Skocz do zawartości
IGNORED

Omijanie systemowego miksera

tomek5577

Rekomendowane odpowiedzi

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Czy wyświetlenie w dacu bit-perfect jest potwierdzeniem ominięcia mixera windowsa?

Jeśli coś takiego się w DACu znajduje, to może oznaczać najwyżej, ze DAC nie stosuje oversamplingu i nic więcej.

Najpierw wgrałem sterowniki z płyty która była przy dacu, bit perfect się nie świecił. Poczytałem troche na necie i wyczytałem że system może zgubić ten ważny bit. Poinstalowałem do foobara obie wtyczki aiso i wasapi, i na tej pierwszej rzeczywiście kontrolka się zaświeciła. Mixera chyba nie ominąłem (bo działa głośność w foobarze) ale czy otrzymałem bit perfect?

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Czy wyświetlenie w dacu bit-perfect jest potwierdzeniem ominięcia mixera windowsa?

Nie, jedyne czego potwierdzeniem jest zapalenie się takiej kontrolki, jest potwierdzenia zapalenia się kontrolki :P

Ale za to jak ładnie i marketingowo "profesjonalnie" wygląda, nieprawdaż?

Żeby DAC mógł w jakiś sposób sprawdzić co się dzieje z sygnałem zanim do niego dotrze, musiałby w pętli zwrotnej ,mieć możliwość wysyłania specjalnego sygnału na wejście systemu i następnie mieć możliwość porównania tego co do niego z wyjścia systemu dociera, z tym co sam wysłał. W przeciwnym wypadku, taka kontrolka/komunikat to czysty marketing.

Wyczytałem w jednej instrukcji od DACa, że np. mixer win xp wprowadza "random error" o amplitudzie +- 1 LSB i ten DAC analizując w czasie rzeczywistym może "detect error" i oczywiście "restore to bitpefect".

Jak więc tłumaczyć zapalenie się tej kontrolki? Dlaczego świeci się tylko przy ustawionym aiso? A przy waspi nie?

Nie wiem, jakiego masz DAC-a. Ale w przypadku przetwornika Asus Xonar Essence One dioda "bit-perfect" zapala się w przypadku zainstalowania oryginalnych sterowników od Asusa i wybrania "ASIO" w odtwarzaczu. DAC dostaje wtedy informację o konfiguracji podłączonego do niego komputera i zakłada, że nie następuje ingerencja w sygnał.

Nie mamy więc tutaj do czynienia z prawdziwym sprawdzaniem "bit-perfekcyjności".

Funkcję testowania miał AFAIR Audiolab M-DAC. Test przeprowadza się poprzez odtworzenie specjalnego pliku, który następnie DAC porównuje ze swoim wzorem.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Mam właśnie tego daca więc zakaładam że może być jak to przedstawiłeś. Po zainstalowaniu sterowników, dac zagrał. Poczym zainstalowałem aiso i wasapi, i wybierałem w output różne wtyczki. Bit perect zaświecił się na aiso. Nawet jak nie jest to bit perfect to na tym ustawieniu zagrał minimalnie najlepiej i to dla mnie jest najważniejsze. Dźwięk był bardziej zwarty, szybszy a góra była jakby bogatsza.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Nie wiem, jakiego masz DAC-a. Ale w przypadku przetwornika Asus Xonar Essence One dioda "bit-perfect" zapala się w przypadku zainstalowania oryginalnych sterowników od Asusa i wybrania "ASIO" w odtwarzaczu. DAC dostaje wtedy informację o konfiguracji podłączonego do niego komputera i zakłada, że nie następuje ingerencja w sygnał.

Dokładnie tak się to odbywa. Sterownik programowy do kostki CMI na USB, jest w stanie "poinformować" kostkę, że pracuje z ASIO. Czyli tak naprawdę, to powinna być kontrolka opisana "ASIO w użyciu bo tak mi mówi sterownik", a nie "Bit Perfect". Bo akurat to nie są jednoznaczne określenia. To znaczy ASIO jest wykorzystywany do ominięcia problemu systemowego miksera. Ale i tak po nim może być dodanych jeszcze z 10 mieszających pluginów, które i tak będą na sygnał wpływać. Więc znak równości ASIO = bit perfect, jest marketingowo na wyrost.

Mam właśnie tego daca więc zakaładam że może być jak to przedstawiłeś. Po zainstalowaniu sterowników, dac zagrał. Poczym zainstalowałem aiso i wasapi, i wybierałem w output różne wtyczki. Bit perect zaświecił się na aiso. Nawet jak nie jest to bit perfect to na tym ustawieniu zagrał minimalnie najlepiej i to dla mnie jest najważniejsze. Dźwięk był bardziej zwarty, szybszy a góra była jakby bogatsza.

A co do optymalnych ustawień, to wybierz takie które dają Ci maksimum przyjemności ze słuchania muzyki, resztą nie ma co sobie głowy zawracać :).

• 4 miesiące później...

W foobarze : library->preferences->playback->output->device i tutaj wybieramy np. wasapi ( push ) , asio itd.

odswieżę temat. osiągnąłem chyba bit perfect, ale w momencie gdy w foobar dam Stop, Next czy nawet przesunę w dalszą część utworu, wiesza się. gdy się zawiesi, pomaga dopiero wypięcie i wpięcie pownowne zewnetrznej karty przez usb. co moze byc przyczyną?

gdy ustawię playlistę i utwory same się "kontynuują", jest ok

cieszy że są tu osoby "ogarniające". jedna jeszcze uwaga - to że suwak systemowy ma wpływ na głośność przy teoretycznej "perfekcji bitu" - jest wynikiem sprzętowego wsparcia ze strony kostki. pozostawcie te suwaki w ich naturalnej pozycji a nie odgryzą się na przesyłanym sygnale

• 2 tygodnie później...

Mam do laptopa podpiętego Audinst Hud Mini, w foobarze wybrane wyjście wasapi a mimo wszystko suwak głośności (windows 8.1) działa, to mam dobrze ustawione czy nie? Zdaje się, że nie działa reszta ustawień typu wzbogacanie dźwięku, ale regulacja głośności i balans dalej działają.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.