Skocz do zawartości
IGNORED

Sony CDP-591 z AD1860

iryys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Mam taką koncepcję, by do CDP-591 wstawić znakomity dac AD1860. Obecnie mam Yamaha CDX-530 z tymi właśnie przetwornikami i analogiem na 6n1p. Gra to piękną, taką jak lubię słodką średnicą, ale jest problem z serwem - zdarza się że przeskoczy, zatnie się lub nie widzi płyty, którą wczoraj na nim słuchałem

i którą z dużym prawdopodobieństwem posłucham jutro. Po prostu maksymalnie kaprysi i ma humory. Nie potrafię nad tym zapanować.

Zaś lampizowanie daca z wyjściem napięciowym, symetrycznym (CXD2552) jest kłopotliwe i zdaje się, że nikt tak na prawdę nie wie jak to zrobić pomijając użycie kosztownych transformatorów. Stąd taki właśnie pomysł. Znalazłem, że w CDP-2700 siedzi AD1860 i ten sam filtr CXD1244. I tutaj moje pytanie do fachowców:

Czy skopiowanie połączenia tych elementów powinno zdać egzamin w CDP-591? Na moje oko powinno działać, ale gdyby ktoś z wiedzą i doświadczeniem zerknął i zechciał co nieco skomentować będę wdzięczny. Dla ułatwienia SM:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/81233-sony-cdp-591-z-ad1860/

Może nieco z innej beczki ale temat podobny : zamieniłem onegdaj w Denonie DCD1015 PCM61 na AD1861 dzięki uprzejmości kolegi piotr_37, który tegoż AD udostępnił mi z leżakującej Yamahy - zadziałało, i to jak, z tym, że jeszcze były i inne zmiany, ale generalnie warto było.

Wiele płyt musiałem słuchać niejako od nowa ....

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Wydaje mi się, że jest to zbyt klopotliwe.

Ponieważ CXD1244 jest taktowany poprzez DAC z tego kwarca 45Mhz.

To trochę komplikuję sprawę. Jab byś się uparł to można.

Zapytaj Waldi_06 dla niego taka modyfikacja to pryszcz, rozrysuje Ci w kilka minut co jak podlączyć. jak juz będziesz to robić na osobnej PCB to zamontuj tam separacje optyczną. :)

Ja bym jednak został przy cxd2552.

1. rzecz poprawił bym zasilanie analogu w tej kości, jak to jest zrobione w ESach na tej kości.

2. można to zlampizować bez traf. To prawda, ze nie za dużo osób na tym forum robi poprawną lampizację daców z wyjściem napięciowym symetrycznym. Ale są tacy. Pooglądaj uważnie temat Lampucery i WM daca, tam też można znaleźć ciekawe i poprawne rozwiązania. Możesz napisać do kolegi Mózg napewno coś poradzi.

Pamiętaj tylko, żeby nie ładować w to kupę kasy (z rozsądkiem). HiEndu z tego nie będzie. Mam za sobą kilka modyfikacji efekt jest dobry, ale nie zawsze opłacalny.

CXD2552 przepuszcza na wyjście mnóstwo artefaktów na częstotliwościach ponadakustycznych, wymaga starannej filtracji analogowej bo inaczej będzie mocno szumieć. Co do lampizacji tego rodzaju DACów to proponuję zapytać kolegę Pinkstone, wiem że ma na koncie całkiem sporo udanych lampizacji podobnych DACów. Ale ja osobiście bym sobie odpuścił i poszukał na allegro jakiegoś sprawnego cedeka na PCM61/AD1861 i tego zlampizował. W przypadku znakomitej większości DACów prądowych śmieci na wyjściu jest niewiele i często działa to prawidłowo nawet w ogóle bez żadnej filtracji analogowej.

nick30:

>> Ponieważ CXD1244 jest taktowany poprzez DAC z tego kwarca 45Mhz

dlatego chciałbym zostawić starego daca, a tylko sygnał cyfrowy przekierować na AD.

Temat lampucery i wm wcześniej przewałkowany; masa rozwiązań, każde dyskusyjne.

Zapytam Waldi_06.

McGyver:

CXD2552 nie będę lampizował, wydaje mi się to mimo wszystko trudniejszą drogą i prawdopodobnie, co najważniejsze, z gorszym efektem. Na PCM61 są głównie Denony, a filtry NPC... No nie wiem. A CXD1244 to solidna kość.

>> W przypadku znakomitej większości DACów prądowych śmieci na wyjściu jest niewiele i często działa to prawidłowo nawet w

>>ogóle bez żadnej filtracji analogowej.

Taki hardcore mam teraz i ciężko będzie się z nim rozstać.

Dziękuję i pozdrawiam.

A co masz przeciwko filtrom NPC? Niektóre z nich są całkiem niezłe. Np SM5813:

-KENWOOD DP-5010, 2 x PCM56P – SM5813AP, KSS-210A

-KENWOOD DP-7010, 2 x PCM58P – SM5813AP, KSS-150A

A jak chcesz filtr Sony, to SONY CDP-590, CDP-770 i CDP-670 mają co chcesz.

To czy DAC jest prądowy, czy napięciowy to raczej mało istotne. Istotny jest typ konwersji, jaka się dokonuje wewnątrz układu. Przetworniki Delta-sigma z uwagi na swoje działanie mają spory poziom szumów na wyjściu, ale dzięki stosowaniu wyjść symetrycznych i układów o wysokim CMRR do desymetryzacji, uzyskujemy sygnał o wysokim współczynniku sygnał/szum. Podobnie z innymi układami z modulatorami na wyjściu. Przetworniki z drabinkami rezystorowymi mają znacznie mniejszy poziom szumów na wyjściu.

Myślę, że nie ma się co zastanawiać, tylko przerabiać. Zwróć uwagę, jak jest skonfigurowany filtr CXD1244 pod AD1860 z tym CDP-2700. Kość DACa można usunąć i albo przerobić ten filtr 3-ciej harmonicznej na generator, albo dać kwarc przy CXD2500 (w obu przypadkach potrzebny kwarc 384fs).

• 3 tygodnie później...

Działa !!! Działa !!! Działa !!!

15 godzin pracy godzin dziś i kilka wczoraj. Trochę buczy i coś sknociłem, bo nie działa wyświetlacz,

ale to już kosmetyka. Tak to mniej więcej wygląda :

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już prawie cały dzień słuchania za mną. Warto było, cel osiągnięty

- barwa z cdx-530 została zachowana plus lepsza kontrola basu

i dużo większa scena dźwiękowa. Szkoda tylko, że nie wiadomo skąd taka poprawa.

Czy to wpływ "bazy" dla przetwornika, czy może kwestia jego zasilania,

które teraz ustalają 4 stabilizatory na DAC

(w oryginale wspólna szyna dla obu przetworników i to bez rozdziału analog/logika)

Pewnie po części i jedno, i drugie.

Jeszcze raz dziękuję koledze Muzg za pogłębienie motywacji do działania.

Pozdrawiam.

Gratuluję i cieszę się, że efekt Ci się podoba. Tego typu modyfikację są wykonywane nieczęsto ze względu na nakład pracy, jaki wymagają, ale często jest to jedyna droga, żeby dobrze zaaplikować przetwornik w jakimś CDku. Słabym punktem wielu CD, nie koniecznie słabych, jest właśnie PCB i jedynym wyjściem jest wstawienie swojej, chociażby z inną kością DAC.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.