Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  446 członków

Audiostereo Caffe
IGNORED

Klub 24 bity:)

Rekomendowane odpowiedzi

Dopiszę się chętnie do każdego klubu popularyzującego dążenie do wyższej jakości dźwięku. Tak czy siak mało kto w swoim domu wyciąga chociaż większą cześć z możliwości formatu 16bito-wego, czy to na skutek niedoskonałości posiadanej elektroniki, czy luźnego podejścia do akustyki :) a co dopiero brać się za 24bity!

Nie widzę też tego, że wszyscy przerzucą się masowo na takie pliki. W swojej kolekcji muzycznej mam sporo rzadkich płyt mało znanych wydawnictw, które na pewno nie wypuszczą tych płyt w plikach 24bit, więc tak czy siak w większości jestem skazany przez najbliższe wiele lat słuchać przy 16bit-ach, ale nie czuje z tego powodu dyskomfortu, bo z 16bit słyszałem już nie raz prawdziwy spektakl na dobrym systemie stereo. Ale powtarzam, nie neguję tego trendu...

Kupilem Miles'a "Tutu" z HDTracks. Plyta dobra, swietny drive. Szkoda, ze moj rDAC ma na razie "ogonek" w postaci dolaczonego do kompletu zasilaczyka. To nie pozwala do konca sie otworzyc.

Mam to samo i będę zamawiał SuperTeddyReg, jeśli jesteś zainteresowany "kooperacją", to daj znać na PW

• 2 tygodnie później...

Witam ,pytanie do kolegow w jakim formacie nagrac plik muzyczny 24 bit na plyte dvd,cd zeby go sluchac na odtwarzaczu

Pioneer bdp 51 fd oczywiscie w trybie stereo.

dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam.

Nagraj na DVD-R pliki i wszystko....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Na WAV, tylko zmień ustawienia, żeby Ci nie zrobiło 16bit/44.1kHz :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

dobrze tylko ze pliki 24 bit mam w formacie flac a player flac nie widzi,dlatego pytam w jakim formacie nagrac,czy wav moze byc 24 bit?

Na normalnej płycie audio można maksymalnie zmieścić 20bit i to tylko w formacie HDCD, ale twój odtwarzacz nie wpiera tego formatu. Możesz spróbować nagrać wav na jako dane tworząc data cd, ale też wątpię, że to się uda.

Te 24bity służą do dekodowania dźwięku na blueray.

Witam ponownie,plik ktory nagralem to master studio 24 bit brzmi to bardzo dobrze tylko zastanawia mnie jedna sprawa czy odtwarzacz nie zmienia tego pliku w trakcie na 16 bit,poniewarz plyte otwiera jak zwykle dvd.

Raczej nie powinno być czegoś takiego, z reguły jest na odwrót. A to, że otwiera to jako zwykłe DVD to chyba nie dziwne, bo nagrałeś na DVD. System widzi pliki nagrane na DVD.

niestety ten odtwarzacz nie ma dvd audio,ale ma daca 24 bit,czekam dalej na podpowiedzi.

Audio DVD. Jest fajny program Audio DVD Creator. Można zrobić menu. Można jak tapetę wrzucić obrazek z okładką np. Itp. Nie mylić z DVD Audio.

Edytowane przez Raziel
  • 3 tygodnie później...

Na HDtraks pojawiła się "czarna" Metalica ? Ktoś już posiada ? Bardzo jestem ciekaw, jak zagra 24-96 (CD brzmiało fatalnie)

Nawiasem mówiąc w ostatnich tygodniach widzę coraz więcej ciekawych pozycji hires.

Na HDtraks pojawiła się "czarna" Metalica ? Ktoś już posiada ? Bardzo jestem ciekaw, jak zagra 24-96 (CD brzmiało fatalnie)

Nawiasem mówiąc w ostatnich tygodniach widzę coraz więcej ciekawych pozycji hires.

Ja mam czarną Metallicę na DVD-A. Nagranie: rewelacja.

Faktycznie metalica juz nie sieje gora Jak na cd wersji??

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

• 2 tygodnie później...

Nie mogę zapisać się do Klubu 24bit bo mi Foobar+ASIO4ALL nie odtwarza plików 24/96. Mój DAC obsługuje pliki o tej rozdzielczości ale jak mam ustawić Foobara, aby "wysłać" pliki 24/96 do DAC?

Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Przyznam szczerze, ze choc probowalem zaledwie kilka minut, porzucilem pomysl uzywania Foobar'u plus ASIO. Pewnie jest na to jakis patent, ale poniewaz Winamp chodzi z tymze sterownikiem poprawnie, uzywam obecnie wlasnie tego polaczenia. W przyszlosci pokombinuje z innymi zapewne, sklaniajac sie ku JRiver - calkiem zacny duet, z tego, co mialem okazje przetestowac.

Problem chyba mam z ASIO4All, a nie z Foobarem. Mój DAC obsługuje 24/96, karta zintegrowana w lapku nawet 24/192 ale nie obsługuje ASIO, stąd konieczność instalacji ASIO4All. Podobno ASIO4All nie obsługuje 24/96 i stąd problem.

Nie wiem tylko, co mam teraz zrobić, bo mógłbym np. spróbować Kernel Streaming zamiast ASIO4All, ale w opcjach Foobara nie mam nic innego i nie wiem, jak Kernel Streaming odpalić.

Zresztą z ASIO nie chciałbym rezygnować, bo faktycznie jakość dźwięku jest dużo lepsza, niż bez.

Kartę laptopa mam w tej chwili ustawioną na 16/44,1 - nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie, bo ASIO podobno omija kartę.

Co pownienem zrobić, by wyprowadzić plik 24/96 na wyście USB do DAC?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

24bity na sprzecie za kilka marnych tysiecy :) tak tu wiekszosc slucha tych 24bitow.

Skoro śpiewasz na taką nutę to obawiam się że Twoje zabawki nawet na 16 bitów nie wystraczą... Uczył Marcin Marcina. :)

No niestety, jest nieco lepiej, ale nadal brzmi to nienaturalnie dosyć.

Mam tą Metkę w różnych wersjach i najlepsza wersja to... oryginalna kaseta jaką przywiozłem sobie ze Stanów w 1993r.

Wersja HD jest jednak lepsza od CD.

System gra dobrze, albo nie....

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.