Skocz do zawartości
IGNORED

Transport CD + lampowy DAC godny polecenia

Azus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam okazję kupić transport CD PS Audio lambda, chciałbym to podpiąć pod DAC,a na lampach E88CC,nie wiem jak to zagra? Odtwarzam teraz z CD Cary 308.Czy ktoś z Panów testował jakikolwiek system Transport+DAC i porównywał z CD Cary,Przedwzmacniacz Klimo Merlin i końcówka Ampliton,a. Jaki system złożony z Transportu (koniecznie szuflada)i DAC,a, zdaniem Panów byłby godny polecenia.(Transport w cenie do 4 tyś zł.)

Witam mam okazję kupić transport CD PS Audio lambda, chciałbym to podpiąć pod DAC,a na lampach E88CC,nie wiem jak to zagra? Odtwarzam teraz z CD Cary 308.Czy ktoś z Panów testował jakikolwiek system Transport+DAC i porównywał z CD Cary,Przedwzmacniacz Klimo Merlin i końcówka Ampliton,a. Jaki system złożony z Transportu (koniecznie szuflada)i DAC,a, zdaniem Panów byłby godny polecenia.(Transport w cenie do 4 tyś zł.)

I jeszcze jedno pytanie czy Cary CD 308 byłby dobrym transportem.

DAC z lampkami - to wal do McGyver'a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poważnie przemyślałbym zakup transportu Lambda - mechanika do typu (CDM-9Pro) jest już niedostępna.

Podobno ciekawe DACi lampowe robi Fikus oraz McGuyver (osobiście nie słuchałem).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Poważnie przemyślałbym zakup transportu Lambda - mechanika do typu (CDM-9Pro) jest już niedostępna.

Podobno ciekawe DACi lampowe robi Fikus oraz McGuyver (osobiście nie słuchałem).

Do jasnej cholery! Jak nie potrafisz prawidłowo napisać cudzego nicka to zastosuj "copy-paste"!!!

Miałem w domu Cary CD308. Cedek jest niezły, ale jak coś padnie to będzie nienaprawialny bo producent ubzdurał sobie pozalewać scalaki w puszkach z żywicą i niestety jest to nierozbieralne. Zobacz po ile chodzą CD308 na ebay.uk są tam całkiem tanie.

A tego Advance Acoustics 404 już przetestowałeś w swoim systemie czy masz zamiar poprzestać na

teoretycznych przepytywaniach kolegów z Forum ?

W najbliższym czasie nie mam możliwości, dlatego pytam.

Myślałem że moje pytania są grzecznościowe i myślę że nikogo nie rażą, jeśli tak to przepraszam.

Na pewno zaraz znowuż dostanę ostrzeżenie.

Pytać można ale trzeba też działać ,wyrobić sobie pogląd w temacie.

Zainspirowałeś mnie ,zadzwoniłem do Dystrybutora i w poniedziałek wyśle mi tego Advanca do przetestowania.

Elb to czy jest w takim razie dobry transport CD w cenie 4-6kzł ,czy lepiej przy takim "małym budżecie"

spuścić się na kompa i "ciągnąc" cyfrę z niego ?

Transporty w ogóle mało kto obecnie robi. To taki relikt minionej epoki. Teraz w zasadzie produkuje się albo integry, albo DACi. Te które pozostały dalej w produkcji to wysokie modele - bardzo drogie. Kupując używany, najbardziej istotną kwestią jest znalezienie modelu który jest dalej serwisowalny. PS Audio Lambda, Theta Data Basic, niestety nie są. Oczywiście, możesz kupić i może się okazać że 5 lat będzie służył. Ale może być i tak, że kupisz powiedzmy za 2kzł i za pół roku będziesz miał drogi przycisk do papieru.

Jeżeli nie odstrasza cię 'wygoda' obsługi przy graniu plików z kompa, to granie z kompa ma sens z oddzielnym DACiem. Wystarczy dokupić np. Halide Designs Bridge, albo SQ Touch / Transporter i jesteś w domu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Pytać można ale trzeba też działać ,wyrobić sobie pogląd w temacie.

Zainspirowałeś mnie ,zadzwoniłem do Dystrybutora i w poniedziałek wyśle mi tego Advanca do przetestowania.

Nie wiem dlaczego tak robię, ale to co jest osiągalne, po kliknięciu myszką, mam na drugi dzień w domu,to by było za łatwe, z tego systemu już od dawna nie korzystam, szukam unikatowego dźwięku tak ja każdy z nas,szukamy sprzętu o najlepszych walorach brzmieniowych.Transport Advance Acoustic. można mieć w każdej chwili,bo jest dostępny, i nie jest szczególnie opisywany przez użytkowników,z tego co wiem Mac.go ma i to jest ostateczność,którą właśnie biorę pod uwagę. Wiadomo jest że starsze klocki były lepiej robione i dlatego raczej korzystam z doświadczeń użytkowników,,...bo tamto grało lepiej niż to nowe tak chwalone...czy słuchałeś UREI czy Masterpiece, na pewno tego nie będę miał, ale nigdy nie mów nigdy, dlatego cieszę się że z mojej przyczyny będziesz gościł u Siebie A.A i się rzetelnie, podzielisz z nami, wrażeniami z odsłuchu. Czy włączając nowy sprzęt, wkładasz płytę i słuchasz? Jeśli tak to teraz zrób inaczej,włącz sprzęt włóż płytę niech się odtwarza na repet przez 10 godzin na całkowitym z ciszeniu, po 10ciu godzinach posłuchaj,ale jest jedno ale czy wytrzymasz.Bo może.......ale nie mi teraz oceniać.

Alek Rachwald odsłuchiwał u siebie ze swoim własnym transportem AA i takie też foty zamieścił. A ja mam transport EAD.

A jak się on sprawuje z twoimi DAC,ami.Ja tu walczę o transport do przyszłego daca, a tu sam mistrz nie informuje o tak zacnym sprzęcie, napisz coś o nim, ale nie podsyłaj linków, tylko tak jak się go dotyka, jak czyta i cieszyć się przez dłuższy czas,już go szukam.

A tam zaraz "mistrz", jestem samoukiem. I nie nazwałbym EAD "zacnym", jest oparty na wnętrznościach z najtańszego Pioneera sprzed ponad dekady. Ale czyta wszystko bez zająknięcia i wygląda niebrzydko. Zresztą kupiłem go głównie ze względu na wygląd, żeby mieć transport nie gryzący się wzorniczo z resztą moich klocków, a nie ze względu na jakieś inne wyjątkowe walory, bo takich on nie posiada.

EAD to firma amerykańska, większość ich klocków jest na 110V. Mój T-1000 również był, przerobienie go na 230V wymaga wymiany trafa zasilającego o kilku uzwojeniach wtórnych. Nie ma niestety możliwości prostego przełączenia.

Mój DAC bardzo słabo reaguje na różne transporty. Trzeba się bardzo mocno skupić żeby wychwycić różnicę między EAD a na przykład CECem.

A tam zaraz "mistrz", jestem samoukiem. I nie nazwałbym EAD "zacnym", jest oparty na wnętrznościach z najtańszego Pioneera sprzed ponad dekady. Ale czyta wszystko bez zająknięcia i wygląda niebrzydko. Zresztą kupiłem go głównie ze względu na wygląd, żeby mieć transport nie gryzący się wzorniczo z resztą moich klocków, a nie ze względu na jakieś inne wyjątkowe walory, bo takich on nie posiada.

EAD to firma amerykańska, większość ich klocków jest na 110V. Mój T-1000 również był, przerobienie go na 230V wymaga wymiany trafa zasilającego o kilku uzwojeniach wtórnych. Nie ma niestety możliwości prostego przełączenia.

Mój DAC bardzo słabo reaguje na różne transporty. Trzeba się bardzo mocno skupić żeby wychwycić różnicę między EAD a na przykład CECem.

Słuchaj, bo mam jeszcze propozycje Proceed Cdd Hi-end cd transport co o nim sądzisz?cena jest OK zadbany czy go brać? wersja europejska bo mi wciskają A.A.za te same pieniądze.

Słuchaj, bo mam jeszcze propozycje Proceed Cdd Hi-end cd transport co o nim sądzisz?cena jest OK zadbany czy go brać? wersja europejska bo mi wciskają A.A.za te same pieniądze.

Bierz dac-a McGyvera[za który gwarantuję] i tego proceeda[na razie na probę,bo za niego niema gwarancji]posłuchaj i sie przekonasz,czy jest ok.

Za ile ten Proceed? To oczywiste że wolałbym używanego Proceeda niż nowego chińskiego Advance.

Testowany był na twoim dac,u ponoć rewelacyjnie wypadł tak mi gość naświetlił 3 tyś

A dobra, już wiem za ile ten Proceed i od kogo. Słuchałem go (tego egzemplarza), bardzo fajny i ŁADNY transport, zapewne jest lepszy od mojego EAD, ale bezpośrednich porównań nie robiłem.

A dobra, już wiem za ile ten Proceed i od kogo. Słuchałem go (tego egzemplarza), bardzo fajny i ŁADNY transport, zapewne jest lepszy od mojego EAD, ale bezpośrednich porównań nie robiłem.

Z tego co się dowiedziałem to Ead ma wyeksponowaną średnicę od reszty pasma,porównanie Proceed większa rozdzielczość pomiędzy Markiem Levinsonem, a przecież ta sama stajnia elektroniczna, jedynie jakiego mankamentu się doszukałem to suchota dźwiękowa, nie wiem nie słyszałem, co to jest suchość, ale z lampą może być to!

Z tego co się dowiedziałem to Ead ma wyeksponowaną średnicę od reszty pasma,porównanie Proceed większa rozdzielczość pomiędzy Markiem Levinsonem, a przecież ta sama stajnia elektroniczna, jedynie jakiego mankamentu się doszukałem to suchota dźwiękowa, nie wiem nie słyszałem, co to jest suchość, ale z lampą może być to!

Acha poceed ma lepszą kontrolę basu od Marka.

Bez przesady, to są TRANSPORTY. Czytniki danych z płyty. Owszem, transporty różnią się między sobą, ale na współczesnych DACach z nowoczesnymi receiverami SPDIF nie spodziewaj się różnic brzmieniowych większych niż dają różne interkonekty.

Bez przesady, to są TRANSPORTY. Czytniki danych z płyty. Owszem, transporty różnią się między sobą, ale na współczesnych DACach z nowoczesnymi receiverami SPDIF nie spodziewaj się różnic brzmieniowych większych niż dają różne interkonekty.

+1. Różnice będą raczej subtelne i dotyczyły raczej rozdzielczości i gładkości dźwięku.

Proceed CDD jest OK, trzeba tylko zobaczyć jaki mechanizm tam siedzi - jak CDM12 Ind to będzie pewien problem z wymianą, jak CD-Pro to OK.

Pod warunkiem że padnie sam laser. A praktyka dowodzi że padają tez inne podzespoły mechanizmu.

Inna rzecz, że po wymianie na CD-Pro 2M lub LF (aktualny) odtwarzacz zacznie czytać m.in. płyty SACD hybrid - wczesne CD-Pro2 (bez M lub LF w nazwie) i CDM 12 Ind ich nie czytają.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.