Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie końcówki mocy

pwit1

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do Szanownych Forumowiczów, jak podłączyć końcówke mocy do amplitunera AV bez wyjścia pre-out i ewentualnie jak to zrobić najlepiej (chodzi o poprawę brzmienia w stereo). Dodam jeszce, ze amplituner posiada wyjście coaxial - może tędy droga.

Podłączenie przez wyjście słuchawkowe jest chyba kiepskim pomysłem. Sprawdziłem to kiedyś na starej Unitrze i porównałem z podłączeniem do wyjścia z magnetofonowej. Pierwsze było do niczego, drugie poprawne. Podłączone były głośniki od komputera. U Ciebie powinno być zdecydowanie gorzej - ale możesz sprawdzić. Chyba nic nie powinno się stać - głośniki komputerowe przeżyły. Jeśli masz funkcję tape monitor to masz i regulację głośności na wyjściu pętli magnetofonowej - takie drugie pokrętło głośności.

A jak nie ma - to można wpiąć pomiędzy amplituner (do tego samego wyjścia z pętli magnetofonowej) i końcówki przedwzmacniacz. A potem wyrzucić amplituner... :-)

Sa gotowe uklady powszechnie stosowane w car audio. Zobacz tez te strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale Wy czytacie:) Autor napisał, że w amplitunerze nie ma wyjścia pre-out.

DO Rafała : W unitrze miałeś prymitywnie zrobione wyjście słuchawkowe. Słuchawki były wpięte między kolektor tranzystora a plus zasilania. Tylko w takim układzie nie będzie to działać jak trzeba. Dla pewności można zmierzyć napięcie na wyjściu słuchawkowym ( między którymś z kanałów a masą ) Jeżeli będzie wynosić kilka mV, to spokojnie możesz podłączyć końcówkę, jeśli pare woltów, to nie bardzo. POZDRAWIAM:)

> RAF

I już nie mam Unitry :-) A opisałem praktyczne doświadczenie.

Chyba może być nawet więcej niż kilka mV? To pytanie a nie stwierdzenie. Na Naimie pisze nad wejściami liniowymi jest 75mV ale on jest nietypowy. Standart to chyba 200mV jeśli idzie o napięcie podawane przez producenta.

Chodziło o napięcie spoczynkowe na wyjściu słuchawkowym (bez sygnału). A co ma z tym wspólnego wejście w Naimie?. Swoją drogą to ta czułość wejścia (75mV) jest wartością dość praktyczną, bo można podłączyć niemal wszystko, co nie jest w stanie wygenerować większego sygnału na wyjściu. POZDRAWIAM:)

Dzięki za porady. Przyznam jednak, że sposób z wyjściem słuchawkowym mnie nie przekonuje. Nawet, jeżeli da się to podłączyć pozostaje kwestia poprawy lub nie brzmienie w stereo, co wydaje mi się (może niesłusznie) co najmniej niepewne. Miałem nadzieję, że można pójść drogą połączenia cyfrowego.

Tak więc pozostaje sprzedaż zestawu KD (które okazało się nie dal mnie, mimo bardzo korzystnego zakupu) i powrót do stereo.

Pozdrawiam wszystkich.

> RAF

Liczyłem, że Cię podpuszczę i dowiem sie czegoś więcej. Czułość wejść liniowych znana mi z opisów nad gniazdami waha się od 75 mV (w moim Naimie) przez 200 i 250 do wręcz 500mV (pewien stary wzmak produkcji NRD - wejście dla gramofonu z wkładką piezo). Przekłada się to jakoś na głośność? Mnie się wydaje, że tak ale eksperymentow nie prowadziłem.

A co do zasadniczego wątku to wszystko dobrze się skończyło.

"Przekłada się to jakoś na głośność?" - Tak. Dobrze Ci się wydaje:) Z większą czułością wejścia będziesz w stanie zawsze uzyskać odpowiedni poziom głośności. Nierzadko maksymalny dla danego wzmacniacza. POZDRAWIAM:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.