem do HD10, ale bez przerobek Hegel jest zdecydowanie lepszy w kazdym aspekcie.

micheangello-wklejam cytat ze strony producenta, nie jestem zbytnio techniczny, aj tylko slucham;)

The HD2 has a high resolution 24 bit / 192 kHz D/A-Converter inside. It also has the capability to stream high quality 24 bit / 96 kHz audio files over USB.

Wiec jako, ze pobiera dane jedynie poprzez USb, wiec pewnie sztucznie podbija do 24/192 ale czy to jest to samo?

Ze swojej strony jedynie dodam, ze ja zwyczajnie roznicy pomiedzy 24/96 a 24/192 nie slysze, wiec nie moge tego stwierdzic z wlasnych doswidczen, nawet jak slucham poprzez coax na innych dackach.

Jezeli ktos jest z okolic Koszalina to moge mu pozyczyc HD2 na testy na czas Swiat. Pozniej odda go koledze ktory mi go przywiezie z powrotem. nie ukrywam, ze w pierwszej kolejnosci ludziom ktorzy aktywnie uczestnicza w zyciu forum i troche recenzji/mini recenzji napisali.

The HD2 has a high resolution 24 bit / 192 kHz D/A-Converter inside. It also has the capability to stream high quality 24 bit / 96 kHz audio files over USB.

Wiec jako, ze pobiera dane jedynie poprzez USb, wiec pewnie sztucznie podbija do 24/192 ale czy to jest to samo?

Nie znam produktu, więc opieram się na tym co napisałeś, ale to że jest w nim DAC o max akceptowalnej częstotliwości próbkowania 192Khz, jeszcze nie oznacza że z taką częstotliwością on pracuje ;) Jeśli producent nic nie napisał o wewn. resamplingu do 192K, to najprawdopodobniej on sobie pracuje do max 96k (w zal. od tego co zostanie podane na tym USB).

Aby 'podbijać' musiałby mieć upsampler.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Trochę bez sensu, bo nie można w pełni wykorzystać potencjału przetwornika, który reklamują jako 192kHz. Widać mieli problem z zaimplementowaniem 24/192 po USB lub celowo z przyczyn ekonomicznych wybrano opcję 24/96.

Przedwszystkim z ekonomicznych. Zreszta Ludzie ktorzy kupuja przetwornik za 1000zl na ogol nie dysponuja sprzetem na ktorym mogliby uslyszec roznice pomiedzy 24/96 a 24/192, ja u siebie nie slysze i z tego co wiem nie tylko ja a nawet osoby ktore wydaly grubo ponad 100k na sprzet.

Moim faworytem wśród dac jest North Star Design ,mam go od kilku lat i w między czasie odsłuchiwałem kilkanaście innych daców, firmowych i diy i żaden nawet nie zbliżył się do tego daca. Z dobrym napędem , nie koniecznie tej firmy,prezentuje dźwięk w niczym nie ustępujący DCS P8 ,którego mam okazje często słuchać, a to dla mnie wzór dobrego dżwięku.

Wprawdzie rzadko pojawia się na rynku wtórnym,ale można go wyrwać z drugiej ręki za 400-500 euro na ebay.

Jutro bede mial okazje porownac bezposrednio na moim sprzecie DCS Puccini i najtanszego Hegla, roznica w cenie...DCS jest prawie 60 razy drozszy;)

tego niestety nie porownamy, chyba, ze dcs ma usb;)

ale juz nastepny kolega zadeklarowal sie wpasc z jakims burmesterem;)

Odnośnie transportu (cd), może ktoś orientuje się, skąd wynikają tak duże różnice między nimi (dziurka ma niby dać b-p, tylko coś z odczytem krążka nie halo) - laser (sam już nie wiem :) / mechanizm włącznie z tacką / gdzieś dalej? Niestety na dzień dzisiejszy nie mam dwóch różnych cd'ków z tymi samymi napędami / optyką, by porównać. Pewnie gdzieś na forum było ale przeoczyłem.

witam ,przymierzam się do kupna daca sprzet jaki posidam to sonata AR30+CD30 kolumny chario siluethe 200,czy np PS Audio Digital Link III jest warto kupić do takiego sprzetu może nuforce ikon HDP by wystarczyl dac bylby podlaczony do ps3 i cd może macie inne ciekawe propozycje

witam ,przymierzam się do kupna daca sprzet jaki posidam to sonata AR30+CD30 kolumny chario siluethe 200,czy np PS Audio Digital Link III jest warto kupić do takiego sprzetu może nuforce ikon HDP by wystarczyl dac bylby podlaczony do ps3 i cd może macie inne ciekawe propozycje

Tylko jeżeli planujesz wymienić także w niedalekiej przyszłości wzmacniacz i kolumny. W przeciwnym razie będzie to kasa może nie tyle wyrzucona w błoto, co na pewno wydana nieefektywnie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 1 rok później...

pozwolę sobie trochę odświeżyć temat. mianowicie planuje dokupić dac, który będzie napędzany NAD 355BEE. Dac podpięty pod laptopa i stary CD technicsa

Pytanie czy arcam rlink w takim zestawieniu słyszalnie ustępuje arcam rDACowi i CA DacMagic / DacMagic100? Ktoś miał okazję porównać i podzielić się wrażeniami?

a może ktoś miał styczność z S.M.S.L SMSL SD-1955 ? Bez żadnych modyfikacji jak to zagra w porównaniu z powyższymi?

• 4 miesiące później...

Witam!

Jako ze post wymarł śmiercią naturalna postanowiłem go trochę odświeżyć :)

Wiadomo, ze dwa lata w świecie techniki to bardzo dużo czasu i pojawia się mnóstwo nowości.

Zastanawiam się nad zakupem porządnego DACa ale w przystępnej cenie.

Czy nadal RDAC z ulepszonym zasilaniem jest dobra propozycja, czy może pojawiło się coś lepszego na co warto zwrócić uwagę w podobnym przedziale cenowym?

Dodam,ze zależałoby mi na połączeniu przez USB do komputera.

Całość napędza Harman Kardon HK670 z kolumnami Tannoy M3.

Subiektywne porównanie Arcama vs nasze produkty.

Arcam rDac

Kość przetwornika WM8741

USB na TAS1020B asynchroniczny

Jedno wejście coaxial

Jedno wejście optical

Cena około 1500zł

NOSTROMO wolf + Konwerter USB-SPDIF Nostromo

Kość przetwornika WM8741

USB na TAS1020B asynchroniczny

Dwa wejścia coaxial

Dwa wejścia optical

Sterowanie oversamplingiem

Sterownie filtrami cyfrowymi (do wyboru 5 filtrów)

Widoczna na panelu czołowym aktualna częstotliwość sygnału z portu USB

Cena 1246zł

Porównania dźwięku nie robię - zgodnie z zasadami przyjętymi w naszej firmie.

• 4 miesiące później...

może coś z oferty audio gd ....:?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.