Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC wybrać?

MrBean

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

dzięki za uwagi.

DAC wydaje mi się dobrym wyjściem. Ten yulong mnie kusi jak diabli, kupowałem już optoelektronikę z chin (lampy na rower). Lampy, których europejskie odpowiedniki kosztuję mniej więcej trzykrotność ceny chińskiej, a ich jakość jest co najmniej przyzwoita. Nie mam też oporów co do ryzyka tak dalekiej przesyłki.

O zakupie zasilacza myślałem w późniejszym okresie, też może z Chin:)

Nie wiem tylko czy to wszystko ma sens w tej konfiguracji, zwłaszcza w połączeniu z cdx-493 yamahy po optyku.

RDAC z pewnością fajny, ale yulong też ma rewelacyjne recenzje.

pozdr

zbyszek

na Twoim miejscu kupilbym rdaca plus psu teddy, swietny dzwiek mogacy konkurowac z kazdym cd do 10k

tak pisali inni, nie do konca wierzylem, ale jak kupilem i porownalem do accu 78 to uwierzylem

I co pokonal tego ACCU?;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

I co pokonal tego ACCU?;)

no nie, ale roznice nie byly duze, np mial b. zblizona przestrzen, gorsza barwe, troche mniej powietrza - uwaga wlasciciela accu

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

zastanawiam się czy na tym forum panuje jakaś infekcja nazywana rdac ,?

jeżeli to nie infekcja to może jakiś „interes”, ?

ilu z tych co tak w ciemno zachwala jego wprost niesamowite zalety kiedykolwiek go słuchała, ?

pozwoliłem sobie na reakcję z prostej przyczyny samemu przez chwilę uległem objawom choroby , na całe szczęście miałem możliwość przez kilka dni poużytkowa jego wysokości rdaca,

totalna porażka , nie będę rozpisywać się o jego walorach uogólniając „mydełko” , produkt delikatnie oceniając bardzo słaby , gdybym go zakupił w ciemno sugerując się opiniami z forum miałbym kaca iż wyrzuciłem kasę ,

Z perspektywy kilku dni cieszę się iż są takie produkty jak rdac których legenda tak pięknie zaklina rzeczywistość na szczęście kontakt z nim pozwala szybko powrócić do rzeczywistości ,

no ja akurat mam kontakt od jakiegos czasu i mam zupelnie inne wrazenia od kolegi wyzej, fakt ze z psu jest o 2 klasy lepszy niz bez, i tak jak bez psu wydawal mi sie ok - ale bez jakiejs podniety, tak z psu wydaje sie znakomity - pojawia sie nasycenie, instrumenty staja sie pelnokrwiste, dzwiek sie otwiera, co do interesu nie mam zadnego, co do kontaktu, mam go codziennie, nawet zatargalem do kumpla z accu zeby sprawdzic czy jest dobry w odniesieniu do pewnej referencji, no i okazalo sie ze jest dobry, to tyle(oczywiscie jest tak dobry z teddim)

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Jutro pozyczam do testow HD2, na swiezo bede mial porownanie do 10 krotnie drozszego Brystona BDA1. Nie mam watpliwosci ktory wygra, ale kwestia jak duza bedzie przewaga;)

ten Hagel wnętrzem nie powala ale fakt to nie wygląd gra,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12579-072439400 1302211124_thumb.jpg

post-12579-014326900 1302211210_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moze i nie powala, HD10 rowniez nie powala a swietnie gra.

Co do porownania rdaca z Accu 78, slucham 78 bardzo czesto i hmm, kapitalny odtwarzacz, rdac mi nie przypadl, aczkolwiekj za ta cene to chyba w odpowiedniej cieplej, lampowej moze konfiguracju by zagral gdyby nie ten slaby dol. Sa lepsze DAC z podobna kwote.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Moze i nie powala, HD10 rowniez nie powala a swietnie gra.

Co do porownania rdaca z Accu 78, slucham 78 bardzo czesto i hmm, kapitalny odtwarzacz, rdac mi nie przypadl, aczkolwiekj za ta cene to chyba w odpowiedniej cieplej, lampowej moze konfiguracju by zagral gdyby nie ten slaby dol. Sa lepsze DAC z podobna kwote.

rowniez mysle ze sa, ale gdy podlaczymy psu teddy pardo wydaje mi sie ze juz nie ma, co do dołu zmienia sie najbardziej, staje sie potezniejszy i bardziej klarowny - konturowy(bez psu rzeczywiscie jest jakis slamazarny, albo go nie ma), nie jest to poziom accu, ale juz jest naprawde dobrze, generalnie wydaje mi sie ze teddy winduje brzmienie we wszystkich mozliwych aspektach, no ale coz, po prostu zasilacz to kluczowy element wiekszosci klockow

zastanawiam się czy na tym forum panuje jakaś infekcja nazywana rdac ,?

jeżeli to nie infekcja to może jakiś „interes”, ?

ilu z tych co tak w ciemno zachwala jego wprost niesamowite zalety kiedykolwiek go słuchała, ?

pozwoliłem sobie na reakcję z prostej przyczyny samemu przez chwilę uległem objawom choroby , na całe szczęście miałem możliwość przez kilka dni poużytkowa jego wysokości rdaca,

totalna porażka , nie będę rozpisywać się o jego walorach uogólniając „mydełko” , produkt delikatnie oceniając bardzo słaby , gdybym go zakupił w ciemno sugerując się opiniami z forum miałbym kaca iż wyrzuciłem kasę ,

Z perspektywy kilku dni cieszę się iż są takie produkty jak rdac których legenda tak pięknie zaklina rzeczywistość na szczęście kontakt z nim pozwala szybko powrócić do rzeczywistości ,

Co jakiś czas jakiś nowy, tani produkt staje się na forum obiektem swego rodzaju kultu, do niedawna takim obiektem kultu były DACi Beresforda. Dziś większość tych, co je wtedy wychwalali już dawno posprzedawała je na allegro. A że natura nie znosi próżni, to znalazł się nowy obiekt kultu.

no dobrze, ale czy mial ktos z kolegow kontakt z rdac plus psu/teddy(juz tak tanio nie jest) i uwaza ze taka konfiguracja wcale nie brzmi za dobrze - szczegolnie jesli chodzi o cene

Co jakiś czas jakiś nowy, tani produkt staje się na forum obiektem swego rodzaju kultu, do niedawna takim obiektem kultu były DACi Beresforda. Dziś większość tych, co je wtedy wychwalali już dawno posprzedawała je na allegro. A że natura nie znosi próżni, to znalazł się nowy obiekt kultu.

czemu lub komu ma to służyć ?????

Czasem jest to odbiciem skutecznego marketingu producenta, a czasem to tylko spontaniczny owczy pęd. Dlatego ja zawsze nawołuję żeby nie ulegać tego rodzaju trendom, tylko podejmować decyzje na podstawie własnego odsłuchu, koniecznie w towarzystwie innego sprzętu będącego punktem odniesienia.

Czasem jest to odbiciem skutecznego marketingu producenta, a czasem to tylko spontaniczny owczy pęd. Dlatego ja zawsze nawołuję żeby nie ulegać tego rodzaju trendom, tylko podejmować decyzje na podstawie własnego odsłuchu, koniecznie w towarzystwie innego sprzętu będącego punktem odniesienia.

- być może to krajowy przywar , samemu zamoczyłem trudno nie będę osamotniony, wystarczy odpowiednio nagiąć rzeczywistość niech inni też umoczą ,

- w przypadku rdaca dochodzi jeszcze orgazm krajowych recenzentów potwierdzający twoją pierwszą tezę ,

No nie wiem panowie, w moim odczuciu z psu teddy ardac jest znakomity(w tej cenie), moze po prostu jestem gluchy, kolega u ktorego porownywalismy do accu 78 tez byl pod wrazeniem( i nie chodzi o to ze rdac/teddy byl lepszy, ale o to ze byl tak nie wiele gorszy). Wszystko jest jednak w jakims stopniu subiektywne, moze ktos inny inaczej by to odebral- ma wieksze doswiadczenie, bardziej wie o co biega w dzwieku etc. Czy kolega McGyveer i kijek sluchali rdaca z teddim?

ps i darujmy sobie recenzentow, polegajmy na wlasnych uszach, nie chodzi tu o nich, nie mam tez nic wspolnego z marketingiem, jakos przywiazany do tego co mam tez nie jestem, po prostu wydawalo mi sie ze ta kombinacja swietnie zagrala/gra, jak uslysze cos znacznie lepszego to zapewne zmienie - jak bedzie kasa:)

• Redaktorzy

Część osób po przeczytaniu kilku entuzjastycznych wpisów kupuje dane urządzenie (z reguły bez odsłuchu) i przez kilka dni żyje w euforii jakby Pana Boga za nogi złapało. Potem emocje opadają, zaczyna się szara codzienność i przychodzi czas na refleksję. Nie ma się co łudzić, że za 1 - 2 kzł staniemy się posiadaczami Hi-End killera. Co najwyżej mamy szansę nabyć porządne Hi-Fi.

Wracając zaś do sprawy firmowych zasilaczy dołączanych do DACów kosztujących w okolicach 1,5kzł - jak na razie najlepszy zasilacz widziałem u NuForce'a Icon HDP - coś w stylu zasilaczy dołączanych do netbooków.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ktory CD palyer Arcama jest tak dobry, ze mozna by go przyrownac do Accu 78? I teraz pytanie, dlaczego Arcam nie robi tak dobrych odtwarzaczy jak rdac?

moze po prostu jestem gluchy

Nie martw się, jest nas w takim razie wielu :) rDAC to znakomity DAC, bez dwóch zdań, ale wymagać od niego aby wpisał się w każdy możliwy system, i gusta każdego użytkownika audiostereo, to chyba jednak przesada.

Ktory CD palyer Arcama jest tak dobry, ze mozna by go przyrownac do Accu 78? I teraz pytanie, dlaczego Arcam nie robi tak dobrych odtwarzaczy jak rdac?

Bo nie mają wejścia USB ?

PS. Kolega nigdzie nie napisał że rDAC jest 'równie dobry'. Tylko że różnica wcale nie była duża. Takie samo wrażenie odniosłem porównując rDACa + PSU Teddy do Puccinego.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A Arcam gra jlepiej po usb niz po coaxialu?

kolega fra@ntz ma racje, jest cos takiego jak podjaranie a potem zjazd na ziemie, u mnie jednak ta podjarka trwa cos za dlugo, stad te eksperymenty z accu kumpla, ktory w sumie postanowil sobie kupic jakis 2 system do sypialni, chyba pobudzil go wlasnie rdac, stwierdzil tez ze bedzie wszystkim polecal rdaca/ teddy do 3/5 tysiakow, takze i na nim zrobil dobre wrazenie

Niedawno wiele osob sie spuszczalo nad v dackiem, z niego dodatkowe zasilanie robilo super maszyne, teraz podobnie jest z rdac, nie twierdze, ze przetworniki sa zle....

.. za 3-5k to juz sa naprawde dobre przetwoeniki takie jak chcby Mytek ( bez usb niestety) czy Hegelk HD10, Electro Companiet PD1, Hegel HD20 ( Hegli niestety w Polsce nie ma).

Niedawno wiele osob sie spuszczalo nad v dackiem, z niego dodatkowe zasilanie robilo super maszyne, teraz podobnie jest z rdac, nie twierdze, ze przetworniki sa zle....

.. za 3-5k to juz sa naprawde dobre przetwoeniki takie jak chcby Mytek ( bez usb niestety) czy Hegelk HD10, Electro Companiet PD1, Hegel HD20 ( Hegli niestety w Polsce nie ma).

ale bardzo mozliwe ze sa lepsze, ja ich jednak nie slyszalem, z checia przeczytalbym porownanie np rdac/teddy vs Mytek czy Hegel, daleki tez jestem od wytrysku, po prostu brzmi good i tyle

• Redaktorzy

Wojtek - Hegel nie ma w PL dystrybucji, za to przykładowo w Wawie jak się dobrze wszystko zaplanuje spokojnie powinna być możliwość posłuchania w ciągu jednego dnia przynajmniej:

- Stello DA 100 Signature 96/24

- Rega DAC

- Mytec'a (tutaj nie mam 100% pewności, ale kiedyś był dystrybutor)

- Arcam rDac

- CA DacMagic

- Music Hall dac25.3

Wystarczy tylko chcieć i odpowiednio poumawiać się na odsłuchy (o wypożyczeniu nie wspomnę). Czytanie forum nie zastąpi odsłuchów.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

wiadomo ze odsluch najwazniejszy, ale np ja na ten moment jestem content z tym co jest, sie znudzi, sie pomysli, co nie znaczy ze nie moznaby poczytac o doswiadczeniach innych kolegow

ps i pamietajmy, nie porownujmy rdaca bez teddiego, przynajmniej do tych powyzej

i jesli juz mowimy o wyzszej polce to jest tez dac teddiego, tez pewnie warty uwagi

Ukryta Zawartość

cena tylko 5 kola

Ukryta Zawartość

Witam.

A ja polecam każdy dac ze stopniem analogowym zrealizowanym nie na opampach bo te brzmią po prostu tanio, najlepiej w klasie A albo na lapach .Na przykład taki jak w moim musicalu A3 24 jest dużo lepszy od V-daca czy m1 dac. Wiem bo to jest mój czwarty dac i ten dopiero spełnił moje wymagania, a były podobne. Od zabawy w wymiane opamów w zhaolu myśle że nie można mieć dobrego zdwięku z opampa.

Myślę, że nie można generalizować. Tanie implementacje faktycznie często brzmią sporo gorzej niż nawet prosty stopień lampowy zrobiony domowym sposobem. Ale na nich się świat nie kończy.

i jesli juz mowimy o wyzszej polce to jest tez dac teddiego, tez pewnie warty uwagi

Ukryta Zawartość

cena tylko 5 kola

Też się zastanawiałem czy nie pożyczyć. Ale skoro TP ma być (jest ?) w dystrybucji Chillout Studio, to chyba jednak poczekam aż sprowadzą do Polski - zawsze to 5x mniej zachodu.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Szeroko dyskutowana jest tutaj kwestia porządnego zasilania, które pozwala rozwijać skrzydła poszczególnym urządzeniom.... To ja proponuje do listy odsłuchów dodać Xindak Dac-5 - tam porządne zasilanie jest "w zestawie"...

Brzmienie neutralne, bardzo szczegółowe, z niezłą sceną.... A jak komuś znudzi się neutralność lub nabierze ochoty by złagodzić pewne wyostrzenia w swoim systemie - może przepiąć interkonekt na wyjście lampowe daca - normalnie wash and go - 2 w 1 :)

Na pewno warto posłuchać, a być może nawet kupić

Szeroko dyskutowana jest tutaj kwestia porządnego zasilania, które pozwala rozwijać skrzydła poszczególnym urządzeniom.... To ja proponuje do listy odsłuchów dodać Xindak Dac-5 - tam porządne zasilanie jest "w zestawie"...

Brzmienie neutralne, bardzo szczegółowe, z niezłą sceną.... A jak komuś znudzi się neutralność lub nabierze ochoty by złagodzić pewne wyostrzenia w swoim systemie - może przepiąć interkonekt na wyjście lampowe daca - normalnie wash and go - 2 w 1 :)

Na pewno warto posłuchać, a być może nawet kupić

Tylko szkoda że w tym dacu lampa służy tylko jako bufor.

Jakiś link?

Dac posiada 2 toroidy w układzie zasilania, z czego jeden według Pacuły służy do żarzenia lampy - nie wydaje mi się by zasilanie bufora było warte tyle zachodu...

(widziałem chyba wzmacniacze ze słabszym zasilaniem)

Ukryta Zawartość

Chciałbym zaznaczyć, że słucham z wyjścia tranzystorowego i moje uwagi co do brzmienia dotyczą właśnie jego

Ukryta Zawartość

Nie ma problemu, aby przyjechać do mnie i posłuchać Hegelka HD10. Myślę, że jak ktoś kto go posłucha nie będzie żałował, że przyjechał.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.