Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Daniel - pytanie do posiadaczy.

nighttrain69

Rekomendowane odpowiedzi

Potwierdzam. Preamp projecta z tej samej półki co ten CA zabrzmial slabiutko w porównaniu ze zintegrowanym pre w moim dziadku onkyo, który kopilem za cenę dwóch projectow.

Widać ze jestes wymagający i przyzwyczajony do dobrego sprzętu. Pre za kilkaset złotych mogą cie nie zadowolić, ale pamiętaj, ze zawsze mozesz wypożyczyć sprzęt na próbę. Moze któryś ci sie jednak spodoba.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Smax nie odpowiada, więc napisze tak, jak szukasz Preampa do zestawu o którym napisałeś warto zainwestować w dobry Pre, ale póżniej zainwestować w gramofon a nie drogie wkładki do Daniela,jeśli Daniel ma grać z innym zestawieniem to warto pomyśleć o propozycji z Vintage. Pozdrawiam.

<<Ps.

Szkoda dobrego drogiego Preampu do Daniela.

Smax nie odpowiada, więc napisze tak, jak szukasz Preampa do zestawu o którym napisałeś warto zainwestować w dobry Pre, ale póżniej zainwestować w gramofon a nie drogie wkładki do Daniela,jeśli Daniel ma grać z innym zestawieniem to warto pomyśleć o propozycji z Vintage. Pozdrawiam.

<<Ps.

Szkoda dobrego drogiego Preampu do Daniela.

Święta prawda z tym preampem.

Ma oba modele Daniela tj, bez wzmacniacza i ze wzmacniaczem. Oba odrestaurowane w stanie tzw. "igła". Niestety konstrukcja mechaniczna tego gramofonu nie pozwala osiągnąć super dźwięku. Pomimo podwieszenia mechanizmu na sprężynach w stosunku do obudowy przenoszą się drgania z całej obudowy. Drugi problem to przenoszenie się zakłóceń z mechanizmu. Lubie te gramofony ze względu na naprawdę zmyślną i jak na tamte czasy dość pionierską mechanikę oraz sterowanie. Niestety w dobie permanentnych braków w starszym mam cały mechanizm na mikroprzełącznikach, w nowszym (koniec lat '80) zamiast mikroprzełączników blaszka zwierająca styki.

Z polskich gramofonów z tamtych czasów wg. mnie poza konkurencją jest Adam. W tym gramofonie po założeniu troszkę lepszej wkładki ( ja korzystam z AT-120) można spokojnie słuchać "czarnych placków". Daniele tylko jako fragment kolekcji - na marginesie bardzo ładny i oryginalny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wydawanie pieniędzy na wkładkę do tego gramofonu czy drogi/droższy preamp = wyrzucanie ich w błoto.

Ekonomicznie:

sprzedać Daniela z wkładką, ściągnąć z Niemiec td318/320, Telefunkena s500 , wkładkę nagaoka JT555 i wtedy można myśleć o drogim preampie. Nawet na tanim zagra (będzie jednak najsłabszym ogniwem) i będzie frajda ze słuchania.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Wydawanie pieniędzy na wkładkę do tego gramofonu czy drogi/droższy preamp = wyrzucanie ich w błoto.

Ekonomicznie:

sprzedać Daniela z wkładką, ściągnąć z Niemiec td318/320, Telefunkena s500 , wkładkę nagaoka JT555 i wtedy można myśleć o drogim preampie. Nawet na tanim zagra (będzie jednak najsłabszym ogniwem) i będzie frajda ze słuchania.

Witam.Wróciłem dopiero z zagranicy,ale kupiłem za to CA640.Podłaczyłem do tego leciwego Daniela i o dziwo zagrało bardzo fajnie.Oczywiście na możliwości jakie daje AT95.Czyli nie zgodze sie z kolegą ,że lepszy pre w połączeniu z Danielem nic nie da.Czyli zostaje kupno dobrej wkładki i może zagra jeszcze lepiej :) Tylko jakiej ??? Miałem brać na raty gramofon dla siebie w maju,ale oczywiscie jak w zyciu bywa do września muszę odłozyc zakup gramofonu.Więc zamiast syn grać sobie na Danielu ,to przez wakacje ja sobie pogram:) Jeszcze raz zadam pytanie,jaką wkładkę kupić do tego gramofonu.Może być droższa 1 - 1,2k.Najwyżej jak się nie sprawdzi to wrzuce ją do mojego (jeszcze nie kupionego) gramofonu.

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Tak drogiej wkładki w takim gramofonie nie wykorzystasz w pełni, bo będzie potrzebowała lepszej konstrukcji, żeby pokazać wszystkie możliwości. Można kupić do daniela wkładkę na wyrost, z myślą o przyszłym gramofonie - kiedy przyjdzie przełożysz do nowego. Nie jest to jednak idealne rozwiązanie. Daniel może mieć już rozklekotane ramie, np ciągnące w którąś stronę i wtedy bardziej zjedzie nową igłę. Poza tym kupowanie drogiej wkładki "na zapas" to trochę ryzyko, bo taką dobrze jest dobrać do konkretnego modelu gramofonu i ramienia, a skoro nie wiesz jeszcze co to będzie?.. wkładka może okazać się bezużyteczna, bo kompletnie nie zgra się z nowym ramieniem.

No właśnie to ciekawe zagadnienie. Ostatnio czytałem na innym forum wypowiedź dealera, który twierdził, że w kwestii proporcji kosztów można dojść nawet do podziału 90% gramofon 10% wkładka - jak najwięcej wydać na dobry gramofon, w ten sposób wyciągnie się maksymalnie dużo z wkładki.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Witam.Wróciłem dopiero z zagranicy,ale kupiłem za to CA640.Podłaczyłem do tego leciwego Daniela i o dziwo zagrało bardzo fajnie.Oczywiście na możliwości jakie daje AT95.Czyli nie zgodze sie z kolegą ,że lepszy pre w połączeniu z Danielem nic nie da.Czyli zostaje kupno dobrej wkładki i może zagra jeszcze lepiej :) Tylko jakiej ??? Miałem brać na raty gramofon dla siebie w maju,ale oczywiscie jak w zyciu bywa do września muszę odłozyc zakup gramofonu.Więc zamiast syn grać sobie na Danielu ,to przez wakacje ja sobie pogram:) Jeszcze raz zadam pytanie,jaką wkładkę kupić do tego gramofonu.Może być droższa 1 - 1,2k.Najwyżej jak się nie sprawdzi to wrzuce ją do mojego (jeszcze nie kupionego) gramofonu.

To chyba trochę nie tak - raczej nikt nie stawiał tezy, że do tego gramofonu nie ma sensu szukać lepszego pre gramofonowego, tylko żeby nie przesadazać z drogimi wkładkami do niego. Ten pre do Daniela ze sprawną technicznie wkładką jest całkiem odpowiedni. Natomiast jeśli kupiłeś pre CA z zamiarem zastosowania go do droższego gramofonu (a za tym i droższej wkładki), to moim zdaniem zrobiłeś błąd i wydasz jeszcze raz pieniądze na lepsze pre. Zamiast szukać wkładki do Daniela za 1000-2000 zł, kupiłbym pre za 2000-2500 zł, które wystarczyłoby na długo. Wkładka AT-95E może być, ewentualnie kup AT-120E lub jeśli lubisz brzmienie jaśniejsze i chudsze, to "strzel" sobie AT-440. I innych cudów nie ma co wymyślać, bo nic z tego nie będzie.

Pozdro,

Yul

To chyba trochę nie tak - raczej nikt nie stawiał tezy, że do tego gramofonu nie ma sensu szukać lepszego pre gramofonowego, tylko żeby nie przesadazać z drogimi wkładkami do niego. Ten pre do Daniela ze sprawną technicznie wkładką jest całkiem odpowiedni. Natomiast jeśli kupiłeś pre CA z zamiarem zastosowania go do droższego gramofonu (a za tym i droższej wkładki), to moim zdaniem zrobiłeś błąd i wydasz jeszcze raz pieniądze na lepsze pre. Zamiast szukać wkładki do Daniela za 1000-2000 zł, kupiłbym pre za 2000-2500 zł, które wystarczyłoby na długo. Wkładka AT-95E może być, ewentualnie kup AT-120E lub jeśli lubisz brzmienie jaśniejsze i chudsze, to "strzel" sobie AT-440. I innych cudów nie ma co wymyślać, bo nic z tego nie będzie.

Pozdro,

Yul

Ten CA 640 był kupiony tylko do Daniela i przy nim pozostanie.Kupiłem go w Hamburgu w takim małym salonie hifi z ekspozycji za 100Euro.Bardzo podobał mi sie dzwięk z Transrotora Z1,ramie 800 S i wkładka Merlo Reference.Jak dla mnie to to taki zestaw to już BAJKA :) Podłączony był do pre ampa Audiolab 8000 PPA.Chociaz podłączył mi sprzedawca Music Halla 9,1 do tego samego pre i dzwięk podobał mi sie również BARDZO.Także pozostało mi tylko zbierać kasę :)Tym bardziej ,że po wakacjach zmieniają ekspozycje z gramofonami i powiedział ,że tego Transrotora w takiej konfiguracji będzie mógł sprzedać za 3k Euro

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Ten CA 640 był kupiony tylko do Daniela i przy nim pozostanie.Kupiłem go w Hamburgu w takim małym salonie hifi z ekspozycji za 100Euro.Bardzo podobał mi sie dzwięk z Transrotora Z1,ramie 800 S i wkładka Merlo Reference.Jak dla mnie to to taki zestaw to już BAJKA :) Podłączony był do pre ampa Audiolab 8000 PPA.Chociaz podłączył mi sprzedawca Music Halla 9,1 do tego samego pre i dzwięk podobał mi sie również BARDZO.Także pozostało mi tylko zbierać kasę :)Tym bardziej ,że po wakacjach zmieniają ekspozycje z gramofonami i powiedział ,że tego Transrotora w takiej konfiguracji będzie mógł sprzedać za 3k Euro

Daj Danielowi spokój, gromadź fundusze na Transrotora Z-1 albo Music-Hall'a 9.1. Oba okazy godne zasadzenia się na nie :)

Pozdro,

Yul

• 7 miesięcy później...

Na fali nostalgii także nabyłem Daniela.Stan zewnętrzny idealny.Rocznik 1980.Po wymianie pasków(kupionych od Wamat), przesmarowaniu, podłączyłem do sieci.Gra lepiej niż się spodziewałem.Żadnego przydźwięku czy buczenia.Obroty bardzo stabilne, ale mam podobny problem jak założyciel wątku, aby osiągnąć prędkość 33 muszę dać potencjometr prawie do końca na +.Gdzie szukać przyczyny?Jakoś nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na poruszony temat.

Co może być powodem tego,że igła gdy opadnie na początek płyty przeleci kilka rowków i zaczyna odtwarzanie?W innych miejscach nie ma tego problemu.Gramofon jest ustawiony na wypoziomowanej powierzchni i anty-skating, nacisk igły ustawiony jak należy.

Daniel to rogate zwierze ,nie powinno się nic robić manualnie na siłe.Zdać się trzeba na guzikologię.

Krzywki,wajhy,przekadnie musza pracować z logiką jaką wymyślił konstruktor.(zespół)

Na fali nostalgii także nabyłem Daniela.Stan zewnętrzny idealny.Rocznik 1980.Po wymianie pasków(kupionych od Wamat), przesmarowaniu, podłączyłem do sieci.Gra lepiej niż się spodziewałem.Żadnego przydźwięku czy buczenia.Obroty bardzo stabilne, ale mam podobny problem jak założyciel wątku, aby osiągnąć prędkość 33 muszę dać potencjometr prawie do końca na +.Gdzie szukać przyczyny?Jakoś nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na poruszony temat.

Też wywaliłem Sherwooda i powróciłem do mojego starego Altusa w stanie wizualnym idealnym, jak ze sklepu. Były problemy z obrotami, ale wymieniłem wszystkie elektrolity, dałem nowy pasek, nowy olej na oś talerza, wtrysnąłem Kontakt PR do przełącznika obrotów i na warstwę oporową rezystorów nastawnych odpowiedzialnych za obroty, to samo do potencjometru regulacji obrotów na panelu czołowym, wyregulowałem wszystko, wyczyściłem, zamontowałem nową wkładkę, nowe, złocone kabelki w headshellu, dodałem przewód uziemiający obok kabla sygnałowego i jest pięknie. Plastikowy Sherwood już jest na Allegro :)

Co może być powodem tego,że igła gdy opadnie na początek płyty przeleci kilka rowków i zaczyna odtwarzanie?W innych miejscach nie ma tego problemu.Gramofon jest ustawiony na wypoziomowanej powierzchni i anty-skating, nacisk igły ustawiony jak należy.

Też czasami się tak zdarzy, nie jestem teraz pewien ale chyba wpływ na to ma też czasami lekko pogrubiony brzeg płyty. Ramię Daniela, przynajmniej u mnie ustawia się na samym początku (brzegu) płyty i w przypadku właśnie takiego pogrubionego brzegu igła zeskakuje czasami kilka rowków (tak jakby z górki). Taki urok, tego sprzętu.

A co do prędkości, to sprawdź i nasmaruj ewentualnie trzpień subplatera. U mnie to i oklejenie subplatera Scotchem pomogło w "przyspieszeniu" i stabilizacji obrotów.

pozdrawiam

nt

• 2 tygodnie później...

Ufff, elektrolity wymienione.Obroty chodzą jak marzenie:)Dałem diody Led zamiast żarówek i będę miał spokój.Mam pytanie dotyczące mechanizmu ramienia.Jakoś nie widziałem tam starego smaru.Co i czym smarować?

Niczym. sprzedaj na Allegro - pójdzie za 900 :lol:

Ale nie ma się czemu dziwić jak Dual CS750 z 1992 roku jest na Allegro za 1200 - jego cena sklepowa to było rownowartosć 400 EUR. Na dziś 1700 złotych więc powinen kosztować najwyżej 300 zl?

A CS-455 - podobno współczesne automatiki z 2008 roku stoja u dystrybutorów po 3500zł. Na stronie Dual.de natomiast tylko jakieś badziewia chinskie plastikowe marketowe.

Ufff, elektrolity wymienione.Obroty chodzą jak marzenie:)Dałem diody Led zamiast żarówek i będę miał spokój.Mam pytanie dotyczące mechanizmu ramienia.Jakoś nie widziałem tam starego smaru.Co i czym smarować?

Tam gdzie metal "chodzi" po metalu smar litowy "zielony". Tam gdzie metal "chodzi" w plastiku smar wazelinowy bezkwasowy. Na wszelkie osie olej wazelinowy/maszynowy.

Jakie macie doświadczenia jeśli chodzi o maty do Daniela.Co najlepiej kupić z tego co jest dostępne na rynku?Oryginalna gumowa ma 4 mm grubości.Czy trzeba się sztywno trzymać tego wymiaru? Widziałem max.3 mm wykonane z filcu.

Grubośc maty w Danielu definiuje VTA wraz z wysokością użytej wkładki. Rodzaj materiału z jakiego wykonana jest mata raczej obojętny. Daniel nie pokaże różnic brzmienia, sam od siebie wnosi tyle, że zamaskuje różnice.

Ja dałem do Altusa filcową produkcji Ortofona. Kupiłem ją kiedyś w Austrii. Jest dosyć gruba i sztywna, znacznie lepsza od fabrycznej gumy zastosowanej w tym gramofonie. Poza tym, wygląda znacznie lepiej. Nie przesadzaj z tym 1 milimetrem, a jeśli już chcesz zachować grubość, to daj podkładkę z czegoś pod matę. Proponuję też dobrać tak grubość maty, aby po opuszczeniu igły na płytę rurka ramienia była do niej równoległa.

Widzę wysyp Danieli.

To może być epidemia. Ja właśnie swojego odrestaurowałem jakieś 10 dni temu i właściwie dlatego tylko zajrzałem na to forum. A jak się potem okazało byłem już 2 lata temu zarejestrowany...

A mój daniel stał zaniedbany od czasu pewnej przeprowadzki, kiedy to pochrzaniły mi się śrubki i przy okazji odblokowania mechanizmu po transporcie- rozregulowałem auto- stop. Zresztą nawet przedtem miał już kłopoty z obrotami i potencjometrami od precyzyjnej regulacji obrotów.

Wreszcie nadszedł czas- po około 10 latach używania sporadycznego, aby zrobić z tym porządek.

Standardowe czyszczenie i smarowanie, wymiana pasków- niestety kupiłem za krótki i był zbyt mocny naciąg. Regulacja auto stopu zajęła najwięcej czasu- nie mając płyty testowej trzeba było doświadczać na "muzycznych", ponadto okazało się, że zaśniedział PR od czułości fotoelementu, którego nie chciałem początkowo dotykać i przez to mnóstwo doświadczeń i czasu na nic.

Potencjometry suwakowe do precyzyjnej regulacji obrotów są już nie do kupienia, przynajmniej mi się nie udało. Potrzebny typ to SVP304N liniowe. Dla 33,3 jest to 1 kOhm, dla 45- 470 Ohm. Jeden udało mi się wyczyścić, ale drugi był uszkodzony. Urwany element przewodzący suwaka i połamana podkładka tekstolitowa. Na szczęście udało mi się kupić podobny suwak i po rozmontowaniu wymienić uszkodzone elementy. Ścieżka oporowa była cała. Potem jeszcze tylko drobna korekta na PR wewnątrz i już jest cudnie. Automatyka chodzi, żarówki świecą, obroty jak drut.

I to jest cała prawda, że duża część radości z winylosłuchania to zadowolenie ze sprawności swego kawalerskiego "rumpla?" i z tego, że te płyty stare nawet trzeszczą tam, gdzie już zawsze się tego spodziewamy.

Ale jest dalszy ciąg tej zabawy. Jest też świetnie słyszeć, że ten stary standard ma wiele jeszcze możliwości, słyszeć jak pięknie grają nowe płyty- zakupiłem kilka pink floydów, amy winehouse, black sabbath, tangerine dream. Jest klimat... :))

Za kilka złotych zakupię teraz nowe igły do wszystkich "tenoreli" mf, jakie mam- tak dla testu. Ale od jakichś 7 lat mam w tym danielu ortofona OMB5E mało granego. Jestem w miarę zadowolony, brzmi poprawnie, choć wydaje mi się mniej skuteczna od MF. Sprawdzę, jak będę miał nowe igły 101,102,104. Na pewno kupię preampa, bo obecnego nazwy nie wymienię przez szacunek do czytających.

Wertuję wątki na temat wkładek i preampów. I jedyny słuszny wniosek jaki mi przychodzi do głowy to... słuchać, testować osobiście i jeszcze raz słuchać.

Tylko nie ma gdzie i z kim robić porównań.

Na razie mam w planie CA640 albo NAD PP3 i ewentualnie ortofona 2m red lub nagaoka 555- jeśli się nie mylę jest tam szlif shibaty, co zawsze chciałem sprawdzić. Co o tym sądzą znawcy?

Reszta sprzętu to amplituner onkyo z kolumnami stojącymi MAudio HRS75 zamiennie z lampowym wzmacniaczem DIY 2x5W + kolumny tonsilu zg30c201.

pozdrówka janusz.

G1100 w akcji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.