Skocz do zawartości
IGNORED

Uwaga!DVD Manta 002/16...32Bit/512fs!

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

gutten>

a slyszales o pasywnej konwersji prąd/napięcie bez filtru analogowego? Tak czesto robi sie non-os'y. Caly uklad za przetwornikiem to 1 rezystor i 1 kondensator, albo jeszcze lepiej trafo zamiast nich (opatentowane niestety).

pasywna konwersje I/V stosuje np. Audio Note. Bez stopnia analogowego to np. Sakura i wielu innych japonczykow. Te coponiektore kurduple czytajace komiksy o robotach maja jednak pojecie o dzwieku:)

Gdyby chinczycy zabrali sie za komercjalizacje colepszych ich koncepcji to wiekszosc zachodnich producentow "hi-end" pozdychala by z glodu:)

>inżynier

oj szczerze mowiac to troszke inaczej to sobie wyobrazalem, ale to byla bardzo naiwna mysl, bo to moze byc i tak nie duzo za taki sprzet[a niech wyglada jak chce, tylko zeby mial czytelny wyswietlacz, muzyke najbardziej lubie pociemku...], no poza tym jak drakul pisal - on ma rodzine...

“Kejseren er i garderoben!”

Znowu z kafejki..Czesc!

DAC dakowi nierowny..to prawda.

Ale co zawsze powtarzam technika idzie caly czas do przodu....

Coraz czesciej tanie klocki beda dorownywaly badz przewyzszaly jakoscia wspolczesne niby he klocki to normalna kolej rzeczy....

Kazdy kto ma do czynienia z elektronika wie ze tzw.masowi producenci mogliby robic swietne cd z najlepszymi dac czy st analogowymi za smieszne pieniadze....... bo robia tego duzo....a pozatym maja swietne labolatoria i specow....

Ale jest to rynek ktory zyje swoimi zasadami...

Szlag mnie trafia jak widze np.nowego cd Arcama z identycznym dac jak w Mancie 001 za 3500ZL w ktorym wsadzili scierwa scalaki typu TL072 ....zalama!!!!W wielu tzw.audiofilskich klocach spotkalem kosci ktorych tam niepowinno byc a juz napewno nie za te pieniadze....!?

Jak wiecie 50% elektroniki jest skladanych w Chinach i to znanych producentow....

=======

A co do moich cen to prosze zerknac do ogloszen......

Darkul, litosci prosze, bo pekne nielugo ze smiechu. Twoj marketing zaczyna oslawionego Szymona przypominac ;)

Niedlugo dojdziemy, do tego, ze Krell z VRDS-em na pokladzie to gowno przy Mancie z tunigiem Darkula.

Ta solidnosc wykonania konstrukcji, antyrezonansowe chassis, te dlugowieczne selekcjonowane elementy , ten high-endowy i zapewne dlugowieczny laser..............

Po prostu jedno wielkie rotfl

A powiec mi Drakul, jak brzmi ta Manata przed tuningiem, przyjmijmy ze mam teraz yamahe cdx393/Harman Kardona HD710, jak manta bedzie sie miala do tych modeli[ale przed tuningiem], a jesli slabo to czy moglbys zdradzic jakas drobnostke[jesli takowa jest | - chodzi o tuning Manty] tuningowa dzieki ktorej bedzie krac podobnie, bo mysle o zakupie takiej[/takich] manty[/mant], jednak juz na tuning nie bardzo mnie bedzie stac....a niechcial bym kupic sprzetu ktory przez dluugiczas bedzie grac slabiej od tego ktory posiadam obenie......

>darkul - konkrety

jaka jest cena tuningu, i co w to wchodzi (jesli nie chcesz tego podawać publicznie prosze na priv)... dodaj jeszcze czy robisz tor analogowy na lampach (taka fanaberia, ale czemu by nie, prawda?)

proszę tylko konkrety, inaczej przestaje czytać wątek :)

i tak musze kupić najtańszy DVD więc czemu by nie Manta...

ale konkrety bo przynudzasz a nic z tego nie wynika (i napięcie wcale nie rośnie)...

Moze warto wiec zrobic to co proponowale w tym watku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Darkul

Może będzie nudno, ale która Manta 001 czy 002 jest lepsza bez żadnego tuningu i czym się w zasadzie róźni?

Poza ceną i wyglądem - wyposażeniem, dodatkowymi funkcjami czy scalakami, bo napisałeś że zasilanie i napęd są takie same.

Można przypuszczać, że 001 jest lepiej "przerabialna" od 002.

A może trzeba będzie wezwać na pomoc agenta 007? :-))

P.S. Szkoda, że nie mam możliwości posłuchania tego, nie przyjadę raczej na odsłuch Wawy.

Jescze jedno "niewinne" pytanie, czy majstrowałeś coś przy zegarze? Krótko TAK lub NIE bez zdradzania szczegółów.

Oj chyba ktoś tu swój mózg zostawił w piaskownicy!!!

Czy można z kaszanki zrobić szynke, jeśli tak, to prosze o przepis :]

A tak przy okazji, to czyżby panu darkulowi zabrakło pomysłów, że stara sie wciskać takie scierwo innym!!

Naprawde pomyślcie troche logicznie!

Pozdrawiam

arek

Manta 002 stoi w lubelskim Tesco po 244pln i rzeczywiście odpustowo wygląda...

strach sie bać tego kupić... za taką kase to spoko, ale wsadzać w taki badziew 800pln? chyba jednak zostane przy opcji tuningu Harmana, albo kupna czegoś jeszcze droższego do tuningu...

gdyby nie to, że wątek założył Darkul to zapewne bym to wyśmiał, a tak to stawiam wielki znak zapytania i kończe temat ze swojej strony - może kiedyś gdzieś posłucham tego stuningowanego Noł Nejmu, i się wypowiem - narazie jestem skołowany propozycją tuningu czegoś co służy jako podstawka pod kwiatek i tandetne kino domowe Clatronika albo czegoś takiego...

chyba przejde się pierwszy raz na dział KD i zapytam jakie DVD polecają z niskiej półki, bo coś do filmów trzeba kiedyś nabyć...

Jak wiekszosc przypuszczala, temat ten okazal sie wielka prowokacja i tandetna reklama!! Jakos nikt procz Darkula nic nie pisze o wrazeniach odsluchowych zmutowanej wersji Manty a podobno jakies egzemplarze byly oddane do publicznego przetestowania. Zapytania jak Manta gra BEZ GRZEBANIA W SRODKU pozostaly bez odpowiedzi. Chyba znow ktos chcial wcisnac nam kit.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

->yayacek

Cierpliwości, dajmy jeszcze trochę czasu autorowi modyfikacji - jak pisał w innym wątku, z powodu awarii korzysta z internetu w kafejce - oraz forumowiczom - wątpię, czy podczas długiego weekendu ktos miał czas i możliwość umówić się na odsłuchy Manty w Audiopunkcie...

Yayacek, mqy A o czy tu pisać? Porównywałem (możecie to też zrobić) dźwięk tanich DVD niestety tor to tanie KD jak i warunki wielkosklepowe, niestety tak jak te klocki wyglądały tak grały dlatego musiałem poszukać wśród droższych „renomowanych” producentów takich pod jak Yamaha, Philips, Sony (tylko osobne urządzenia - nie zestawy) tu wyraźnie wygrał (nie miałem zastrzeżeń) Panasonic DVD-S47 (150 euro) to go zakupiłem. W tej chwili służy mi też jako podstawowe źródło dźwięku a tego wcześniej się nie spodziewałem. Tak na marginesie zepsutego Pioneer-a PD-S603 oddałem beż żalu jednemu „majsterkowiczowi”.

Na samodzielny odsuch, w moim przypadku jest za wczesnie - zbyt male doswiadczenie[albo zadne], chce sie dowiedzec czy zaopatrzyc sie w jakis niezly odtwarzacz do...hmmm rocka...metalu....czy kupic mante i kiedys ja stuningowac.....

Ja jestem do niej nastawiony pozytynie...bo jest tania....:)

• Redaktorzy

ja też się zastanawiałem na d tanim DVD, bo czasem chce człowiek jakiś film obejżeć i wkońcu zdecydowałem się na Panasia S35. Czyta DVD Audio (2-ch), ale w porównaniu z moją tuningowaną Yamachą wypada na tyle cieńko, że po kilku próbach muzyki zaprzestałem nanim w ogóle słuchać. Ot takie cykadełko. Ale obraz ma świetny.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Mam w domu DVD Manta 001 bez tuningu, ale do tej pory obejzalem na niej tylko pare filmow i nie rozpatrywalem jako zrodlo dzwieku. Jutro podlacze zamiast CD i zobacze jak gra. Dam znac jak wypada toto w odsluchu.

Widziałem 002 w markiecie 249zł. Z tyłu ma tylko jedno wyjście scart i nic więcej!!!!

Dla mnie odpada nawet jako tani "wszystkomający" odtwarzacz filmowy.

A gdzie reszta odpowiedzi?

Chyba dam sobie spokój z tym wątkiem :-(

->LeStat

Przedmiotem dyskusji i tuningu jest Manta 001 ,a nie 002 jak jest w naglowku. Zobacz wersje 001 ta jest bardziej "wypasiona". A wyjsc ma az nadto:

COMPONENT VIDEO OUT:

Wyjście sygnału wizji niezależne dla toru luminancji (Y) i sygnałów różnicowych koloru (Pb/Cb i Pr/Cr). Oferuje wyższą jakość reprodukcji obrazu niż wyjście composite (Video) i S-Video. Wyjście zbliżone parametrami do RGB gdzie sygnał wizyjny podczas przesyłania ma najwięcej informacji o kolorach.

MIXED AUDIO OUT L/R:

Wyjście służy do podłączenia audio stereo.

COAXIAL:

Wyjście sygnału cyfrowego wykorzystujące gniazda RCA (chinch), stosowane w podobnych sytuacjach jak wyjście optyczne. Jeśli stosuje się odpowiednie do transmisji danych cyfrowych kable, można uzyskać lepszą niż w przypadku złącza TOS LINK jakość transmisji. Do tego celu nadają się kable do przesyłania sygnału wizji, gdyż charakteryzują się szerokim pasmem przenoszenia.

VIDEO OUT:

Pierwszy od góry (VIDEO) to wyjście z sygnałem zespolonym (composite). Jest to standardowa metoda przesyłania sygnału wizyjnego jednym przewodem (żółte gniazdo RCA ). Sygnały RGB konwertowane są na scaloną postać kompozyt, w które zawarte są wtedy informacje m.in. o luminancji, chrominancji, synchronizacji kolorów, impulsach wygaszajacych. Niżej widoczne jest wyjście wideo z sygnałem S-VIDEO w postaci 4-pinowego gniazda mini-DIN. Działanie polega na oddzielnym przesyłaniu sygnałów luminancji (jaskrawości) i chrominancji (o kolorach). Eliminuje się w ten sposób wzajemne zakłócanie się tych sygnałów, charakterystyczne np. dla transmisji PAL.

OPTICAL:

Cyfrowe wyjście optyczne. Przesyła ono sygnał w postaci cyfrowej wyprowadzając go do zewnętrznego przetwornika C/A lub procesora DSP. Najczęściej wykorzystuje amatorski format TOS LINK, a do połączeń wymaga zastosowania światłowodu.

VGA OUTPUT:

Wyjście to umożliwia podłączenie monitora lub projektora.

5.1 CH SURROUND AUDIO OUT::

Gniazda służą do analogowego podłączenia zestawu 2/5.1.

SCART OUTPUT:

21-pinowe gniazdo tzw. "Eurozłącze", nazywane też czasami SCART. Przez nie przesyłany jest równocześnie sygnał wideo oraz audio

To i ja dorzucę sowje trzy grosze do tej dyskusji. Kupiłem w ostatni piątek Mantę 001 w Makro za 267 PLN. Przyznaję, żae na tej decyzji zaważyło zdanie Darka. Stwierdziłem, że to jest tak niewiele, że można zaryzykować na próbę. Głównym celem mojego zakupu był odtwarzacz do filmów a nie źródło płyt CD do przeróbki. Rzeczywiście sprzęt wygląda badziewnie, zrobiony jest też dość badziewnie i cały czas zastanawiam się jak długo wytrzyma. Pilot zrobiony jest jak tania chińska zabawka - plastik tak cienki, że się cały gnie.

Nie byłbym jednak sobą gdybym nie spróbował porównań przy odtwarzaniu płyt Audio.

Mam w miarę niezły tor kolumny-wzmacniacz ( opisany w "o sobie"). Do tego pożyczyłem w rodzinie inny odtwarzacz DVD klasy standard - Panasonic S35. I rozpocząłem próby w zestawieniu z moim tuningowanym w firmie NEEL odtwarzaczu Pioneer PDS-703.

W kategoriach ogólnych oba odtwarzacze DVD dysponują dzwiękiem bardziej detalicznym z większą ilością powietrza, lepszą stereofonią, przestrzenią, przy czym ja i tak zdecydowanie wolałem Mantę od Panasonica, który trochę raził dzwiękiem zbyt jasnym i takim trochę cienkim. Manta grała w sposób zdecydowanie bardziej zrównoważony choć wysokie tony były zdecydowanie kiepskiej jakości (zapiaszczone). w tym zestawieniu mój Pioneer grał namniej przejrzyście, miał najgorszą stereofonię idynamikę ale był najbardziej muzykalny (barwa dzwięku). Jestem gotów uwierzyć, że przeróbka wykonana przez Darka na torze analogowym może w znaczącym stopniu poprawić barwę dźwięku z Manty i uczynić z tego naprawdę ciekawe źródło. Problem jednak polega na tym, że mam tak jak wspomniałem na początku dość poważne obawy czy ten odtwarzacz przetrwa próbę czasu z uwagi na kiepską konstrukcję mechaniczną więc nie jestem pewien czy opłaca się inwestować w niego dodatkowe pieniądze. Jeśli jednak by ktoś znalazł na rynku odtwarzacz wykonany na takich samych podzespołach elektronicznych, ale o solidniejszej konstrukcji mechanicznej (jakiś samsung, LG czy coś takiego) to propozycja tuningu takiego urządzenia byłaby bardzo kusząca.

dla mnie jet to sygnał, że aktualnie produkowane podzespoły (przetworniki C/A) są znacznie doskonalsze niż te sprzed kilku lat co powoduje, że najnowsze odtwarzacze DVD jeśli tylko poprawić w nich tor analogowy mogą z powodzeniem konkurować z drogimi specjalistycznymi odtwarzaczami CD Audio.

Na Audioasylum.com pojawia się ostatnio wiele wpisów o modyfikacjach Toshiby 3950/3960. Wprawdzie jest to model na rynek amerykański, ale nie wykluczone, że dostępny w Europie pod innym oznaczeniem, może nawet inną marką?

Welcome ......

Znow z kafeji!

Dlugo mnie tu niebylo tylko sluchy mnie dochodzily zem wsadzil skutecznie kij w mrowisko...

Smieje sie z niedowiarkow ala fachowcow bo ich niewiedza sie poglebia ich czesto jalowymi wpisami...

W Mantkach robi sie smiesznie i prosto tuning ale trza sie na tym znac!

Ja daje gwarancje wiec o czyms to swiadczy .......

Wpisy nawiedzonych[niefachowcow]niebiore pod uwage...

Oceny brzmienia dokonaja sami zainteresowani tak bedzie sprawiedliwie!

Juz dzis sa 2 szt.Manty 001 po pdst.tuningu w Audiopunkcie.

W standartowym tuningu moge zrobic 3 rozne brzmienia pod dany system....

Te w Audiopunkcie sa takie jakie sa ........ brzmieniem moge manipulowac.

P.S .

Wlasnie dokopalem sie do dac...... wszysko chyba juz wiem to doskonale dac i mozna duuuzo wydobyc!

Zdenerwicowanych odsylam do Kreli,Sfinksow itp......

Osobiscie uzywam 001 po pdst.tuningu z braku czasu.... i jestem zadowolony.

->darkul

Skoro o akumulatorowym zasilaniu mowa, czytałem gdzieś porównanie źródeł prądu stałego, do zastosowań w sprzęcie audio właśnie - według autora akumulatory nie sa całkowicie pozbawione szumów (???), lepsze od nich są rzekomo ogniwa alkaliczne, a najlepsze - zwykłe - węglowo cynkowe...

Chodzi tutaj o tak zwane szumy rozladowawcze ..... ale tak naprawde wszystko szumi to zjawisko przyrodnicze,nawet piasek na pustyni wytwarza szum....... bez jaj .To zjawisko i wiele innych nie sa jeszcze do konca zbadane.....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.