Skocz do zawartości
IGNORED

WZMACNIACZ DO PARADIGM MINI MONITOR...

Reynevan1986

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie zakupiłem Paradigmy Mini Monitor v.2 i potrzebuje do nich jakiś dobry wzmacniacz, mogę przeznaczyć na ten cel do 500zł, nie potrzebuje jakiegoś hi-enda, chce po prostu wzmacniacz który dobrze wysteruje te kolumny i nie zepsuje ich brzmienia. Chodzi mi tutaj o używany wzmacniacz, prawdopodobnie będe kupował na allegro.

Mam pokój wielkości 11m2 słucham techno - zależy mi nie tylko na basie, dla mnie liczy się ogół dzwięku. Może ktoś też mi wyliczy jaka byłaby najkorzystniejsza moc wzmacniacza do tych kolumn. Oto garść danych o tych monitorach:

Konstrukcja 2 głośniki, 2-drożna, basreflex

Zwrotnica 3-stopniowa elektro-akustyczna przy 1.8 kHz

Baza niskich częstotliwości 43 Hz (DIN)

Pasmo przenoszenia przy +/- 2db 57 Hz - 20 kHz

Efektywność 89 dB

Zalecana moc wzmacniacza 15 - 100 W

Moc nominalna 80 W

Impedancja współpracuje ze wzmacniaczami obsługującymi kolumny od 4 do 16 Ohm

https://www.audiostereo.pl/topic/8135-wzmacniacz-do-paradigm-mini-monitor/
  • Redaktorzy

Hi

Od razu Ci powiem, że powinieneś sobie odpuścić japońską budżetówkę, bo po godzinie krew Ci z uszu pójdzie. Poszukaj jakiegoś Musicala, ewentualnie Denona SE 250 (to wyjątek od reguły). Możesz też spróbować skontaktować się z Arturem Mierzwiakiem (Sound Project) może wie gdzie stoi jakiś 2SE po okazyjnej cenie. Swojego czasu był do zdobycia ich dzielony wzmak, który napędzał Acoustic Energy AE1 a miał coś koło 20W/kanał. Ale grało to cudnie.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Tak jak pisalem cos z oferty Cambridge Audio. Ja swojego attac 3 pogonilem niedawno za 550zł i w tej cenie po prostu kopał tyłek kazdej konkurencji :-D

No moze poza Pionierem A 400X ktory jest troche drozszy ale wart swojej ceny.

Generalnie masz dobre głosniki i szkoda kupowac g.... wzmacniacz bo beda sie marnowaly.

Proponuje od razu pominac jakies sony czy panasoniki bo w tej cenie to beda najslabsze modele a one wogule nie graja.

Im wiecej wzmak bedzie miał bajerow i im bardziej bedzie blyszczal tym pewniejsze jest iz farbyka zaoszczedzila na dobrych komponentach a bez nich ciezko o przyjemne granie....

poszukaj pionka A 400 albo cos z uzywanych Yamaszek. CA bedzie jak dla mnie strzalem w 10 ale ciezko je wychaczyc.

Co myślicie o tym pionku ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A co powiesz Robert o tym Pionerze ?? A400 narazie nie widać na allegro, ale A450 to już chyba model do przodu, tylko czy lepszy albo conajmniej tak dobry jak A400 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mialem okazje uzytkowac jakis czas wzmacniacz Pionnera A 400X z kolumienkami Paradigm Monitor 3 Wzmak ten bezproblemowo byl w stanie napedzic te glosniki tzn. potrafil z nimi zagrac calkiem glosno i jednoczesnie czysto w pomieszczeniu jakies 20 m2, aczkolwiek ich basu nie potrafil do konc okielznac tzn. basik czasem byl przeciagniety zbyt tlusty, ale w tym miejscu kolumny tez Paradigma nie sa neutralne i wykazuja pewne, a moze nawet duze zakolorowanie wyzszym basem calego dolnego pasma A tak poza tym z Pionierkiem dzwiek byl pelen oddechu, powietrza, dynamiki, ale tej w skali makro, bo Pardimy w skali mikro nie opruja w moim odczuciu Generalnie moge polecic A 400X A CA wzmak to moze byc nie trafiony pomysl, poniewaz slyszalem w/w glosniki z Nadem 302( CA ma pewne podobienstwa z NADem ) i bylo fatalnie tzn. niekontrolowany bas, ziarniste wysokie tony

zobacz na allegro ... jest tam wzmacniacz acoustic research a-03 ... nie ukrywam że ja go wystawiam -ale grał u mnie troszkę i byłem bardzo zadowolony. (kolumny b&w 601 s2)-monitory. bez problemu je sterował a to trudniejsze do okiełznania monitorki niż twoje! jest to dual mono!! 2 trafa i osobne tory audio . mogę go wypożyczyć do odsłuchu. Pozdrawiam.

Poszperałem trochę po forum i ogólnie po necie i dochodze do wniosku że najlepszym dla mnie wyborem będzie Pioneer A-400X lub Rotel 921 lub 931, jednak trudno dostać ten sprzęt jakby ktoś miał na zbyciu to proszę o kontakt... podaje nr gg: 2626434

pioneer A450 nic wspólnego (poza pierwszą cyfrą) z A400X nie ma. Ten drugi to brytyjski wytwór, z innymi generalnie kiepskimi) pionkami nic wspólnego nie mający. A A400X jest dobrym wzmacniaczem budżetowym, aczkolwiek trzeba lubić taki typ dźwięku. Ludzie mają różne gusta i uszy, także słuchający podobnej muzyki. Ja A400X mam cały czas choć jest zupełnie inny od Musicala A300, to w obu typach prezentacji coś jest (choć oczywiście Musical to inna półka, ilość precyzyjnych dźwięków, barwa, bas nieporónaine lepsze niż w A400X) Ale do punka (i myślę że techno) pionek sprzawdza się dobrze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.