Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel coax wybrac

pw67

Rekomendowane odpowiedzi

To nie o to chodzi że go nie ma. Chodzi o to że problem jittera w komputerze nie istnieje, bo to zupełnie inny system działania - komputer nie prowadzi transmisji w czasie rzeczywistym..

Tak i nie są miejsca gdzie ta transmisja jest transmisją czasu rzeczywistego. Pytanie co chcesz udowodnić? Bo w zależności co to inaczej będziesz patrzył na pewne rzeczy.

Tak samo w audio są rozwiązania które powodują że jitter nie istnieje.

Komputer sobie działa i zjawisko jitteru go nie dotyczy.

Ale audio to już święta krowa. Tam przy tej samej idei i podobnym rozwiązaniom jitter już wpływa na wszystko. Mimo że stosuje się takie kwestie że nie powinno być mowy o jakimkolwiek wpływie na dźwięk.

Podałem już ci wyjaśnienie dlaczego wyniki badań dotyczących progu słyszalności jittera zupełnie mnie nie przekonują.

(ciach)

To dlatego przeciętny informatyk ma problem ze zrozumieniem zjawiska jitteru, w końcu bit jest bit, prawda ?

Jesli chodzi ci o wspomnienie, ze gdzies przeprowadzil jakies obliczenia i wyszlo mu, ze teoretycznie powinno byc slychac taki 8ps@20kHz@192kHz to prosilem o jakis namiar na ta publikacje. Ja jej nie znalazlem. Znalazlem natomiast publikacje tego samego autora, gdzie nienegujac wspominal wyniki sprzeczne z tymi obliczeniami. To jak to jest? Jesli praktyczne doswiadczenia wskazuja jedno a teoria drugie to zla jest teoria czy wyniki badan?

Mylisz zagadnienia mikroelektroniki i informatyki. Jitter dla informatyka zazwyczaj nie ma znaczenia bo to jest pojecie istotne dla hardware a on zajmuje sie software. Jesli miales na mysli mikroelektronika to przecietny mikroelektronik ma znacznie wieksze pojecie zarowno czym jest jitter jak i czym sa bity od przecietnego uzytkownika wysokiej jakosci sprzetu audio.

server unreachable;--

Jeżeli jest jeszcze coś co mi umknęło to napisz.

Przede wszystkim urocze supełki i pętelki na wykresie. Na wykresie wyglądają może i ładnie, ale nie są możliwe w rzeczywistych przebiegach. Byłoby to cofanie w czasie, lub jak kto woli Powrót do przeszłości. :-)

Zastanów się także jeszcze raz nad tym o co pytałem, a więc dlaczego mierzenie sygnału samego zegara, nie może być porównywane do pomiarów kompletnego sygnału SPDIF, i to nawet wtedy, gdy pomiaru wykonuje się na tym samym gniazdku, a sygnał przebywa dokładnie tę samą drogę.

Mogę tylko przypuszczać, że chodzi Ci o jitter typu data dependent, ale jeśli tak, to jest to jest co całkowicie fałszywy trop. Obstawiam, że całe to zamieszanie z mierzeniem sztucznie wygenerowanego przebiegu, a nie rzeczywistego sygnału SPDIF jest spowodowane tym, że urządzenie pomiarowe może mierzyć wyłącznie równomierny sygnał zegarowy o stałym przebiegu. Właściwie jestem tego prawie pewien.

Ponowię pytanie: czy masz może zdjęcie wnętrza Audiophileo? Byłyby bardzo pomocne w naszej dyskusji.

Mozna jeszcze liczyc na zmniejszenie tych kilkunastu ps czy tez gorszej ajkosci odbiorniki nie dadza rady tak niskim wartoscia i moga nawet go zwiekszyc?

Najwięcej można zyskać przez dobrą aplikację porządnego nowoczesnego odbiornika SPDIF. Taki odbiornik ściąga jitter do bardzo małych wartości rzędu 50 ps nawet gdy na wejściu ma sygnał rozchwiany jitterem rzędu 10 ns czyli 10 000 ps, a nawet więcej. Obserwowałem takie przypadki.

Moim zdaniem jitter wprowadzany przez sprawny i zgodny ze standardem kabel to sprawa pomijalna.

Problem pojawił się dopiero, gdy dano im próbki kodowane ATRAC do własnej ewaluacji.

(...)

I tym razem wyszło z nich że jednak kodowanie ATRAC słuchać !

Bardzo dobry przykład pokazujący, jak ważny jest trening w przypadku nieznacznych różnic brzmienia. Czy to oznacza, że jako posiadasz Audiophileo i człowiek o wytrenowanym uchu zasiadłbyś do ślepego testu, aby zaprezentować, jaki próg jittera jesteś w stanie faktycznie usłyszeć?

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 23 Maja 2012 - kontynuacja pyskówki
Ukryte przez misiomor, 23 Maja 2012 - kontynuacja pyskówki

Skąd przypuszczenie że zniekształcenia od jittera będą harmonicznymi tonu podstawowego?

a jaką one mają postać?

Jak widzę ignoranci mają się świetnie;-)

Z Kolegą na czele!

choć teoria a praktyka to dwie zupełnie inne rzeczy.

Już Szanowny Kolega wie o tym najlepiej, tym bardziej że z teorią Kolega jest kompletnie na bakier - wobec tego skąd Kolega wie, że teoria i praktyka to dwie różne rzeczy?

Mam pytanie Do Kolegi Elberotha. Zadawałem je wielokrotnie, ale nie uzyskałem żadnej odpowiedzi.

Skąd Kolega wie, że zniekształcenia, które w danym momencie Kolega słyszy są spowodowane jitterem?

I drugie pytanie:

W jaki sposób odsłuchowo objawia się jitter?

Prosiłem również o przytoczenie "wyliczeń matematycznych" dotyczących progu słyszalności jittera dla 20kHz, a także sposbu wyznaczania tego progu. Bez tych danych wszystko co Kolega na ten temat pisze jest bezwartościowe.

A jaką mają postać?

Tu jest przykład pomiaru jittera:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

harmoniczne pojawiają się kiedy przepuszczamy sinusa przez nieliniową charakterystykę przejściową, jitter działa na zupełnie innej zasadzie.

Ukryta Zawartość

Tu jest przykład pomiaru jittera:

Ukryta Zawartość

harmoniczne pojawiają się kiedy przepuszczamy sinusa przez nieliniową charakterystykę przejściową, jitter działa na zupełnie innej zasadzie.

Na drugim wykresie sa "prazki" pochodzace od jittera. Nie wiem jednak czy sa to harmoniczne.

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

Przede wszystkim urocze supełki i pętelki na wykresie. Na wykresie wyglądają może i ładnie, ale nie są możliwe w rzeczywistych przebiegach. Byłoby to cofanie w czasie, lub jak kto woli Powrót do przeszłości. :-)

Edward, jestem rozczarowany twoją odpowiedzą :)

Myślałem, że przynajmniej zauważysz, że źle jest naniesiony sposób działania odbiornika cyfrowego (podwójny zliczanie stanu logicznego), a ty że wykres nie jest rzeczywisty (co oczywiste, w końcu odręcznie w Corelu malowany).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mogę tylko przypuszczać, że chodzi Ci o jitter typu data dependent, ale jeśli tak, to jest to jest co całkowicie fałszywy trop. Obstawiam, że całe to zamieszanie z mierzeniem sztucznie wygenerowanego przebiegu, a nie rzeczywistego sygnału SPDIF jest spowodowane tym, że urządzenie pomiarowe może mierzyć wyłącznie równomierny sygnał zegarowy o stałym przebiegu. Właściwie jestem tego prawie pewien.

Akurat powstawianie jittera skorelowanego z danymi jaki powstaje przy przesyłaniu sygnału zakodowanego bifazowo (a takim jest SPDIF) jest dobrze udokumentowane.

Pomiar wynikał oczywiście z ograniczeń urządzenia, co nie zmienia faktu, że nie można w ten sposób otrzymanego wyniku porównywać z wynikiem otrzymanym przy mierzeniu sygnału SPDIF.

Na korzyść Audiophileo przemawia fakt, że mają bardzo dużą stromość zbocza, co minimalizuje efekt jittera skorelowanego z danymi (jak również efekt zakłóceń i odbić).

Jesli chodzi ci o wspomnienie, ze gdzies przeprowadzil jakies obliczenia i wyszlo mu, ze teoretycznie powinno byc slychac taki 8ps@20kHz@192kHz to prosilem o jakis namiar na ta publikacje.

Google twoim przewodnikiem.

Natrafiłem na ten materiał szukając opracowań na temat jittera w necie.

Bardzo dobry przykład pokazujący, jak ważny jest trening w przypadku nieznacznych różnic brzmienia. Czy to oznacza, że jako posiadasz Audiophileo i człowiek o wytrenowanym uchu zasiadłbyś do ślepego testu, aby zaprezentować, jaki próg jittera jesteś w stanie faktycznie usłyszeć?

Nie mam co do tego wątpliwości.

Dorzucę jeszcze drewna do tego ognia - podłączyłem właśnie do zewnętrznego zegara zewnętrzny wzorzec atomowy (atomic clock). I też słychać różnicę. Może już nie tak spektakularną gdy bocznikując interface SPDIF (gdzie gubisz kilkaset ps), ale także zauważalną.

Sync_AntelopeIso10M_Med_1.jpg

Tak samo w audio są rozwiązania które powodują że jitter nie istnieje.

Bum ! Świat digital audio właśnie implodował.

Komputer sobie działa i zjawisko jitteru go nie dotyczy. Ale audio to już święta krowa. Tam przy tej samej idei i podobnym rozwiązaniom jitter już wpływa na wszystko.

Nauczmy się odróżniać religię od technologii. Audio nie jest świętą krową, tylko opiera się na zupełnie innym rozwiązaniu technicznym - transmisji czasu rzeczywistego.

Komputerowi jest wszystko jedno czy prześle dane zapisane na dysku do pamięci w czasi 1s czy 1s + 10ns. Najwyżej przeprowadzenie danej operacji zajmie mu trochę więcej czasu.

Przetwornikowi - i to jest ta różnica - nie jest obojętne czy dostanie kolejną próbkę danych 10ns później czy wcześniej. Tego typu odchylenia od wzorcowego taktowania manifestują się od razu jako zniekształcenia widoczne w rekonstruowanym sygnale analogowym.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Komputerowi jest wszystko jedno czy prześle dane zapisane na dysku do pamięci w czasi 1s czy 1s + 10ns. Najwyżej przeprowadzenie danej operacji zajmie mu trochę więcej czasu.

'

tu się nie zgodzę , strumień muzyki jest dosyć mały w porównaniu z możliwością obecnych transferów dysków + bufory do pamięci i z pamięci przez interfejs cyfrowy, sam z siebie przy tak małym strumieniu danych nie wygeneruje opóźnienia , no chyba że faktycznie zaprosimy do tego zadania pentium 166 mmx :)

Focal + Naim

Nauczmy się odróżniać religię od technologii. Audio nie jest świętą krową, tylko opiera się na zupełnie innym rozwiązaniu technicznym - transmisji czasu rzeczywistego.

Przetwornikowi - i to jest ta różnica - nie jest obojętne czy dostanie kolejną próbkę danych 10ns później czy wcześniej. Tego typu odchylenia od wzorcowego taktowania manifestują się od razu jako zniekształcenia widoczne w rekonstruowanym sygnale analogowym.

No dobra bo widzę że dalej kręcimy tak by wyszło na twoje.

No to powiedz mi jak się ma jitter do buforowanego wejścia w dacu z reclockingiem?

:)

Myślę że to załatwia wszystkie bajki o grających transportach i innych farmazonach. Czekam teraz na jakiś ciekawy argument co jest odpowiedzialne za zmiany w dźwięku.

Powiem szczerze że łatwiej by się dyskutowało jak byś otwarcie stwierdził, że muszą różnie grać bo inaczej biznes nie będzie się kręcił.

Z tym komputerem nie masz racji ale mówiąc szczerze, mój zapał gaśnie i już nie rozwijam tej kwestii. Bo problem nie leży u Ciebie w nierozumieniu tematu a raczej w przeforsowaniu pewnej wizji świata.

Teraz mi się przypomniało, gdzie koledzy z kwiecistymi opisami muzyki nagranej za pomocą różnych przewodów?

Akurat powstawianie jittera skorelowanego z danymi jaki powstaje przy przesyłaniu sygnału zakodowanego bifazowo (a takim jest SPDIF) jest dobrze udokumentowane.

Poproszę o konretne materiały na które się powołujesz.

Nie mam co do tego wątpliwości.

Aż mi dech wstrzymało. Zasiądziesz do ślepego testu aby pokazać społeczeństwu jaki poziom jittera słyszysz?

Teraz mi się przypomniało, gdzie koledzy z kwiecistymi opisami muzyki nagranej za pomocą różnych przewodów?

Faktycznie umknęło! Czekamy na wrażenia discomaniaka71 z odsłuchu nagrań tego samego utworu przy pomocy różnych kabli. Kiedy się doczekamy?

tu się nie zgodzę , strumień muzyki jest dosyć mały w porównaniu z możliwością obecnych transferów dysków + bufory do pamięci i z pamięci przez interfejs cyfrowy, sam z siebie przy tak małym strumieniu danych nie wygeneruje opóźnienia , no chyba że faktycznie zaprosimy do tego zadania pentium 166 mmx :)

Porównujesz jabłka do pomarańczy. Tu nie chodzi o przepustowość, tylko o timing następujących po sobie próbek. Dwie zupełnie różne sprawy.

Poproszę o konretne materiały na które się powołujesz.

Wszystko jest bodajże w tym opracowaniu 'Is the AES/EBU-S/PDIF Digital Audio Interface Flawed?', Chris Dunn & Dr. Malcolm Hawksford

Jak nie to w którymś z powiązanych. Polecam twojej uwadze ciekawe zjawisko, jakim jest przesunięcie punktu referencyjnego 0V przyjmowanego przez input receiver do zmiany stanów logicznych w zależności od strumienia danych SPDIF.

No to powiedz mi jak się ma jitter do buforowanego wejścia w dacu z reclockingiem?

Przy prawdziwym buforowaniu, jedyne co jest istotne to jitter oscylatora kwarcowego w DACu. Jitter transportu i interface'u nie ma znaczenia (jeżeli nie przekroczy jakiś krytycznych wartości typu kilkaset ns).

Na rynku jest jednak niewiele takich urządzeń (z prawdziwym buforowaniem) i dlatego jest to ciągle problem. Choć na pewno znacznie mniejszy niż jeszcze 10 czy 15 lat temu, kiedy królowały Thety i Wadie na CS8412.

Porównujesz jabłka do pomarańczy. Tu nie chodzi o przepustowość, tylko o timing następujących po sobie próbek. Dwie zupełnie różne sprawy.

komputer nie wysyła próbkami to ty mylisz się :)

dysk potrafi do pamięci operacyjnej wysłać bardzo szybko cały plik jeżeli jest taka potrzeba,

i tak samo wysłać go na interfejs sieciowy czy coaxialny w jednym ciągu danych poszatkowanych na ewentualne pakiety dancyh , jeżeli zaczyna wysyłać dane to robi to z zapasem w buforach

nie ma tu żadnego ryzyka że dane będą wysyłane z opóźnieniami , to są za małe porcje danych żeby były problemy z przesyłem dysk-ram-coax jeżeli mamy doszukiwać się w samych parametrach wydajności, nie ma takiej możliwości żeby pliki audio zapychały tak samo coaxa który generował by czkawkę w danych, chyba że sterowniki są winne temu lub jest wada sprzętowa.

Focal + Naim

Mikson - z przykrością stwierdzam, że nie rozumiesz podstaw transmisji SPDIF.

Trop tajemniczych 8ps może być w tym tekscie :

Ukryta Zawartość

Ocenę pozostawiam czytelnikom.

Ukryta Zawartość

Trop tajemniczych 8ps może być w tym tekscie :

Ukryta Zawartość

Nie sądzę, bo nie czytałem tego wcześniej. Inna sprawa że Harley też tego sam nie wymyśla, tylko zazwyczaj mocno bazuje na opracowaniach innych. Nie widzę także odniesienia na które się powołujesz - która to strona ?

Ukryta Zawartość

Harley też tego sam nie wymyśla, tylko zazwyczaj mocno bazuje na opracowaniach innych.

W tym tekscie bazował na słuchu K.Johnsona.

Dostęp do artykułu który poleciłeś kosztuje $20 :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Google twoim przewodnikiem.

Natrafiłem na ten materiał szukając opracowań na temat jittera w necie.

Serdecznie dziekuje za pomocna odpowiedz. :\

Wszystko jest bodajże w tym opracowaniu 'Is the AES/EBU-S/PDIF Digital Audio Interface Flawed?', Chris Dunn & Dr. Malcolm Hawksford

Jak nie to w którymś z powiązanych.

Hola, nie ten Dunn mial byc. Moze dlatego znalezc nie moglem?

Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak wazny jest timing w przypadku komputera. Nie w sensie urzadzenia jko calosci, bo wtedy ma on faktycznie znikome znaczenie, ale dla prawidlowego dzialania ukladow logicznych, ktore sie na niego skladaja. Ale to nie ten temat...

server unreachable;--

Dostęp do artykułu który poleciłeś kosztuje $20 :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

Ten dokument z roku 1992 opisuje eksperymenty, w których filtrowano sygnał SPDIF dolnoprzepustowo uzyskując potworne zmiekształcenia zboczy. Sygnał przypominał przebieg piłokształtny, a nie prostokątny. Żaden normalny sprzęt nie jest aż tak źle zrobiony, żeby podawał takie przebiegi, nawet Manta. :-)

Jak nie to w którymś z powiązanych. Polecam twojej uwadze ciekawe zjawisko, jakim jest przesunięcie punktu referencyjnego 0V przyjmowanego przez input receiver do zmiany stanów logicznych w zależności od strumienia danych SPDIF.

Nic się nie przesuwa. Komparator na wejściu odbiornika SPDIF trzyma stały poziom wyznaczany w dłuższym okresie. Skąd Ty bierzesz te rewelacje? Po raz kolejny: konkrety, proszę o konkrety. Udokumentowane pomiary, analizy, wykresy, opisy. Póki nie podasz konkretów - rzucasz słowa na wiatr.

W ogóle miałbym do Ciebie Elberoth prośbę o to, abyś nie wstrzykiwał takich wzmianek w formie, że niby coś wiesz, ale z jakiegoś powodu nie powiesz wprost, tylko owijasz w bawełnę, motasz dookoła strzępkami informacji, a potem wymigujesz się półsłowkami i stwierdzeniami typu "poszukaj sobie w necie". Zauważ, że ja w postach przytaczam wyłącznie konkrety. Pokazuję pomiary, oscylogramy, opisuję dokładnie warunki tych pomiarów, a gdy coś pominę, można się dopytać. Jeśli masz ochotę dyskutować o technice, to wejdź na ten sam poziom merytoryczny.

Dokładnie.

To tylko działania na zbudowanym eksperymentalnym modelu opartym o układ SAA7274 i rozstrajanie go w celu pokazania zachodzących negatywnych zmian. .

Na końcu tekstu w posumowaniu pada istotna liczba 180ps.

...dla sinusa 20kHz@0dB i wzrasta ze spadkiem czestotliwosci. To dalej nie jest 8ps@20kHz@192kHz. Zreszta ja bym tego muzyka nie nazwal.

Wydawaloby sie, ze skoro jitter jest tak istotny, wrecz kluczowy, dla jakosci dzwieku przy cyfrowym przesyle wlasciwie jedynym protokolem wykorzystywanym w domowym sprzecie audio, dostepne powinny byc ogromne ilosci publikacji, badan, doswiadczen itp opisujacych to zjawisko przeprowadzone nie tylko przez specjalistow opracowujacych standardy ale takze firmy zajmujace sie produkcja ww urzadzen i kabli. Wiec dlaczego tak ciezko znalezc te informacje? Utajniono je czy jak?

server unreachable;--

Wydawaloby sie, ze skoro jitter jest tak istotny, wrecz kluczowy, dla jakosci dzwieku przy cyfrowym przesyle wlasciwie jedynym protokolem wykorzystywanym w domowym sprzecie audio, dostepne powinny byc ogromne ilosci publikacji, badan, doswiadczen itp opisujacych to zjawisko przeprowadzone nie tylko przez specjalistow opracowujacych standardy ale takze firmy zajmujace sie produkcja ww urzadzen i kabli. Wiec dlaczego tak ciezko znalezc te informacje? Utajniono je czy jak?

Bo ja wiem? Raczej budowa i działanie urządzeń nie jest brana pod uwagę podczas wyboru sprzętu...bo i po co skoro są odsłuchy, a po za tym to trudne, drogie w pomiarach. Do mnie świadomość, że jitter jest ważny dotarła w momencie stwierdzenia problemu, wcześniej było mi to zupełnie obojętne - może też inni tak mają. Problemy z jitterem, czy raczej problemy z pracą urządzeń są na rękę producentom, mogą różnicować jakość urządzeń, kombinować z kablami wykorzystując potrzebę konsumentów do modyfikacji brzmienie niekoniecznie we właściwym kierunku, grunt to różnica w brzmieniu, a to oznacza ciągłe poszukiwania... i pieniądze.

J.Jerry, żaden inżynier o zdrowych zmysłach nie konstruuje urządzeń wyłącznie na słuch i trzymając kciuki, że "jakoś to będzie działało". Żadna normalna firma nie zatrudni takiego konstruktora, żaden normalny inwestor nie wyłoży pieniędzy na taki projekt. Problemy z działaniem urządzeń nikomu nie są na rękę, ani konsumentom, czego nie trzeba wyjaśniać, ani też producentom, bo w ramach gwarancji muszą to naprawiać lub oddać pieniądze. Nie miałeś kontaktu z procesem opracowywania i produkcji uzrądzeń, to nie wymyślaj alternatywnej rzeczywistości.

Urządzenia projektuje się bazując na wiedzy i doświadczeniu. Najpierw robi założenia, potem obliczenia, potem buduje się prototyp, który przede wszystkim się mierzy na mnóstwo sposobów oraz oczywiście odsłuchuje. Natomiast sam fakt podjęcia decyzji o produkcji i wszystko co z tego dalej wynika, to tematy jeszcze bardziej skomplikowane.

Mam do Was pytanie i z góry dziękuję za rady i sugestie !

Chcę nabyć konwerter asynchroniczny z wejściami galwanicznymi (chodzi mi o separację zakłóceń z komputera) i podłączyć do obecnego DAC-a , tj. przetwornika cyfrowego zaimplementowanego w kompakcie Cambrigde Audio 840 C w związku z powyższym , jaki konwerter proponujecie . Na chwilę obecną myślę o M 2 Tech , dwa modele : jeden za 600 zł. drugi za 1600 zł (bardziej wypasiona wersja) . Nie chcę kupować nowego dac-a z racji oszczędności finansowych , ponadto dac , który by zdetronizował brzmieniowo przetwornik w obecnym kompakcie pewnie by kosztował 4 tyś. w wzwyż .Dodam , że przetwornik w CA jest zbudowany w oparciu Szwajcarską "kość" firmy Anagram , D/A 24bity/384khz , Jitter skorelowany > 130 pS , separacja kanałów > 130 Db , dynamika > 120 Db , THD < 0,0005 % , obsługiwana rozdzielczość bitowa 16 - 24 bity

Ukryta Zawartość

Zamieszczam jeszcze recenzję mojego kompaktu CA 840 C , dla pełniejszego obrazu przedstawionej przeze mnie sprawy

Ukryta Zawartość

Piotr

@J.Jerry

O ile zgodze sie ze stwierdzeniem, ze producenotm problemy z urzadzeniami sa na reke bo moga wtedy sprzedawac produkty pod haslami ich eliminacji, to z tego watku wynika jak na razie, ze te problemy sa wyssane z palca a demonizowanie pewnych zjawisk sluzy wylacznie nakrecaniu sprzedazy. Innymi slowy faktyczny stan urzadzen jest znacznie lepszy niz to o czym mozna poczytac w kolorowych gazetkach.

Tak jak napisal Edward - nikt nie dobiera w urzadzeniach elementow losowo. Jesli ktorys producent by tak robil i wypuszczal celowo niedzialajace poprawnie produkty to nie trzeba kiwac w zadumie glowa nad ta sytuacja i pedzic do sklepu po kolejny element zestawu, ktory naprawi problem tylko po prostu nie kupowac niedzialajacego prawidlowo urzadzenia.

@23031970

Za 1600 to musza zlote druty w srodku dawac. Oszczednosci finansowe i interfejs usb-spdif za taka cene do siebie nie pasuja. Separacje galwaniczna koncentrycznego wyjscia spdif powinny miec wszystkie przyzwoite urzadzenia, a jesli chcesz cos wiecej poszukaj czegos z separacja usb lub dorzuc sobie oddzielny separator usb (jest projekt takiego urzadzonka w dziale diy).

server unreachable;--

J.Jerry, żaden inżynier o zdrowych zmysłach nie konstruuje urządzeń wyłącznie na słuch i trzymając kciuki, że "jakoś to będzie działało". Żadna normalna firma nie zatrudni takiego konstruktora, żaden normalny inwestor nie wyłoży pieniędzy na taki projekt. Problemy z działaniem urządzeń nikomu nie są na rękę, ani konsumentom, czego nie trzeba wyjaśniać, ani też producentom, bo w ramach gwarancji muszą to naprawiać lub oddać pieniądze. Nie miałeś kontaktu z procesem opracowywania i produkcji uzrądzeń, to nie wymyślaj alternatywnej rzeczywistości.

Urządzenia projektuje się bazując na wiedzy i doświadczeniu. Najpierw robi założenia, potem obliczenia, potem buduje się prototyp, który przede wszystkim się mierzy na mnóstwo sposobów oraz oczywiście odsłuchuje. Natomiast sam fakt podjęcia decyzji o produkcji i wszystko co z tego dalej wynika, to tematy jeszcze bardziej skomplikowane.

Raczej budowa i działanie urządzeń nie jest brana pod uwagę podczas wyboru sprzętu...bo i po co skoro są odsłuchy, a po za tym to trudne, drogie w pomiarach. Do mnie świadomość, że jitter jest ważny dotarła w momencie stwierdzenia problemu, wcześniej było mi to zupełnie obojętne - może też inni tak mają.

Tu powyżej konsumenci.

Problemy z jitterem, czy raczej problemy z pracą urządzeń są na rękę producentom, mogą różnicować jakość urządzeń, kombinować z kablami wykorzystując potrzebę konsumentów do modyfikacji brzmienie niekoniecznie we właściwym kierunku, grunt to różnica w brzmieniu, a to oznacza ciągłe poszukiwania... i pieniądze.

a tu producenci.

Tak jak napisal Edward - nikt nie dobiera w urzadzeniach elementow losowo.

Robi się głuchy telefon...nie napisałem, że producenci rzucają monetą przy wyborze podzespołu...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.